Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

Yleistä keskustelua oluesta ja muusta. "Pubikeskustelut".

Valvojat: äyni, suorama, Elmo

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

ViestiKirjoittaja suorama » Ti Joulu 10, 2013 21:27 pm

Jos hyvin käy, niin huomenna olisi mahdollisuus tehdä yksi olut käymään.
Toivottavasti saan tehtyä myös toisen vielä tänä vuonna mutta aina ei voi voittaa...

No, nyt pähkäilen, että teenkö Maris Otter bitterini ilman vai kanssa. Ja jos teen kanssa niin mitä se on.

Eli jos teen pelkällä MO:lla tulee oluesta vaalea. Ei sinällään haittaa mutta toisaalta olisi kiva pysyä Bitterien spekseissä.

Ajatus 1. on sellainen jossa käyttäisin jopa 8% crystal 200 MO:n lisäksi ja pysyttäisiin 3,7% alkoissa.
Ajatus 2. on puolestaan kovempi prosenttinen eli 4,2% ja menee special bitterin luokkaan. Tässä olisi vain värin korjaus mustamaltaalla 0,5%.
Molemmissa käytetäisiin First Gold (tai Bramling Cross) humalaa.
Ykkösessä katkerot pyörisivät 31 IBUn tuntumassa ja toisessa 32 IBUn luokassa.
Hiivana menisi kenties S04...

Mitenkäs muut näkisi asian?

Tehokkuus testejä pääsen tekemään kun laitteisto on säädetty timmiinsä.

Tällä hetkellä ilmeisesti saan mitattua veden määrän 0,5l tarkkuudella. Joka on kenties riittävä noissa reilun 30 litran määrissä...(siis kerralla lämmitykseen)
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

ViestiKirjoittaja suorama » Ti Joulu 10, 2013 22:06 pm

Niin, siis varmaankin teen toisen nyt ja toisen myöhemmin.
Mutta seuraava jonka teen tämän jälkeen on se ecoPils josta aiemmin on juteltu tuolla resepti ketjussa.

En sen kummemmin pyydä neuvoja vaan kysyn vain, että kummanlainen sinua kiinnostaisi enemmän jos pääsisit maistamaan ;)

Tavallaan tarkempia reseptikuvauksia ei edes tarvita.
Jokainen osaa laskea että 100 - 8 = 92 ja 100 - 0,5 = 99,5

OG- Ensimmäiselle olisi 1,038 ja toiselle 1,043. Alkot tulikin jo.

Ensimmäisen humaloisin 60 ja 10 min kohdilla ja toisen 45 ja 7 min kohdilla.
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2981
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

ViestiKirjoittaja äyni » Ti Joulu 10, 2013 22:23 pm

Tee tuo jälkimmäinen, ja tuo mulle maistiaisia.

Jaakko
Kisälli
Kisälli
Viestit: 554
Liittynyt: La Tammi 07, 2012 15:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

ViestiKirjoittaja Jaakko » Ti Joulu 10, 2013 22:35 pm

itsellä tekisi myös mieli kokeilla MO:tta. Onko iso ero vikingmaltin pale ale:n?

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

ViestiKirjoittaja suorama » Ke Joulu 11, 2013 2:09 am

Jaakko kirjoitti:itsellä tekisi myös mieli kokeilla MO:tta. Onko iso ero vikingmaltin pale ale:n?

Tämä on tavallaan myös testin aihe. Viikkarin Viennaa olen pitänyt lähempänä britti palealea ja Viikkarin palealea jenkki palealen tuntumassa.
Ilmeisesti MO on kuitenkin vielä pähkinäisempi tai keksisempi tai toffeisempi. Pianhan sen huomaan =)

äyni kirjoitti:Tee tuo jälkimmäinen, ja tuo mulle maistiaisia.

Näin vähän ajattelin, että tuo lähes MO versio voisi olla hauskempi kokeilu ensin.
Pitää yrittää saada vähän muistakin maistiaisia väelle...

Alkaa oluet taas onnistumaan, tai siis on alkaneet. Kenties taas muuttuu kun vesi mittaus vaihtuu...
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Jaakko
Kisälli
Kisälli
Viestit: 554
Liittynyt: La Tammi 07, 2012 15:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

ViestiKirjoittaja Jaakko » Ke Joulu 11, 2013 11:03 am

Mistä MOtta saa halvimmalla? Aika suolasta alkaa maksamaan 50e säkki

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

ViestiKirjoittaja suorama » Ke Joulu 11, 2013 22:53 pm

No, 50€ säkki = 2€ kilo. Ainakin minun säkissä on 25 kg (vähän päälle).

Äkkiseltään ei tule mieleen, että olisi tautisen kallista. Jos on huomattavasti parempaa kuin moni muu.
No joo 10kg menee tuohon satsiin ja silloin siis satsin maltaat maksaa 20€.
Humalia menee 120g ja ne maksaa n.2,4€ (ostan aina tarjouksesta enemmän, vakumoin ja pakastan). Nämä ei ole tätä viimeisintä satsia.
Hiiva jotain 3 x 2,40 = 7,20€ (US-04)

Eli raaka-aineet tekee selllaiset 29,60€
Sähköä taitaa palaa parilla eurolla ja vesi kuuluu sähkön hintaan kun sen omasta kaivosta sähköllä pumppaan.
Puhdistukset ja sen sellaiset tekee joitain kymmeniä senttejä. Eli kenties 32€ voi olla kokonaiskustannus ilman työpanoksen hintaa.
Toki laitteet maksaa jotain jne.
Mutta 32€ jaettuna 58 litralla tekee rapiat 55 senttiä litralle. Eli yksi tuopillinen maksaa rapiat 0,275€.

Toki jos mallas maksaisi vain puolet, hinta jäisi 38 senttiin litralta ja 0,19€ tuopilta.
Mutta kuten sanottu JOS on paljon parempaa voi tuon 8,5 senttiä tuopilta maksaa enemmän :)



Tänään en päässyt kuin rouhimaan mallasta ja pesemään laitteita.

Ainakin tuo TF MO näyttää aivan älyttömän hyvältä säkistä otettuna.
On tasalaatuista ei juurikaan rikkinäisiä jyviä eikä yhtään roskaa.
Maistuu mainiolta ja murenee helposti pureksiessa. Mitähän tuosta vielä tulee.

Varmaan joku hiiri armeija murtautuu yöllä panolaan jo tuhoaa kaikki maltaat ja paskoo panimoon...

Kissa on nimittäin napannut joka päivä sievoisen määrän hiiriä talon ympäriltä.

Toiveissa olisi päästä sitten huomenna tosi toimiin...
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Jaakko
Kisälli
Kisälli
Viestit: 554
Liittynyt: La Tammi 07, 2012 15:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

ViestiKirjoittaja Jaakko » Ke Joulu 11, 2013 23:43 pm

innolla odotetaan tuotoksia.

DeGarre
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1115
Liittynyt: Su Kesä 13, 2010 9:35 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Englanti
18 tai yli: Olen

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

ViestiKirjoittaja DeGarre » To Joulu 12, 2013 14:23 pm

Suomalainen Vikingin mallashan on erittäin halpaa kun vertaa mitä engelsmanni joutuu maksamaan vastaavasta (ei MO). Kun tein sen MO-bitterin niin olihan siinä hieno toffeemaisuus mutta en nyt pysty handu pumpulla sanomaan että jotenkin Vikingin pale ale maistuisi huonolaatuisemmalta, varsinkaan jos laittaa jotain munichia tai crystalia sekaan.

Replikoi vaikka oman Maris Otterin halvalla, 10% munich, 5% vienna, 85% viikkarin pale ale.
Work is the curse of the drinking classes. ---Oscar Wilde

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

ViestiKirjoittaja suorama » To Joulu 12, 2013 22:03 pm

Juurikin näin. Pitää siis varioida. Tämäkin on siinä mielessä koe, että voi yrittää valmistaa samoja makuja toisella tapaa.

Perkele kun ei riitä aikaa panemiselle.
Tänäänkin poissa kotoa 8 - 21. Huominen mennee samalla tavalla. Lauantaina pitäisi pikkujouluhtia...
Liitteet
MO Special.bsmx
Testi, että tällaisenkin tiedoston voi liittää nyt
(17.04 KiB) Tiedosto ladattu 110 kertaa
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2981
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

ViestiKirjoittaja äyni » To Joulu 12, 2013 23:03 pm

tuo reseptin liittäminen on kätsyä. Suosittelen kaikille Beersmithin käyttäjille.

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

ViestiKirjoittaja suorama » Pe Joulu 13, 2013 22:17 pm

Hmm.

Pakotin perheeni hyväksymään, kysymättä tämän päivän panon...

Siis mallasta 10 kg vettä 75 litraa.
SG ennen huuhtelua 1.060
Eli hienosti meni. Siis ennen huuhtelua vettä on käytettynä 50 litraa.

Huuhtelun loppuksi Sg oli luokkaa 1.025.

Saapa nähdä pajonko vierretttä saan ja mikä on ominaispaino.
Nyt vaikuttaa vielä lupaavalta...

Edit:
Sain kerättyä 55 litraa 58 litran sijaan. Ominaispaino oli 1.050 joten hyötysuhde oli BS:n mukaan 86,9%
Og olisi pitänyt siis olla 1,042 ja määrä 58 litraa. Jos olisin vettä lisännyt kolme litraa, olisin päässyt lukemaan 1,047.
Vettä olisi pitänyt lisätä 10 litraa jotta olisin päässyt tuoho 1.042 lukemaan. Tähän ei käymisastiani olisi taipunut...
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Jaakko
Kisälli
Kisälli
Viestit: 554
Liittynyt: La Tammi 07, 2012 15:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

ViestiKirjoittaja Jaakko » Pe Joulu 13, 2013 23:51 pm

suorama kirjoitti:Hmm.

Pakotin perheeni hyväksymään, kysymättä tämän päivän panon...

Siis mallasta 10 kg vettä 75 litraa.
SG ennen huuhtelua 1.060
Eli hienosti meni. Siis ennen huuhtelua vettä on käytettynä 50 litraa.

Huuhtelun loppuksi Sg oli luokkaa 1.025.

Saapa nähdä pajonko vierretttä saan ja mikä on ominaispaino.
Nyt vaikuttaa vielä lupaavalta...


55litraa syntyi näköjään

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

ViestiKirjoittaja suorama » Pe Joulu 13, 2013 23:55 pm

Jep jep.
Nyt sitten odotellaan... ;)
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Jaakko
Kisälli
Kisälli
Viestit: 554
Liittynyt: La Tammi 07, 2012 15:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

ViestiKirjoittaja Jaakko » Pe Joulu 13, 2013 23:56 pm

suorama kirjoitti:Jep jep.
Nyt sitten odotellaan... ;)


Ainiin sekin viellä :mad:

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

ViestiKirjoittaja suorama » La Joulu 14, 2013 0:01 am

Heh, vierre maistui lupaavalta. oli siis makeutta ja katkeroa niin, että makunystyröihin tuntui.
Väri on aika nappiin se mitä yritin. Uskomatonta miten tyyliin 55g mustamallasta vaikuttaa 10kg kokonaismäärässä.
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Pohdintaa huomisesta (mahd. tehdä keitos, minkä tekis)

ViestiKirjoittaja suorama » La Joulu 14, 2013 14:03 pm

Katselin tuossa, että tämä siirtyi sitten ESB luokkaan. Kaikki "ehdot" täyttyy.
No, eipä tuo niin vaarallista ole. Tehokkuuden nousu yllätti. Eli ennen olen mennyt 79% tuntumassa ja nyt pamahti melkein 87%.
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com


Palaa sivulle “Public House”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa