Chocolate Milk Stout

Foorumilaisten omia reseptejä.

Valvojat: suorama, Elmo

Avatar
VonHatte
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 40
Liittynyt: Ke Syys 27, 2017 13:20 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vantaa
18 tai yli: Olen

Chocolate Milk Stout

ViestiKirjoittaja VonHatte » Ma Marras 20, 2017 13:39 pm

Nyt kun ulkonakin on jo niin jouluinen keli ja joulupukki jo melkein kolkuttaa ovella, niin ajattelin tehdä ensimmäisen stouttini. Olen koittanut kopioida eri resepteistä minua miellyttäviä piirteitä ja päätynyt seuraavanlaiseen:

Est Original Gravity: 1,064 SG
Est Final Gravity: 1,013 SG
Estimated Alcohol by Vol: 6,7 %
Bitterness: 22,8 IBUs
Est Color: 67,9 EBC
Batch Size: 16,00 l
Boil Time: 60 min
Mash time: 60 min
Mash temp: 67C

2,80 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 1 62,2 %
0,30 kg Crystal 100 (110,0 EBC) Grain 2 6,7 %
0,30 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Grain 3 6,7 %
0,30 kg Viking Chocolate Light Malt (400,0 EBC) Grain 4 6,7 %
0,30 kg Viking Cookie Malt (60,0 EBC) Grain 5 6,7 %
0,15 kg Roasted Barley (1500,0 EBC) Grain 6 3,3 %
0,35 kg Milk Sugar (Lactose) (0,0 EBC) Sugar 7 7,8 %
20,00 g Perle, U.S. [8,25 %] - Boil 60,0 min Hop 8 22,8 IBUs
0,7 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23,66 ml] Yeast 9 -
100,00 g Cacao Nibs (Primary 5,0 days)

Koitan hakea jotain Young's Double Chocolate Stoutin ja Samuel Smith Organic Chocolate Stoutin väliltä (enemmän jälkimmäistä). Onnistuuko kunnon suklainen maku yleesäkään ilman suklaaesanssia? Laitanko roasted barleyn mäskin sekaan? Kannattaako veden ph:ta säätää jotenkin? Perlen valitsin koska sitä sattuu olemaan pakastimessa.

Avatar
VonHatte
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 40
Liittynyt: Ke Syys 27, 2017 13:20 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vantaa
18 tai yli: Olen

Re: Chocolate Milk Stout

ViestiKirjoittaja VonHatte » Ke Marras 22, 2017 20:58 pm

Muokkasin reseptiä hiukan. Jätin keksimaltaan pois ja korjasin ABV:n MO:lla. Vaindoin myös Perlen vähän perinteisempään brittihumalaan. Lisäksi ajattelin heittää sekaan myös yhden vaniljatangon. Nibsit ja tangon uitan desissä bourbonia (tai vastaavaa) nakkaan koko moskan pönttöön vikaksi viideksi päiväksi. Matskut tilattu ja panopäivä suunniteltu itsenäisyyspäivän hujakoille. Päivittelen lopputulokset jahka muistan (ja jos lopputuotoksessa on mitään päivittelemisen arvoista).

Est Original Gravity: 1,063 SG
Est Final Gravity: 1,013 SG
Estimated Alcohol by Vol: 6,6 %
Bitterness: 25,8 IBUs
Est Color: 86,8 EBC
Batch Size: 16,00 l
Boil Time: 60 min
Mash time: 60 min
Mash temp: 67C

3,00 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) 67,4 %
0,35 kg Viking Chocolate Dark Malt (900,0 EBC) 7,9 %
0,30 kg Crystal 100 (110,0 EBC) 6,7 %
0,30 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) 6,7 %
0,15 kg Roasted Barley (1500,0 EBC) 3,4 %
0,35 kg Milk Sugar (Lactose) 7,9 %
25,00 g East Kent Goldings (EKG) [5,00 %] - Boil 60,0 min 17,4 IBUs
20,00 g East Kent Goldings (EKG) [5,00 %] - Boil 20,0 min 8,4 IBUs
1 pkg SafAle English Ale S-04
100,00 g Cacao Nibs (Primary 5,0 days)

upwaypass to heaven
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 42
Liittynyt: Ti Joulu 21, 2010 13:49 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hki
18 tai yli: Olen

Re: Chocolate Milk Stout

ViestiKirjoittaja upwaypass to heaven » To Marras 23, 2017 12:55 pm

Tuskin tarvitsee mäskin ph:ta säätää. Noilla tummilla maltailla, jos ne laittaa sokeroitumisvaiheessa mukaan, ph laskee ihan tarpeeksi alas. Eri asia on, jos säätää huuhteluveden ph:ta, mutta noin pienessä erässä sekin on aika minimaalista eikä välttämätöntä.

Avatar
VonHatte
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 40
Liittynyt: Ke Syys 27, 2017 13:20 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vantaa
18 tai yli: Olen

Re: Chocolate Milk Stout

ViestiKirjoittaja VonHatte » Su Joulu 03, 2017 19:47 pm

Tein chocolate milk stoutin reseptin mukaan perjantai aamuna. Pano meni suunnitelmien mukaan ja käymispönttöön päätyi 16L 1,064 OG vierrettä. Käyminen alkoi nopeasti, mutta SG näyttänyt tässä nyt aamusta asti pysähtyneen 1,032 (käytän tilttiä)... Tarkistin vielä hydrometrilla ja samaa näyttää. Reseptissä on aika paljon laktoosia ja sehän tietty nostaa FG:tä, mutta en arvannut että se jäisi ihan noin ylös. Minulla ei ole aikaisempia kokemuksia S-04:sta. Onkohan mahdollista että käyminen jollain ihmeen kaupalla jatkuisi vielä? Maku tosin oli kyllä hyvä eikä makuuni ollenkaan liian makea.

Avatar
VonHatte
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 40
Liittynyt: Ke Syys 27, 2017 13:20 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vantaa
18 tai yli: Olen

Re: Chocolate Milk Stout

ViestiKirjoittaja VonHatte » Su Joulu 03, 2017 23:15 pm

Väärä hälytys. Tiltin päällä oli läjä möhnää ja siksi ilmeisesti og pysyi samana. Nostin lämpötilaa hiukan 16,5 -> 17,5 ja pulputtaa taas iloisesti.

Avatar
Pohjahiiva
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 39
Liittynyt: Pe Kesä 19, 2015 19:39 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: HKI
18 tai yli: Olen

Re: Chocolate Milk Stout

ViestiKirjoittaja Pohjahiiva » To Tammi 11, 2018 12:31 pm

Onko tullut maisteltua jo?
Itselläkin stoutti käymässä nibsien ja vaniljan kanssa. Veikkaan että et saa kummastakaan mausteesta paljoa irti sillä reseptisissäsi on vain 5 päivää niille varattu. Vanilja liukenee hitaammin (yksi tanko on säästeliästä) ja suklaa tarvitsee viikkoja. Mausteiden aromit lähtevät käymisen aikana karkuun joten lisäystä suositellaan sekundäriin.
Toivottavasti tuli silti maukasta, mallapohja vaikuttaa maukkaalta.

Avatar
VonHatte
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 40
Liittynyt: Ke Syys 27, 2017 13:20 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vantaa
18 tai yli: Olen

Re: Chocolate Milk Stout

ViestiKirjoittaja VonHatte » Ti Tammi 16, 2018 8:47 am

Pohjahiiva kirjoitti:Onko tullut maisteltua jo?
Itselläkin stoutti käymässä nibsien ja vaniljan kanssa. Veikkaan että et saa kummastakaan mausteesta paljoa irti sillä reseptisissäsi on vain 5 päivää niille varattu. Vanilja liukenee hitaammin (yksi tanko on säästeliästä) ja suklaa tarvitsee viikkoja. Mausteiden aromit lähtevät käymisen aikana karkuun joten lisäystä suositellaan sekundäriin.
Toivottavasti tuli silti maukasta, mallapohja vaikuttaa maukkaalta.


Ihan hyvää tuli. Nibsit maistuu kyllä, mutta vaniljaa en kyllä löydä :) Nibsejä ja vaniljaa liuotin viinassa viikon verran ennen pönttöön lisäämistä.

Ehkä "hippasen" makea omaan makuun ja olisin toivonut myös enemmän paahteisuutta. Oli eka stout, joten ei ollut hajuakaan mitä kukin mallas tuo olueen :) Kuukauden sisään olisi tarkoitus tehdä satsi Mikkellerin Porter reseptillä.

FG:n kanssa sekoilu johtui loppujen lopuksi siitä, että ominaispainomittari näyttää 4 pinnaa liikaa. Eli loppujen lopuksi FG päätyi 1,026 paikkeille.


Palaa sivulle “Reseptit”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 11 vierailijaa