siideri ja kegi

Siideri, viini, juusto ja muut sellaiset.

Valvojat: suorama, Elmo

Avatar
Von Retee
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 80
Liittynyt: To Joulu 28, 2017 15:27 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Posio
18 tai yli: Olen

siideri ja kegi

ViestiKirjoittaja Von Retee » Su Maalis 11, 2018 0:19 am

Hitto! (tai heureka)

Eikö näissä makeissa siidereissä ole se ongelma, että luontaista sokeria ei voi jättää, kun se jatkais käymistä ja toisaalta, et saa hiilihappoa, jos pysäytät käymisen kemikaali-alin mixeillä.

Eikö tämä ongelma ratkea ihan pelkästään kegihommilla eli käyttää siiderin haluamaansa makeusasteeseen ja pysäyttää käymisen ja siirtää kegiin? Pullosta saa sitten hiilihapot.

Miksi rupesi mietityttämään, niin tykkään ite sellaisesta puolimakeasta siideristä, aidolla sokerin maulla, ei makeutusainetavarasta siis.

Darep
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 72
Liittynyt: Ti Maalis 21, 2017 8:36 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: siideri ja kegi

ViestiKirjoittaja Darep » Su Maalis 11, 2018 9:02 am

Von Retee kirjoitti:Eikö tämä ongelma ratkea ihan pelkästään kegihommilla eli käyttää siiderin haluamaansa makeusasteeseen ja pysäyttää käymisen ja siirtää kegiin? Pullosta saa sitten hiilihapot.


Joo, toi on yks keino! Mitä ite lueskellu ni yleistä on antaa käydä loppuun ja sit laittaa hiivan pysäyttäjää ja lisätä jotain makeuttavaa. Esim. samaa omenamehua lisää mistä käyttikin alunperin. Tai jotain hyvää sokeria, hunajaa, yms. yms. yms. mikä nyt sun reseptiin kuuluukin ja millä saat just semmosta siideriä kuin haluat :D

Googleen ku pistää "back sweeten cider" ni löytyy jos jonkinmoista

PetteriSeppänen
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1211
Liittynyt: Ke Tammi 30, 2013 21:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Suomi
18 tai yli: Olen

Re: siideri ja kegi

ViestiKirjoittaja PetteriSeppänen » Ma Maalis 12, 2018 15:37 pm

Itse olisin myös sen kannalla, että antaa siiderin käydä loppuun ja tekeytyä kaikessa rauhassa käymisastiassa. Kun on kegityksen aika, niin lisäät hiivantappajan ja haluamaasi makeutusta. Kegissä sitten ne hiilihapot kuten meinasitkin

Yeast73
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 7
Liittynyt: Pe Helmi 10, 2017 13:31 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kotka
18 tai yli: Olen

Re: siideri ja kegi

ViestiKirjoittaja Yeast73 » Su Huhti 29, 2018 15:49 pm

Itse olen tekemässä kohtapuoliin ekaa siideri satsia, ja meinasin hoitaa makeutuksen laktoosilla ennen carbonointia kegissä.

Avatar
Von Retee
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 80
Liittynyt: To Joulu 28, 2017 15:27 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Posio
18 tai yli: Olen

Re: siideri ja kegi

ViestiKirjoittaja Von Retee » Ti Heinä 10, 2018 12:49 pm

Kerro miten kävi. Itellä on siiderit vielä kokeilematta. Aion kyllä makeuttaa sokerilla tms. En tykkää keinotekosista makusista yhtään. Sitten siis jos joskus kokeilen. Nyt vähän hommat seis panojen ja käymisten osalta. Ehkä vkloppuna taas tulee laitettua tulille pitkästä aikaa.

kyosho
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 39
Liittynyt: To Marras 12, 2015 15:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: porvoo
18 tai yli: Olen

Re: siideri ja kegi

ViestiKirjoittaja kyosho » Ke Elo 08, 2018 12:02 pm

Pari vuotta sitten kokeilin makeuttaa laktoosilla, xylitolilla ja stevialla, paras näistä mun mielestä oli xylitoli, laitoin siiderin silloin pulloon kun ei vielä ollut kegiä. Tänä vuonna tulee ihan sairaasti omenoita niin tänä vuonna tehdään sit ihan sairaasti siideriä, 80-100 litraa :D
Ajatus minullakin on se että annan kaäydä pitkään(3-12kk) ja sitten aina kegittää sen 20 litraa kerralla ja muut saa vielä olla tekeytymässä.
Sitten tapaa hiiva campdenilla ja sokeria perään niin että tulee makeaa ja sit vaan co2 päälle.

Mika80
Jäsen
Jäsen
Viestit: 2
Liittynyt: Su Syys 30, 2018 9:35 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kouvola
18 tai yli: Olen

Re: siideri ja kegi

ViestiKirjoittaja Mika80 » Su Syys 30, 2018 10:49 am

Heu
Kokeneemmat ovat mua viisaampia. Mulla on ollut hieman oma tyyli tehdä siideriä. Ensin olen käyttänyt omenamehun kartiopohjaisissa käymisastioissa loppuun, mikä on vienyt ec-1118 hiivalla noin kuukauden verran. Tämän jälkeen olen siirtänyt siiderin 50l tynnyreihin. Samalla olen tässä vaiheessa lisännyt jälkikäymissokerinkin mukaan. Yleensä laitan yläkanttiin tuon sokerin määrän 10g/l, koska tynnyreissä on varoventtiilit ja mittarit. Tämän jälkeen nuo tynnyrit ovat olleet samassa lämmössä vielä parista viikosta kuukauteen ja sitten vienyt tynnyrit kellariin vielä "kypsymään". Pari kuukautta tästä on alettu maistelemaan tuotoksia. :cheers2:
Tänä vuonna laitoin 19l tynnyriin koemielessä käymisenpysäyttimen mukaan, tarkoituksena saada aikaiseksi makeutettua siideriä. Aikaisemmin olen saanut aikaiseksi vain todella kuivia siidereitä, koska en ole lisäillyt käymisen pysäyttäjää.

Matts
Kisälli
Kisälli
Viestit: 698
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: siideri ja kegi

ViestiKirjoittaja Matts » Ke Loka 03, 2018 15:37 pm

Sen lisätyn sokerin / mehun on parempi olla pastoroitua, muuten voi messissä olevat pöpöt/villihiivat jatkaa käymistä.

Itellä nyt testissä ekaa kertaa täysin pastoroimatonta omapuristeista mehua. Seassa US-05 (+ villimömmöt mitä niissä nyt oli). Mielenkiinnolla odota lopputulemaa. Aiemmat pastoroidut matskut ovat olleet herkkua useamman vuoden ajan kun vielä pullokarbonoitu.


Palaa sivulle “Muut käymistuotteet”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa