Sivu 1/1

Now or Never Double NEIPA

Lähetetty: Ti Loka 09, 2018 20:08 pm
Kirjoittaja cob
Näpyttelin Brewersfriendiin netissä vastaantulleen melko järeän NEIPAn joka saattaa lähteä testiin lähiaikoina. Kaikki hypesanat täyttyy, eli triple dryhopped, NEIPA jne.

Alkuperäinen resepti täällä: http://scottjanish.com/now-or-never-dou ... in-brazil/. Siinä käytetään viimeisen kierroksen kuivahumalointiin CRYO-humalapellettejä joista pitäisi kai irrota vielä tiukempi aromi ilman lehtivihreän makua, mutta itse ajattelin mennä oldskoolin mukaan normipelleteillä. Edelliskerrasta viisastuneena käymispönttöön tehtävä eka kuivahumalasatsi laitetaan sukassa, koska se tukkii muuten tosi herkästi käyttämäni conicalin venttiilin. Muut humaloinnit voikin sitten tehdä suodattimelliseen kegiin.

Kuivahumalien mukana livahtava happi vähän huolettaa koska kokemusten mukaan NEIPA hapettuu erittäin herkästi ja tässä reseptissä laitetaan viimeinen satsi niinkin myöhään kuin 10 vrk kohdalla. Pitänee olla liikkeissä nopea ja laskea kuivahumalointikegiin co2:sta hitaasti samalla aikaa kun kantta raottaa.

Now or never double NEIPA
Double NEIPA

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L): 11.0
Total Grain (kg): 4.196
Total Hops (g): 162.50
Original Gravity (OG): 1.080 (°P): 19.3
Final Gravity (FG): 1.018 (°P): 4.6
Alcohol by Volume (ABV): 8.07 %
Colour (SRM): 5.2 (EBC): 10.2
Bitterness (IBU): 35.5 (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes): 60

Grain Bill
----------------
1.678 kg German - Pilsner (40%)
1.259 kg German - Wheat Malt (30%)
1.049 kg Flaked Oats (25%)
0.210 kg German - Acidulated Malt (5%)

Hop Bill
----------------
14.0 g Columbus Pellet (15% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
5.5 g Citra Pellet (11% Alpha) @ 98C (Aroma) (0.5 g/L)
2.8 g Mosaic Pellet (8% Alpha) @ 98C (Aroma) (0.25 g/L)
11.0 g Simcoe Pellet (12.7% Alpha) @ 98C (Aroma) (1 g/L)
5.5 g Citra Pellet (11% Alpha) @ 85C (Aroma) (0.5 g/L)
2.8 g Mosaic Pellet (8% Alpha) @ 85C (Aroma) (0.2 g/L)
11.0 g Simcoe Pellet (12.7% Alpha) @ 85C (Aroma) (1 g/L)
11.0 g Citra Pellet (11% Alpha) @ 14 Days (Dry Hop) (1 g/L)
11.0 g Simcoe Pellet (12.7% Alpha) @ 14 Days (Dry Hop) (1 g/L)
22.0 g Citra Pellet (11% Alpha) @ 7 Days (Dry Hop) (2 g/L)
22.0 g Simcoe Pellet (12.7% Alpha) @ 7 Days (Dry Hop) (2 g/L)
11.0 g Citra Pellet (11% Alpha) @ 4 Days (Dry Hop) (1 g/L)
22.0 g Mosaic Pellet (8% Alpha) @ 4 Days (Dry Hop) (2 g/L)
11.0 g Simcoe Pellet (12.7% Alpha) @ 4 Days (Dry Hop) (1 g/L)

Misc Bill
----------------

Single step Infusion at 67°C for 60 Minutes.
Fermented at 20°C with London Ale 1028

Notes
----------------
2:1 suhde CaCl : sulfaatti

Eka aromilisäykset 98C ts heti keiton jälkeen. Toiset 85C (whirlpool).

Kuivahumaloinnit 24h, 7. vrk ja 10.vrk.

Recipe Generated with Brewer's Friend

Re: Now or Never Double NEIPA

Lähetetty: La Loka 27, 2018 11:00 am
Kirjoittaja cob
Voi jeesus mitä puuroa. Tällä hetkelläkin spargevesi käytännössä kelluu mallaspedin päällä ja läpitihkuminen on todella hidasta. Efficiency meni täysin bussin alle ja OG on jäämässä vähän alhaiseksi, vaikka mäskiä oli pakko sekoitella vähän väliä mäskäyksessä. Reseptistä toki tällaista pystyi odottamaan.

Jos jotain positiivista haetaan niin tämä on ainakin NEIPAmaisen sameaa. Kiertomäskätessä letkuissa virtasi ihan maitomaisen tuhnuinen neste josta oli tosi hankala saada pölyn määrää pienemmäksi koska mäski ei vetänyt läpi eikä toiminut siis suodattimenakaan...aluksi meinasin jättää irishmossin pois, mutta muutin mieleni jotta saisin edes vähän tuota tuhnua sidottua ja pudotettua kattilan pohjalle.

edit: spraymaltaalla pelaamiseksi meni, piti lisätä jopa puoli kiloa että päästiin OG:hen. Muuten ei haittaisi jos olut ei olisi ihan noin vahvaa, mutta resepti on sen verran omalaatuinen että en halunnut kovin paljon poiketa tavoite-OG:sta.

edit2: hapanmallasta meni 2.5% reseptistä poiketen. Sillä päästiin liuskalla testaten hivenen päälle pH5.0:aan. Vähän alhainen muttei katastrofaalinen.

Re: Now or Never Double NEIPA

Lähetetty: La Loka 27, 2018 13:16 pm
Kirjoittaja ByB
Toivotaan että lopputulos on vaivan arvoinen :cheers1:

Re: Now or Never Double NEIPA

Lähetetty: La Loka 27, 2018 15:46 pm
Kirjoittaja miguels
Tota kauraa on kyl niin paljon ettei ihme :D. Varmaan hyvää kaurapuuroa!

Re: Now or Never Double NEIPA

Lähetetty: La Loka 27, 2018 17:25 pm
Kirjoittaja cob
Tää olis ehdottomasti kaivannut jotain riisinkuorta tms., mutta toisaalta laitteisto oli mäskin tilavuuden suhteen jo muutenkin rajoilla. Lähinnä ongelma oli se, että pumpun virtausta piti koko ajan säätää ja mäskiä sekoitella, kun vierre alkoi lorista mallaspiipusta yli.

Se vähän yllätti, että huolimatta sekoittelusta OG jäi ihan poskettomasti tavoitteesta. Ehkäpä mäskissä oli sittenkin pikkuriikkisiä paakkuja vaikka en niitä sekoittaessani huomannut, tai sitten sokerit eivät vaan irronneet geelimäisestä mössöstä.

No, loppu hyvin, sain vierrettä kuitenkin lasketun määrän pönttöön ja OG:kin meni kohdilleen kun sitä spraymaltaalla korjasi. Otetaan opiskelun kannalta.

Re: Now or Never Double NEIPA

Lähetetty: La Loka 27, 2018 17:54 pm
Kirjoittaja mursu
Toivotaan että saat tuosta kuitenkin hyvän oluen, sehän tässä on pääasia ja prosessin tyyli on sivuseikka ja jatkuvaa oppimista. Hankalahan tuo resepti on mäskin osalta ja vähän yllättävää ettei laatija kommentoinut siinä postauksessa tuota asiaa kummemmin. Tuossa kylläkin on häneltä aika paljon juttua kaurasta. Vehnän kanssa on vähän sama että siinä osa proteiinista saostuu mäskin aikana ja muodostaa sellaisen blokin jossa nesteet ja liuenneet aineet eivät pääse niin vapaasti kulkemaan ja nuo vaikuttavat ilmeisen herkästi myös tehokkuuteen. Tuo maitomainen liuos mistä puhut on varmasti juuri osittain proteiinin saostumaa joka ei kokonaan näy itse tuotteessa vaan jää saostumaan, toki sinne jää varmasti paljon liukoistakin proteiinia aiheuttamaan sameutta. Riisin/kauran kuoret ja tarvittaessa myös proteaasitauko alkuun, tosin miten jälkimmäinen vaikuttaa haettuun lopputulokseen en osaa sanoa. Tuskin kovin haitallisesti. Tuossa hankalan mäskin pesuvaiheessa kannattanee valuttaa alusta asti mahdollisimman hitaasti. Nopealla aloituksella mallaspatjan alaosaan tulee alipaine joka vetää sen patjan vielä tiukemmaksi eikä mikään tule läpi. Tämä johtuu usein juuri siitä että pohjalta neste pääsee valumaan pois mutta saostunut proteiini on siellä pintakerroksissa blokkaamassa nesteen valumista joten alaosissa paine laskee.

Re: Now or Never Double NEIPA

Lähetetty: La Loka 27, 2018 22:16 pm
Kirjoittaja cob
No totuushan on että tuolla humalatykityksellä (10g/L kuivahumalointia...) pienet poikkeamat reseptistä mallasrungon suhteen tuskin ekana kitalaessa tuntuvat :) Periaatteessa jos miettii, niin vehnä ja kaura ovat joka tapauksessa tehtävänsä tehneet eli antaneet vierteeseen noita liukoisia proteiineja ja tyylilajin sameutta, vaikka niistä käyviä sokereita ei kovin hyvin irronnutkaan. Se, että loppu käyvistä sokereista piti ottaa spraymaltaasta, tuntuisi mutulla olevan toissijainen juttu.

Mitä puhut pintakerroksen tiivistymisestä on totta, sain monesti kierron jatkumaan vain sillä, että vetelin kauhalla mäskin pintakerrokseen ristiinrastiin viiltoja. Sinällään mäskäyksen hidas aloitus on hyväksi todettu tekniikka jo entuudestaan...tai oikeastaan sellainen että ensin kostutetaan tasaisesti mäski, sitten sekoitetaan ja vasta sitten aloitetaan hidas vierteen kierrätys. Jos strike-lämpö oli kohdallaan, tuota möyhennystä ehtii tehdä ihan rauhassa jonkin aikaa niin että mäski on about oikeassa lämmössä. (Omassa systeemissä pumppu ei saa alipaineistettua mallaspetiä, mutta peti kyllä tukkeutuu ilmankin sitä näin isoilla vehnän ja kaurahiutaleiden osuuksilla).

Suurin haitta tukkeutumisesta (kai) tulee epäsuorasti siitä, että mäskin lämmöt vaihtelevat hurjasti kun kierto ei ole tasainen ja riittävän nopea. Olen hitaalla kierrolla mitannut useamman asteen heittoja mallaspedistä, ja vastaavasti kun kiertoa on voinut pitää isommalla, lämmöt ovat olleet asteen tarkkuudella samat läpi patjan.

Re: Now or Never Double NEIPA

Lähetetty: Ti Marras 06, 2018 15:10 pm
Kirjoittaja cob
Olut käy nyt aktiivisesti jo kahdeksatta päivää, joskin laskennallinen FG on jo melko lähellä. Hiivana käytetty London Fog näyttäisi olevan hidas työmyyrä.

Viimeinen kuivahumalalisäys pitäisi periaatteessa laittaa huomenna tai ylihuomenna, mutta sitä saattaa joutua viivästämään siihen asti että käyminen on lopussa. Näytteestä ei oikein osaa sanoa mausta vielä mitään koska seassa on kitkeriä humalahippuja, mutta tuoksu ja väri ovat lupaavia.

Re: Now or Never Double NEIPA

Lähetetty: Ti Marras 13, 2018 8:32 am
Kirjoittaja cob
Meni kegeihin 1 vrk coldcrashin jälkeen. Humalasuodattimesta huolimatta oluen seassa on vielä hienoa pellettipölyä joka tekee mausta ylikitkerän, mutta pöly näyttää laskeutuvan kohtalaisen nopeasti testeripullon pohjasedimentistä päätellen. Veikkaan että kunnon maistiaisia pääsee ottamaan parin-kolmen päivän päästä. Väri on just reseptin mukainen, eli täysin samea keltainen olut jossa pienikuplainen tiivis vaahto.

Olutta jäi pöntön pohjalla olevaan paksuun pellettimuhjuun hirveä määrä, puhutaan yli 10% siitä määrästä mikä meni pönttöön. Vastikkeena tuli aika maukas humala-aromien pölähdys ja sitä luvattua mehumaisuutta.

Re: Now or Never Double NEIPA

Lähetetty: To Marras 22, 2018 9:02 am
Kirjoittaja cob
Pari opetusta: iso viime hetken kuivahumalalisäys kannattaa laittaa tiheähköön sukkaan, vaikka sinä ehkä menetetään jonkin verran aromeja, tai sitten tarvitaan melko tiheä suodatin siinä vaiheessa kun olutta siirretään tarjoiluastioihin. Vapaana leijuvista pelleteistä näyttää lähtevän mikropölyä joka menee hop spiderin teräsverkosta läpi, eikä se kerkeä laskeutua pohjalle ihan muutamassa päivässä. Huomionarvoista on että Janishin alkuperäisessä reseptissä viimeiset lisäykset tehtiin CRYO-humaloilla juuri siksi että niistä on käsittääkseni pienempi riski saada kasvimateriaalin "hop biteä".

Lisäksi cold crashia kannattanee jatkaa pariin päivään siinä toivossa että pölyä siirtyy eteenpäin mahdollisimman vähän.

Kegiin siirretyssä oluessa maistoi siis ennakkotoiveista poiketen humalapölyn puraisun vielä viikko siirron jälkeen. MIkäänhän kiire ei ole, mutta neipoissa tuoreus on kuitenkin valttia.

Gelatiinilla varmaankin saisi pölyn putoamaan hyvinkin nopeasti, mutta sen käytöstä sameiden neipojen kanssa on monta koulukuntaa joten toistaiseksi en ole siihen turvautunut.