Kaurahiutaleet -Mash potential

Sokerin ja muiden, kuten kipsin ja suolojen käytöstä

Valvojat: suorama, Elmo

hokkam
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 10
Liittynyt: Ti Joulu 14, 2010 19:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Iittala
18 tai yli: Olen

Kaurahiutaleet -Mash potential

ViestiKirjoittaja hokkam » Ti Syys 20, 2011 19:41 pm

Tuli tehtyä viikonloppuna tuollainen oatmeal stout tyyppinen olut, johon lisäilin noin kilon kaurahiutaleita. Jälkeenpäin olen yleensä aina laskeskellut miten hyvin mäskäys onnistui. Onko kellään tietoa paljonko kaurahiutaleista voi saada ulos sokereita mäskäyksessä?

Lexxus
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 86
Liittynyt: Pe Marras 19, 2010 12:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Joensuu
18 tai yli: Olen

Re: Kaurahiutaleet -Mash potential

ViestiKirjoittaja Lexxus » Ti Syys 20, 2011 20:09 pm

Lähteestä riippuen 70 - 80 %.

hokkam
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 10
Liittynyt: Ti Joulu 14, 2010 19:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Iittala
18 tai yli: Olen

Re: Kaurahiutaleet -Mash potential

ViestiKirjoittaja hokkam » Ke Syys 21, 2011 20:39 pm

Siis lähinnä paljonko sokeria tiettyä tilavuutta ja massaa kohden. Eli siis esim. 1.030 / (gallona*lb). 70-80 lienee mäskäystehokkuus, jonka halusin laskea. Ellet sitten tarkoita 70-80% alkuperäisestä massasta muuttuu sokereiksi...?

Kiljumies
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1052
Liittynyt: Ke Heinä 01, 2009 22:54 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Kaurahiutaleet -Mash potential

ViestiKirjoittaja Kiljumies » Ke Syys 21, 2011 22:47 pm

70% näyttäs olevan max yield palmerin mukaan:
http://www.howtobrew.com/section2/chapter12-4-1.html

Lexxus
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 86
Liittynyt: Pe Marras 19, 2010 12:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Joensuu
18 tai yli: Olen

Re: Kaurahiutaleet -Mash potential

ViestiKirjoittaja Lexxus » To Syys 22, 2011 10:03 am

Nimenomaan sitä tarkoitin, että täydellisissä olosuhteissa (mäskäystehokkuus 100 %) 70 - 80 % (Palmerin mukaan siis 70 %) hiutaleen massasta liukenee sokereiksi.

hokkam
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 10
Liittynyt: Ti Joulu 14, 2010 19:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Iittala
18 tai yli: Olen

Re: Kaurahiutaleet -Mash potential

ViestiKirjoittaja hokkam » Ma Syys 26, 2011 7:23 am

Hyvä juttu! Kiitos tiedoista!

Mikko

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2989
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Kaurahiutaleet -Mash potential

ViestiKirjoittaja äyni » Ma Syys 26, 2011 7:58 am

Lexxus kirjoitti:Nimenomaan sitä tarkoitin, että täydellisissä olosuhteissa (mäskäystehokkuus 100 %) 70 - 80 % (Palmerin mukaan siis 70 %) hiutaleen massasta liukenee sokereiksi.


Mitenhän tämä on mahdollista, kun kaurahiutaleissa ei edes ole hiilihydraatteja noin paljoa. (reilu 60%)

Ettei olisi ollut kyse mallastetusta kaurasta?

Lexxus
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 86
Liittynyt: Pe Marras 19, 2010 12:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Joensuu
18 tai yli: Olen

Re: Kaurahiutaleet -Mash potential

ViestiKirjoittaja Lexxus » Ma Syys 26, 2011 8:57 am

Nyt kun mainitsit, niin muistan, että ihmettelin itsekin aikaisemmin samaa asiaa. Useissa lähteissa luvataan, että "flaked oats:ista" saa vähintään 70 % irti, mutta suomalaiset kaurahiutaleet sisältävät vain noin 60 % hiilihydraatteja. Onko yhdysvaltalainen flaked oats sitten täysin sama asia kuin kotimainen kaurahiutale?

Avatar
Joppo
Kisälli
Kisälli
Viestit: 881
Liittynyt: To Maalis 11, 2010 18:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Riihimäki
18 tai yli: Olen

Re: Kaurahiutaleet -Mash potential

ViestiKirjoittaja Joppo » Ma Syys 26, 2011 12:06 pm

Jenkkilähteestä riippuen kaurahiutaleet sisältää hiilareita 67-70%.

Näyttäisivät viljelevän siellä täsmälleen samaa lajiketta kuin Suomessakin, mutta ehkä olosuhteiden takia siellä kasvaa hiilaripitoisempaa kauraa.

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2989
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Kaurahiutaleet -Mash potential

ViestiKirjoittaja äyni » Ma Syys 26, 2011 13:16 pm

Radical brewing taasen mainitsee hiilaripitoisuudeksi 61%.

Beersmithin mukaan kaurahiutaleesta saa suunnilleen saman verran irti kuin perusmaltaista.


Alkuperäiselle kysyjälle (kuten kaikille muillekin) ehdotankin, että hankkivat tuon Beersmith2-ohjelman. Erittäin hyvä ja kannattava sijoitus. Melkeinpä voisin tuota pitää hyvänä sijoituksena vaikka tekisi oluensa uutteesta, mikäli vain haluaa ymmärtää mitä tapahtuu. Käyttöliittymä voisi toki olla selkeämpi hieman, mutta parannusta ykkösversiosta on tapahtunut erittäin paljon.


Palaa sivulle “Sokerit ja muut "lisä"aineet”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija