Oluen karbonointi hiilidioksidilla.

Valvojat: suorama, Elmo

Teme80
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 28
Liittynyt: To Elo 08, 2013 8:50 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Oluen karbonointi hiilidioksidilla.

ViestiKirjoittaja Teme80 » Ma Syys 02, 2013 21:41 pm

On tämä karbonointikin aika taidetta. Pullotin suoraan hanasta "ylikarbonoitunutta" oluttani viikonlopun reissulle ja luulin, että pulloihin tulisi niin paljon painetta, että olut kuohuu avatessa yli, mutta vielä mitä, olut oli erinomaisen kuplivaa vaikka ilmakontaktia tulikin pullottaessa. Laskin paineet ennen viikonloppua pois ja päästin parina päivänä kertyneet paineet kegistä pois. Nyt olut on mieleeni turhankin vähillä kuplilla. Perustin ylikarbonointiarvioni suureen vaahtoamiseen, mutta ilmeisesti pullottamisen yhteydessä hiilidioksidin taso laski sopivalle.

suorama kirjoitti:Jos katson Beer Smith ohjelmalla niin 4C asteinen olut jossa on 140kPa :n paine sisältää jo 3,3 vols hiilidioksidia. 160kPa ja neljä astetta olisi 3,57 vols. Aikas paljon, etten sanoisi. Voi tietenkin olla, että olueen ei ole liuennut noin paljon noin lyhyessä ajassa. 2,75vols saavutetaan tuolla 1bar 4C.
Jos olut 4C
1,8 vols > 0,30 bar
2,0 vols > 0,45 bar
2,2 vols > 0,60 bar
2,4 vols > 0,74 bar
2,6 vols > 0,89 bar
2,8 vols > 1,04 bar

Jos olut 6C
1,8 vols > 0,40 bar
2,0 vols > 0,56 bar
2,2 vols > 0,71 bar
2,4 vols > 0,87 bar
2,6 vols > 1,02 bar
2,8 vols > 1,18 bar

Ja vertailuksi, jos olut 18C
1,8 vols > 1,03 bar
2,0 vols > 1,24 bar
2,2 vols > 1,45 bar
2,4 vols > 1,66 bar
2,6 vols > 1,87 bar
2,8 vols > 2,07 bar


Tässä hienossa suoraman kirjoittamassa artikkelissa on hyvin selostettu käytettäviä paineita. Oman fiiliksen ja vähäisen kokemuksen mukaan vehnäoluttani oli hyvä pitää n. 1,5:n barin paineessa +5:n asteen lämpötilassa.

Täällä on seuraavanlainen taulukko nyrkkisääntönä:

-------------------------------------------
Beer style Volumes CO2
-------------------------------------------
British-style ales 1.5 - 2.0
Porter, stout 1.7 - 2.3
Belgian ales 1.9 - 2.4
European lagers 2.2 - 2.7
American ales & lagers 2.2 - 2.7
Lambic 2.4 - 2.8
Fruit lambic 3.0 - 4.5
German wheat beer 3.3 - 4.5
-------------------------------------------
Typical CO2 levels in bottled beers

Vaikuttaa mielestäni ihan asialliselta?

Palaa sivulle “Tynnyrit ja hanat”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa