Sekalainen Stout

Foorumilaisten omia reseptejä.

Valvojat: suorama, Elmo

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 85
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Sekalainen Stout

ViestiKirjoittaja dr.hopo » Ti Joulu 05, 2017 22:07 pm

Tavoitteena on Stout, joka ei täysin osu oikein mihinkään kategoriaan. Periaatteessa lähinnä Dry Stout, koska aikomus olisi käyttää erikoismaltaana (lähes) yksinomaan paahdettua ohraa, ei paahdettuja maltaita. Kuitenkin väkisinkin olisin tyrkkäämässä sekaa kaurahiutaleita, eli askel Oatmealin suuntaan. Ja paradoksaalisesta makeutta ja runkoa ajattelin hakea tilkalla vaaleaa karamellimallasta (koska sitä sattuu olemaan) ja mäskäämällä ~70 asteessa. Hiivaksi ajattelin S-04, joka sekin etäännyttää tuotosta Dry Stoutista.

Katkerohumaloinnin ajattelin tehdä Simcoella, jos siitä jotain aromia jäisi, se voisi jotenkin sopia tähän kokonaisuuteen. Ovi on auki hyvin pienelle määrälle aromihumalaa (joko Amarillo tai Centennial), mutta voi jäädä laittamatta.

Käyminen noin 4 vko, sitten 1 vko cold crash. Ajattelin kypsyttää pullossa pitkään, valmista tulisi jouluksi 2018.

Reseptihahmotelma on tuossa alla, tiiviimmin ilmaistuna alkoholia 5-6% IBU 40 ja EBC 80. Tavoite on ennenkaikkea pehmeä mutta raikas, pehmeän paahteinen mutta hivenen makea Stout. Karbonointi ja säilytys pulloissa.

Kun en ole Stoutia ennen mäskäämällä valmistanut, kysyisin että tuleekohan tästä halutunlaista? Pitäisikö hiiva kuitenkin vaihtaa esim. US-05:een? Tai mäskätä hieman alemmassa lämpötilassa? Voisiko paahdetun ohran määrää lisätä? Ja suurin kysymysmerkki: aiheuttaako kaurahiutaleiden rasva ongelmia pitkän kypsytyksen kanssa? Käymisastiana on Melkon 30l saavi, ja olut joutuu ilman kanssa tekemisiin cold crashin (otan vesilukon irti ja tukin reiän) ja viimeistään pullotuksen aikana.

Jotta miten on, uhka vai mahdollisuus?

---
Original Gravity (OG): 1.054
Final Gravity (FG): 1.014
Alcohol (ABV): 5.30 % + 0.3% karbonoinnista
Colour (EBC): 81.4
Bitterness (IBU): 40.0

75% Finland - Pale Ale Malt
10% Flaked Oats
10% United Kingdom - Roasted Barley
5% Finland - Cara Pale

1.5 g/L Simcoe (12.7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)

Mashing at 53°C/70°C for 15/90 Minutes. Boil for 60 Minutes

Fermented at 17-20°C with Safale - English Ale Yeast S-04

Niko
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 15
Liittynyt: Ke Loka 11, 2017 13:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: Sekalainen Stout

ViestiKirjoittaja Niko » To Joulu 07, 2017 13:17 pm

Meillä on nyt sekundäärissä "tuplagines", jossa maltaat on muistaakseni:

64 % Maris Otter
11,6 % Crystal 80
10,5 % Roasted Barley
9,3 % Flaked Barley (ei ollut kaupassa enempää)
4,7 % Chocolate Malt

Viimeisimmän välimittauksen yhteydessä hitusen maistelin ja vaikutti todella lupaavalta. Suklaamallas meni kylmäuutettuna keiton loppuvaiheessa. Paahteisuutta ei vaikuta olevan ainakaan liikaa, ehkä omaan makuun voisi olla enemmänkin. Tuomittakoon tuo tarkemmin pullotuksen jälkeen.

Guinness-klooniresepteissä näkyy olevan yleensä 9-13 % paahdettua ohraa, siitä saanee ainakin osviittaa tulevasta. Mun silmään tuo 5 % cara palea ja fg 1.014 ei näytä kovin makealta, mutta ehkä menee tuohon "hivenen makea dry stout"-kategoriaan.

Kauran kypsyttelystä tai S-04:stä stoutissa ei ole kokemuksia, meillä oli tuossa WLP004 Irish stout.

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 85
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Sekalainen Stout

ViestiKirjoittaja dr.hopo » To Joulu 07, 2017 20:17 pm

Kiitos kommenteista ja vinkeistä. Simppelistä Guinness-kloonista itse asiassa lähdin liikkeelle ja lisäsin hieman kuvainraastantaa ja pyhäinhäväistystä. Reseptihahmotelmassa FG on todennäköisesti väärin, ohjelmassa (BrewersFriend) vain hiivan attenuation vaikuttaa FG:n arvoon. Kuvittelisin ~70 asteessa mäskätessä jäävän korkeammaksi. Huomaankin, että OG:tä pitää jonkin verran nostaa.

Pullotan vkl Pale Alen, ja katson sitten mikä tuota Stoutia varten pitää tilata. Nostanen hiukan sekä paahdetun ohran että kalpean karamellin määrää, ja ehkä keiton loppuun hitunen Simcoeta. Sen "kuiva" katkeruus voisi olla kiva paahteisessa Stoutissa, jos pientä määrä ylipäätänsä maistaa. Hiivan vaihtoa tutkailen, kuivahiivaa kuitenkin.

Erilaisista hiutaleista oli mielenkiintoinen juttu tuolla:
https://www.homebrewtalk.com/forum/thre ... at.201483/

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 85
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Sekalainen Stout

ViestiKirjoittaja dr.hopo » Su Joulu 17, 2017 19:59 pm

Ainekset tilattu, joten suurin piirtein oheisen reseptin mukaan pitää mennä. Päädyin sitten kuitenkin nestehiivaan (WLP023). Alunperin ajattelin S-04, sitten WLP002:ta, mutta yhdellä tutulla sattui olemaan kokemusta Burton-upon-Trentin oluista ja kehui alueen hiivaa, joten sitä sitten oli pakko saada. Ja hiiva edellä kun mentiin, maltaat piti valita sen mukaan mitä kaupassa oli saatavana. Paahdettu ohra on nyt mallia Viking Malt.

Yritän vähentää mallaspedin tukkeutumisriskiä 30 min pidolla ~50 asteessa. Koska en ole Stoutia ennen tehnyt, kysyisin paahdetun ohran käytöstä: pitääkö se laittaa mäskäyksen alusta lähtien vai vasta viimeisen 40-60 min ajaksi?

Tuo hiiva taitaa olla melko kiivasta, mutta eiköhän <15l satsi pysy 30l astiassa.

Jos tulee jotain muuta tuhoa enteilevää mieleen, kertokaa toki. Parin-kolmen viikon päästä olis tarkoitus tehdä.

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L): 12.5
Total Grain (kg): 4.250
Total Hops (g): 30.00
Original Gravity (OG): 1.059 (°P): 14.5
Final Gravity (FG): 1.017 (°P): 4.3
Alcohol by Volume (ABV): 5.56 %
Colour (SRM): 53.3 (EBC): 104.9
Bitterness (IBU): 41.6 (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 60
Boil Time (Minutes): 60

Grain Bill
----------------
3.000 kg Finland - Pale Ale Malt (70.59%)
0.500 kg Finland - Roasted Barley (11.76%)
0.500 kg Flaked Oats (11.76%)
0.250 kg Finland - Cara Pale (5.88%)

Hop Bill
----------------
20.0 g Simcoe Leaf (12.7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.6 g/L)
10.0 g Simcoe Leaf (12.7% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (0.8 g/L)

Misc Bill
----------------
Mashing at 52/68°C for 30/75 Minutes.
Fermented at 17-20°C with Burton Ale Yeast WLP023

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 85
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Sekalainen Stout

ViestiKirjoittaja dr.hopo » Ke Tammi 03, 2018 20:48 pm

Tein tuon viime perjantaina, lopullinen resepti alla. Muuten homma toimi ongelmitta, hyötysuhteesta tuli niin hyvä, että piti lisätä spargevettä alkoholipitoisuuden laskemiseksi. Lopulta 14l @ 1.064 + litran starteri = 15l @ 1.060 (starteri kokonaan mukaan vierteen laimentamiseksi). Silti väri erittäin "paksun" tumma/musta. Nyt 5 päivän kuluttua ominaispaino 1.020. Erittäin pehmeä maku, paahdetun ohran karheus yllättävän pehmeä jo nyt (keskenkäynyt olut 5 päivän jälkeen :)).

Mutta. Toisessa ketjussa mainitsin, että hiivapussia avatessa hiivassa oli omenaiuuden ohella hapan tuoksu, vähän kuin vanhan jugurttipurkin haju. Samaa ongelmaa ilmeisesti ilmenee silloin tällöin muillakin, ilmeisesti WLP023:n mahdollinen ongelma/riski.

En koskaan avaa primääriä turhien mittailujen tai ylipäätänsä minkään syyn takia, mutta nyt piti tarkistaa mitä WLP023:sta aiheutuneelle happamuudelle kuuluu. Ja kuuluuhan sille, happamuus maistuu taustalla todella selvästi. Kyseessä ei ole oksennuksenmakuinen maitohappobakteeri, vaan jokin erittäin hapan omenamehu tai vastaava. Saatan pullottaa tämän, mutta täytyy tehdä tämä uusiksi jollain toisella hiivalla.

Harkitsen joko WLP002 (enemmän makeutta) tai sitten kuivempaa suuntaa (WLP004 tai WLP051). Ehkä tuon 70 asteessa mäskäyksen johdosta olisin menossa kuivempaan suuntaan, tai sitten pitäisi laskea mäskäyslämpötilaa. Mielipiteitä?

Ja kertokaa toki, jos on kokemuksia/kuulopuheita tuosta WLP023:sta. Periaatteessa kiinnostava, mutta tuossa yksilössä oli vikaa enkä jaksa ottaa uutta riskiä heti putkeen.

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L): 15.0
Total Grain (kg): 4.250
Total Hops (g): 30.00
Original Gravity (OG): 1.060 (°P): 14.7
Final Gravity (FG): 1.017 (°P): 4.3
Alcohol by Volume (ABV): 5.66 %
Colour (SRM): 47.0 (EBC): 92.6
Bitterness (IBU): 28.0 (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 73
Boil Time (Minutes): 75

Grain Bill
----------------
3.000 kg Finland - Pale Ale Malt (70.59%)
0.500 kg Finland - Roasted Barley (11.76%)
0.500 kg Flaked Oats (11.76%)
0.250 kg Finland - Cara Plus 10 (5.88%)

Hop Bill
----------------
15.0 g Simcoe Leaf (12.7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1 g/L)
15.0 g Simcoe Leaf (12.7% Alpha) @ 2 Minutes (Boil) (1 g/L)


Mashing at 53/70°C for 30/75 Minutes.
Fermented at 20°C with Burton Ale Yeast WLP023

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 85
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Sekalainen Stout

ViestiKirjoittaja dr.hopo » Su Tammi 28, 2018 19:34 pm

Hieman päivitystä edelliseen. Syystä että WLP023 aiheutti happamuutta vierteeseen, lopetin lämpötilan pitämisen vajassa 20 asteessa 5 päivän jälkeen (1.060->1,020). Annoin vierteen lämmetä huoneen lämpöön ajatuksena katsoa mitä tulee ja heittää sitten pois. 3 vko päästä kurkkasin käymisastiaan, ja vastaan tulvahti lakritsinen/yrttinen/kemikaalinen haju. Todella tuttu jostain yhteydestä, mutten keksi mistä. Happamuus oli vähentynyt (miten se on mahdollista?), mutta jossain taustalla kuitenkin. Niinpä annoin olla vielä viikon, hieman yllättäen vesilukkokin pulpahteli silloin tällöin. Tänään tarkistin tilanteen, kemikaalisuus oli vähentynyt muttei kokonaan kadonnut. Happamuus oli jossain taustalla, mutta ei oikeastaan mitenkään kamalalla tavalla - tuleehan Guinnesiinkin hapanmallasta ja sillain. FG oli 1,011 eli suht kuivaksi kävi, vaikka mäskäyslämpö oli 70 astetta.

Pullotin tuota mielenkiinnosta reilun 10 litraa ihan vain nähdäkseni mitä tuolle tapahtuu.

Oletin, että lakritsinen/yrttinen/kemikaalinen haju/maku olisi paahdetusta ohrasta ja korkeasta käymislämpötilasta (ekan 5 päivän jälkeen) johtuva jokin fenoli. Mutta fenolien ei kai pitäisi hälventyä oluesta, joten mitähän tuo mahtaisi olla? Osaako joku noin epämääräisen kuvauksen perusteella kertoa?

Tuo resepti oli muuten niin erinomaisen tuntuinen, että teen sen uudestaan WLP004:llä. WLP041 kiinnosti (edellisessä postausessa typo, WLP051 piti olla WLP041), mutta sitä ei ollut joten WLP004 sitten.

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 442
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Sekalainen Stout

ViestiKirjoittaja cob » Su Tammi 28, 2018 21:22 pm

Mulla oli stoutissa sellainen aika happama, siis sellainen hapantuneen maidon tai ehkä myös hedelmän happamuuden oloinen sivumaku suoraan pullotuksen yhteydessä maistettuna. Se haipui ajan myötä pois, 3 kk kohdalla oli jo kokonaan kadonnut. Hiivana oli WLP002.

Laku ja yrtti (anis?) pöllähti myös naamalle mutta pistin sen suklaa- tai specialB-maltaiden piikkiin sen kummemmin miettimättä. Nekin vaimenivat hieman pullokypsytyksessä.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 85
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Sekalainen Stout

ViestiKirjoittaja dr.hopo » Su Helmi 11, 2018 19:22 pm

Ja raportti jatkuu. 2 vko karbonointikäymisen jälkeen happamuus on kadonnut, tai jos sitä on, niin se on lähinnä miellyttävää. Myös kemikaalisuus on edelleen vähentynyt, yhä havaittavissa mutta parin siemauksen jälkeen unohtuu ellei välttämättä halua etsiä virhemakua. Hyötysuhde oli varsin hyvä (1.060/15l) ja hiiva (WLP023) käytti oluen yllättävän kuivaksi (1.011), joten alkoholia tuli yli 6.5% karbonoinnin kanssa. Eli ei ihan sitä mitä hain, vaikka varsin OK ensimmäiseksi stoutiksi ja varsinkin kaikkien ongelmien jälkeen.

Teinkin sitten viikko sitten heti perään uuden satsin, mutta hieman eri tavalla. Speksit seuraavasta spostaukessa.

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 85
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Sekalainen Stout

ViestiKirjoittaja dr.hopo » Su Helmi 11, 2018 19:45 pm

Sekalainen Stout 2

Toistin reseptin samalla grain billillä (paitsi paahdettu ohra oli eri erää?), mutta pudotin mäskäyslämpötilan 70->67 deg ja vaihdoin hiivan WLP023->WLP004. Ja koska osasin varautua suht korkeaan hyötysuhteeseen, lisäsin veden määrän 20 litraan alkoholipitoisuuden pudottamiseksi. Humalointia muutin hitusen, vahdoin lopussa Simcoen Centennialiin. Noin pienillä määrillä tuskin merkitystä.

Odotus on, että FG tuskin tulee jäämään 1.014:ään (ehkä 1.010?), joten karbonoinnin kanssa ollaan varmaan reilussa 5% alkoholipitoisuudessa. Hiukan kuivempaa ja raikkaampaa myös odotuksissa. Nyt viikko takana primäärissä, 2-3 vko päästä pullotus. Sitä ennen ei kantta availla :).

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L): 20.0
Total Grain (kg): 4.250
Total Hops (g): 30.00
Original Gravity (OG): 1.050 (°P): 12.4
Final Gravity (FG): 1.014 (°P): 3.6
Alcohol by Volume (ABV): 4.68 %
Colour (SRM): 42.2 (EBC): 83.1
Bitterness (IBU): 30.5 (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 81
Boil Time (Minutes): 75

Grain Bill
----------------
3.000 kg Finland - Pale Ale Malt (70.59%)
0.500 kg Finland - Roasted Barley 1000-1400 (11.76%)
0.500 kg Flaked Oats (11.76%)
0.250 kg Finland - Cara Plus 10 (5.88%)

Hop Bill
----------------
20.0 g Simcoe Leaf (12.7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1 g/L)
10.0 g Centennial Leaf (10% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (0.5 g/L)

Misc Bill
----------------

Mashing at 53/67°C for 30/60 Minutes.
Fermented at 20°C with Irish Ale Yeast WLP004

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 85
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Sekalainen Stout

ViestiKirjoittaja dr.hopo » Pe Helmi 16, 2018 21:53 pm

Versio 1 (70 deg, WLP023, >6.5%): kemikaalisuus kadonnut, ei oikeastaan mitään vikaa. Päinvastoin, vastaa yllättävän hyvin mielikuvaa mitä kuvittelin paitsi ehkä vieläkin paksumpaa ja tukevampaa. Nyt vaan jokunen kuukausi odottelua. Tai on tässä yksi vika eli "liika" alkoholipitoisuus, odotin FG:n jäävän ylemmäksi ja siksi tuli noin prosenttiyksikön verran vahvempaa kuin halusin. Todistaa ainakin itselleni, että 1) 11% paahdettua ohraa on ok ja 2) 11% kaurahiutaleita on ok. Mäskäsin muuten paahdetun ohran heti 53 asteesta alkaen, en harrastanut loppuvaiheen huljutteluja. Toimii.
Kovat odotukset versiolle 2 :).

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 85
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Sekalainen Stout

ViestiKirjoittaja dr.hopo » Ke Helmi 28, 2018 14:42 pm

Versio 2 (67 deg, WLP004, 5-5.5%): pullotettu 19l. Karbonointisokeri 6g/l, tulee noin 2.2-2.25 vols. En pidä ihan flatistä.

FG:tä en saanut mitattua, koska kumihanskat + star san + lasinen ominaispainomittari = sirpaleita. Arvio 1.010-1.014, joka antaa 5-5.5% - arvelen olevan lähempänä 1.010:tä. OG:han oli 1.050. Mäskätessä meni lämpömittari, pullottessa ominaispainomittari.

WLP004:stä johtuen maku on kuin Guinnessia, mutta pehmeämpää (kaurahiutaleet) ja täyteläisempää. Ehkä pehmeys vähän vähenee, kun nyt on flatiä ja tulee hiilihappo mukaan. Nyt voidaan olla juuri siellä mitä hain, saa nähdä onko tilanne sama karbonoinnin jälkeen (kenties pitäisi hilata mäskäyslämpötilaa hitusen ylemmäs?). Yksinkertainen on kaunista. :cheers1:

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 85
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Sekalainen Stout

ViestiKirjoittaja dr.hopo » Su Maalis 18, 2018 16:42 pm

Verisio 2:sta sen verran, että 2vko karbonoinnin jälkeen maku muistuttaa varsin paljon Guinnessia. Raikas, ei juuri "makeutta". Vaahtoa on hyvin vähän, mutta silti hiilihappoa on riittävästi. Pitäisiköhän hiukan lisätä Cara Plus osuutta (ja samalla korvata tummemmalla/Crystalilla). Vaahto on vaaleampaa kuin WLP023:lla tehdyssä, johtuneeko hiivasta vai veden määrästä (sama grain bill, eri hiiva ja veden määrä).

Seuraava stout sitten joskus on versio 2b, jossa mäskäyslämpö on 70 ja hiiva WLP004, mutta karamellimallasta hitunen enemmän.

Johtuneeko vähäinen vaahto kaurahiutaleista vai paahdetusta ohrasta vai mistä? Vai onko karbonointisokerin määrä juuri kriittisillä rajoilla? Käytin stouteihin 6.5 ja 6 g/l, pale aleen yleensä 7 g/l.

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 85
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Sekalainen Stout

ViestiKirjoittaja dr.hopo » To Kesä 28, 2018 23:00 pm

Pikkaisen päivitystä Stout 1 ja 2 tilanteeseen.

Stout 1 eli WLP023 ja noin 6.8% oli täyteläisyydeltään ja oikeastaan muutenkin aikalailla nappiin, mutta WLP023 ei vakuuta. Toki hiivassa oli ongelmaa alusta lähtien, mutta lopulta ihan inherent ominaisuus eli vihreän omenan aromi vaan ei ole niin jees kuin etukäteen kuvittelin. Ei jatkoon, ehkä vielä joskus kokeilen.

Stout 2 eli WLP004 ja noin 5.5% oli sittenkin hiukan "vetinen" ja ajan kuluessa hiukan kitkerä jälkimaku. Alkuun "vetisyyttä" ei ollut ainakaan liikaa, mutta jostain sellaista tuntumaa ilmaantui ainakin Stout 1 verrattuna. Myös lievää kitkeryyttä ilmeni Stout 2 jälkimaussa muutaman kuukauden pullokypsytyksen jälkeen. Alkuun oli kyllä erinomaista eikä kitkeryydestä tietoakaan.

Johtopäätös on joko mennä samalla mallaspohjalla, mutta tehdä Stout 1 vahvuinen olut WLP004:llä. Vaihtoehtoisesti olen ajatellut vähentää hieman paahdetun ohran määrää kitkeryyden poistamiseksi ja katsellut täydentäviä vaihtoehtoja tummista (suklaa- yms.)maltaista nostamatta alkoholiprosenttia yli kuuden.

Molemmat stoutit olivat erittäin juotavia (molempia on 1 litran pullo jäljellä), mutta "täydellinen" löytynee jostain näiden kahden väliltä. Säätäisikö vain vähän sinne välimaastoon, vai muuttaisiko mallaspohjaa hitusen? Ideoita?

Elovena 2 pale ale odottaa pullotusta, koska ei ole riittävästi tyhjiä pulloja. Kunhan asia ratkeaa, pullotan Elovena 2:n ja katselen sitten stoutin suuuntaan.

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 85
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Sekalainen Stout

ViestiKirjoittaja dr.hopo » La Heinä 14, 2018 1:52 am

Ja taas: viikko sitten testasin 2 plo Stout 2:ta. Ja katso, välillä ilmennyt kitkeryys oli taas täysin kadonnut. Pari muuta maistajaa eivät myöskään havainneet jälkeäkään kitkeryydestä.
Ei vielä final conclusion, mutta käytetty grain billl on sittenkin oikein jees. Ehkä hiukan yksiulotteinen kuitenkin, joten ensi kerralla enemmän vaaleaa karamellimallasta makeutta tuomaan ja ehkä (ehkä ei) suklaaallasta.

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 85
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Sekalainen Stout

ViestiKirjoittaja dr.hopo » Su Heinä 15, 2018 21:18 pm

Kun sain pale alen pulloon, niin heti piti mennä tilaamaan stoutainekset. Tosin vasta muutaman viikon päästä ehdin tekemään. Päädyin sitten ottamaan mukaan suklaamallasta. Vaaleaa sellaista, koska Vikinging tummaa ei ollut saatavilla. Kaikki maltaat Viking, paitsi kaurahiutaleet Myllyn paras.

Hiivasta en tiedä, säilössä on mm. WLP004 ja Denny's fav. Luulen meneväni WLP004:llä, mutta ehdin vielä muuttaa mieltäni (monta kertaa).

Olen pyrkinyt aina käyttämään Viking maltin maltaita, ainakin firma on suomalainen vaikka kaikkien maltaiden alkuperä ei olekaan. Mutta olisiko jotain ylivertaisia ulkomaisia maltaita stoutiin esim. suklaa-, karamelli-, perusmallas ja tietty paahdettu ohra? Suosituksia merkki/määrä? Olin jo sortua joihinkin, mutta väri ja siten paahteisuus olivat niin erilaisia kuin aiemmin käyttämäni, että en viitsinyt/uskaltanut säätää reseptiä. Se kun oli säkällä varsin kohdillaan eka kerrasta lähtien.

Mutta tuota alla mainittua tulee seuraavaksi.

---
Stout
??? Stout

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L): 20.0
Total Grain (kg): 4.600
Total Hops (g): 40.00
Original Gravity (OG): 1.052 (°P): 12.9
Final Gravity (FG): 1.010 (°P): 2.6
Alcohol by Volume (ABV): 5.50 %
Colour (SRM): 43.6 (EBC): 85.8
Bitterness (IBU): 33.3 (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 78
Boil Time (Minutes): 75

Grain Bill
----------------
3.000 kg Finland - Pale Ale Malt (65.22%)
0.500 kg Finland - Caramel Sweet 50-75 (10.87%)
0.500 kg Flaked Oats (10.87%)
0.450 kg Finland - Roasted Barley 1000-1400 (9.78%)
0.150 kg Finland - Light Chocolate 350-450 EBC (3.26%)

Hop Bill
----------------
20.0 g Simcoe Leaf (12.7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1 g/L)
20.0 g Simcoe Leaf (12.7% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (1 g/L)

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 85
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Sekalainen Stout

ViestiKirjoittaja dr.hopo » Ke Elo 08, 2018 19:13 pm

Startteri laitettu tulemaan, perjantaina sitten mäskäämään. Olin jo vakuuttanut itseni siitä, että Denny's favilla mennään, mutta ei sittenkään. Olen aiempaan grain billiin verrattuna korvannut osan paahdetusta ohrasta (light) suklaamaltaalla ja erityisesti 250g Cara Plus kymppiä 500g Caramel Sweetiä, joten päädyin sittenkin kuivempaan vaihtoehtoon eli WLP004. Myöskin se, että WLP004 oli ollut pullossa jääkaapissa jo 6kk (puolet startterin hiivasta talteen, jäähdytettyä keitettyä vettä päälle ja korkki kiinni) vaikutti asiaan. Toivottavasti ei ole jo nyt vanhentunut käsiin. Jos on, niin vuodenvaihteessa hankkimani US-05 backup on vielä hengissä.

Enivei, WLP004 ja dry stout on jotenkin selviö, mutta mielenkiintoista nähdä, miten WLP004 sopii tukevampaan/makeampaan runkoon. Jos ei sovi, niin sitten ensi kerralla Denny's fav. Väliin tosin pitää tehdä jokin pale ale, sekin Denny's favilla.

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 85
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Sekalainen Stout

ViestiKirjoittaja dr.hopo » La Elo 11, 2018 9:48 am

Ja lopulliset speksit Stout 3:lle. Grain bill kuten yllä.

Käymisastiaan noin 19l, OG 1.058, IBU 29.1 (Simcoe kukinto 17g/60min ja 20g/5min) ja EBC 88.8. Karbonoinnin kanssa alkoholia tulee olemaan noin 6.5%. Hiiva WLP004.

WLP004 oli toista sukupolvea, puolet oli otettu talteen 2 litran starterista. Vierre dekantoitu veks ja hiiva talteen vedellä täytettyyn olutpulloon ja säilytetty jääkaapissa. 6kk jälkeen oli aivan kunnossa. (Vajaa) puolet starterin hiivasta otettu taas talteen. Käymisastiasta saisi tietty paljon enenmmän hiivaa talteen, mutta tämä on suht siistiä ja kätevää.

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 85
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Sekalainen Stout

ViestiKirjoittaja dr.hopo » Su Syys 09, 2018 17:41 pm

Stout 3 lopulta pullossa. 18l pulloon asti. FG oli 16 tai 18, asteikko oli "mahdoton" lukea pintajännityksen takia. Karbonointisokeria yht. 110g, eli noin 6g/l. Toivottavasti ei mennyt liikaa, kun FG oli korkeahko. Alkoholipitoisuus jäänee hitusen 6% alle, ehkä.

Ei käynyt niin kuivaksi kuin oletin, mutta aina parempi. Syynä osin mäskäyslämpö, mittasin 68 mutta mittari tuntuu näyttävän pieleen arviolta 2 astetta (3 astetta pielessä 100 asteessa). Käymisprosessi oli hiukan erikoinen, en varsinaisesti huomannut voimakkaan käymisen vaihetta, mutta jossain välissä ensimmäsen neljän päivän aikana ominaispaino oli pudonnut. Käymisastian pohjalla oli reilusti hiivaa, joten määrän luulisi olleen riittävä. Ilmaus saattoi olla liian vähäinen (saattoi unohtua).

Katsotaan mitä tulee.

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 85
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Sekalainen Stout

ViestiKirjoittaja dr.hopo » Pe Loka 12, 2018 23:53 pm

Update Stout 2 ja Stout 3 osalta. Stout 2 pullotettu helmikuussa, Stout 3 elokussa eli noin 6kk myöhemmin. Molemmat WLP004:llä tehty, Stout 3 piti olla vahvempaa ja enemmän runkoa. Peräkkäin maistaen WLP004 kuitenkin dominoi, hyvin samankaltainen runko ja tuntuma molemmissa muutenkin. Stout 3 ehkä hitusen paksumpaa ja tietty kahvinen/kaakaomainen aromi light chocolate maltista havaittavissa. Molemmat erittäin jees, mutta kun Stout 3:en hain makeutta, runkoa ja "paksuutta", täytyy sanoa, että WLP004 käyttää oluen turhan kuivaksi, vaikka muuten onkin aivan loistava hiiva. Dry stoutin meininki on vahvana läsnä, vaikka makeutta ja runkoa pitäisi olla vähän enemmän. Siksi aionkin tehdä Stout 4:n about Stout 3:n speksillä mutta Denny's favilla. Kenties makeus ja runko osuvat sitten kohdilleen. Saatan hiukkasen tinkiä paahdetun ohran määrässä ja korvata sitä light chocolate maltilla. Mutta jos dry stout inspiroi, voin suositella Stout 2 ja Stout 3 reseptejä muillekin.

Noin off topic, ensi vkl pullotus Golden alelle, joka on tehty Denny's favilla. Sen jälkeen sama grain bill, mutta WLP004:llä. Hiukan näyttää siltä, että teen stoutit Denny'sillä ja pale alet WLP004:llä. Tai ainaskin tätä kokeilen seuraavaksi.

Summa summarum: Stout 2 ja 3 ovat erittäin jees. WLP004 kuitenkin käyttää oluen aika kuivaksi, joten testaan about samaa mallasrunkoa Denny's:llä. Samaan aikaan toisaalla, Pale ale Dennyäs:llä odottaa pullotusta, mutta suuret odotukset seuraavaan Pale aleen, jonka teen WLP004:llä-

Loppukaneetiksi: Us-05:llä olen tehnyt parhaat Pale aleni, voi olla, että jos nestehiivat eivät tuo odotettua lisäarvoa, palaan kokeeksi S-05:een.


Palaa sivulle “Reseptit”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa