
-16 litran kattila
-Mäskäyspussi
-Ikean idealisk siivilä
-28l käymisastia hanalla
-Reikäkauha
-Ominaispainomittari
-Lämpömittari
-Lappo
-Vaaka
-Oluentekojuomat(hyvin oleellinen)
Tarkoituksena on kuluttaa aikaisemmin tilattuja maltaita pois joten se on saattanut rajoittaa hiukan reseptin tekoa. Esimerkiksi pale alen maltaan puuttuminen harmittaa kun ne tuli törsättyä aiemmin tehtyyn satsiin loppuivat. Reseptin teossa olen käyttänyt Brewmatea ja ohjelma on osoittaunut passeliksi vaikka muutama asia ohjelman käytössä askarruttaa. Suunnitelmissa on tehdä voimakkaan paahteinen, tuhdin maun ja aromin omaava stout jossa kahvin ja suklaan aromi tulisi esille. Maltaita tutkiessa nämä ovat päätyneet reseptiini:
http://imgur.com/a/4E2Lp
Brewmaten mukaan:
Määrä 14L
OG: 1.079
FG: 1.016
IBU: 78.4
ABV: 8.20
Maltaat:
-Dark ale 20%
-Vienna 20%
-Munich 14%
-Crystal 300 15%
-Chocolate L450 15%
-Peated malt 10%
-Roasted barley 8%
-Carafa I malt 8%
Humalat:
-Simcoe
-Cascade
Hiiva: Fermentis us05 15g
Muut:
-Lakritsinjuuri 30g 30 min
-Tähtianis 20g 30 min
Prosessi pääpiirteittäin. Laajennan tekoprosessia jos on tarvis.
-Mäskäys pussilla 66 asteessa 60 min.
-Vierre käymisastiaan ja maltaiden huuhtelu.
-Kamat takas kattilaan ja vierteen keitto 60 min. Humalat kiehumisen alettua. Simcoe kiehumisen alettua ja cascade 45 min ja 60 min kohdalla.
-Keittämisen jälkeen tiskialtaaseen viilentymään 20 asteiseksi.
-OG:n mittaus.
-Vierteen ilmaus.
-Siivilän kautta käymisastiaan, hiivaus ja 30 min odotus(hyvä oluenkorkkaushetki).
-Vierteen ilmaus.
-Kansi päälle ja vesilukko paikoilleen.
-Käyminen 4vko tai--->
-Siirto secondaryyn ja 3vko kypsytys tai--->
-Sokerointi ja pullotus
-Nautiskelu ja humaltuminen

Kysymys kuuluu: Onko noita erikoismaltaita oikeasti liikaa? Tiedän että paahdetun ohran ja carafan suositusmäärät ylittyvät mutta tämä on ihan tietoinen valinta. Jo ihan periaatesyistä tekee mieli kapinoida ja laittaa vittuuttakseen enemmän mitä suositellaan mutta mitä sitten? Toista lankaa lukeneena samasta aiheesta lopputulos on ollut hyvä ja odotuksien kaltainen. Mäskättävyydessä noita maltaan omia sokereita irtoaa vähemmän mutta eikös sitä voida kompensoida esim siirapilla että hiiva saa evästä? Yksi vaihtoehto on steepata noita erikoismaltaita ja lisätä keittoon niin kuivattavien tanniinien määrä olisi pienempi. Tekisi mieli kokeilla ensin niin että koko mallasmäärä pussiin ja eikun mäskäämään. Toisella kertaa erikoismaltaat ja karamellimaltaat steeppautumaan ja vertaa lopputuloksen eroja.
Omat kyssärit tekoon liittyen mitkä tulee ekana mieleen:
1. Hiivan määrä annoksen kokoon ja OG:hen nähden eli kuinka paljon kuuluu laittaa? Esimerkiksi Iku-turson reseptissä laitetaan kaksi pussia hiivaa 20l satsiin.
2. Miten siirappi oikeappisesti lisätään tuohon brematen laskuriin?
3. Onko spraymaltaalle jotain paikkaa tuossa brewmatessa?(jos innostuu reseptiin sitä viilauksien jälkeen laittamaan)
4. Mitä on odotettavissa kun erikois/karamellimaltaita on paljon?
Muokkailen ilmoitusta jos siinä on jäänyt jotain oleellista välissä tai sisältää muuten vain aivopieruilua

