Pari vuotta sitten, kaverini pyysi mukaan tekemään sahtia, jonka tekemistä olivat jo parinerän verran harjoitelleet. Itselläni ei ollut koko touhusta kuvan palaa miten tuota tehdään, eikä sahdistakaan ollut tuohon mennessä kovin hyviä kokemuksia.
Lähdin kuitenkin mukaan ja innostus kyllä kasvoi heti ensimmäisen erän valmistuttua.
Yllätyin miten hyvää sahti voi oikeasti olla, ja että miten sen tekeminenkin voi olla ihan hauskaa puuhastelua. Käsitykseni muuttui aikalailla koko touhusta. Ennen mielikuvat sahdista olivat tyyliin "banaanin makuista hiivalientä, paska lentää", joka muuttuikin siihen suuntaan että sahti on parhaimmillaan kuin maltaista tehtyä voimakkaan makuista viiniä jota on oikeasti kiva makustella viinilasista, eikä kitata tuopista niinkuin halvinta lageria.
Kuitenkin, välineinä olivat perinteiset 80l puilla lämpiävät muuripadat, joissa toisessa hoidettiin mäskäys ja toisessa keitettiin vesi niin desinfiointiin kuin myös kastoihin. Rosterinen kuurna kuului myös kalustoon. Asia kerrallaan mietimme miten toimintaa voisi kehittää. Ajan myötä polttopuut vaihtuivat rengaspolttimiin, kalustoon tuli mukaan höyrypesuria jne.. Perus resepti millä teimme pysyi kuitenkin ennallaan.
Kymmenkunta erää ehdin olla mukana tekemässä, kunnes sitten muutin toiselle paikkakunnalle, kerralla 700km kauemmas. Niinpä tuo harrastus oli jäädä pois kuvioista.
Nyt kun ollaan avopuolison kanssa asetuttu uudelle paikkakunnalle ja kesällä saatiin hommattua talo, niin aloin toteuttaa haavettani rakentaa ihan varta vasten pienpanimoksi tarkoitettua tilaa. Olin jo kaavaillut rakentavani alusta asti uuden ulkosaunan jota voisi sitten käyttää myös panimotouhuihin, mutta päädyin kuitenkin seuraavaan:
Uudesta taloudestamme löytyi erillisen autotallirakennuksen takaosasta vanha perunakellari. Noin 4m2 kokoinen pieni tila, jossa oli lecaharkko seinät, ulkovuoraus ja painovoimainen ilmanvaihto. Lattiamateriaalina oli maa, johon oli vain aseteltu tiiliä lattiaksi.
Valitsin tämän tilan aihioksi.
Syksyn mittaan rakensin perunakellarin tilaksi, joka on rakenteeltaan eristeitä ja panelointia myöten kuten sauna, mutta vain eri käyttötarkoitukseen. Valoin betonilattian, asensin lattialämmityksen ja tein viemäröinnin. Painovoimainen ilmanvaihto pysyi muuten ennallaan, mutta tehostin sitä poistopuhaltimella. Vesiputket rakensin käyttömukavuutta silmälläpitäen, esimerkiksi jäähdyttimeltä kiertävä vesi menee nyt suoraan viemäriin, eikä roisku hallitsemattomasti irtoletkusta pitkin nurkkia.
Välineiksi tuli hommattua mm. seuraavaa:
- Metos kippikattila höyryvaipalla, 80 litraa (vm. -83)
- 70 litrainen hanalla varustettu rst kattila irrallisella valepohjalla (kuurnan tilalle)
- Kärcher DE 4002 höyrypesuri
- kierukkajäähdytin (15m putkea, kuparia)
- 2kW induktiokeittolevy
- 30 litrainen rst lämpöastia
- ilmastinpumppu + kivi
- ip67 sauvalämmitin esikäytettä varten (lasinen akvaariovedenlämmitin, 34 celsiuksen termostaatilla)
- muuta pientä välineistöä kuten lämpömittareita, 10 litran kattila ja sekoituskauhaa, vesilukkoa jne.
Projekti alkaa olla valmis, ja maltaatkin on jo haettu postista. Välipäivinä saan viimeiset olennaiset tarvikkeet käsiini ja sitten lähtee maltaat muhimaan

Niin ja tarkoitukseni on alkaa tekemään ehkä muutakin kuin vain sahtia, mutta se pysynee päätuotteena.
Edit: Jos jotain kiinnostaa mitä tähän asti on rahaa uponnut, niin karkeasti sanotaan 2-3000€ väliin. isoin työ oli ehdottomasti pohjatyöt, eli maapohjan kaivuu käsipelillä, kapillaarieristyksen tekeminen ja lattian valaminen käsityönä. Paikallista rautakauppaa on tuettu siinä määrin että töistä kotiinpäin ajaessa tulee välillä vahingossa lähdettyä rautakaupan suuntaan ihan autopilotilla vaikkei sieltä mitään tarvitsisi.
Eristeet, panelointi ja muu "tylsä" materiaali on maksanut eniten. Kippikttilan sai muutamalla satasella, jäähdyttimet ja muut kattilat tilasin briteistä, siellä tuntuu kaikki rosterinen maksavan neljäsosan siitä mitä suomessa.