Miten sokeroitte?

Valvojat: suorama, Elmo

Kiljumies
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1052
Liittynyt: Ke Heinä 01, 2009 22:54 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Miten sokeroitte?

ViestiKirjoittaja Kiljumies » Ti Touko 14, 2013 20:57 pm

Mikä on mielestänne kätevin/nopein tapa pistää karbonointisokerit pulloihin?

Olen mättänyt teelusikalla vähän sinne päin tota sokeria, eli yksi tl oli pullo sitten puolikas tai 0,33l. Vähän semmonen vajaampi jos on 0,33l. Suppilon avulla ja ihan tavallista kidesokeria olen käyttänyt. Nyt on alkanut mieleen hiipiä että onko jokin parempi keino asian hoitamiseksi?

( Onkohan tuo sokeri edes steriiliä, tai suppilo, mitäs jos se/ne kontaminoi? :psst: )

Olen joskus aikanaan karbonoinut koko satsin lisäämällä sokerilientä mutta tässä menetelmässä on mielestäni miinuksina se että tulee kattila ja lusikka pestäväksi, kilju pitäisi melkein lapota toiseen astiaan että voisi kunnolla sekoitella jolloin tulee lisää tiskiä. Lisäksi sekoittaminen mahdollisesti hapettaa kiljua. Kuinka paljon tuossa vaiheessa kannattaa sekoitella vai pitäisikö vaan lapota sokeriliemen päälle ja uskoa että on riittävän sekaisin?

En millään haluaisi lähteä liemillä läträämään, onko hyviä vinkkejä miten lusikoimalla sokerin määrän saa vakioitua siten että ei mene ihan hieromiseksi? Carbonation dropsit on mielestäni ylihintaisia.

Jaakko
Kisälli
Kisälli
Viestit: 562
Liittynyt: La Tammi 07, 2012 15:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Miten sokeroitte?

ViestiKirjoittaja Jaakko » Ti Touko 14, 2013 21:25 pm

Kiljumies kirjoitti:Mikä on mielestänne kätevin/nopein tapa pistää karbonointisokerit pulloihin?

Olen mättänyt teelusikalla vähän sinne päin tota sokeria, eli yksi tl oli pullo sitten puolikas tai 0,33l. Vähän semmonen vajaampi jos on 0,33l. Suppilon avulla ja ihan tavallista kidesokeria olen käyttänyt. Nyt on alkanut mieleen hiipiä että onko jokin parempi keino asian hoitamiseksi?

( Onkohan tuo sokeri edes steriiliä, tai suppilo, mitäs jos se/ne kontaminoi? :psst: )

Olen joskus aikanaan karbonoinut koko satsin lisäämällä sokerilientä mutta tässä menetelmässä on mielestäni miinuksina se että tulee kattila ja lusikka pestäväksi, kilju pitäisi melkein lapota toiseen astiaan että voisi kunnolla sekoitella jolloin tulee lisää tiskiä. Lisäksi sekoittaminen mahdollisesti hapettaa kiljua. Kuinka paljon tuossa vaiheessa kannattaa sekoitella vai pitäisikö vaan lapota sokeriliemen päälle ja uskoa että on riittävän sekaisin?

En millään haluaisi lähteä liemillä läträämään, onko hyviä vinkkejä miten lusikoimalla sokerin määrän saa vakioitua siten että ei mene ihan hieromiseksi? Carbonation dropsit on mielestäni ylihintaisia.


Jokaisessa on omat huonot puolensa.
Juuri siksi ostin kegit! Forcecarbonation rocks!
KuvaKuva

Kiljumies
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1052
Liittynyt: Ke Heinä 01, 2009 22:54 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Miten sokeroitte?

ViestiKirjoittaja Kiljumies » Ti Touko 14, 2013 22:05 pm

Fuck yeah! :nauru:

Hauska kun muillakin karkailee hanskasta. Nyt oli kumminkin kyse pulloista, en jaksa postailla kuvia omista 50l kegeistä. :mrgreen:

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2989
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Miten sokeroitte?

ViestiKirjoittaja äyni » Ti Touko 14, 2013 22:17 pm

Mä teen sokeriliemen punnitsemalla sokerin lasiin ja kaatamalla desi-pari vedenkeittimellä kiehautettua vettä päälle. Lasi ja lusikka peseytyy tiskikoneessa muiden astioiden kanssa. Muutenkin siirrän oluen toiseen astiaan ennen pullotusta, joten se ei itselle tuota mitään lisätyötä. Näin siksi, koska haluan vakioida joka pulloon tismalleen samaa tavaraa samalla hiivamäärällä. Kun tuoreeltaan putsaa, niin tuolle toiselle astialle riittää huuhtelu kuumalla vedellä.

Hemmetinpaljon vaivalloisempaa on minusta annostella sokeria pulloihin. Ja sitäpaitti vaikeampi saada sama määrä sokuria joka puteliin, ja vaikeampi on myös hallita karbonointiastetta. Pienikin heitto sokerin määrässä tuottaa suuren heiton hiilidioksidin määrässä.

P.S. tuommoinen jääkaapin lasihylly voi olla aika kovilla, jos päällä on 40-50 kg painoa. Näyttää olevan jo mutkalla ja karkaistu lasi ei ihan hirveästi taivu ennen kun napsahtaa. Voi lähteä aika pienellä kolauksella tuosta.

Kiljumies
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1052
Liittynyt: Ke Heinä 01, 2009 22:54 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Miten sokeroitte?

ViestiKirjoittaja Kiljumies » Ti Touko 14, 2013 22:22 pm

Sekoitatko tota sokerilientä mitenkään siinä sekundäärissä?

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2989
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Miten sokeroitte?

ViestiKirjoittaja äyni » Ti Touko 14, 2013 22:26 pm

Kiljumies kirjoitti:Sekoitatko tota sokerilientä mitenkään siinä sekundäärissä?


Joo.
Siis lappoan liemen, hämmennän kevyesti, että tasoittuu, otan näytteen, lisään sokeriliemen, hämmennän jonkin aikaa varovarovasti, pullotan.
Sokeriliemi jäähtyy sillävälin kun lappoan olutta astiasta toiseen.

Mulla tyypillisesti olut on pitkään käymisastiassa. Siksi tuo ensimmäinen hämmennys, että varmasti on tasaisesti kaikki ennen näytettä. Useammankin kerran on selkeää faasiutumista ollut havaittavissa, tai sitten kuvittelen.

Jaakko
Kisälli
Kisälli
Viestit: 562
Liittynyt: La Tammi 07, 2012 15:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Miten sokeroitte?

ViestiKirjoittaja Jaakko » Ke Touko 15, 2013 7:46 am

äyni kirjoitti:Mä teen sokeriliemen punnitsemalla sokerin lasiin ja kaatamalla desi-pari vedenkeittimellä kiehautettua vettä päälle. Lasi ja lusikka peseytyy tiskikoneessa muiden astioiden kanssa. Muutenkin siirrän oluen toiseen astiaan ennen pullotusta, joten se ei itselle tuota mitään lisätyötä. Näin siksi, koska haluan vakioida joka pulloon tismalleen samaa tavaraa samalla hiivamäärällä. Kun tuoreeltaan putsaa, niin tuolle toiselle astialle riittää huuhtelu kuumalla vedellä.

Hemmetinpaljon vaivalloisempaa on minusta annostella sokeria pulloihin. Ja sitäpaitti vaikeampi saada sama määrä sokuria joka puteliin, ja vaikeampi on myös hallita karbonointiastetta. Pienikin heitto sokerin määrässä tuottaa suuren heiton hiilidioksidin määrässä.

P.S. tuommoinen jääkaapin lasihylly voi olla aika kovilla, jos päällä on 40-50 kg painoa. Näyttää olevan jo mutkalla ja karkaistu lasi ei ihan hirveästi taivu ennen kun napsahtaa. Voi lähteä aika pienellä kolauksella tuosta.


Otettu huomioon. Säästin pari varalle ja jos ei riitä niin sitten tehdään puusta uudet...

Avatar
Votkaiguaani
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1122
Liittynyt: Pe Syys 04, 2009 0:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Miten sokeroitte?

ViestiKirjoittaja Votkaiguaani » Ke Touko 15, 2013 15:55 pm

Maailman parhaat oluet ovat pullokäyneitä. Näiden oluiden hiilihapotus ja suuntuntuma on jotain sellaista, mitä ei hiilaripullosta korkkia kääntämällä saavuteta. :winktoo:

Itse eniten käyttämäni prosessi alkaa pohtimalla kuinka paljon hiilihappoa tuotteeseen halutaan, ja laskemalla oikea määrä panimosokeria. Olut lapotaan pullotusastiaan, ja perään panimosokerit sellaisenaan, pikku sekoitus riittää. Liemiä ei tarvita. Haittapuolena taloussokeria korkeampi hinta. Sokerihan on itsessään säilöntäaine, ei sen mukana pitäisi päästä mikrobeja olueen.

PetteriSeppänen
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1211
Liittynyt: Ke Tammi 30, 2013 21:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Suomi
18 tai yli: Olen

Re: Miten sokeroitte?

ViestiKirjoittaja PetteriSeppänen » Ke Touko 15, 2013 16:48 pm

Helpomman sekoittumisen vuoksi laitan lasiin vettä ja mikroon, sieltä ulos ja sokerit lasiin -> lusikalla sekoitus ja pullotusastian pohjalle jonka jälkeen lappoan primääristä oluet päälle ja pullotus.

DeGarre
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1115
Liittynyt: Su Kesä 13, 2010 9:35 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Englanti
18 tai yli: Olen

Re: Miten sokeroitte?

ViestiKirjoittaja DeGarre » Ke Touko 15, 2013 16:57 pm

Votkaiguaani kirjoitti:Maailman parhaat oluet ovat pullokäyneitä. Näiden oluiden hiilihapotus ja suuntuntuma on jotain sellaista, mitä ei hiilaripullosta korkkia kääntämällä saavuteta. :winktoo:



Real ale in the bottle :cheers2:

Ottaa vierrettä talteen ennen hiivausta ja pakkaseen odottamaan pullotusta, vierre sulatetaan ja sekoitetaan olueen pari tuntia ennen pullotusta. Jos tekee esim belgiolutta tai hefeweizenia niin 1.5L talteen 23L satsista, 1L vaikka brittiliruun, jne. Itse tykkään että oluessa kuin oluessa on hyvä karbonaatio ja condition joten aina sama 1.5L. Helppoa kuin Onduline-vesikatteen asennus!
Work is the curse of the drinking classes. ---Oscar Wilde

Juhani Palttala
Kisälli
Kisälli
Viestit: 553
Liittynyt: Ma Elo 22, 2011 14:27 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: Miten sokeroitte?

ViestiKirjoittaja Juhani Palttala » Ke Touko 15, 2013 23:07 pm

DeGarre kirjoitti:
Votkaiguaani kirjoitti:Maailman parhaat oluet ovat pullokäyneitä. Näiden oluiden hiilihapotus ja suuntuntuma on jotain sellaista, mitä ei hiilaripullosta korkkia kääntämällä saavuteta. :winktoo:



Real ale in the bottle :cheers2:

Ottaa vierrettä talteen ennen hiivausta ja pakkaseen odottamaan pullotusta, vierre sulatetaan ja sekoitetaan olueen pari tuntia ennen pullotusta. Jos tekee esim belgiolutta tai hefeweizenia niin 1.5L talteen 23L satsista, 1L vaikka brittiliruun, jne. Itse tykkään että oluessa kuin oluessa on hyvä karbonaatio ja condition joten aina sama 1.5L. Helppoa kuin Onduline-vesikatteen asennus!

Ja jos tekee oikein vahvaa olutta, niin kannattaa huomioida, että samassa määrässä vierettä voikin olla tuplasti käymiskelpoista sokeria mietoon perusolueen verrattuna.

Itse yleensä kiehautan sokerin pienessä vesimäärässä, kaadan liemen pullotusastiassa olevaan olueen ja sekoitan varovasti, mutta läpikotaisin. Liemen ei oikeastaan edes tarvitse jäähtyä erityisemmin, koska sitä on niin vähän, ettei nosta oluen lämpötilaa.

MKoo
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 13
Liittynyt: Pe Tammi 11, 2013 8:43 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen

Re: Miten sokeroitte?

ViestiKirjoittaja MKoo » To Touko 16, 2013 7:25 am

itse laitan teelusikka mitalla sokeria suoraan pulloon. 40 pulloon menee aikaa ehkä kaksi minuuttia. Sama määrä menee kaikkiin, kun tasamitallisia laitan. Karbonoinnin määrää on varmasti hankalampi säätää näin.

Avatar
Vesku
Kisälli
Kisälli
Viestit: 561
Liittynyt: Ti Tammi 01, 2013 9:49 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lievälä
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kuusumu

Re: Miten sokeroitte?

ViestiKirjoittaja Vesku » Ti Tammi 07, 2014 23:13 pm

Olen tässä huomannut, että lagereiden kanssa on melko hankalaa saada tasalaatuista hapotusta pulloissa (eri satsien välillä). Itse teen tuolla Äynin esittelemällä systeemillä myös. Nyt olen kuitenkin huomannut, että happojen määrään vaikuttaa huomattavasti hiivan ikä ja vireystila pullotettaessa. Myös mahdollinen sakan lipsahdus sekoitusastiaan lisää happoja (enemmän hiivaa?).

Olenkin tässä miettinyt, että olisiko syytä lisätä uutta heräteltyä hiivaa pullotusvaiheessa, jotta saisi aina saman tuloksen samalla sokeri määrällä? Jostakin on jäänyt takaraivoon mutu, että jotkin kaupalliset pullojälkikäymistä harrastavat panimot toimisivat näin, ja semmonenkin muistikuva on, että jotkut käyttäisivät tähän tarkoitukseen ale-hiivoja lagereissakin, koska makuun ei enää niin pienet määrät vaikuta tai ehkä jopa antavat siihen lisäpontta. Itsellä tuli semmoinenkin mieleen, jotta mitä jos nakkaisi vähän pullahiivaa pullotusvaiheessa kyytipojaksi lagerille!?

Olen ajatellut palata kegi-linjalle, on se vaan niin paljon helpompaa, mutta pulloissa voisi tehdä vahvempia ja pitempää kypsyttelyä vaativia oluita jatkossakin ja näiden kanssa tuo happojen saaminen kohdilleen on erityisen tärkeää, muuten vuoden päästä saa pullosta ulos vain vaahtoa tai hapotonta paskaa.

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2989
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Miten sokeroitte?

ViestiKirjoittaja äyni » Ke Tammi 08, 2014 10:08 am

Hiivan määrällä ei pitäisi olla merkitystä, olettaen että annetaan riittävästi aikaa. Hiivan vireystilalla saattaa kylläkin olla.

Minun ymmärrykseni mukaan yleisemmin käytetään lager-hiivaa myös ale-oluisiin, tai ainakin vehnäoluisiin. Tavoitteena varmaankin minimoida pullohiivan vaikutus makuun.

Avatar
Hayke
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 64
Liittynyt: Ma Loka 17, 2011 10:40 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Rauma
18 tai yli: Olen

Re: Miten sokeroitte?

ViestiKirjoittaja Hayke » To Kesä 19, 2014 19:54 pm

Oletteko huomanneet eroa ihan normi kidesokerilla karbonoiduissa vs panimosokerilla karbonoiduissa? Ajattelin tänään ekan kerran käyttää panimosokeria. Itsellänikin on se taktiikka, että lappoan oluen käymisastiasta toiseen astiaan pari minuuttia kiehuneen ja jäähtyneen sokeriliemen päälle.

Avatar
HenkkaM
Kisälli
Kisälli
Viestit: 635
Liittynyt: Ke Helmi 27, 2013 14:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Miten sokeroitte?

ViestiKirjoittaja HenkkaM » To Kesä 19, 2014 22:04 pm

DeGarre kirjoitti:Ottaa vierrettä talteen ennen hiivausta ja pakkaseen odottamaan pullotusta, vierre sulatetaan ja ekoitetaan olueen pari tuntia ennen pullotusta. Jos tekee esim belgiolutta tai hefeweizenia niin 1.5L talteen 23L satsista, 1L vaikka brittiliruun, jne. Itse tykkään että oluessa kuin oluessa on hyvä karbonaatio ja condition joten aina sama 1.5L. Helppoa kuin Onduline-vesikatteen asennus!


Aiemmin laitoin joka pulloon suppilolla ja mitalla panimosokeria. Kerran kokeilin yllämainittua tekniikkaa ja olin myyty. Brewersfriendin laskurilla tsekkaa paljon tarvitaan vierrettä talteen ja lyö pakkaseen. Sulattaa päivää ennen pullotusta, sekoittaa olueen ja antaa olla tunnin. Tuntuu että olut kypsyy nopeammin ja tietynlainen "kotiolutmainen" maku on hävinnyt. :cheers2:

DeGarre
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1115
Liittynyt: Su Kesä 13, 2010 9:35 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Englanti
18 tai yli: Olen

Re: Miten sokeroitte?

ViestiKirjoittaja DeGarre » Pe Kesä 20, 2014 8:42 am

Itsekin olen pari kertaa tsekannut tuon brewersfriendin laskurin ja 1.5L on aina ehdottanut sellaiseen 2 yksikköä x per y karbonointimäärään (mitä yksikköjä ne olivatkaan). Monet kuitenkin tykkäävät sokeriliemien kanssa pelleillä vaikka tämä speisen-metodi eli samaa vierrettä kuin olutkin toimii hyvin ja helposti.
Work is the curse of the drinking classes. ---Oscar Wilde

Mazku
Oppilas
Oppilas
Viestit: 156
Liittynyt: La Helmi 04, 2012 12:09 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Miten sokeroitte?

ViestiKirjoittaja Mazku » Su Tammi 17, 2016 1:40 am

Itse olen hoitanut sokeroinnin pulloihin arvioimalla ensin pullojen määrän ja siitä laskenu tarvittavan sokerin määrän. Sokeri sitten liotettu mahdollisimman pieneen määrään kiehuvaa vettä. Tämä lopullinen nesteen määrä sitten jaettu tasan kaikkien pullojen kesken ja lisätty itse pulloihin käyttämällä apteekista saatavaa lääkeruiskua. Siitä löytyy suoraa ml mitta, helppo ottaa neste kulhosta ja ruiskuttaa pullon suusta sisään. Hyötynä tässä on se että lopullisen pullotettavan oluen määrää ei tarvitse tietää etukäteen, vaan ainoastaan nesteen määrä per pullo (0,33l tai 0,5l), jonka avulla voidaan laskea haluttu määrä sokeria.

jylppö
Oppilas
Oppilas
Viestit: 155
Liittynyt: Pe Heinä 17, 2015 10:58 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kalajoki
18 tai yli: Olen

Re: Miten sokeroitte?

ViestiKirjoittaja jylppö » Ti Tammi 19, 2016 16:00 pm

HenkkaM kirjoitti:
DeGarre kirjoitti:Ottaa vierrettä talteen ennen hiivausta ja pakkaseen odottamaan pullotusta, vierre sulatetaan ja ekoitetaan olueen pari tuntia ennen pullotusta. Jos tekee esim belgiolutta tai hefeweizenia niin 1.5L talteen 23L satsista, 1L vaikka brittiliruun, jne. Itse tykkään että oluessa kuin oluessa on hyvä karbonaatio ja condition joten aina sama 1.5L. Helppoa kuin Onduline-vesikatteen asennus!


Aiemmin laitoin joka pulloon suppilolla ja mitalla panimosokeria. Kerran kokeilin yllämainittua tekniikkaa ja olin myyty. Brewersfriendin laskurilla tsekkaa paljon tarvitaan vierrettä talteen ja lyö pakkaseen. Sulattaa päivää ennen pullotusta, sekoittaa olueen ja antaa olla tunnin. Tuntuu että olut kypsyy nopeammin ja tietynlainen "kotiolutmainen" maku on hävinnyt. :cheers2:

Itsekkin tällä systeemillä mennyt. Tuolla laskurilla saa helposti tarvittava määrä ja aina olen n.1,5l ottanut vierrettä pakkaseen.
Vierteen kiehautus ja jäähdytys, jonka jälkeen puhtaaseen pönttöön. Päälle olen laponnut oluen käymispöntöstä ja hiivat jää pönttöön. Tästä sitten lapolla pulloihin ja hyvin tullut hiilihappoja.

Tiputus
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 87
Liittynyt: Ma Syys 07, 2015 21:38 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Pirkkala
18 tai yli: Olen

Re: Miten sokeroitte?

ViestiKirjoittaja Tiputus » Ti Tammi 19, 2016 17:09 pm

Löytyykö moinen laskuri myös Beersmithin pc-versiosta? Missäs tämä kyseinen Brewersfriendin laskuri on? Nettisivulta tai Brewers friend free:stä en löytänyt, eli onko tuo ominaisuus siis vain maksullisessa android/ios-sovelluksessa?


Palaa sivulle “Pullot”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa