Siiderin pinnalla valkoinen kalvo - hometta?

Siideri, viini, juusto ja muut sellaiset.

Valvojat: suorama, Elmo

Käyttäjä
Jäsen
Jäsen
Viestit: 2
Liittynyt: To Marras 06, 2014 1:17 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Siiderin pinnalla valkoinen kalvo - hometta?

ViestiKirjoittaja Käyttäjä » To Marras 06, 2014 11:35 am

Siideriprojektini on muhinut tuorepuristetusta omenamehusta (ei pastörointia) 19.9.2014 alkaen ja 11.10.2014 olen siirtänyt sen sekundääriin. Eilen kun katsoin prosessin tilannetta, oli käymisastiaan, nesteen pinnalle tullut valkoinen kelmu/kalvo. Onkohan se hometta vai voiko se olla kyseiselle hiivalle tyypillistä käyttäytymistä vai mitä? Hiivana käytin Safale us-05. En ole kyseistä hiivaa aikaisemmin testannut. Edellisellä kerralla käytin Safale s-04 ja sillä ainakin siideri onnistui hyvin. Onkohan mitään tehtävissä vai pitääkö tuotos heittää pois? Haju ei ainakaan ollut mitenkään epämiellyttävä.
siideri.jpg

Avatar
Molder
Kisälli
Kisälli
Viestit: 684
Liittynyt: Ke Syys 30, 2009 10:36 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Siiderin pinnalla valkoinen kalvo - hometta?

ViestiKirjoittaja Molder » To Marras 06, 2014 11:57 am

Itsellä oli toissa vuoden satsissa tuollainen. Pullotelin kuitenkin tuon alta ja hyvää oli.
Wil Wheaton:"...I have not yet encountered a homebrewer who's a dick"

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2981
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Siiderin pinnalla valkoinen kalvo - hometta?

ViestiKirjoittaja äyni » To Marras 06, 2014 12:20 pm

Normaalia minusta.

Kaikki haitalliset kontaminaatiot maistuu tai haisee pahalle. Se niissä haitallista onkin. Jos sinne on päässyt jotain semmoista pöpöä, joka sairastuttaa, niin se ei todennäköisesti näy mitenkään. Tosin niitä ei juuri alkoholijuomiin tule, ellei nyt ihan kamalan sairaana valmistele ja oksenna käymispönttöön.

Avatar
Molder
Kisälli
Kisälli
Viestit: 684
Liittynyt: Ke Syys 30, 2009 10:36 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Siiderin pinnalla valkoinen kalvo - hometta?

ViestiKirjoittaja Molder » To Marras 06, 2014 13:12 pm

Otappa pikku maistiaiset :-)
Wil Wheaton:"...I have not yet encountered a homebrewer who's a dick"

Käyttäjä
Jäsen
Jäsen
Viestit: 2
Liittynyt: To Marras 06, 2014 1:17 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Siiderin pinnalla valkoinen kalvo - hometta?

ViestiKirjoittaja Käyttäjä » To Marras 06, 2014 15:18 pm

Kiitti vastauksista! Laitanpa siis pulloihin ja katson miten käy. Maistelen ja haistelen siinä ohessa. :)

harrikangas
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 28
Liittynyt: Ke Marras 18, 2009 11:22 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Haapajärvi
18 tai yli: Olen

Re: Siiderin pinnalla valkoinen kalvo - hometta?

ViestiKirjoittaja harrikangas » To Joulu 03, 2015 9:43 am

Miten oliko sidukka menny pilalle?

Itellä huomasin myös eilen vastaavanlaisen kerroksen oluen pinnassa, mutta haju ja maku oli kunnossa, joten lapposin kerroksen alta tavaran talteen ja pullotin. Ainakin omasta mielestä siinä ei mitään vikaa ollut, mutta katsotaan miten tavaran käy pullossa olon jälkeen.

Pallokorva
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 6
Liittynyt: La Huhti 30, 2016 20:57 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Naantali
18 tai yli: Olen

Re: Siiderin pinnalla valkoinen kalvo - hometta?

ViestiKirjoittaja Pallokorva » La Huhti 30, 2016 21:30 pm

Lähes poikkeuksetta on tuollaista pinnalle ilmestynyt. Välillä enemmän ja välillä vähemmän. Tuorepuristettua ja pakastettua omenatäysmehua olen käyttänyt, useilla eri hiivoilla. Lapotessa kun tarkkana ei vaikuta makuun haitallisesti.


Palaa sivulle “Muut käymistuotteet”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa