Citratronic IPA

Foorumilaisten omia reseptejä.

Valvojat: suorama, Elmo

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 460
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Citratronic IPA

ViestiKirjoittaja cob » Su Helmi 25, 2018 18:03 pm

Intternetistä ryöstäen, klooni Citradelic IPA - oluesta jota en ole koskaan maistanut. Reseptiin päätyminen siksi että pakasteessa oli sopivasti vaadittuja humalia, sekä jotain käyttämättä jäänyttä Viikkarin "Colorado Pale Base" -mallasta, joka sai toimia tässä kevyenä pohjamaltaana iänikuisen palealen asemasta.

Lisäksi uusiin hankintoihin eli kegeihin piti tehdä jotain tuhdisti humaloitua olutta, joka toivottavasti demonstroi säilyvyyden eron pullotukseen nähden.

Citradelic IPA
American IPA

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L): 10.0
Total Grain (kg): 3.145
Total Hops (g): 98.72
Original Gravity (OG): 1.063 (°P): 15.4
Final Gravity (FG): 1.014 (°P): 3.6
Alcohol by Volume (ABV): 6.48 %
Colour (SRM): 6.3 (EBC): 12.4
Bitterness (IBU): 54.3 (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 65
Boil Time (Minutes): 60

Grain Bill
----------------
3.030 kg Viking Colorado Base Malt (96.33%)
0.115 kg Finland - Crystal Malt 100 (3.67%)

Hop Bill
----------------
17.0 g Magnum Pellet (15% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.7 g/L)
13.6 g Citra Pellet (11% Alpha) @ -10 Minutes (Aroma) (1.4 g/L)
13.6 g Mandarina Bavaria Pellet (8.5% Alpha) @ -10 Minutes (Aroma) (1.4 g/L)
13.6 g Northern Brewer Pellet (7.8% Alpha) @ -10 Minutes (Aroma) (1.4 g/L)
13.6 g Simcoe Pellet (12.7% Alpha) @ -10 Minutes (Aroma) (1.4 g/L)
13.6 g Citra Pellet (11% Alpha) @ 0 Days (Dry Hop) (1.4 g/L)
13.6 g Mandarina Bavaria Pellet (8.5% Alpha) @ 0 Days (Dry Hop) (1.4 g/L)

Misc Bill
----------------
13.6 g Orange Peel @ -10 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes.
Fermented at 20°C with Vermont Ale

Notes
----------------
Alkuperäinen : http://www.greatfermentations.com/citra ... pa-recipe/

No chillaamalla, aromihumalalisäykset kun vierre jäähtynyt alle 80C samassa yhteydessä kun siirretään FastFerment-pönttöön. Jätetään yön yli jäähtymään; aamulla humalat pois ja hiivaus. Appelsiininkuori samalla kun aromihumalatkin, kloonireseptistä poiketen (siinä kuoria keitettiin 10 minuuttia).

Hiiva pari viikkoa sitten talteen kerätty Vermont Ale, tiukkaanpainunutta tahnaa ehkä reilu puoli desiä.

Recipe Generated with Brewer's Friend


Vierrettä tuli vähän enemmän kuin tarkoitus ja se oli pari pistettä laimeampaa, syynä varmaankin yläkanttiin arvioitu keittohävikki. Fastferment tuli piripintaan, mutta vierre kutistuu vähän jäähtyessään sekä siitä saa kipata ainakin pari keräilykulhollista muhjua pois kunhan se putoaa, joten lopputulos saattaa olla aika lähellä tavoitetta 10 litraa.

Efficiencyni on näköjään jämähtänyt 70% alle, joka on aika vähän siihen nähden että mäskäys tehtiin kiertomäskäimellä ja batch-huuhdeltiinkin kierrättämällä huuhteluvettä. Tässä erässä pyöritään jossain 65% paikkeilla riippuen siitä paljonko muhjua pitää poistaa. Sinällään ihan ok ja kohtalaisen konsistentti tulos, mutta olisi kiva tietää miksei päästä ylemmäksi.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 88
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Citratronic IPA

ViestiKirjoittaja dr.hopo » Ma Helmi 26, 2018 15:37 pm

Raaka-aineet/Hiivat/Arvostelut merkeittäin -osiossa on aika vähän arvioita... Oliskos tässä mielenkiintoinen hiiva, josta kirjoittaa ko. osioon arvio? Mihin oluttyyppiin, käymislämpötila, attenuaatio, flokkulaatio ja tietysti tärkein eli arvio mausta plus vielä ekstrapolaatio millaisiin oluisiin voisi sopia.

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 460
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Citratronic IPA

ViestiKirjoittaja cob » Ti Helmi 27, 2018 8:45 am

Näistä hiivoista on ehkä hankalinta sanoa mitään muusta kuin flokkulaatiosta, varsinkin tuhdimmin humaloiduissa oluissa. Tähän satsiin ko. hiiva valikoitui koska sitä oli jääkaapissa, ja edelliseen keräilyerään koska se on klassinen "Conan" strain jota New England IPAssa on monesti käytetty.

Paras mihin pystyn on todeta että vaikuttaa myyntikuvauksen mukaiselta, eli ei flokkuloidu kovinkaan voimakkaasti, ei käytä kauhean kuivaksi ja ehkä jättää hienoisen hedelmänmaun, joskin viimeinen on helppo sekottaa humalatykitykseen. :) Lopputuloksessa on sellainen hyvin NEIPAmainen "haze", ei siis mikään muhjumaisen pölyinen sameus vaan enemmän ehkä humalaöljyistä ja hiivasoluista tuleva ulkoasu.

2. generaatio lähti 12+ tunnin jälkeen aika räväkästi liikkeelle vaikka vierre pysyi 19C pinnassa koko ajan. Putsailin ensi töikseni aamusta vesilukon ja asentelin blow-off -putken kunnes rauhoittuu.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 88
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Citratronic IPA

ViestiKirjoittaja dr.hopo » Ke Helmi 28, 2018 8:33 am

Onhan tossa jo paljonkin hyödyllistä tietoa, ihan hyvin voisi review-osastolle laittaa. Kokemusperäinen info käymislämpötila vs. esterituotanto ja attenuaatio on aina hyödyksi. Esim. itselläni attenuaatio tuntuu olevan usein korkeampi kuin "luvataan", joten kokemusperäinen tieto auttaa tässä oluen rungon arvailussa. Ihan subjektiivinen arvio mausta on aina mielenkiintoinen, vaikka humalointi olisikin vähän tiellä. Vertailu johonkin toiseen hiivaan voisi olla erityisen hyödyllinen, vaikka ihan mutulla. Joku toinen voi sitten jatkaa omilla kokemuksillaan ja sitten onkin jo paljon tietoa tarjolla, kun miettii jotain "uutta" hiivaa seuraavaan olueen.
Kiitos kuvauksesta!

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 460
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Citratronic IPA

ViestiKirjoittaja cob » Su Maalis 18, 2018 21:05 pm

Oli primäärissä vähän vajaa kaksi viikkoa ja siirrettiin kegiin. Vermont Ale Yeast on nopea käymään, ja aktiviteetti lopahti jossain neljännen käymispäivän aikana.

Mitäs tästä nyt sanoisi? "Hyvä perusIPA"? Varsin maukas ja raikas, mutta ei mitenkään erikoisen mieleenjäävä, mutta ei reseptikään toisaalta erikoisuuksia tavoittele. En tiedä oliko crystal100 joka toi ensikommentin makeudesta, mutta tosiaan varsinkin inasen verran alikarbonoituneessa oluessa maistui vielä makeus joka kyllä katosi kun volsit nousivat hiljalleen kohdalleen. FG kävi kyllä 1 pisteen tarkkuudella kohdalleen, joten siitä makeus ei pitäisi johtua.

Appelsiininkuorta en maista jos en erikseen tietäisi että sitä meni aromiksi, enkä kauheasti Vermont Yeastille jossain kehuttua persikkamaista aromia, mutta ne saattava jäädä aika tiukan katkeroinnin alle. Kuivahumalointi saisi olla tuhdimpaa, mutta oikeastaan tiesin sen jo entuudestaan koska 3 grammaa litralle ei ihan hirveästi ole. Mandarinan luonnetta nostaisi paremmin esille jos sitä olisi laittanut enemmän.

Kegeistä voisi sen sanoa että tämän yhden erän perusteella, IPA-tyylilajeissa ainakin kegit vievät pulloja 6-0. Olut maistuu jo nyt vasta viikon kegissä oltuaan paljon rapsakammalta ja kirkkaammalta, eikä maussa ole sitä pullotetuista ipoista monesti maistuvaa vähän makeahkon tunkkaista sivuaromia.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

EeroK
Oppilas
Oppilas
Viestit: 134
Liittynyt: To Huhti 30, 2015 17:49 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Tampere

Re: Citratronic IPA

ViestiKirjoittaja EeroK » Su Maalis 18, 2018 21:51 pm

cob kirjoitti:Olut maistuu jo nyt vasta viikon kegissä oltuaan paljon rapsakammalta ja kirkkaammalta, eikä maussa ole sitä pullotetuista ipoista monesti maistuvaa vähän makeahkon tunkkaista sivuaromia.


Tuo makeahkon tunkkainen sivuaromi kuulostaisi kovasti hapettumiselta...

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 460
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Citratronic IPA

ViestiKirjoittaja cob » Ma Maalis 19, 2018 7:10 am

Joo, sellaiseksi se on parissakin threadissa tunnistettu. Itse en siitä pääse täysin eroon vaikka pullottaisin taiteen sääntöjen mukaan läiskyttelemättä ja pullotustikun kanssa pullot pohjalta täyttäen.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

Matts
Kisälli
Kisälli
Viestit: 699
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: Citratronic IPA

ViestiKirjoittaja Matts » Ma Maalis 19, 2018 14:43 pm

Voisko olla hot side aeration? Sehän on vähän kiistelty juttu, mutta ainakin ite pyrin olemaan läträämättä enää vierteellä sen keiton jälkeen ennen jäähdyttämistä.

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 460
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Citratronic IPA

ViestiKirjoittaja cob » Ma Maalis 19, 2018 17:00 pm

En oikein usko että siitä olisi kyse tässä, koska sain tuon sivuaromin aikaan vahvana yhdessä pullossa jota täyttäessä lappo imaisi ilmaa oikein kunnolla. Kylmän puolen oksidaatiota minusta enemmänkin. Pullotusastian kautta kun kierrättää oluen sokerin sekoittamista varten ja siitä vielä lappoaa pulloihin, niin happipitoista ilmaa vatkautuu väkisinkin sekaan vaikka kuinka siististi yrittäisi tehdä.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/


Palaa sivulle “Reseptit”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 12 vierailijaa