Kaurahiutaleet -Mash potential
-
- Foorumilainen
- Viestit: 10
- Liittynyt: Ti Joulu 14, 2010 19:40 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Iittala
- 18 tai yli: Olen
Kaurahiutaleet -Mash potential
Tuli tehtyä viikonloppuna tuollainen oatmeal stout tyyppinen olut, johon lisäilin noin kilon kaurahiutaleita. Jälkeenpäin olen yleensä aina laskeskellut miten hyvin mäskäys onnistui. Onko kellään tietoa paljonko kaurahiutaleista voi saada ulos sokereita mäskäyksessä?
-
- Janon sammuttaja
- Viestit: 86
- Liittynyt: Pe Marras 19, 2010 12:43 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Joensuu
- 18 tai yli: Olen
Re: Kaurahiutaleet -Mash potential
Lähteestä riippuen 70 - 80 %.
-
- Foorumilainen
- Viestit: 10
- Liittynyt: Ti Joulu 14, 2010 19:40 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Iittala
- 18 tai yli: Olen
Re: Kaurahiutaleet -Mash potential
Siis lähinnä paljonko sokeria tiettyä tilavuutta ja massaa kohden. Eli siis esim. 1.030 / (gallona*lb). 70-80 lienee mäskäystehokkuus, jonka halusin laskea. Ellet sitten tarkoita 70-80% alkuperäisestä massasta muuttuu sokereiksi...?
-
- Kisälli
- Viestit: 1052
- Liittynyt: Ke Heinä 01, 2009 22:54 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Tampere
- 18 tai yli: Olen
Re: Kaurahiutaleet -Mash potential
70% näyttäs olevan max yield palmerin mukaan:
http://www.howtobrew.com/section2/chapter12-4-1.html
http://www.howtobrew.com/section2/chapter12-4-1.html
-
- Janon sammuttaja
- Viestit: 86
- Liittynyt: Pe Marras 19, 2010 12:43 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Joensuu
- 18 tai yli: Olen
Re: Kaurahiutaleet -Mash potential
Nimenomaan sitä tarkoitin, että täydellisissä olosuhteissa (mäskäystehokkuus 100 %) 70 - 80 % (Palmerin mukaan siis 70 %) hiutaleen massasta liukenee sokereiksi.
-
- Foorumilainen
- Viestit: 10
- Liittynyt: Ti Joulu 14, 2010 19:40 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Iittala
- 18 tai yli: Olen
Re: Kaurahiutaleet -Mash potential
Hyvä juttu! Kiitos tiedoista!
Mikko
Mikko
- äyni
- Panimomestari
- Viestit: 2989
- Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Tampere
- 18 tai yli: Olen
- Paikkakunta: TAMPERE
Re: Kaurahiutaleet -Mash potential
Lexxus kirjoitti:Nimenomaan sitä tarkoitin, että täydellisissä olosuhteissa (mäskäystehokkuus 100 %) 70 - 80 % (Palmerin mukaan siis 70 %) hiutaleen massasta liukenee sokereiksi.
Mitenhän tämä on mahdollista, kun kaurahiutaleissa ei edes ole hiilihydraatteja noin paljoa. (reilu 60%)
Ettei olisi ollut kyse mallastetusta kaurasta?
-
- Janon sammuttaja
- Viestit: 86
- Liittynyt: Pe Marras 19, 2010 12:43 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Joensuu
- 18 tai yli: Olen
Re: Kaurahiutaleet -Mash potential
Nyt kun mainitsit, niin muistan, että ihmettelin itsekin aikaisemmin samaa asiaa. Useissa lähteissa luvataan, että "flaked oats:ista" saa vähintään 70 % irti, mutta suomalaiset kaurahiutaleet sisältävät vain noin 60 % hiilihydraatteja. Onko yhdysvaltalainen flaked oats sitten täysin sama asia kuin kotimainen kaurahiutale?
- Joppo
- Kisälli
- Viestit: 881
- Liittynyt: To Maalis 11, 2010 18:43 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Riihimäki
- 18 tai yli: Olen
Re: Kaurahiutaleet -Mash potential
Jenkkilähteestä riippuen kaurahiutaleet sisältää hiilareita 67-70%.
Näyttäisivät viljelevän siellä täsmälleen samaa lajiketta kuin Suomessakin, mutta ehkä olosuhteiden takia siellä kasvaa hiilaripitoisempaa kauraa.
Näyttäisivät viljelevän siellä täsmälleen samaa lajiketta kuin Suomessakin, mutta ehkä olosuhteiden takia siellä kasvaa hiilaripitoisempaa kauraa.
- äyni
- Panimomestari
- Viestit: 2989
- Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Tampere
- 18 tai yli: Olen
- Paikkakunta: TAMPERE
Re: Kaurahiutaleet -Mash potential
Radical brewing taasen mainitsee hiilaripitoisuudeksi 61%.
Beersmithin mukaan kaurahiutaleesta saa suunnilleen saman verran irti kuin perusmaltaista.
Alkuperäiselle kysyjälle (kuten kaikille muillekin) ehdotankin, että hankkivat tuon Beersmith2-ohjelman. Erittäin hyvä ja kannattava sijoitus. Melkeinpä voisin tuota pitää hyvänä sijoituksena vaikka tekisi oluensa uutteesta, mikäli vain haluaa ymmärtää mitä tapahtuu. Käyttöliittymä voisi toki olla selkeämpi hieman, mutta parannusta ykkösversiosta on tapahtunut erittäin paljon.
Beersmithin mukaan kaurahiutaleesta saa suunnilleen saman verran irti kuin perusmaltaista.
Alkuperäiselle kysyjälle (kuten kaikille muillekin) ehdotankin, että hankkivat tuon Beersmith2-ohjelman. Erittäin hyvä ja kannattava sijoitus. Melkeinpä voisin tuota pitää hyvänä sijoituksena vaikka tekisi oluensa uutteesta, mikäli vain haluaa ymmärtää mitä tapahtuu. Käyttöliittymä voisi toki olla selkeämpi hieman, mutta parannusta ykkösversiosta on tapahtunut erittäin paljon.
Palaa sivulle “Sokerit ja muut "lisä"aineet”
Paikallaolijat
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija