Sivu 1/1

Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

Lähetetty: Ti Joulu 10, 2013 21:27 pm
Kirjoittaja suorama
Jos hyvin käy, niin huomenna olisi mahdollisuus tehdä yksi olut käymään.
Toivottavasti saan tehtyä myös toisen vielä tänä vuonna mutta aina ei voi voittaa...

No, nyt pähkäilen, että teenkö Maris Otter bitterini ilman vai kanssa. Ja jos teen kanssa niin mitä se on.

Eli jos teen pelkällä MO:lla tulee oluesta vaalea. Ei sinällään haittaa mutta toisaalta olisi kiva pysyä Bitterien spekseissä.

Ajatus 1. on sellainen jossa käyttäisin jopa 8% crystal 200 MO:n lisäksi ja pysyttäisiin 3,7% alkoissa.
Ajatus 2. on puolestaan kovempi prosenttinen eli 4,2% ja menee special bitterin luokkaan. Tässä olisi vain värin korjaus mustamaltaalla 0,5%.
Molemmissa käytetäisiin First Gold (tai Bramling Cross) humalaa.
Ykkösessä katkerot pyörisivät 31 IBUn tuntumassa ja toisessa 32 IBUn luokassa.
Hiivana menisi kenties S04...

Mitenkäs muut näkisi asian?

Tehokkuus testejä pääsen tekemään kun laitteisto on säädetty timmiinsä.

Tällä hetkellä ilmeisesti saan mitattua veden määrän 0,5l tarkkuudella. Joka on kenties riittävä noissa reilun 30 litran määrissä...(siis kerralla lämmitykseen)

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

Lähetetty: Ti Joulu 10, 2013 22:06 pm
Kirjoittaja suorama
Niin, siis varmaankin teen toisen nyt ja toisen myöhemmin.
Mutta seuraava jonka teen tämän jälkeen on se ecoPils josta aiemmin on juteltu tuolla resepti ketjussa.

En sen kummemmin pyydä neuvoja vaan kysyn vain, että kummanlainen sinua kiinnostaisi enemmän jos pääsisit maistamaan ;)

Tavallaan tarkempia reseptikuvauksia ei edes tarvita.
Jokainen osaa laskea että 100 - 8 = 92 ja 100 - 0,5 = 99,5

OG- Ensimmäiselle olisi 1,038 ja toiselle 1,043. Alkot tulikin jo.

Ensimmäisen humaloisin 60 ja 10 min kohdilla ja toisen 45 ja 7 min kohdilla.

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

Lähetetty: Ti Joulu 10, 2013 22:23 pm
Kirjoittaja äyni
Tee tuo jälkimmäinen, ja tuo mulle maistiaisia.

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

Lähetetty: Ti Joulu 10, 2013 22:35 pm
Kirjoittaja Jaakko
itsellä tekisi myös mieli kokeilla MO:tta. Onko iso ero vikingmaltin pale ale:n?

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

Lähetetty: Ke Joulu 11, 2013 2:09 am
Kirjoittaja suorama
Jaakko kirjoitti:itsellä tekisi myös mieli kokeilla MO:tta. Onko iso ero vikingmaltin pale ale:n?

Tämä on tavallaan myös testin aihe. Viikkarin Viennaa olen pitänyt lähempänä britti palealea ja Viikkarin palealea jenkki palealen tuntumassa.
Ilmeisesti MO on kuitenkin vielä pähkinäisempi tai keksisempi tai toffeisempi. Pianhan sen huomaan =)

äyni kirjoitti:Tee tuo jälkimmäinen, ja tuo mulle maistiaisia.

Näin vähän ajattelin, että tuo lähes MO versio voisi olla hauskempi kokeilu ensin.
Pitää yrittää saada vähän muistakin maistiaisia väelle...

Alkaa oluet taas onnistumaan, tai siis on alkaneet. Kenties taas muuttuu kun vesi mittaus vaihtuu...

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

Lähetetty: Ke Joulu 11, 2013 11:03 am
Kirjoittaja Jaakko
Mistä MOtta saa halvimmalla? Aika suolasta alkaa maksamaan 50e säkki

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

Lähetetty: Ke Joulu 11, 2013 22:53 pm
Kirjoittaja suorama
No, 50€ säkki = 2€ kilo. Ainakin minun säkissä on 25 kg (vähän päälle).

Äkkiseltään ei tule mieleen, että olisi tautisen kallista. Jos on huomattavasti parempaa kuin moni muu.
No joo 10kg menee tuohon satsiin ja silloin siis satsin maltaat maksaa 20€.
Humalia menee 120g ja ne maksaa n.2,4€ (ostan aina tarjouksesta enemmän, vakumoin ja pakastan). Nämä ei ole tätä viimeisintä satsia.
Hiiva jotain 3 x 2,40 = 7,20€ (US-04)

Eli raaka-aineet tekee selllaiset 29,60€
Sähköä taitaa palaa parilla eurolla ja vesi kuuluu sähkön hintaan kun sen omasta kaivosta sähköllä pumppaan.
Puhdistukset ja sen sellaiset tekee joitain kymmeniä senttejä. Eli kenties 32€ voi olla kokonaiskustannus ilman työpanoksen hintaa.
Toki laitteet maksaa jotain jne.
Mutta 32€ jaettuna 58 litralla tekee rapiat 55 senttiä litralle. Eli yksi tuopillinen maksaa rapiat 0,275€.

Toki jos mallas maksaisi vain puolet, hinta jäisi 38 senttiin litralta ja 0,19€ tuopilta.
Mutta kuten sanottu JOS on paljon parempaa voi tuon 8,5 senttiä tuopilta maksaa enemmän :)



Tänään en päässyt kuin rouhimaan mallasta ja pesemään laitteita.

Ainakin tuo TF MO näyttää aivan älyttömän hyvältä säkistä otettuna.
On tasalaatuista ei juurikaan rikkinäisiä jyviä eikä yhtään roskaa.
Maistuu mainiolta ja murenee helposti pureksiessa. Mitähän tuosta vielä tulee.

Varmaan joku hiiri armeija murtautuu yöllä panolaan jo tuhoaa kaikki maltaat ja paskoo panimoon...

Kissa on nimittäin napannut joka päivä sievoisen määrän hiiriä talon ympäriltä.

Toiveissa olisi päästä sitten huomenna tosi toimiin...

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

Lähetetty: Ke Joulu 11, 2013 23:43 pm
Kirjoittaja Jaakko
innolla odotetaan tuotoksia.

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

Lähetetty: To Joulu 12, 2013 14:23 pm
Kirjoittaja DeGarre
Suomalainen Vikingin mallashan on erittäin halpaa kun vertaa mitä engelsmanni joutuu maksamaan vastaavasta (ei MO). Kun tein sen MO-bitterin niin olihan siinä hieno toffeemaisuus mutta en nyt pysty handu pumpulla sanomaan että jotenkin Vikingin pale ale maistuisi huonolaatuisemmalta, varsinkaan jos laittaa jotain munichia tai crystalia sekaan.

Replikoi vaikka oman Maris Otterin halvalla, 10% munich, 5% vienna, 85% viikkarin pale ale.

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

Lähetetty: To Joulu 12, 2013 22:03 pm
Kirjoittaja suorama
Juurikin näin. Pitää siis varioida. Tämäkin on siinä mielessä koe, että voi yrittää valmistaa samoja makuja toisella tapaa.

Perkele kun ei riitä aikaa panemiselle.
Tänäänkin poissa kotoa 8 - 21. Huominen mennee samalla tavalla. Lauantaina pitäisi pikkujouluhtia...

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

Lähetetty: To Joulu 12, 2013 23:03 pm
Kirjoittaja äyni
tuo reseptin liittäminen on kätsyä. Suosittelen kaikille Beersmithin käyttäjille.

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

Lähetetty: Pe Joulu 13, 2013 22:17 pm
Kirjoittaja suorama
Hmm.

Pakotin perheeni hyväksymään, kysymättä tämän päivän panon...

Siis mallasta 10 kg vettä 75 litraa.
SG ennen huuhtelua 1.060
Eli hienosti meni. Siis ennen huuhtelua vettä on käytettynä 50 litraa.

Huuhtelun loppuksi Sg oli luokkaa 1.025.

Saapa nähdä pajonko vierretttä saan ja mikä on ominaispaino.
Nyt vaikuttaa vielä lupaavalta...

Edit:
Sain kerättyä 55 litraa 58 litran sijaan. Ominaispaino oli 1.050 joten hyötysuhde oli BS:n mukaan 86,9%
Og olisi pitänyt siis olla 1,042 ja määrä 58 litraa. Jos olisin vettä lisännyt kolme litraa, olisin päässyt lukemaan 1,047.
Vettä olisi pitänyt lisätä 10 litraa jotta olisin päässyt tuoho 1.042 lukemaan. Tähän ei käymisastiani olisi taipunut...

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

Lähetetty: Pe Joulu 13, 2013 23:51 pm
Kirjoittaja Jaakko
suorama kirjoitti:Hmm.

Pakotin perheeni hyväksymään, kysymättä tämän päivän panon...

Siis mallasta 10 kg vettä 75 litraa.
SG ennen huuhtelua 1.060
Eli hienosti meni. Siis ennen huuhtelua vettä on käytettynä 50 litraa.

Huuhtelun loppuksi Sg oli luokkaa 1.025.

Saapa nähdä pajonko vierretttä saan ja mikä on ominaispaino.
Nyt vaikuttaa vielä lupaavalta...


55litraa syntyi näköjään

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

Lähetetty: Pe Joulu 13, 2013 23:55 pm
Kirjoittaja suorama
Jep jep.
Nyt sitten odotellaan... ;)

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

Lähetetty: Pe Joulu 13, 2013 23:56 pm
Kirjoittaja Jaakko
suorama kirjoitti:Jep jep.
Nyt sitten odotellaan... ;)


Ainiin sekin viellä :mad:

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

Lähetetty: La Joulu 14, 2013 0:01 am
Kirjoittaja suorama
Heh, vierre maistui lupaavalta. oli siis makeutta ja katkeroa niin, että makunystyröihin tuntui.
Väri on aika nappiin se mitä yritin. Uskomatonta miten tyyliin 55g mustamallasta vaikuttaa 10kg kokonaismäärässä.

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

Lähetetty: La Joulu 14, 2013 14:03 pm
Kirjoittaja suorama
Katselin tuossa, että tämä siirtyi sitten ESB luokkaan. Kaikki "ehdot" täyttyy.
No, eipä tuo niin vaarallista ole. Tehokkuuden nousu yllätti. Eli ennen olen mennyt 79% tuntumassa ja nyt pamahti melkein 87%.