pettu ESB

Arviot omista / toisten oluista. Myös kaupallisista.

Valvojat: suorama, Elmo

pettu
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 445
Liittynyt: Ma Heinä 27, 2009 23:11 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

pettu ESB

ViestiKirjoittaja pettu » Pe Huhti 09, 2010 0:35 am

Osittaismäskätty coopers bitteriä pohjana käyttäen, jatkettu mynchener-(1kg) ja pale-ale (0,5kg) -maltailla. humalointi target-cascade-fuggles. väri syvän kuparinen, erittäin kirkas. Matala karbonointi (n. 4g/l) saa aikaan n. 1mm hennon ja isokuplaisen vaahdon, joka kuitenkin säilyy aina tuopin pohjalle asti ja jättää jälkeensä kauniin pitsikuvion.

aromissa vieno brittihumalan sävy, maussa voimakas humalointi yhdistyy tukevaan mallasrunkoon saumattomasti ja pohjalla targetin (tai uutteen) lievästi pihkaiset katkerot jäävät soimaan jälkimaussa pakottaen hörppäämään uudelleen. erittäin tasapainoinen, kohtuullisen täyteläinen olut jossa katkero ja maltainen makeus vuorottelevat ja hallitsevaksi jää pehmeän humalainen jälkimaku.

Jos tätä tekisi täysmäskäyksenä miten korvaisin coopersin uutteen?

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2811
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: pettu ESB

ViestiKirjoittaja suorama » Pe Huhti 09, 2010 6:31 am

Minkäslaiseen määrään tuli tehtyä jne? =)
No, periaatteessa ihan samanlaista on vaikea saada aikaan mutta hakemalla päässee lähelle kun tietää mitä muuttaa. Pelkästään raaka-aine muutokset ei välttämättä riitä vaan keitto ajat vesi yms. vaikuttaa.
Coopersin bitteristä itsestään tulee 20l satsina seuraavaa:
OG 1.025
EBC 25,1
IBU 37,8

Eli lähtisin ensin hakemaan väriä ja katkeroa kohdalleen. Samalla makukin voi tulla lähelle kun käytetään bitterille tyypillisiä raaka-aineita.

Esim. jos rakentaisi seuraavanlaisen keitoksen bitteriuutteen tilalle, voisi jotain saada aikaiseksi.
1,60 kg Paleale (UK)
0,83 kg Crystall 60L
ja
15g Target (10.1%) 60min
22g E.K.G (5%) 60min

Noilla tulee n. samat arvot, jos tehokkuus on 70%
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

pettu
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 445
Liittynyt: Ma Heinä 27, 2009 23:11 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: pettu ESB

ViestiKirjoittaja pettu » Pe Huhti 09, 2010 19:10 pm

22 litraan oli alkuperäisesti tehty, mutta (täys)mäskäyskalusto antais periksi max. 12-13 litran lopulliselle vierremäärälle, jos keitän 10+5 litran kattiloissa. Tuli tosin tilattua vaan pilsnermallasta, joten lähdettävä siltä pohjalta rakentamaan.

ajattelin jotain tyyliin:

2-2,5kg pilsner
0,5-0,8 kg mynchener
0,3-0,5 cara-amber 60
0,1-0,3 special-B 350 (meneeköhän liian tummaksi, tätä kun sattuis olemaan varaston pohjalla..)

vähän keiton määrästä ja fiiliksestä riippuen.

humalointiin targetia 30g ja jatkaen challengerilla 20g (siinä mitä on jäljellä, ja nekin aika vanhoja..) ja aromiksi täytyisi varmaan laittaa vähän amarilloa kun sitä tuli tilattua..

kun alkuperäinen humalointi oli siis uutteen lisäksi 22 litraan (keitetty saadun mäskäyksen kanssa 10 litrassa)
60min 40g target
30min 30g cascade
10min 25g fuggles

ajattelin että korvaisin siis amarillolla aromi ja flavorihumalat.. tietenkään tästä ei enää samaa tule mitenkään, mutta minkälaista keittoa lähtisin tekemään. kannattaako keittää yli 60min, irtoaako noista enää mitään siinä vaiheessa?

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2811
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: pettu ESB

ViestiKirjoittaja suorama » Pe Huhti 09, 2010 23:45 pm

Äkkiä laskien 70% hyödyllä ja 12litran satsi:
1,70 kg pilner
0,70 kg Cara-amber
0,50 kg Münich

Tietämättä mäskäys astian kokoa ja olettaen, että 12 litraa mahtuu:
5,8 litraa n.55 asteista vettä. Mäskäys 50 astetta ja 20 min
4,3 litraa n.89 asteista vettä. Mäskäys 65 astetta ja 60 min tai enemmän.

Tarvittaessa ulosmäskäys ~76 asteessa. Eli lämmön nosto esim. levyllä.

Siivilöinti ja huuhtelu 6,5l 76 asteista vettä.

Kiehutus määrä siis 13,7 litraa.

60 min keitto
20g Target (10.1%) 60 min
10g Challenger (7,5%) 20 min
20g Amarillo (8,6%) 2 min

Näin pitäisi tulla seuraavaa:
OG 1.051
Ebc 22,4
Ibu 52,6

Jos hiivana Nottingham, voisi FG olla 1.012 eli:
Alc% voisi olla ~5%

Ei siis sama tuote mutta ehkä menisi ESB:n alle ;)
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

pettu
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 445
Liittynyt: Ma Heinä 27, 2009 23:11 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: pettu ESB

ViestiKirjoittaja pettu » La Huhti 10, 2010 18:08 pm

kiitoksia vaivannäöstä, jotain tällaista täytyy lähteä kokeilemaan. mäskäysvälineinä kattilat+uuni 10+5 litraa ja pussissa. suunnitelma oli mäskätä isossa vaaleat ja karamellimaltaille kai riittää vain steeppaus? silloin mahtuisi aika just.

tuo humalan määrä näyttää aika vähältä, mutta toisaalta onhan satsikin pieni. toisaalta aromihumalaa on suhteessa enemmän, nämä tietysti makuasioita..

Mikä olennainen ero saadaan keittämällä humalaa 10, 20 tai 30 minuuttia, eli näiden vaihtoehtojen ominaisuuksia haetaan? onko kyse vain katkeron syntymisestä vs aromin häviemisestä vai mitkä tekivät vaikuttavat flavorin syntymiseen?

hiivaa taisin tilata american alea, joten sillä mennään, syteen tai saveen :)

ja sellainen kysymys tuli mieleen että onko tuohon lopputuotteen värin laskemiseen olemassa joku kaava (lue: yksinkertainen)? pitäis varmaan ostaa se beersmith...

epe
Oppilas
Oppilas
Viestit: 161
Liittynyt: To Tammi 17, 2008 14:33 pm
Paikkakunta: Rauma

Re: pettu ESB

ViestiKirjoittaja epe » La Huhti 10, 2010 21:22 pm

Maltaiden värilukemat (ebc) tarkoittavat suunnillen sitä, että ko. maltaasta valmistettu 10% (og 1,040) vieere on väriltään lukeman mukaista. Esim. Pale-Ale-maltaasta (7 ebc) valmistettu 10% vierre on väriltään sellainen, jota voidaan sanoa 7 ebcksi.

Jos käyttää esim 10% 120 ebcn kristallimallasta 10%:n vierteessä Pale-Ale-maltaan lisäksi tulee väriksi laskennallisesti ~18 ((10*120+90*7)/100)). ProMash antaa arvoksi suunniilleen saman: pieni ero voi johtua pyöristyksistä tai ohjelman laskennan portautuksesta tai asetuksista tai ominaispainon arvioinnista. ProMash laski väriksi 18,6 ja minä 18,3. ProMashin saa ilmaiseksi. Kokeiluversioon ei voi tallentaa mitään mutta se on hyvä laskurina.
Kalipott pöyttän golatt gon toop täytten solatt.

Avatar
Miikka_R
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 31
Liittynyt: Ke Maalis 10, 2010 9:40 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: vantaa
18 tai yli: Olen

Re: pettu ESB

ViestiKirjoittaja Miikka_R » Su Huhti 11, 2010 13:52 pm

tekeekö tällä mitään noita reseptejä miettiessä? http://byo.com/resources/brewing

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2811
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: pettu ESB

ViestiKirjoittaja suorama » Su Huhti 11, 2010 15:34 pm

Vaikutti ihan kivalta mutta alkuun vaikeahkolta käyttää. Tosin helpottui kun hoksasi miten lukea.
Tällaisen sillä tulostaan pystyy.
Liitteet
Flash.pdf
(178.98 KiB) Tiedosto ladattu 104 kertaa
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com


Palaa sivulle “Maistajaiset”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa