Varjokävelijän mahtistout

Foorumilaisten omia reseptejä.

Valvojat: suorama, Elmo

Avatar
Shadowwalker
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 83
Liittynyt: Ke Helmi 15, 2017 20:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tre
18 tai yli: Olen

Varjokävelijän mahtistout

ViestiKirjoittaja Shadowwalker » Ma Maalis 13, 2017 21:44 pm

Hei taas! Uusi noviisipanija se täällä taas häiriköi :jee: Alkuvimmoissaan kolmatta panoa suunnittelen ja mielipiteitä kaipailen jos esim reseptissä on jotain korjattavaa. Ensin voisin mainita tekovälineistäni jotka ovat vielä hyvin vaatimattoma mutta hoitavat hommansa hyvin:

-16 litran kattila
-Mäskäyspussi
-Ikean idealisk siivilä
-28l käymisastia hanalla
-Reikäkauha
-Ominaispainomittari
-Lämpömittari
-Lappo
-Vaaka
-Oluentekojuomat(hyvin oleellinen)

Tarkoituksena on kuluttaa aikaisemmin tilattuja maltaita pois joten se on saattanut rajoittaa hiukan reseptin tekoa. Esimerkiksi pale alen maltaan puuttuminen harmittaa kun ne tuli törsättyä aiemmin tehtyyn satsiin loppuivat. Reseptin teossa olen käyttänyt Brewmatea ja ohjelma on osoittaunut passeliksi vaikka muutama asia ohjelman käytössä askarruttaa. Suunnitelmissa on tehdä voimakkaan paahteinen, tuhdin maun ja aromin omaava stout jossa kahvin ja suklaan aromi tulisi esille. Maltaita tutkiessa nämä ovat päätyneet reseptiini:
http://imgur.com/a/4E2Lp

Brewmaten mukaan:

Määrä 14L
OG: 1.079
FG: 1.016
IBU: 78.4
ABV: 8.20

Maltaat:

-Dark ale 20%
-Vienna 20%
-Munich 14%
-Crystal 300 15%
-Chocolate L450 15%
-Peated malt 10%
-Roasted barley 8%
-Carafa I malt 8%

Humalat:

-Simcoe
-Cascade

Hiiva: Fermentis us05 15g

Muut:

-Lakritsinjuuri 30g 30 min
-Tähtianis 20g 30 min

Prosessi pääpiirteittäin. Laajennan tekoprosessia jos on tarvis.

-Mäskäys pussilla 66 asteessa 60 min.
-Vierre käymisastiaan ja maltaiden huuhtelu.
-Kamat takas kattilaan ja vierteen keitto 60 min. Humalat kiehumisen alettua. Simcoe kiehumisen alettua ja cascade 45 min ja 60 min kohdalla.
-Keittämisen jälkeen tiskialtaaseen viilentymään 20 asteiseksi.
-OG:n mittaus.
-Vierteen ilmaus.
-Siivilän kautta käymisastiaan, hiivaus ja 30 min odotus(hyvä oluenkorkkaushetki).
-Vierteen ilmaus.
-Kansi päälle ja vesilukko paikoilleen.
-Käyminen 4vko tai--->
-Siirto secondaryyn ja 3vko kypsytys tai--->
-Sokerointi ja pullotus
-Nautiskelu ja humaltuminen :D

Kysymys kuuluu: Onko noita erikoismaltaita oikeasti liikaa? Tiedän että paahdetun ohran ja carafan suositusmäärät ylittyvät mutta tämä on ihan tietoinen valinta. Jo ihan periaatesyistä tekee mieli kapinoida ja laittaa vittuuttakseen enemmän mitä suositellaan mutta mitä sitten? Toista lankaa lukeneena samasta aiheesta lopputulos on ollut hyvä ja odotuksien kaltainen. Mäskättävyydessä noita maltaan omia sokereita irtoaa vähemmän mutta eikös sitä voida kompensoida esim siirapilla että hiiva saa evästä? Yksi vaihtoehto on steepata noita erikoismaltaita ja lisätä keittoon niin kuivattavien tanniinien määrä olisi pienempi. Tekisi mieli kokeilla ensin niin että koko mallasmäärä pussiin ja eikun mäskäämään. Toisella kertaa erikoismaltaat ja karamellimaltaat steeppautumaan ja vertaa lopputuloksen eroja.

Omat kyssärit tekoon liittyen mitkä tulee ekana mieleen:

1. Hiivan määrä annoksen kokoon ja OG:hen nähden eli kuinka paljon kuuluu laittaa? Esimerkiksi Iku-turson reseptissä laitetaan kaksi pussia hiivaa 20l satsiin.

2. Miten siirappi oikeappisesti lisätään tuohon brematen laskuriin?

3. Onko spraymaltaalle jotain paikkaa tuossa brewmatessa?(jos innostuu reseptiin sitä viilauksien jälkeen laittamaan)

4. Mitä on odotettavissa kun erikois/karamellimaltaita on paljon?



Muokkailen ilmoitusta jos siinä on jäänyt jotain oleellista välissä tai sisältää muuten vain aivopieruilua :D Kiitos ja anteeksi :jano:
Make stout great again!

Teppo saalasmaa
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 212
Liittynyt: Ke Touko 04, 2016 9:46 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuikkapanta
18 tai yli: Olen

Re: Varjokävelijän mahtistout

ViestiKirjoittaja Teppo saalasmaa » Ti Maalis 14, 2017 10:59 am

Aika suurelta vaikuttaa tummien maltaiden osuus. Se on ennemminki n. 5% esim suklaa ja roasted barley kutakin mitä noihin menee n. Yleensä, mutta mikäänhän ei estä kokeilemasta, mutta mäskin ph arvoa joudut säätämään luultavasti ylöspäin.. ennemmin korvaisin kuitenkin ehkä osan munichista ja kaiken varmaan dark alesta esim. Pale ale maltaalla, varsinkin jos suklaa ja roasted noissa määrin tulisi reseptiin.

Odotettavissa korkea loppuominaispaino :D

Avatar
Naali
Kisälli
Kisälli
Viestit: 856
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Varjokävelijän mahtistout

ViestiKirjoittaja Naali » Ti Maalis 14, 2017 11:31 am

Samoilla linjoilla Tepon kanssa tuossa. Ja noilla maltailla kanssa saattaa tulla entsyymiaktiivisuuden puute vastaan kun Munichissa on juuri sen verran yleensä että muuttaa itsensä käymiskelpoisiksi sokereiksi ja viennassa vähän enemmän muttei älyttömästi kuitenkaan niin johonkin kohtaan tuonne tarttisi lisää jotain perusmallasta.
http://www.panimonurkka.fi, kotiolutainesten kauppaa Helsingin suunnalla.

Avatar
Shadowwalker
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 83
Liittynyt: Ke Helmi 15, 2017 20:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tre
18 tai yli: Olen

Re: Varjokävelijän mahtistout

ViestiKirjoittaja Shadowwalker » Ti Maalis 14, 2017 12:28 pm

Teppo saalasmaa kirjoitti:Aika suurelta vaikuttaa tummien maltaiden osuus. Se on ennemminki n. 5% esim suklaa ja roasted barley kutakin mitä noihin menee n. Yleensä, mutta mikäänhän ei estä kokeilemasta, mutta mäskin ph arvoa joudut säätämään luultavasti ylöspäin.. ennemmin korvaisin kuitenkin ehkä osan munichista ja kaiken varmaan dark alesta esim. Pale ale maltaalla, varsinkin jos suklaa ja roasted noissa määrin tulisi reseptiin.

Odotettavissa korkea loppuominaispaino :D


Sieltähän se ei toivottu vastaus tulikin :D Totta kai korvaisin palella jos sitä vain sattuisi olemaan mutta kun ei ole. Hiukan ottaa päähän tilata varta vasten yksi kilo pale alea kun kaikki muu tarvittava löytyy.
Make stout great again!

Avatar
Shadowwalker
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 83
Liittynyt: Ke Helmi 15, 2017 20:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tre
18 tai yli: Olen

Re: Varjokävelijän mahtistout

ViestiKirjoittaja Shadowwalker » Ti Maalis 14, 2017 18:59 pm

Edit: Vierailin toissapäivänä treella pispalassa oluttarvikeliikkeessä ja tuli pienenä pettymyksenä ettei siellä maltaita tai humalia ollut saatavilla. Tarkoituksena oli ostaa tuota palea mutta tyhjin käsin sain poistua maltaiden suhteen.

Napautan tuossa tilauksen missä laitan pale alea tulemaan riittävä määrä. Reseptissä korvaan dark alen pale alella niin onko tuo 20 pinnaa liian vähän vai pitäisikö sitä määrää hieman nostaa? Millä tavalla mäskin PH arvoa voidaan nostaa ylöspäin jos tulevaisuudessa on sellainen tilanne edessä?
Make stout great again!

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 392
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Varjokävelijän mahtistout

ViestiKirjoittaja cob » Ti Maalis 14, 2017 20:23 pm

Mä tilaan palealea tarpeesta riippumatta kymppikilon :) Ei se mene rouhittunakaan ihan heti pilalle, eikä maksa varsinaisen paljon, ja on käyttökelpoista monenlaisissa oluissa. Siinä ei kauheasti pääse tuntiliksoille jos puoli päivää menee omaa aikaa ja lopputulos on sinnepäin jotta säästi muutaman euron maltaissa :)
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/


Palaa sivulle “Reseptit”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa