Oluen tekeminen uutteesta

Uutteesta ja valmispakkauksista valmistus.

Valvojat: äyni, suorama, Elmo

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2989
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja äyni » To Syys 30, 2010 14:14 pm

Hyvän oluen tekeminen uutteesta on helppoa ja kohtuullisen vaivatonta. Aikaa siihen menee pari tuntia kahtena tai kolmena päivänä. Olutuutepakkauksissa olevat ohjeet eivät valitettavasti vain yleensä ole kovin hyviä. Ensiksikin sokeri kannattaa usein unohtaa kokonaan. Sokeria käytetään vain vahvimpien oluiden "keventämiseen". Mikäli sokeria käytetään siinä määrin, mitä uutepakkauksen ohjeessa neuvotaan, saadaan lähinnä jotain olutmaista kiljua. Sokerin lisäämisen sijasta voi vaikka kaksinkertaistaa uutteen määrän, niin saa mukavan täyteläistä ja hyvää olutta.
Uutepakkauksien mukana tulee lähes poikkeuksetta ale- eli pintahiivaa. Oikeaa Lager-olutta ei yleensä tällä hiivalla tee vaikka purkin kyljessä kuinka lukisi Lager. Lager-oluen teko on monimutkaisempaa ja vaatii hieman muutakin kuin eri hiivan. Siihen emme tässä ohjeessa paneudu. (Ymmärtääkseni nykyisin markkinoilla on myös lager-hiivaa sisältäviä uutepakkauksia, näin ei ollut kun artikkelin alunperin kirjoitin.)

Ehdottoman pakolliset välineet (suuri osa löytyy useimmilta ihan keittiön kaapista)
 • Kannellinen käymisastia jossa vesilukko. Käymisastian tulee olla väh. 5l isompi kuin tehtävä oluterä, jotta käymisen aikana muodostuva vaahto pysyy käymisastiassa.
 • Iso kauha tms. jolla ylettää sekoittamaan astian pohjalta.
 • Kattila/kattiloita
 • Lasi tms. pieni astia.
 • n. 1l vetoinen kannu tms.
 • Pieni pala foliota
 • Lämpömittari
 • Lappo
 • Pulloja
 • Korkkeja
 • Korkituskone
 • Desinfiointiainetta


Äärimmäisen hyviä välineitä, joskin ilmankin tulee toimeen
 • Toinen käymisastia (auttaa ennen kaikkea vähentämään pulloissa olevan hiivasakan määrää.)
 • Ominaispainomittari (tämän avulla saadaan selville mm. oluen käymisen aste ja alkoholin määrä.)
 • Mittalasi ominaispainomittarille
 • Nuolija (semmoinen kuminen lasta, jolla on hyvä putsailla mm. kakkutaikinanjämät kulhon pohjalta)

Raaka-aineet
 • Humaloitua "tyylinmukaista" uutetta 1prk
 • Humaloimatonta uutetta 1prk (saman "väristä" kuin humaloitukin uute)
  TAI
  Spraymallasta sen verran kuin uutepakkauksen reseptissä neuvotaan lisäämään sokeria.
  On toki mahdollista käyttää 2prk humaloitua uutetta, mutta tällöin oluesta tulee yleensä aika reilusti humaloitua.
 • Hiivaa (tulee yleensä humaloidun uutteen mukana)
 • Vettä uutepakkauksen ohjeen mukaan, tai soveltaen, jos tavoitteena saada vahvempaa / kevyempää olutta.
  Hyvälaatuista pohjavettä ei tarvitse keittää, mutta pintavesi / arveluttava pohjavesi kannattaa keittää ja jäähdyttää ennen käyttöä.


1. Työpäivä n. 0,5 - 2 tuntia

 1. Laita uutepurkit kuumaan vesihauteeseen notkistumaan. Kanteen kannattaa tehdä pieni reikä tölkinavaajalla, että paine purkissa ei kasva.
 2. Desinfioi kaikki välineet huolellisesti.
 3. Laita lasiin 1dl kiehautettua vettä ja jäähdytä se kylmässä vesihauteessa n. 30-32°C ja sekoita siihen hiiva. Peitä lasi foliolla. Näin hiiva herää ja on valmis työhön heti.
 4. Keitä n. 4l vettä. Mikäli käyttä spraymallasta, kannattaa se liuottaa tässä vaiheessa kiehuvaan veteen. Spraymaltaan liuottaminen muuhun kuin kiehuvan kuumaan veteen on liki mahdotonta.
 5. Kun odotat veden kiehumista, avaa ja tyhjennä uutepurkki /-purkit käymisastian pohjalle. Nuolijalla saat purkin liki puhtaksi. Säilyketölkeissä myytäviä uutteita ei yleisesti tarvitse keitellä. Niitä on keitetty valmistusvaiheessa tarpeeksi ja säilyketölkki on hyvin steriili. Muunlaisissa astioissa myytävät uutteet on hyvä kiehauttaa veden seassa.
 6. Kun vesi kiehuu, kaada se käymisastiaan uutteiden päälle. Mikäli uutepurkkeihin on jäänyt jäämiä, voit kaataa veden ensin uutepurkkiin, liuotella uutejämät pois ja sitten vasta käymisastiaan.
 7. Sekoita uute kunnolla veteen.
 8. Lisää kylmää vettä haluttuun kokonaismäärään asti.
 9. Ota mittalasiin vierrettä sen verran, että ominaispainomittari kelluu siinä nätisti. Ominaispainon mittaamisen voi suorittaa sitten kun on sopivasti aikaa, tässä ohjeessa se tehdään hiivaamisen jälkeen. Mikäli sinulla ei ole mittalasia käytettävissä, vaan mittaat ominaispainon käymisastiassa, tee mittaus tässä vaiheessa.
 10. Kun vierteen lämpötila on alle 28°C (Mielellään kuitenkin vähintään 20°C) lisää hiiva lasista vierteeseen. Mikäli hiiva on ehtinyt painua lasin pohjalle, on tärkeää saada se kaikki mukaan. Lasiin voi vaikka ottaa käymisastiasta hieman vierrettä ja huuhdella hiiva mukaan sillä. (Voit myös varautua desinfioimalla pienen lusikan tätä varten.)
 11. Vierteeseen sekoitetaan ilmaa, jotta hiivalla on happea lisääntymiseen. Ota kannulla, löylykauhalla tms. vierrettä ja kaada se rauhallisesti takaisin suht korkealta, jotta muodostuu vaahtoa. Vierre pitää "nostaa" vähintään kertaalleen, tarkoittaen, että jos vierrettä on 20 l ja kannu on 1 l niin vierteen otto ja kaato suoritetaan 20 kertaa.
 12. Sulje käymisastia ja laita sopiva määrä vettä vesilukkoon. Vesilukko kannattaa täyttää varovasti, että vettä ei pääse vierteeseen. Siirrä käymisastia rauhalliseen ja tasalämpöiseen paikkaan. Hieman reilu 20°C on sopiva lämpötila ale-oluille.
 13. Mittaa ominaispaino. Kirjoita arvo ylös. Ominaispainon arvot ovat oikeasti 1,010, 1,020 jne, mutta mittareihin yleensä merkitään vain kaksi tai kolme viimeistä numeroa. Eli jos mittari näyttää 50, se tarkoittaa että OP on 1,050. Olut / viinikäyttöön tehdyt ominaispainomittarit on yleensä kalibroitu antamaan oikea arvo 20°C, mikäli mittauslämpötila poikkeaa tästä ja haluaa tarkan arvon, tulee se korjata lämpötilan mukaan, tästä lisää lopussa.

Olut saa käydä rauhassa vähintään niin pitkään kunnes vesilukosta tulee kuplia harvemmin kuin kupla / 2 min. Mitään kiirettä ei ole, vaan olut saa olla astiassa pidempäänkin. Yleensä olut on käynyt pääkäymisen 5-7 päivässä, mutta olosuhteista riippuen käyminen saattaa olla nopeampaa tai hitaampaa. Jos antaa oluen olla ainakin viikon, niin ei tule liikaa hötkyiltyä.
Mikäli käyminen on niin rajua, että kaikki vesi ryöpsähtää vesilukosta ulos, ja jopa vaahtoa alkaa tulvia astiasta, ei kannata hätääntyä, tämä on ihan normaalia. Vesilukkoon voi lisätä vettä ja jos vaahto jatkuvasti tunkee vesilukosta ulos voi vesilukon tilalle vaihtaa sopivan letkun, jonka toinen pää menee osittain vedellä täytettyyn ämpäriin vesirajan alapuolelle. Lappo saattaa olla tähän sopiva. Vesilukosta tuli näin vain vähän isompi.


2. Työpäivä n. 0,5 - 1 tuntia

2. Työpäivän toimet eivät ole välttämättömiä. On jopa kiistanalaista, kannattaako olutta siirtää toiseen astiaan jälkikäymään.

 1. Lappoa olut toiseen käymisastiaan. Älä sekoita ja anna enimmän hiivan jäädä astian pohjalle. Olutta ei kuitenkaan saa jäädä ensimmäiseen astiaan, eihän sitä nyt tuhlattavaksi asti ole. :) Hiivaa saa ja täytyykin päätyä jonkin verran toiseenkin astiaan. Tärkeää on, että lappoaminen tehdään varovasti. Tässä vaiheessa ei olueeseen saa enää sekoittua ilmaa.
 2. Otetaan mittalasiin näyte ja mitataan se. Arvon pitäisi olla jossain 1,010 seudulla (esim. 1,011).
 3. Sulje käymisastia ja laita se takaisin samaan paikkaan kuin aiemminkin. Muista vesilukko.
 4. Pestään ensimmäinen käymisastia seuraavaa käyttöä varten.

Anna oluen kypsyä viikosta neljään. Autolyysin vaara on mitätön, sitä ei oikeasti tarvitse pelätä ellei lämpötila ala lähennellä 30°C. Pitkä kypsytysaika vähentää hiivan määrää pullotettavassa oluessa ja pidentää hiilidioksidin muodostumiseen vaadittavaa aikaa. Pitkään käymisastioissa kypsytettyä olutta pitää hiilidioksidin muodostumisen hitauden takia myös pullokypsyttää pidempään.


3. Työpäivä n. 1 - 3 tuntia

Älä kiirehdi pullotuksen kanssa. Anna oluen käydä ja kypsyä ihan rauhassa. Laadun varmistamiseksi olutta kannattaa pitää käymispöntössä ainakin kaksi viikkoa, mieluummin pidempäänkin.

 1. Kiehauta 1 - 2 dl vettä ja liuota siihen 5 g sokeria tai 6,5 g spraymallasta / litra olutta. Mikäli kaikki sokeri / spraymallas ei liukene lisää vähän vettä. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Tällä sokerimäärällä saadaan suhteellisen normaali hiilidoksointi brittialeille ja stouteille. Vehnäoluihin ja haluttaessa muihinkin sokerimäärää voi lisätä. Älä kuitenkaan ylitä 10 g / litra sokerimäärää (Spraymallasta 1,3 kertainen määrä) , tai saat räjähtäviä pulloja.
 2. Desinfioi riittävä määrä pulloja, korkkeja, toinen käymisastia ja lappo.
 3. Lappoa olut toiseen astiaan, jätä hiivasakka ensimmäisen astian pohjalle.
  Näin toimien saadaan jokaiseen pulloon tismalleen samaa tavaraa, tismalleen samalla hiilidioksidimäärällä. Oluen laatu tuntuu nousevan, kun se on tasalaatuista.
 4. Ota mittalasiin näyte ja mittaa se (esim. 1,009).
 5. Sekoita kohdassa 1 tehty sokeriliemi olueeseen hellästi, ettei siihen sekoitu ilmaa. Sokeriliemen voi myös kaataa toiseen käymisastiaan ennen oluen lappoamista siihen, mikäli niin tahtoo.
  Mikäli toista käymisastiaa ei ole käytettävissä, jälkikäyttösokeri kannattaa laittaa suoraan pulloihin. Voit joko jakaa sokeriliemen tasaisesti pulloihin, tai laittaa sokerin pulloihin ihan sokerina. ½ tl / 0,33 l pullo on sopivasti. Olutta ei myöskään kannata sekoittaa tässä vaiheessa, jos sitä ei voi siirtää toiseen astiaan. Liuottamatonta spraymallasta ei kannata lisätä suoraan pulloon. Se ei välttämättä liukene olueeseen missään järjellisessä ajassa.
 6. Lappoa jokaiseen pulloon olutta siten, että pullon kaulaan jää n. saman verran tilaa kuin osto-oluissakin on n. 2-3 cm.
 7. Sulje pullot korkeilla.
 8. Mikäli lisäsit sokerit suoraan pulloon, kääntele pulloja nähdäksesi sokerin sulavan joukkoon.
 9. Pese laitteisto seuraavaa käyttöa varten.

Annetaan oluen olla lämpimässä vähintään 14 päivää ja viedään olut viileään esim. kellariin tai jääkaappiin. Olut voidaan säilyttää myös lämpimässä ja viilentää tarpeen mukaan. Tämä saattaa hieman lyhentää oluen säilyvyyttä kylmäsäilytykseen verrattuna, mutta kyllä hyvällä hygienialla tehty olut säilyy silti ainakin 6 kk. Olut kypsyy pullossa vielä, ja maku paranee tiettyyn pisteeseen asti, jolloin se alkaa heikkenemään. Oluen optimi-ikä riippuu oluesta ja olosuhteista. Vahvat vivahteikkaat oluet saattavat kaivata jopa 6 kk pullokypsytyksen ennen kuin ovat parhaimmillaan. Kevyet oluet on parhaimmillaan hyvinkin nopeasti ja aloittavat heikkenemisen myös pian.

Näin toimien saat uutteesta takuulla onnistunutta olutta. Vaikka ohjetta on paljolti, vaivannäkö on vain hieman suurempi verrattuna uutepakkauksen ohjeeseen. Lähinnä odottelua on enemmän.

Ja lopuksi vielä: Älä hätäile, äläkä hermoile. Vaikka jotain erikoisempaa tapahtuisikin, tai vaikuttaisi tapahtuvan, kaikki on mitä todennäköisimmin hyvin. Kysy, kun mietityttää, mutta vallankin ensikertalaisen kannattaa odottaa neuvoa ennen toimia. Tietysti poislukien ilmiselvät tapaukset, vierteeseen tippunut pyyhe kannattaa sieltä ottaa pois. :winktoo: Ota ihan rauhassa, ja anna oluesi käydä rauhassa, se käy ja kypsyy omaan tahtiinsa ja tänään ehkä hieman eri tavalla kuin viimeksi.Voit laskea oluesi alkoholipitoisuuden seuraavasti:
Ota ensimmäisen mittauksesi lukema, esim. 1.045 ja muuta se yksinkertaisesti muotoon 45.
Viimeinen lukema, esim. 1.009 muuttuu muotoon 9.
Sitten lasketaan:
45 - 9 = 36 -> 36 / 7,67 ~ 4,7 %
Pullossa jälkikäyminen tuo noin 0,3 % lisää, jolloin lopullinen alkoholiprosentti on 5%.
(Astian vaihdon yhteydessä mitatulla lukemalla ei ole varsinaisesti laskennallista merkitystä. Se otettiin vain, jotta voitiin olla varma, että olut on käynyt riittävästi.)


Ominaispainon lämpötilakorjaus
Ominaispaino muuttuu 0,001 yksikköä jokaista neljää astetta kohden.
Oletetaan, että olet mitannut ominaispainoksi 1,045 25°C lämpötilassa ja mittarisi on kalibroitu 20°C (kuten suurin osa mittareista on).
Sitten lasketaan
(25-20) * 0,001 / 4 = 0,00125, eli todellinen ominaispaino on 1,046.
Isoja heittoja tuskin lämpötilan takia tulee, tehtäessä olutta uuttesta.Mitenpä eteenpäin?

Seuraavaksi kannattaa opetella muutamia tekniikoita, joilla omaa prosessia voi viilata vieläkin paremmaksi. Suosittelen tutustumista seuraaviin viestiketjuihin:
Oluenpanon kulmakiviä
epe:n lähtökohdat uuteoluen tekoon
Uuteoluen humalointi

Hiivalle voi tehdä startterin jossa hiivaa kasvatetaan ennen sen lisäämistä vierteeseen. Näin saadaan minimoitua ei-toivottuja estereitä, joita syntyy kun hiiva ei pääse kasvamaan riittävästi hapenpuutteen vuoksi.
Tee steriloituun astiaan vierre: 2 l vettä ja 200g spraymallasta. (Keittäen, muuten ei spraymallas oiken liukene)
Sekoita hiiva siihen (lämpötila alle 32°C).
Sekoita vierteeseen reilusti ilmaa, nosta vähintään kerran, mieluummin kaksi-kolme kertaa.
Peitä astia steriloidulla foliolla.
Anna hiivan kasvaa 1-2 vuorokautta ennen sen lisäämistä vierteeseen.

pettu
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 445
Liittynyt: Ma Heinä 27, 2009 23:11 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja pettu » To Syys 30, 2010 23:31 pm

pikaisesti luettuna: oikein hyvä ohje ja perusteellinen. Ehkä paikoin liiankin seikkaperäinen, tekstiä voisi koittaa hieman tiivistää. Lopun linkit on fiksusti laitettu, niitä voisi olla enemmän, myös tekstin sisällä, wiki-tyyliin, ainakin nyt lagerin, startterin, karbonoinnin ja autolyysin kohdalla tuli mieleen. Myöskin humalointiin ja osittaismäskäykseen voisi tehdä linkin heti alkuun tekstiin, niin saisi koko aihealueen tavallaan tämän rungon varaan.

itse asiassa tuohon voisi linkittää vaikka miten paljon keskusteluja, jos vain jollakin riittää aika ja kärsivällisyyttä käydä läpi niitä..

Ja ehkä voisi tuoda esiin myös vaihtoehtoisia menetelmiä, kuten esim. jälkikäymissokerin lisääminen kakkosastian pohjalle tai itse olen myös sekoittanut sokeriliemen olueen joka on ollut hiivakakun päällä, varovasti. Myöskin ilmastamiseen/sekoittamiseen ei välttämättä tarvitse mitään välineitä, jos ravistelee pönttöä. tietysti on hyvä jos on yksi selkeä perusohje.

Tämän viestin voi poistaa tästä ketjusta jos se selkeyttää sitä.

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2989
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja äyni » Pe Loka 01, 2010 7:07 am

Tuo linkkien lisääminen tekstin sekaan on hyvä idea. Pitää toteuttaa sitä, kunhan jaksaa. Tiivistämiseenkin on varmasti aihetta, se myöskin tapahtunee tässä pikku hiljaa.

Linkkiehdotuksia tähän vain. Hyvät jutut kannattaa kerätä talteen, ja tässä on yksi mainio paikka niille.

Tuota kirjoittaessani ajattelin metodeja, jolla ei voi oikeastaan mennä pieleen. Itse ilmastan olueni sauvasekoittimella :D Bamix-merkkisessä sauvasekoittimessa on yksi terä, joka suorastaan survoo ilmaa nesteeseen. Vierre on pelkkää vaahtoa kun sillä surruttelee jonkun minuuttia. Ei sitä kuitenkaan tuohon kannata laittaa, että ostakaa bamix, ei maksa kuin huntin. :D
Toki joitain vaihtoehtoja voi antaa, ja annetaankin. Ravistelu jätettäneen pois, koska huolimaton leväyttää koko satsinsa vielä lattialle ja syyttää sitä ohjetta, mutta nuo sokerointikikat on toki ihan mahdollisia.

pettu
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 445
Liittynyt: Ma Heinä 27, 2009 23:11 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja pettu » Pe Loka 01, 2010 23:40 pm

äyni kirjoitti: Ravistelu jätettäneen pois, koska huolimaton leväyttää koko satsinsa vielä lattialle ja syyttää sitä ohjetta.


Näin mulle neuvottiin heti alusta alkaen ja myöskin netistä löysin samaisen ohjeen, ja toiminut on joka kerta! :cheers2: on muuten melkoisen hyvää jumppaakin, varsinkin jos sattuu olemaan reilummin yli 20 litraa ;)

tuo bamix-kikkakin kuulostaa ihan mielenkiintoiselta. voisi oikeastaan laittaa sellaisen "kikkaketjun" alulle? kaikkea pikkunäppärää sähläystä voisi siellä huijata muutkin kokeilemaan...

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2989
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja äyni » La Loka 02, 2010 13:40 pm

Tiivistäminen ei oikein onnistunut. Muutaman rivin lyhemmäksi tuota sain hukkaamatta mielestäni olennaista tietoa. Jos joku pitää jotain kohtaa tarpeettomana, niin kertokoot. Onhan tuo foorumiviestiksi pitkä, mutta ei se printattuna kovin paljoa kuitenkaan ole.

Jätin sitten kuitenkin ainakin toistaiseksi pois tuon liuotetun jälkikäyttösokerin lisääminen olueeseen, joka amkaa hiivan päällä. Ajattelin, että on tarpeetonta antaa aloittelijalle, jolla ei ole vielä mitään tietoa, miten hiivasakka käyttäytyy, neuvoa joissa on selkeä vaara saada hiiva sekoitettua olueeseen hieman liian rajulla liikkeellä.

Linkkejä lisätään, kun minä tai joku muu jaksaa kaivaa niitä esille. :)

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2811
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja suorama » To Loka 21, 2010 11:45 am

Törmäsinpä tällaiseen taulukkoon.
Suomentelin sitä jenkki versiosta ja siinä on todennäköisesti virheitä.
Asia kuitenkin tullee selväksi.
Sieppaa.PNG
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Avatar
Hayke
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 64
Liittynyt: Ma Loka 17, 2011 10:40 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Rauma
18 tai yli: Olen

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja Hayke » Ma Loka 17, 2011 10:56 am

Kiitos mainioista ohjeista ja hyvästä foorumista muutenkin! Ohjetta tarkasti seuraten tehtiin Virpi Ale. Pale Ale tyylinen Nelson Sauvinilla humaloitu olut. 20-litran satsi. Uutteina Cooper's Draught ja Muntons Light humaloimaton. Nelson Sauvinia lisättiin 40 min kohdalla 20g, 20 min 20g ja 5 min 20g. Lisäksi kuivahumalointi kunhan siirretään sekundääriin. Ominaispaino oli noin 1060-1065. Koko stoori: http://www.reittausblogi.info/2011/10/k ... i-ale.html

J-M
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 19
Liittynyt: Pe Syys 14, 2012 12:27 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Satakunta
18 tai yli: Olen

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja J-M » Pe Syys 14, 2012 21:55 pm

Eli tuo 2 työpäivä/vaihe ei ole mitenkään pakollinen?
Ymmärsinkö oikein että kun olut on pullotettu niin sen jälkeen se pitää olla 14 päivää lämpimässä ja sitten vasta juoda tai laittaa kylmään?

Avatar
Joppo
Kisälli
Kisälli
Viestit: 881
Liittynyt: To Maalis 11, 2010 18:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Riihimäki
18 tai yli: Olen

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja Joppo » Pe Syys 14, 2012 22:06 pm

J-M kirjoitti:Eli tuo 2 työpäivä/vaihe ei ole mitenkään pakollinen?
Ymmärsinkö oikein että kun olut on pullotettu niin sen jälkeen se pitää olla 14 päivää lämpimässä ja sitten vasta juoda tai laittaa kylmään?

Ei ole pakollista siirtää sekundääriin.
Pullot voi sitten siirtää viileään, kun hiilihapot ovat muodostuneet. Joissain vahvoissa oluissa siihen saattaa kulua kuukausia, mutta kaksi kolme viikkoa on ihan hyvä perusohje perusoluille.
Oluen maku paranee, kun se saa rauhassa kypsyä, eli jos maku ei miellytä alussa, niin anna kypsyä pari viikkoa lisää.

Avatar
Routa
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 42
Liittynyt: Pe Joulu 18, 2009 21:30 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Tampere

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja Routa » La Loka 06, 2012 10:57 am

Pikainen kysymys johon toivon pikaista vastausta :)

Eli tuossa pari viikkoa sitten laitoin Muntonsin smugglers alen käymään ja annoin käydä viikon. Onnistuin rikkomaan ominaispainomittarini välineitä pestessä joten arvoista ei ollut mitään tietoa. Katsoin että vesilukosta tulee noin suurinpiirtein 1 kupla/2min. Neljä kuplaa odotin ja taisi tulla tämmöisillä väleillä: 2:40min, 1:40 min, 2:20 min, 2:30 min. Sitten siirsin oluen sekundääriin jälkikäymään. Pääsin mittaamaan ominaispainon päivän päästä ja näytti 1,020. Nyt se on lojunut siellä viikon verran ja mittasin arvot, näyttävät edelleen 1,020. Tänään pitäisi kuitenkin pullottaa tuo, koska seuraava satsi odottaa jälkikäyttöä. Eli uskaltaako pullottaa noinkin korkeilla sokeripitoisuuksilla?

Voi toki olla että onkin tarkotus jäädä noin sokeripitoiseks. Ihan hyvälle se maistuu, sokerisuus samaa luokkaa imperial stoutin kanssa.

Avatar
Joppo
Kisälli
Kisälli
Viestit: 881
Liittynyt: To Maalis 11, 2010 18:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Riihimäki
18 tai yli: Olen

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja Joppo » La Loka 06, 2012 13:50 pm

Riippuu ihan siitä, miten korkea ominaispaino oli alussa. Lukiko ohjeessa jotain arviota ominaispainolle tai alkoholipitoisuudelle?
Jos OG oli esim. 1.050, niin silloin tuo 1.020 kuulostaa liian korkealta, koska se tarkoittaisi vain 60% attenuaatiota.

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2989
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja äyni » La Loka 06, 2012 14:30 pm

Mitähän raaka-aineita sulla on, minkä verran ja mikä määrä nestettä?

1,020 on todennäköisimmin liikaa. Kannattaa kokeilla hieman heilutella pönttöä, niin että hiiva sekoittuisi uudelleen. Voit myös hämmentää olutta desinfioidulla kauhalla. Varoen, ettet sekoita ilmaa olueeseen.

Avatar
Routa
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 42
Liittynyt: Pe Joulu 18, 2009 21:30 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Tampere

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja Routa » La Loka 06, 2012 16:44 pm

Joppo kirjoitti:Riippuu ihan siitä, miten korkea ominaispaino oli alussa. Lukiko ohjeessa jotain arviota ominaispainolle tai alkoholipitoisuudelle?
Jos OG oli esim. 1.050, niin silloin tuo 1.020 kuulostaa liian korkealta, koska se tarkoittaisi vain 60% attenuaatiota.


Alkuominaispainoa en tiedä koska ominaispainomittari meni rikki ennen kun pääsin mittaamaan. Alkoholiprosentin pitäisi ohjeen mukaisesti olla 4,5%. Ohjeessa puhutaan 1.010-1.014 loppuominaispainosta.

äyni kirjoitti:Mitähän raaka-aineita sulla on, minkä verran ja mikä määrä nestettä?

1,020 on todennäköisimmin liikaa. Kannattaa kokeilla hieman heilutella pönttöä, niin että hiiva sekoittuisi uudelleen. Voit myös hämmentää olutta desinfioidulla kauhalla. Varoen, ettet sekoita ilmaa olueeseen.


Raaka-aineena 3,6kg mallasuutetta ja 22 litraa vettä.

Kumma juttu ettei olut käynyt yhtään jälkikäymisen aikana.

Korjataan ylläolevaa. Eli kyseessä old conkerwood black ale eikä smugglers ale.
Viimeksi muokannut Routa, La Loka 20, 2012 17:03 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Joppo
Kisälli
Kisälli
Viestit: 881
Liittynyt: To Maalis 11, 2010 18:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Riihimäki
18 tai yli: Olen

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja Joppo » La Loka 06, 2012 17:19 pm

Jos alkoholia pitäisi ohjeen mukaan tulla 4,5% ja FG:n pitäisi olla luokkaa 1.014, niin se tarkoittaa silloin, että OG olisi jotain 1.050.
Eli jostain syystä käyminen on nyt jumittunut. Itse en lähtisi tuota pullottamaan.
Hieman foorumeja selailin ja Muntonsin hiivalla on ilmeisesti todella usein tapana jumahtaa tuohon 1.020 ominaispainoon.
Ovat saaneet käymisen uudelleen käyntiin lisäämällä uutta hiivaa. Esim. S-04.

kuspokeijo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 54
Liittynyt: Ma Loka 29, 2012 16:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Itä suomi
18 tai yli: Olen

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja kuspokeijo » La Helmi 02, 2013 14:50 pm

Tarttu kaupasta matkaan 2x finlandia vaaleaa ja kilo panimosokeria.
Mietin tässä että tuliskohan minkälaista olutta jos heittää nuo molemmat uutteet ja esim 200-300g sokeria mukaan vaikka 16l vettä?

Tarkotus olis saada jotain 5.5% tavaraa, mietityttää vaan että miten paljon katkeroita tuohon tulee?
Jos joku osais laskea tarkemmin nuo ku ite oon vähän alottelija näissä hommissa :)

Kiitos ja kumarrus jo valmiiks.

kuspokeijo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 54
Liittynyt: Ma Loka 29, 2012 16:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Itä suomi
18 tai yli: Olen

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja kuspokeijo » La Helmi 02, 2013 18:29 pm

kuspokeijo kirjoitti:Tarttu kaupasta matkaan 2x finlandia vaaleaa ja kilo panimosokeria.
Mietin tässä että tuliskohan minkälaista olutta jos heittää nuo molemmat uutteet ja esim 200-300g sokeria mukaan vaikka 16l vettä?

Tarkotus olis saada jotain 5.5% tavaraa, mietityttää vaan että miten paljon katkeroita tuohon tulee?
Jos joku osais laskea tarkemmin nuo ku ite oon vähän alottelija näissä hommissa :)

Kiitos ja kumarrus jo valmiiks.Nonnii en jaksanut odotella muiden mielipiteitä ja laitoin 2x finlandia uutetta (2x1kg), 500g panimosokeria, 19l vettä ja molempien purkkien hiivat pulputtamaan. OG näyttäs olevan tuossa 1.033 kohdilla, joten ei taida tulla ihan 5.5% tavaraa, mutta mitäs väliä sillä on, jos lopputulos tulee muuten olemaan onnistunut ja hyvänmakuinen :)

Toivotaan että lopputulos on herkullinen :)

Avatar
Joppo
Kisälli
Kisälli
Viestit: 881
Liittynyt: To Maalis 11, 2010 18:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Riihimäki
18 tai yli: Olen

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja Joppo » La Helmi 02, 2013 19:18 pm

BS2 näyttää noilla tiedoilla 1.042 eli mahtoikohan tulla mittavirhe tai uutteet eivät sekoittuneet kunnolla veteen?
Laitoin tosin ohjelmaan 2kg Coopersin uutetta, koska Finlandiaa ei ole. Tuskin uutteiden välillä noin suurta eroa on?

kuspokeijo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 54
Liittynyt: Ma Loka 29, 2012 16:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Itä suomi
18 tai yli: Olen

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja kuspokeijo » La Helmi 02, 2013 19:30 pm

Saattaa olla mittavirhe, koska vierre oli mittausta ottaessa n. 28c tosin annoin vierteen seisoa mittalasissa 40-60min, että se jäähtyisi n. 20 asteiseksi. Silloin se näytti OP:ksi 1.034!? Ja sokeria mittasin desilitroina, koska en omista vaakaa.. Ohjeissa luki, että 1dl sokeria painaa 85g eli 500g/85 ~ 5,9dl.

Liekkö sitten tullut mittausvirhe tai ominaispaino mittari rikki TAI sitten coopersin ja finlandian uutteeissa on eroja (ilmeisesti aika paljonkin, jos tästä johtuu)

Mazku
Oppilas
Oppilas
Viestit: 156
Liittynyt: La Helmi 04, 2012 12:09 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja Mazku » Su Helmi 03, 2013 16:15 pm

Itsekkin käytän laskureissa Finlandian korvaamiseen Coopersin uutteiden arvoja ja kyllä ominaispainot ovat olleet kohdillaan. Oletko koittanut kalibroida mittaria 20C vedessä? Eli antaako se sillä 1.000 ominaispainon?

P.S. Beercalculus näyttäisi tuolle satsille OG:ksi 1.040 ja käytän sitä tuohon laskentaan.

kuspokeijo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 54
Liittynyt: Ma Loka 29, 2012 16:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Itä suomi
18 tai yli: Olen

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja kuspokeijo » Su Helmi 03, 2013 19:18 pm

Joo op-mittari näyttää 20c vedessä 1.000, otin just mielenkiinnosta vuorokauden käymisen jälkeen näytteen ja se näytti 1.030 (käymisastian lämpömittari näyttää 24c). Pönttö siis alkoi eilen pulputtaa raivokkaasti n.3h hiivan lisäyksen jälkeen.


Palaa sivulle “Uutteesta”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa