Sekalainen Stout

Foorumilaisten omia reseptejä.

Valvojat: suorama, Elmo

dr.hopo
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 10
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Sekalainen Stout

ViestiKirjoittaja dr.hopo » Ti Joulu 05, 2017 22:07 pm

Tavoitteena on Stout, joka ei täysin osu oikein mihinkään kategoriaan. Periaatteessa lähinnä Dry Stout, koska aikomus olisi käyttää erikoismaltaana (lähes) yksinomaan paahdettua ohraa, ei paahdettuja maltaita. Kuitenkin väkisinkin olisin tyrkkäämässä sekaa kaurahiutaleita, eli askel Oatmealin suuntaan. Ja paradoksaalisesta makeutta ja runkoa ajattelin hakea tilkalla vaaleaa karamellimallasta (koska sitä sattuu olemaan) ja mäskäämällä ~70 asteessa. Hiivaksi ajattelin S-04, joka sekin etäännyttää tuotosta Dry Stoutista.

Katkerohumaloinnin ajattelin tehdä Simcoella, jos siitä jotain aromia jäisi, se voisi jotenkin sopia tähän kokonaisuuteen. Ovi on auki hyvin pienelle määrälle aromihumalaa (joko Amarillo tai Centennial), mutta voi jäädä laittamatta.

Käyminen noin 4 vko, sitten 1 vko cold crash. Ajattelin kypsyttää pullossa pitkään, valmista tulisi jouluksi 2018.

Reseptihahmotelma on tuossa alla, tiiviimmin ilmaistuna alkoholia 5-6% IBU 40 ja EBC 80. Tavoite on ennenkaikkea pehmeä mutta raikas, pehmeän paahteinen mutta hivenen makea Stout. Karbonointi ja säilytys pulloissa.

Kun en ole Stoutia ennen mäskäämällä valmistanut, kysyisin että tuleekohan tästä halutunlaista? Pitäisikö hiiva kuitenkin vaihtaa esim. US-05:een? Tai mäskätä hieman alemmassa lämpötilassa? Voisiko paahdetun ohran määrää lisätä? Ja suurin kysymysmerkki: aiheuttaako kaurahiutaleiden rasva ongelmia pitkän kypsytyksen kanssa? Käymisastiana on Melkon 30l saavi, ja olut joutuu ilman kanssa tekemisiin cold crashin (otan vesilukon irti ja tukin reiän) ja viimeistään pullotuksen aikana.

Jotta miten on, uhka vai mahdollisuus?

---
Original Gravity (OG): 1.054
Final Gravity (FG): 1.014
Alcohol (ABV): 5.30 % + 0.3% karbonoinnista
Colour (EBC): 81.4
Bitterness (IBU): 40.0

75% Finland - Pale Ale Malt
10% Flaked Oats
10% United Kingdom - Roasted Barley
5% Finland - Cara Pale

1.5 g/L Simcoe (12.7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)

Mashing at 53°C/70°C for 15/90 Minutes. Boil for 60 Minutes

Fermented at 17-20°C with Safale - English Ale Yeast S-04

Niko
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 5
Liittynyt: Ke Loka 11, 2017 13:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: Sekalainen Stout

ViestiKirjoittaja Niko » To Joulu 07, 2017 13:17 pm

Meillä on nyt sekundäärissä "tuplagines", jossa maltaat on muistaakseni:

64 % Maris Otter
11,6 % Crystal 80
10,5 % Roasted Barley
9,3 % Flaked Barley (ei ollut kaupassa enempää)
4,7 % Chocolate Malt

Viimeisimmän välimittauksen yhteydessä hitusen maistelin ja vaikutti todella lupaavalta. Suklaamallas meni kylmäuutettuna keiton loppuvaiheessa. Paahteisuutta ei vaikuta olevan ainakaan liikaa, ehkä omaan makuun voisi olla enemmänkin. Tuomittakoon tuo tarkemmin pullotuksen jälkeen.

Guinness-klooniresepteissä näkyy olevan yleensä 9-13 % paahdettua ohraa, siitä saanee ainakin osviittaa tulevasta. Mun silmään tuo 5 % cara palea ja fg 1.014 ei näytä kovin makealta, mutta ehkä menee tuohon "hivenen makea dry stout"-kategoriaan.

Kauran kypsyttelystä tai S-04:stä stoutissa ei ole kokemuksia, meillä oli tuossa WLP004 Irish stout.

dr.hopo
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 10
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Sekalainen Stout

ViestiKirjoittaja dr.hopo » To Joulu 07, 2017 20:17 pm

Kiitos kommenteista ja vinkeistä. Simppelistä Guinness-kloonista itse asiassa lähdin liikkeelle ja lisäsin hieman kuvainraastantaa ja pyhäinhäväistystä. Reseptihahmotelmassa FG on todennäköisesti väärin, ohjelmassa (BrewersFriend) vain hiivan attenuation vaikuttaa FG:n arvoon. Kuvittelisin ~70 asteessa mäskätessä jäävän korkeammaksi. Huomaankin, että OG:tä pitää jonkin verran nostaa.

Pullotan vkl Pale Alen, ja katson sitten mikä tuota Stoutia varten pitää tilata. Nostanen hiukan sekä paahdetun ohran että kalpean karamellin määrää, ja ehkä keiton loppuun hitunen Simcoeta. Sen "kuiva" katkeruus voisi olla kiva paahteisessa Stoutissa, jos pientä määrä ylipäätänsä maistaa. Hiivan vaihtoa tutkailen, kuivahiivaa kuitenkin.

Erilaisista hiutaleista oli mielenkiintoinen juttu tuolla:
https://www.homebrewtalk.com/forum/thre ... at.201483/

dr.hopo
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 10
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Sekalainen Stout

ViestiKirjoittaja dr.hopo » Su Joulu 17, 2017 19:59 pm

Ainekset tilattu, joten suurin piirtein oheisen reseptin mukaan pitää mennä. Päädyin sitten kuitenkin nestehiivaan (WLP023). Alunperin ajattelin S-04, sitten WLP002:ta, mutta yhdellä tutulla sattui olemaan kokemusta Burton-upon-Trentin oluista ja kehui alueen hiivaa, joten sitä sitten oli pakko saada. Ja hiiva edellä kun mentiin, maltaat piti valita sen mukaan mitä kaupassa oli saatavana. Paahdettu ohra on nyt mallia Viking Malt.

Yritän vähentää mallaspedin tukkeutumisriskiä 30 min pidolla ~50 asteessa. Koska en ole Stoutia ennen tehnyt, kysyisin paahdetun ohran käytöstä: pitääkö se laittaa mäskäyksen alusta lähtien vai vasta viimeisen 40-60 min ajaksi?

Tuo hiiva taitaa olla melko kiivasta, mutta eiköhän <15l satsi pysy 30l astiassa.

Jos tulee jotain muuta tuhoa enteilevää mieleen, kertokaa toki. Parin-kolmen viikon päästä olis tarkoitus tehdä.

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L): 12.5
Total Grain (kg): 4.250
Total Hops (g): 30.00
Original Gravity (OG): 1.059 (°P): 14.5
Final Gravity (FG): 1.017 (°P): 4.3
Alcohol by Volume (ABV): 5.56 %
Colour (SRM): 53.3 (EBC): 104.9
Bitterness (IBU): 41.6 (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 60
Boil Time (Minutes): 60

Grain Bill
----------------
3.000 kg Finland - Pale Ale Malt (70.59%)
0.500 kg Finland - Roasted Barley (11.76%)
0.500 kg Flaked Oats (11.76%)
0.250 kg Finland - Cara Pale (5.88%)

Hop Bill
----------------
20.0 g Simcoe Leaf (12.7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.6 g/L)
10.0 g Simcoe Leaf (12.7% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (0.8 g/L)

Misc Bill
----------------
Mashing at 52/68°C for 30/75 Minutes.
Fermented at 17-20°C with Burton Ale Yeast WLP023

dr.hopo
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 10
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Sekalainen Stout

ViestiKirjoittaja dr.hopo » Ke Tammi 03, 2018 20:48 pm

Tein tuon viime perjantaina, lopullinen resepti alla. Muuten homma toimi ongelmitta, hyötysuhteesta tuli niin hyvä, että piti lisätä spargevettä alkoholipitoisuuden laskemiseksi. Lopulta 14l @ 1.064 + litran starteri = 15l @ 1.060 (starteri kokonaan mukaan vierteen laimentamiseksi). Silti väri erittäin "paksun" tumma/musta. Nyt 5 päivän kuluttua ominaispaino 1.020. Erittäin pehmeä maku, paahdetun ohran karheus yllättävän pehmeä jo nyt (keskenkäynyt olut 5 päivän jälkeen :)).

Mutta. Toisessa ketjussa mainitsin, että hiivapussia avatessa hiivassa oli omenaiuuden ohella hapan tuoksu, vähän kuin vanhan jugurttipurkin haju. Samaa ongelmaa ilmeisesti ilmenee silloin tällöin muillakin, ilmeisesti WLP023:n mahdollinen ongelma/riski.

En koskaan avaa primääriä turhien mittailujen tai ylipäätänsä minkään syyn takia, mutta nyt piti tarkistaa mitä WLP023:sta aiheutuneelle happamuudelle kuuluu. Ja kuuluuhan sille, happamuus maistuu taustalla todella selvästi. Kyseessä ei ole oksennuksenmakuinen maitohappobakteeri, vaan jokin erittäin hapan omenamehu tai vastaava. Saatan pullottaa tämän, mutta täytyy tehdä tämä uusiksi jollain toisella hiivalla.

Harkitsen joko WLP002 (enemmän makeutta) tai sitten kuivempaa suuntaa (WLP004 tai WLP051). Ehkä tuon 70 asteessa mäskäyksen johdosta olisin menossa kuivempaan suuntaan, tai sitten pitäisi laskea mäskäyslämpötilaa. Mielipiteitä?

Ja kertokaa toki, jos on kokemuksia/kuulopuheita tuosta WLP023:sta. Periaatteessa kiinnostava, mutta tuossa yksilössä oli vikaa enkä jaksa ottaa uutta riskiä heti putkeen.

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L): 15.0
Total Grain (kg): 4.250
Total Hops (g): 30.00
Original Gravity (OG): 1.060 (°P): 14.7
Final Gravity (FG): 1.017 (°P): 4.3
Alcohol by Volume (ABV): 5.66 %
Colour (SRM): 47.0 (EBC): 92.6
Bitterness (IBU): 28.0 (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 73
Boil Time (Minutes): 75

Grain Bill
----------------
3.000 kg Finland - Pale Ale Malt (70.59%)
0.500 kg Finland - Roasted Barley (11.76%)
0.500 kg Flaked Oats (11.76%)
0.250 kg Finland - Cara Plus 10 (5.88%)

Hop Bill
----------------
15.0 g Simcoe Leaf (12.7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1 g/L)
15.0 g Simcoe Leaf (12.7% Alpha) @ 2 Minutes (Boil) (1 g/L)


Mashing at 53/70°C for 30/75 Minutes.
Fermented at 20°C with Burton Ale Yeast WLP023


Palaa sivulle “Reseptit”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa