Brewdog Elvis Juice

Foorumilaisten omia reseptejä.

Valvojat: suorama, Elmo

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 426
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Brewdog Elvis Juice

ViestiKirjoittaja cob » Su Loka 22, 2017 18:55 pm

Alkoon oli tullut joku aika taaksepäin Brewdogin Elvis Juice johon tykästyin enkä ollut perheen ainoa. Reseptikin näytti melko suoraviivaiselta, jotein ajatuksissa kävi josko kokeilisi hieman erikoisempaa IPAaa.

Muutama kyssäri kuitenkin jäi:

Brewdogin reseptissä käytetään "Extra Pale" maltia jota ei suoraan löyty ainakaan kovin monesta kaupasta. Netti kertoo että vaihdokkeina voisi käydä ekstravaalea Maris Otter, tai joku matalaproteiininen Lager -mallas, mutta näillä spekseillä on aika haastavaa lähteä etsimään. Mitähän ns normimallasta voisi käyttää, kun pitää mielessä että supersitruksinen olut ei taida tykätä siitä jos perusmaltaasta tulee liikaa maltaan runkoa tai karamellisuutta mukaan?

Toinen kyssäri: resepti toteaa vain tylysti "käytä niin paljon appelsiinin- ja greipinkuorta kuin uskallat", mutta paljonko on paljon esim. 20 litran erään? Elvis juicessahan on tosi tymäkkä sitruunan maku eli sitrusta saa kyllä olla runsaaasti, mutta kun ei ole yhtään käsitystä määristä niin hankala säveltää. Onko kellään kokemusta, kun netistäkään ei oikein tarkempia määriä löytynyt?

Alla vielä Brewdogin PDF:stä Brewers Friendin formaattiin muutettu resepti (sitruksenkuoret puuttuu)

ELVIS JUICE V2.0

Original Gravity (OG): 1.000 (°P): 0.0
Final Gravity (FG): 1.000 (°P): 0.0
Alcohol (ABV): 0.00 %
Colour (SRM): 11.8 (EBC): 23.2
Bitterness (IBU): 46.9 (Tinseth)

83.64% Extra Pale
16.36% Caramalt

0.1 g/L Magnum (15% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
0.6 g/L Amarillo (8.6% Alpha) @ 30 Minutes (Boil)
0.6 g/L Simcoe (12.7% Alpha) @ 30 Minutes (Boil)
0.6 g/L Amarillo (8.6% Alpha) @ 0 Minutes (Boil)
1.3 g/L Citra (11% Alpha) @ 0 Minutes (Boil)
1.3 g/L Mosaic (12% Alpha) @ 0 Minutes (Boil)
0.6 g/L Simcoe (12.7% Alpha) @ 0 Minutes (Boil)
2.5 g/L Amarillo (8.6% Alpha) @ 7 Days (Dry Hop)
2.5 g/L Citra (11% Alpha) @ 7 Days (Dry Hop)
2.5 g/L Simcoe (12.7% Alpha) @ 7 Days (Dry Hop)


Single step Infusion at 68°C for 60 Minutes. Boil for 60 Minutes

Fermented at 20°C with Wyeast 1056 American Ale


Recipe Generated with Brewer's Friend
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

Avatar
Naali
Kisälli
Kisälli
Viestit: 866
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Brewdog Elvis Juice

ViestiKirjoittaja Naali » Su Loka 22, 2017 20:56 pm

Tuo Extra Pale tarkoittanee Simson'sin Extra Pale Ale, kyseinen mallastamo Brew Dogilla hyvin paljon käytössä.
http://www.panimonurkka.fi, kotiolutainesten kauppaa Helsingin suunnalla.

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 426
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Brewdog Elvis Juice

ViestiKirjoittaja cob » Pe Marras 24, 2017 14:36 pm

Netin selailun jälkeen jonkinlainen konsensus greipin/appelsiinin kuoren (=raasteen) määrässä on n. 50 grammaa per 5 gallonan eli reilun 20 litran erä, joka jaetaan keiton loppuminuuttien ja kuivahumaloinnin kesken puoliksi.

Omaa puolta pienempää satsia ajatellen meinasin testata n 12 grammaa sekä keiton ja kuivahumaloinnin yhteydessä. Tuo määrä pitäisi kertyä muutamasta hedelmästä.

Edelleen olisi hauska kuulla mitä määriä muut sitrushedelmällä olutta maustaneet ovat käyttäneet, niin saisi tuntumaa.

Maltaiden substituutiosta: mennäänköhän ihan mäkeen jos korvataan tuo Extra Pale esim. Vikingin Pilsnerillä, ja CaraMalt joko Viikkarin CaraPlus10:llä, tai CaraPilsillä?

Vielä viimeinen kysymys: reseptissä on tosi vähän katkerohumalaa, mutta Brewdogikin jossain vastasi että reseptissä ei ole virhettä vaan se on oikea. Brewersfriendin IBU-laskuri ei kuitenkaan anna läheskään Brewdogin IBU-lukemia 0.1g/l Magnumilla. Mihinkähän on haudattu koira?
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 426
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Brewdog Elvis Juice

ViestiKirjoittaja cob » To Marras 30, 2017 11:11 am

Meni pönttöön äsken, perusmaltaana viikkarin pilsner ja caramaltin sijasta weyermannin carapils. Hiivana US-05.

Mäskäys oli fiasko siinä mielessä että tehokkuus jäi vähän yli 50% pintaan ja eräkoko putosi sitä myötä. Ylläolevasta poiketen mäskäys oli 65 asteessa 75 minuuttia, mutta samat mäskäysongelmat jotka pudottivat tehokkuutta aiheuttivat mäskäyslämmön hienoista heittelyä joten nähtäväksi jää mihin FG asettuu noinkin isolla Carapilsin määrällä.

Katkeroita ilmaantui jostain yllättävän iso määrä vaikka Magnumia meni keiton alussa ehkä 1-2 grammaa (ehkä pitäisi hommata kunnon vaaka). Ilmeisesti noista 30 minuutin lisäyksistä tulee katkeroita reilusti vaikka laskuri ei niin sanokaan. Varmasti vaikutti vierteen määrän vähyys.

Sitruslisäykset tapahtuivat pari minuuttia ennen keiton loppua ja ne koostuivat kahden greipin ja yhden appelsiinin raastetusta kuoresta, yhteispaino oli jonkin verran yli 10 grammaa. Tuoksu oli kuumasta vierteestä aistittavissa ja tarkasti nuuskuttamalla myös vesilukosta.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 426
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Brewdog Elvis Juice

ViestiKirjoittaja cob » Su Joulu 10, 2017 9:44 am

Väliaikatietona, liemi on ollut nyt pari viikkoa pöntössä ja om.painomittaus kertoo 1010@20C eli käyminen on lopussa. Samassa yhteydessä otettu makutesti oli yllättävänkin valmiin oluen makuinen vaikkakin olut oli tosi sameaa vielä. Sitrus maistuu kun sitä osaa etsiä, mutta ei käy naamalle läheskään niinkuin esikuvassa.

Kuivahumalointiin taidan nostaa suunniteltua sitruskuoren määrää jonkin verran, eli tähdätään johonkin vajaaseen 20 grammaa / 9 litraa. Käytännössä olisiko kolmen greipin ja parin appelsiinin kuoriraaste. Ei ole aavistustakaan miten kuoresta irtoaa makua kylmään olueen verrattuna keittovaiheen lisäyksiin.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

EeroK
Oppilas
Oppilas
Viestit: 133
Liittynyt: To Huhti 30, 2015 17:49 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Tampere

Re: Brewdog Elvis Juice

ViestiKirjoittaja EeroK » Su Joulu 10, 2017 15:23 pm

cob kirjoitti:Kuivahumalointiin taidan nostaa suunniteltua sitruskuoren määrää jonkin verran, eli tähdätään johonkin vajaaseen 20 grammaa / 9 litraa. Käytännössä olisiko kolmen greipin ja parin appelsiinin kuoriraaste. Ei ole aavistustakaan miten kuoresta irtoaa makua kylmään olueen verrattuna keittovaiheen lisäyksiin.


Kuinka ajattelit sanitoida kuoret? Vodkassa liotus, star-san ?....Vai tarvitseeko ollenkaan, suoraan pönttöön vaan?

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 426
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Brewdog Elvis Juice

ViestiKirjoittaja cob » Su Joulu 10, 2017 18:13 pm

En oo vielä päättänyt :) Saattaa olla että höyrytän humalapussit kuorirouheineen ja humaloineen päivineen, ja ennen raastamista pesen hedelmät kuumalla. Ehkäpä starsaniakin ruiskaus.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

miguels
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 483
Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 12:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusimaa
18 tai yli: Olen

Re: Brewdog Elvis Juice

ViestiKirjoittaja miguels » Su Joulu 10, 2017 19:14 pm

Noi kuoret on kyllä jännä. Niissähän voi pesiä mitä vaan. Bakteereita, villihiivaa, hometta tai vaikka hevosenpaskaa :D. Jotenkin varmaan pitäisi sanitoida, mutta katoaako aromit sitten? Pelkkä starsan ei varmaan riitä.

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 426
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Brewdog Elvis Juice

ViestiKirjoittaja cob » Su Joulu 10, 2017 19:19 pm

Ei minustakaan riitä starsan. Ehkä sekin toimisi että sekoittaisi kuoriraasteen pirtuun tai votkaan, ja antaisi hetken olla. Höyrytyskään ei välttämättä kosteaan kuoriraasteeseen tunkeudu tarpeeksi syvälle.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

miguels
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 483
Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 12:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusimaa
18 tai yli: Olen

Re: Brewdog Elvis Juice

ViestiKirjoittaja miguels » Su Joulu 10, 2017 21:09 pm

Toi liotus viinassa voisi olla ok ja sit kaataa koko hoidon sinne pönttöön.

EeroK
Oppilas
Oppilas
Viestit: 133
Liittynyt: To Huhti 30, 2015 17:49 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Tampere

Re: Brewdog Elvis Juice

ViestiKirjoittaja EeroK » Su Joulu 10, 2017 21:42 pm

Googlailin reseptejä ja aika monissa ohjeissa näyttäis tuo viinassa liotus olevan joo

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 426
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Brewdog Elvis Juice

ViestiKirjoittaja cob » Ti Joulu 12, 2017 20:53 pm

Liotin viinassa :) Kolmen greipin ja yhden appelsiinin kuoriraaste meni votkan kera suoraan ilman mitään humalasukkaa pönttöön, samalla kuin tosi tuima tömäys kuivahumalointia, yhteensä 7.5g/litralle.

Jännänä yksityiskohtana että melkein kovalta kuorelta vaikuttanut krausen oli vielä parin viikon jälkeenkin oluen pinnassa, ja kuivahumalapussit sai pudottaa siitä lävitse. Ei ole kyllä ennen krausen sinnitellyt näin pitkään.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 426
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Brewdog Elvis Juice

ViestiKirjoittaja cob » To Joulu 28, 2017 20:59 pm

Eipä tullut lainkaan huonoa vaikka mäskäyksessä oli jos mitä harharetkeä. Kolme viikkoa primäärissä tuntuu olevan ihan hyvä idea vaikka olut ei kauhean vahva olisikaan. Kalja meni pulloihin kohtalaisen valmiin oloisena ja karbonoitui reilussa viikossa, ja muhjusta sekä US-05:n keskinkertaisesta flokkauksesta huolimatta oli vain hieman usvainen.

Vertailu alkuperäiseen pitää vielä tehdä kunhan jostain pitkäripaisesta Elvis Juicea löytyy. Mutta olut on sitä mitä reseptistä voi odottaa eli kuivaksi käynyt, ei kauhean paksurunkoinen olut josta humalointi tulee komeasti läpi vaikka unohdin kokonaan kipsin ja kalsiumkloridin eli paikallisen pehmeän veden muokkauksen vähän IPAlle sopivammaksi. Greippi pöllähtää naamalle lasista ja maussa sekoittuu nätisti kuivahumalointiin. Aika monessa omassa IPA/APA -tyylin oluessa ollut hieman tunkkainen sivumaku ei ole läsnä, mikä on tosi hyvä koska se ei raikkaanpirteään olueen sopisi lainkaan. Tämä menee omista tuotoksista kevyesti kärkikolmikkoon.

DSCF3150.JPG
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 426
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Brewdog Elvis Juice

ViestiKirjoittaja cob » Pe Helmi 09, 2018 21:41 pm

Jumpe, ihan loistavaa.

VIhdoin sain verrattua alkuperäiseen eikä oma kalpene tällä kertaa yhtään vaikkei täysin samanlaista olekaan. Omassa maistuu huomattavasti vähemmän (karamelli)mallas ja muutenkin pohja on tosi lagerimaisen oloinen johtuen toki Pilsner-maltaasta ja viileässä käyneestä US-05:sta. Väri on myös paljon vaaleampi ja vaahtokukka CaraPilsin myötä paksumpi.

Brewdogin alessa on vähän vähemmän katkeroa ja greippi ei muutenkaan hyppää niin paljon nenään kuin omassa, koska mallasrunko vähän tasoittaa sitä. Lisäksi alkuperäisreseptissä on ehkä käytetty hieman enemmän appelsiininkuorta ja vähemmän greippiä. Molemmat ovat hyviä, mutta oma mieltymys on hienoisesti oman version suuntaan koska se on aika paljon pirtsakampi. Saattaisin kuitenkin seuraavaan versioon laittaa jotain oikeaa karamellimallasta tai pilsnerin sijasta Extra Pale alea, niin pohjaan tulisi edes vähän tukevuutta. Nykyisellään tämä on sellainen lagerinjuojan maustettu olut.

Vasemmalla oma, oikealla Brewdog.

DSC_1613.JPG
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

philo
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 27
Liittynyt: La Heinä 25, 2015 13:29 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Brewdog Elvis Juice

ViestiKirjoittaja philo » Ti Helmi 20, 2018 19:59 pm

Hyvältä näyttää! Onko tässä viimeisessä kuvassa samaa erää, mitä joulukuun postauksessa? Jos on, niin onko sitrusaromit säilyneet hyvin? Vrt. kuivahumaloinnin aromien haihtuminen?

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 426
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Brewdog Elvis Juice

ViestiKirjoittaja cob » Ti Helmi 20, 2018 22:58 pm

On, sama erä. Sanoisin mutulla että sitrus häipyy samaa tahtia kuin kuivahumalointi. Ehkä hitusen hitaammin. Näin pari kk pullotuksesta pitää taas ikäväkseen todeta että satsi näki jo parhaat päivänsä niinkuin nämä vaaleat runsaammin humaloidut yleensä. Aromihumalointia ei kauheasti enää ole jäljellä, eikä sitruksestakaan sitä tuoreen kuoren aromia.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/


Palaa sivulle “Reseptit”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa