Vesi

Raaka-aineiden käyttö ja kasvatus

Valvojat: suorama, Elmo

Nyypiö
Oppilas
Oppilas
Viestit: 196
Liittynyt: Pe Kesä 12, 2015 8:24 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja Nyypiö » Ti Huhti 04, 2017 18:44 pm

Minä siis kokeilin laskureita, ja tulin siihen tulokseen, ettei niistä ole minulle hyötyä. Muuten, yllämainitulla Brewer's Friend-nettisivulla, ihan lopussa, sanotaankin, että
Calculator is for entertainment purposes

BaW89
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 44
Liittynyt: Pe Tammi 08, 2016 21:36 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vantaa
18 tai yli: Olen

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja BaW89 » To Heinä 13, 2017 21:13 pm

Näppäilin tuohon Brun water exceliin tietoja mitä täältä muualta oon löytänyt. Kyseessä siis Helsingin pitkäkosken vesiraportti, linkki alla. Voisiko joku vahvistaa että nuo tiedot tossa sivulla ois oikein, lähinnä nuo bikarbonaatit ja muut.

https://www.hsy.fi/fi/asukkaalle/kodinvesiasiat/juomavesi/Documents/Vedenlaatu_2016.pdf

vesiprofiili.jpg

Hinterland
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 27
Liittynyt: To Loka 27, 2016 7:31 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja Hinterland » Ma Marras 27, 2017 10:59 am

Onko kukaan arvon foorumilaisista tehnyt olutta sadevedestä? Kiinnostaisi kuulla miten toiminut. Varmaan pitää lisäillä ainakin eri mineraaleja jonkin verran?

Avatar
Shadowwalker
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 85
Liittynyt: Ke Helmi 15, 2017 20:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tre
18 tai yli: Olen

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja Shadowwalker » Ma Joulu 04, 2017 10:02 am

Tekisi mieli kokeilla lähdevettä seuraavaan stoutviritykseen. Mitä muuta pitäisi ottaa huomioon kun alhaisempi ph-arvo? Tummat maltaat laskee ph-arvoa joten pitäisi saada nostettua sitä hieman ylöspäin. Tällä hetkellä käytössä hanasta tuleva vesi ph 8.4 ja lähdeveden ph siinä 6.5 paikkeilla. Tips anyone?
Make stout great again!

mursu
Oppilas
Oppilas
Viestit: 143
Liittynyt: Ma Loka 30, 2017 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hki
18 tai yli: Olen

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja mursu » Ma Joulu 04, 2017 11:10 am

Hyvä vinkki voisi olla että teettää vesianalyysi joita saa aika kätevästi. Lähdevesiä kun on paikasta riippuen erilaisia. Toki voi vain kokeilla mitä siitä syntyy. Veden pH ei ole kovin kiinnostava ilman muita tietoja koska se ei suoraan määrittele sillä tehtävän mäskin pH:ta, eikä sitä mielestäni tarvitse tutkimatta/kokeilematta nostaa.

miguels
Kisälli
Kisälli
Viestit: 501
Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 12:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusimaa
18 tai yli: Olen

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja miguels » Ma Joulu 04, 2017 13:00 pm

Pari satsia oon tehny lähdevedellä ja en kyllä maussa huomannu ihmeempää eroa. Meidän riesana on järkyttävän kova vesi niin on tullut kokeiltua kaikkea.

Jaakko
Kisälli
Kisälli
Viestit: 562
Liittynyt: La Tammi 07, 2012 15:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja Jaakko » Ti Joulu 05, 2017 9:16 am

Shadowwalker kirjoitti:Tekisi mieli kokeilla lähdevettä seuraavaan stoutviritykseen. Mitä muuta pitäisi ottaa huomioon kun alhaisempi ph-arvo? Tummat maltaat laskee ph-arvoa joten pitäisi saada nostettua sitä hieman ylöspäin. Tällä hetkellä käytössä hanasta tuleva vesi ph 8.4 ja lähdeveden ph siinä 6.5 paikkeilla. Tips anyone?


Tuskin laskee alle 5.2
Anna mennä vaan...

Darep
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 72
Liittynyt: Ti Maalis 21, 2017 8:36 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja Darep » Ti Joulu 05, 2017 17:56 pm

Ainakin joillain lähdevesifirmoilla on pullossa tai netissä tiedot vedestä, esim. http://polarspring.com/fi/polarspring-l ... koostumus/ -- tuota tuli itse testattua oman porterin kanssa. En huomannut eroa hanavedestä tehtyyn... :D

Myslipylly
Jäsen
Jäsen
Viestit: 2
Liittynyt: Ke Joulu 06, 2017 19:39 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuopio
18 tai yli: Olen

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja Myslipylly » Ke Joulu 06, 2017 19:52 pm

Pidemmän aikaa kamppaillut kehnon makuisen oluen kanssa, ja syyllinen vaikuttaisi olevan vesi (kenties veden klooriamiini) ?
(Kuopion) hanavedestä vaan ei tule hyvää lopputulosta sitten millään, toisin kuin lähdevedestä / RO suodattimen läpi lasketusta vedestä.

Sain kaiveltua Kuopion vedestä seuraavat tiedot laadusta vastaavalta henkilöltä

- Karbonaattipitoisuus (HCO3) - ei tutkita
- Kloridi (Cl) - 5,6 mg/l
- Sulfaattipitoisuus (SO4) - 37 mg/l
- Natrium (Na) - 4,9 mg/l
- Kalsium (Ca) - n. 34 mg/l (mitattu kovuuden kautta)
- Magnesium (Mg) - 4-5 mg/l (mitattu kovuuden kautta)

Sekä lisäksi netissä olevat julkiset veden laatutiedot: http://www.kuopionvesi.fi/c/document_li ... pId=518539

Kysymys kokeneemmille panijoille: onko vedessä näiden lukujen perusteella jotain mikä voisi aiheuttaa huonon lopputuloksen?

Onkohan karbonaattipitoisuutta (HCO3) mahdollista laskeskella jotenkin näistä saatavilla olevista tiedoista?

Ensimmäinen viesti muutes foorumille, tullut vierestä kuitenkin seurattua jo pidempään :) :jee:

Avatar
Shadowwalker
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 85
Liittynyt: Ke Helmi 15, 2017 20:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tre
18 tai yli: Olen

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja Shadowwalker » Ke Joulu 06, 2017 21:54 pm

Jaakko kirjoitti:
Shadowwalker kirjoitti:Tekisi mieli kokeilla lähdevettä seuraavaan stoutviritykseen. Mitä muuta pitäisi ottaa huomioon kun alhaisempi ph-arvo? Tummat maltaat laskee ph-arvoa joten pitäisi saada nostettua sitä hieman ylöspäin. Tällä hetkellä käytössä hanasta tuleva vesi ph 8.4 ja lähdeveden ph siinä 6.5 paikkeilla. Tips anyone?


Tuskin laskee alle 5.2
Anna mennä vaan...


Annetaan mennä sit :nauru: Liutun lähde olis tuossa sopiva vaihtoehto Kangasalalla ja ph arvo näyttäis olevan 8.3 joten kokeillaan nyt kun kanisteritkin tuli lainattua tätä projektia varten :D
Make stout great again!

mursu
Oppilas
Oppilas
Viestit: 143
Liittynyt: Ma Loka 30, 2017 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hki
18 tai yli: Olen

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja mursu » Ke Joulu 06, 2017 22:11 pm

Myslipylly kirjoitti:Pidemmän aikaa kamppaillut kehnon makuisen oluen kanssa, ja syyllinen vaikuttaisi olevan vesi (kenties veden klooriamiini) ?
(Kuopion) hanavedestä vaan ei tule hyvää lopputulosta sitten millään, toisin kuin lähdevedestä / RO suodattimen läpi lasketusta vedestä.

Sain kaiveltua Kuopion vedestä seuraavat tiedot laadusta vastaavalta henkilöltä

- Karbonaattipitoisuus (HCO3) - ei tutkita
- Kloridi (Cl) - 5,6 mg/l
- Sulfaattipitoisuus (SO4) - 37 mg/l
- Natrium (Na) - 4,9 mg/l
- Kalsium (Ca) - n. 34 mg/l (mitattu kovuuden kautta)
- Magnesium (Mg) - 4-5 mg/l (mitattu kovuuden kautta)

Sekä lisäksi netissä olevat julkiset veden laatutiedot: http://www.kuopionvesi.fi/c/document_li ... pId=518539

Kysymys kokeneemmille panijoille: onko vedessä näiden lukujen perusteella jotain mikä voisi aiheuttaa huonon lopputuloksen?

Onkohan karbonaattipitoisuutta (HCO3) mahdollista laskeskella jotenkin näistä saatavilla olevista tiedoista?

Ensimmäinen viesti muutes foorumille, tullut vierestä kuitenkin seurattua jo pidempään :) :jee:



EI tuossa raportissa mitään kovin erikoista näy, useimpia mineraaleja on vain maltillisesti. Mutta bikarbonaattia kyllä on jonkin verran koska tuo keskikovuus (kalsium) tulee meillä yleensä siitä että kalkkia on lisätty veteen laitoksella happamuuden poistamiseksi jolloin siellä on myös hieman bikarbonaattia. EI noilla lukemilla kuitenkaan kamalasti. Kannattaa tarkkailla niiden mäskien pH:ta ja säätää kalsiumsulfaatilla, -kloridilla ja/tai hapolla jos et ole vielä sitä tehnyt. Klooria saattaa tietysti esiintyä, kaasu katoaa seisottamalla tai kuumentamalla mutta jos epäilet -amiinia olevan liiaksi niin esim. campden-tabletilla. Varmaankin täällä pyörii oikeasti kuopiolaisia jotka osaavat kertoa miten sitä olutta siellä syntyy :)

Myslipylly
Jäsen
Jäsen
Viestit: 2
Liittynyt: Ke Joulu 06, 2017 19:39 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuopio
18 tai yli: Olen

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja Myslipylly » Pe Joulu 08, 2017 21:08 pm

Sain brew n water laskurin avulla laskeskeltua veden kovuudesta puuttuvan HCO3 luvun, joka on 125. Tämä voisi olla syynä siihen, että vaaleammat oluet ei tahdo kovin hyvin onnistua?

Laskurin mukaan tätä saisi laskettua "pickling lime"llä (kalsiumhydroksidi?)... mistähän tällaista tököttiä mahtaisi saada?

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 85
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja dr.hopo » Ke Helmi 28, 2018 10:04 am

Pitäisi mennä lomapäivän kunniaksi pullottamaan stoutia = pesemään pulloja, joten istun sohvalla selaamassa kotiolut.comia.

Ymmärrän täysin, että vesi on erilaista eri paikoissa ja että veteen liuenneet mineraalit vaikuttavat oluen makuun. Veden säätäminen tietyn alueen veden mukaiseksi on fine, kun halutaan olut tietyn alkuperäisen tyylin mukaiseksi tai hyödyntää veden ominaisuuksia esim. humaloinnin esiin tuomiseksi. Myös pH:n säätäminen prosessille optimaaliseksi on hyvin jees.

Itse lähestyn asiaa jostain täysin ortogonaalisesta suunnasta. Oluttyylit ovat sinänsä täysin yhdentekeviä, lähinnä hyödyllisiä antamaan etukäteistietoa millaista olutta odottaa. Muuten itselleni on aivan sama, onko EBC/IBU/ABV jonkin tyylin raja-arvoissa vai ei - oluthan säädetään oman maun mukaiseksi.

Tästä päästään heti N:nnellä rivillä asiaan eli veteen. Itselläni lähtökohta on se, että Suomessa vesijohtoveden laatu on jossain maailman top 1:n tietämissä. Sen sijaan, että säätäisi hyvää vettä paikan X kuraveden suuntaan, tavoite on säätää reseptiä tuottamaan omasta mielestä hyvää olutta suomalaisesta vedestä. Missaanko jotain olennaista?

walt
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 43
Liittynyt: Ti Helmi 07, 2017 8:22 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja walt » Ke Helmi 28, 2018 18:45 pm

Missaat. Ainakin luettujen kokemusten perusteella erilaiset vesiprofiilit tuovat eri oluttyyppien parhaita puolia erilailla esiin. Esimerkiksi humalaa saa tuotua paremmin framille lisäämällä veden sulfaattipitoisuutta.

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 85
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja dr.hopo » La Maalis 03, 2018 2:01 am

Epäilemättä juuri noin on. Oluttyypit ovat aikojen kuluessa muotoutuneet nykyiseen muotoonsa yrityksen ja erehdyksen kautta, huomiloiden vallitsevat reunaehdot (esim. paikallinen vedenlaatu).

Pointti on kuitenkin se, että raaka-aineet (maltaat, humalat, hiiva) ja prosessi (lämpötilat, määrät, menetelmät, ajat) voivat olla säädettävissä siten, että lopputulos suomalaisen hanaveden olosuhteissa lähestyy parhautta. Riippumatta jostain muista olosuhteista joskus toisena aikana jossain muualla. Mitä on joskus jossain olosuhteissa nähty hyväksi tehdä ei ole välttämättä optimaalinen lopputulema, vain jokin lokaali maksimi tähän mennessä jossain paikallisten reunaehtojen rajoissa.

Pyrkimys on siis poimia ja tuoda esiin haluttuja ominaisuuksia raaka-aineita ja prosessia säätämällä ilman raaka-aineiden (veden) manipulointia.

Avatar
Naali
Kisälli
Kisälli
Viestit: 869
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja Naali » Su Maalis 04, 2018 1:12 am

Tuo veden manipuloinnin näkemättömyys osana raaka-aineita saa hieman ihmetyttämään, lähinnä kun näin ajatellen raaka-aineista pitäisi myös käyttää vain ja ainoastaan raakaa mallastettua ohraa (~pilsnermallas) kun sitäkin manipuloidaan aika paljon jos ikinä olet mallastusprosessiin tutustunut.

Tässä mielessä asia kyllä on hyvin paljon makuasia etenkin jos tekee olutta kotioloissa lähinnä omien mieltymysten mukaan. Kuitenkin jos haluaa esim yhtään paremmin humalia esiin tuovaa ipaa esimerkiksi tehdä laajempaan kaupalliseen levitykseen, niin ei pehmeällä vedellä nyt kovin laajaa kansainvälistä tunnustusta ole kyllä kukaan saanut. Tai kotioloissa jos on siinä mielessä vammainen kuten itse olen, että on mieltynyt tiettyihin englantilaistyylin aleihin, niin voin kokemuksesta todeta, että sama resepti jolla tekee oikein kivaa ESB:tä kovaan veteen on tehtynä pehmeään veteen lähempänä altbieriä.

Summa summarum, ei tuo millään tasolla välttämätöntä kotioloissa ole, mutta jos mitään kaupallista touhua miettii, niin on asiaan perehtymättömyys erittäin huono tapa ampua itseään jalkaan. Ja suomalisen hanaveden laatu toki on mikrobiologisesti oikein hienoa, mutta tämä "kuravesi" tms. pointti ei ole se mitä tässä koitetaan simuloida. Hyvä vertailukohta voisi olla Wien, paikallisten mielestä myöskin paikallinen vesi on aivan loistavaa ja pesee monet pullotetut makutesteissä ja on oikein puhdasta mikrobiologisesti. Samalla se kuitenkin on melko kovaa mineraalien puolesta ja maistuu joltain aivan muulta kuin Helsingissä, Lahdessa tms, onko se paremman tai huonomman makuista onkin sitten hyvin paljon makuasia ja minkä tyylin oluisiin se soveltuu onkin sitten aihe josta on jopa kirjoitettu kirjoja, kannattaa lukea niitä jos aihe enemmän kiinnostaa.
http://www.panimonurkka.fi, kotiolutainesten kauppaa Helsingin suunnalla.

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 85
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja dr.hopo » Su Maalis 04, 2018 8:57 am

Ilman muuta. Ja totta sekin, että veden makuun tottuu nopeasti. Muutaman kerran vissymerkkiä vaihtaneena jopa hieman yllättyneenä todennut, että kulloinenkin "oma" merkki on tuntunut neutraalilta/(sivu)mauttomalta.

Totta sekin, että paikallisuus omallakin kohdalla rajoittuu veteen. Hiivat, humalat ja osa maltaista tulee ties mistä. Periaatteessa vain sahtimallas, takapihan humala (jonka tapoin/siirsin mökille näemmä tekemään hidasta kuolemaa) ja pullahiiva olisivat samassa mielessä "paikallisia".

Kun en kovin välitä tyyleistä eikä kustannuksia tarvitse optimoida, niin kokeilenpa silti mitä tästä hanavedestä saa aikaiseksi. Katsotaan miten käy :lol:.

Avatar
Naali
Kisälli
Kisälli
Viestit: 869
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja Naali » Su Maalis 04, 2018 11:37 am

Totta tämäkin, ei tuossa heti muutenkaan kannata ihan kaikkea. Ainakin Helsingin hanaveteen useimmat maltillisemmin tai keskitasoisesti humaloidut oluet onnistuvat ihan kivasti. Suurin osa Vikingin maltaista kyllä jollakin tasolla tulee Lahdesta, joitain puolalaisia säkkejä näkynyt erikoisemmissa kanssa. Se, että mistä ohra tulee onkin toinen kysymys etenkin kun 2017-ohrasato suomessa oli laadultaa kammottava ja viimeisimmän tiedon mukaan käsittääkseni kaikki käyttökelpoinen siitä on enemmän tai vähemmän käytetty pari viikkoa sitten.
Humalien kasvatus suomessa on aika jännää kanssa kun päivän pituus on aika kaukana optimaalisesta, on niiden kanssa leikkimisessä toki oma viehätyksensä. Hiivasta puolestaan saa paikallista kun hankkii halvalla vanhaksi menneitä nestehiivoja ja monistaa soluja startterissa :D
http://www.panimonurkka.fi, kotiolutainesten kauppaa Helsingin suunnalla.

mursu
Oppilas
Oppilas
Viestit: 143
Liittynyt: Ma Loka 30, 2017 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hki
18 tai yli: Olen

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja mursu » Ma Maalis 19, 2018 15:16 pm

Myslipylly kirjoitti:Sain brew n water laskurin avulla laskeskeltua veden kovuudesta puuttuvan HCO3 luvun, joka on 125. Tämä voisi olla syynä siihen, että vaaleammat oluet ei tahdo kovin hyvin onnistua?

Laskurin mukaan tätä saisi laskettua "pickling lime"llä (kalsiumhydroksidi?)... mistähän tällaista tököttiä mahtaisi saada?


Kalsiumhydroksidilla (Ca(OH)2, sammutettu kalkki, "pickling lime") käsittely ei ole kovin kätevää eikä suosittua kotioloissa, ennemmin suosittelen veden kovuuden lisäämistä muilla Ca2+-suoloilla siinä määrin kuin oluttyyli sen sallii (vähentää mäskäyksen kannalta olennaista jäännösalkaliteettia) ja alkaliteetin vähentämistä, erityisesti huuhtelu vedessä, tilanteeseen sopivalla hapolla (usein esim. fosforihappo). Noilla keinoilla pitäisi aika hyvin pärjäillä. Hapon kanssa tulee olla varovainen.

http://www.wetnewf.org/pdfs/alkalinity- ... -with.html

Nyypiö
Oppilas
Oppilas
Viestit: 196
Liittynyt: Pe Kesä 12, 2015 8:24 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Vesi

ViestiKirjoittaja Nyypiö » Ke Touko 02, 2018 20:58 pm

En ole tyytyväinen viimeaikaisiin vaaleisiin oluihini ja ajattelin kokeilla veden säätöä. Mutta tässäpä ongelmia.

Apuneuvo EZ_water_calculator_3.0.2_metric ehdottaa veteen lisättäväksi kalsiumkloridia 0,8g. Mikäs siinä, mutta kun kaupasta löytyy vain 33-prosenttista liuosta, enkä tiedä, mistä prosentit on laskettu. Onko paino jaettu tilavuudella, tilavuus jaettu tilavuudella vai paino jaettu painolla? Onko tästä joku yleinen sääntö olemassa? Miten monta grammaa kalsiumkloridia on esimerkiksi 5 millilitrassa 33-prosenttista liuosta?

Sama apuneuvo ehdottaa pH:n säätöön 0,4 millilitraa 80-prosenttista liuosta (arvioitu tulos-pH on 5,42). OK, mutta se tekee 0,57ml/10l, ja Brewferm-maitohappopullon etiketissä mainitaan tyypilliseksi annostukseksi 12,5ml/10l, eli noin 22-kertainen määrä. Onko tässä mitään järkeä?

Kiitos kaikista vihjeistä!


Palaa sivulle “Raaka-aineet”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija