Joulupuuro - Baltic porter

Foorumilaisten omia reseptejä.

Valvojat: suorama, Elmo

wertymarko
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 24
Liittynyt: Ke Elo 15, 2018 21:44 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Joulupuuro - Baltic porter

ViestiKirjoittaja wertymarko » To Loka 25, 2018 14:51 pm

Tämän reseptin nimi olisi pitänyt olla pikkujoulupuuro tai aattopuuro tms. koska alkaa olla pian juotu pois ja jouluun on vielä 2kk aikaa. Tämä on mielestäni mukavan kepeä tumma olut. En tiedä johtuuko siitä, että itse on tehty vai omasta makutottumuksesta mutta tuntuu pesevän monet tummat oluet maullaan. Myös kaverini antoi eilen kommentin maistaessaan: "Yksi pyyntö olisi Joulupuuron osalta. Älä muuta mitään!" joka lämmitti mieltä. Resepti jalostui hiukan yliarvioidun tehokkuuden takia matkan varrella ja sai siirappia joukkoon, että saatiin OG sopivalle tasolle. Lopullisen tuotteen resepti on seuraavanlainen:
_________________________
OG 1.079
FG 1.023
ABV ~7,5%
IBU: 43
EBC: 87
BU:GU ratio 0,55
Balance value: 1,11

Maltaat:
Viking munich malt dark - colour 22: 37,4%
Viking wheat malt - colour 4,9: 27,5%
Viking Pale ale malt - colour 4,9: 11,1%
Viking caramel malt - colour 50: 10,4%
Viking black malt - colour 1400: 4,3%
Ruskea taloussiirappi keiton aikana lisättynä: 9,3%
(prosenttien pilkun jälkeisistä numeroista voi hiukan soveltaa nähdäkseni, mutta heitin noin kuinka Brewmatessa oli)

Humalointi:
Magnumia (alpha oli tässä 11%) pelletteinä 35g/ 60min -> 43,3 IBUja.

Hiiva:
WLP002 - english ale, jolla saatiin jäämään hieman makeutta ja FG korkeammalle.

Keiton aikana lisättiin kanelia n. kohdassa 40min tuollainen 25g eli yhtä tankoa vaille 2 pussillista. Hiivalle tein startterin.

Keitto 60minuuttia / 69 astetta ilman kikkailuja.
Ei veden säätöä.
Jälkikäymissokeria laitoin 4,5g/l ja kypsytellessä meni useampi viikko. Viikon takaisen ja 3 viikon takaisen kypsymisen välillä oli huomattava makuero.
______________________

Tämä oli siis toinen olueni ja ensimmäinen Joulupuuron versio. Erittäin tyytyväinen lopputuotteeseen.

Vaikka ystäväni sanoikin, että ei muuttaisi mitään. Tekisin itse seuraavat muutokset:
- Caramel -> tummempaan
- Vehnä 15%:iin
- Kauraa mukaan (saa vaahdon säilymään)
- Siirappi 7%:iin (vähemmän kepeyttä)
- Kaneli pois (ei tehnyt makuun muuta kuin korkeintaan karvasta makua)
- jälkikäyttösokeria 3,5-4g/l (hiilihappoja on turhankin paljon)

Mutta älkää käsittäkö muutoksista, että kyseessä olisi huono tuote. Kyseessä on mahtava olut ja joutunut hieman säästeliäästi hörppimään.
Liitteet
WhatsApp Image 2018-10-16 at 21.09.49.jpeg
WhatsApp Image 2018-10-12 at 22.37.32.jpeg
WhatsApp Image 2018-09-19 at 21.09.37.jpeg

wertymarko
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 24
Liittynyt: Ke Elo 15, 2018 21:44 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Joulupuuro - Baltic porter

ViestiKirjoittaja wertymarko » To Loka 25, 2018 22:31 pm

IMG-20181025-WA0131.jpeg


Palaa sivulle “Reseptit”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa