IS

Foorumilaisten omia reseptejä.

Valvojat: suorama, Elmo

Teppo saalasmaa
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 212
Liittynyt: Ke Touko 04, 2016 9:46 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuikkapanta
18 tai yli: Olen

IS

ViestiKirjoittaja Teppo saalasmaa » Su Heinä 17, 2016 13:08 pm

Miltä tälläinen keitos stouteja keitelleiltä vaikuttaisi?

houhou
Russian Imperial Stout

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L): 18.0
Total Grain (kg): 8.300
Total Hops (g): 75.00
Original Gravity (OG): 1.085 (°P): 20.4
Final Gravity (FG): 1.016 (°P): 4.1
Alcohol by Volume (ABV): 9.02 %
Colour (SRM): 61.1 (EBC): 120.3
Bitterness (IBU): 100.6 (Tinseth - No Chill Adjusted)
Brewhouse Efficiency (%): 63
Boil Time (Minutes): 60

Grain Bill
----------------
6.000 kg Finland - Pale Ale Malt (72.29%)
0.650 kg United Kingdom - Crystal Rye (7.83%)
0.500 kg Finland - Dark Ale (6.02%)
0.500 kg United Kingdom - Roasted Barley (6.02%)
0.300 kg Finland - Chocolate Malt (3.61%)
0.300 kg Flaked Oats (3.61%)
0.050 kg Finland - Black Malt (0.6%)

Hop Bill
----------------
60.0 g Magnum Pellet (14% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (3.3 g/L)
15.0 g Target Pellet (9.8% Alpha) @ 30 Minutes (Boil) (0.8 g/L)

Misc Bill
----------------

Single step Infusion at 68°C for 75 Minutes.
Fermented at 20°C with Safale - American Ale Yeast US-05

Beetami
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 9
Liittynyt: To Huhti 28, 2016 21:00 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tuusula
18 tai yli: Olen

Re: IS

ViestiKirjoittaja Beetami » To Elo 04, 2016 14:17 pm

joko keittelit? Mä haeskelen sopivaa IS-reseptiä Grainfatherille ja aikalailla samanlaisella reseptillä olisin lähdössä keittelemään, tosin hiivaksi otan varmaankin english ale yeastin.

Teppo saalasmaa
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 212
Liittynyt: Ke Touko 04, 2016 9:46 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuikkapanta
18 tai yli: Olen

Re: IS

ViestiKirjoittaja Teppo saalasmaa » Pe Elo 05, 2016 0:12 am

En oo vielä, reseptiäkin olen muutellut jo moneen otteeseen. Täytyy päivittää tätä jahka tässä syksyn aikana pääsee tositoimiin tämän kans.

arttue
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 17
Liittynyt: Su Tammi 24, 2016 16:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: IS

ViestiKirjoittaja arttue » Pe Elo 05, 2016 10:16 am

Beetami kirjoitti:joko keittelit? Mä haeskelen sopivaa IS-reseptiä Grainfatherille ja aikalailla samanlaisella reseptillä olisin lähdössä keittelemään, tosin hiivaksi otan varmaankin english ale yeastin.


Tuossa on aika paljon mallasta Grainfatherille. Tein itse Yeti Stout -kloonin Grainfatherilla, ja sen reseptin yhdeksän kilon mallasmäärä oli vähän liikaa laitteelle. Mallaspeti tuntui olevan tukossa koko ajan ja mäskin huuhtelu kesti ikuisuuden. Homma olisi ollut varmaan helpompi, jos osan perusmaltaasta olisi korvannut uutteella, tai jauhetun maltaan sekaan olisi lisännyt jotain tekemään mallaspedistä ilmavampaa.

http://beersmithrecipes.com/viewrecipe/ ... 39e7aab2efi
Lopputuloksesta tuli todella hyvää :)

masafi
Kisälli
Kisälli
Viestit: 576
Liittynyt: La Heinä 25, 2015 15:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lappi
18 tai yli: Olen

Re: IS

ViestiKirjoittaja masafi » Pe Elo 05, 2016 12:53 pm

arttue kirjoitti:
Beetami kirjoitti: Homma olisi ollut varmaan helpompi, jos osan perusmaltaasta olisi korvannut uutteella, tai jauhetun maltaan sekaan olisi lisännyt jotain tekemään mallaspedistä ilmavampaa.

http://beersmithrecipes.com/viewrecipe/ ... 39e7aab2efi
Lopputuloksesta tuli todella hyvää :)



Kaurankuoria taitavat käyttää?
RDWHAHB

Beetami
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 9
Liittynyt: To Huhti 28, 2016 21:00 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tuusula
18 tai yli: Olen

Re: IS

ViestiKirjoittaja Beetami » To Elo 11, 2016 17:14 pm

Mä keittelin oman IS:n tiistaina. Grainfatherille 8,650kg mallasta kyllä vielä toimi. Koitin tehdä oluesta mahdollisimman tiukkaa ja mäskäysvettä laitoin 20 l (aluksi laitoin vain 18 l, mutta veden pinta oli selkeästi liian alhaalla, joten lisäsin 2 l maltaiden lisäyksen jälkeen. Mäskäys meni ihan hyvin. Huuhteluvettä laitoin vain 6 l, sitä olisi voinut olla 8 L. Vierteen jäähdyttelyn jälkeen lisäsin vielä 1 kg erillisessä kattilassa sulatettua ja jäähdytettyä ruskeaa kandisokeria. OMP oli 1110. Vierrettä tuli lopulta vain n 15 l, joka on ihan riittävä määrä. Nyt IS kömpi ensimmäisenä päivänä vesilukon läpi ja jos vierrettä olis ollut enemmän, niin kansi olisi varmaan räjähtänyt. Kaurankuoria olisi tosissaan voinut lisätä.

Teppo saalasmaa
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 212
Liittynyt: Ke Touko 04, 2016 9:46 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuikkapanta
18 tai yli: Olen

Re: IS

ViestiKirjoittaja Teppo saalasmaa » To Elo 11, 2016 20:28 pm

Minkalaisella reseptillä teit?

Beetami
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 9
Liittynyt: To Huhti 28, 2016 21:00 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tuusula
18 tai yli: Olen

Re: IS

ViestiKirjoittaja Beetami » To Elo 11, 2016 22:39 pm

Tämmöisellä:

Pale ale 5,5 kg
Munich 1 kg
Special-b 0,5 kg
Roasted barley 0,650 kg
Suklaa mallas 0,5 kg
Cara-pils 0,5 kg
Kandisokeri 1 kg

Mäskäysohjelma 35 c 15 min, 53 c 30 min, 68 c 60 min ja 78 c 10 min.


100g Columbus 60 min
100g Willamette 30 min

London ale yeast.

Teppo saalasmaa
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 212
Liittynyt: Ke Touko 04, 2016 9:46 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuikkapanta
18 tai yli: Olen

Re: IS

ViestiKirjoittaja Teppo saalasmaa » Ti Elo 16, 2016 14:10 pm

black jul
Russian Imperial Stout

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L): 18.5
Total Grain (kg): 8.300
Total Hops (g): 60.00
Original Gravity (OG): 1.088 (°P): 21.1
Final Gravity (FG): 1.018 (°P): 4.6
Alcohol by Volume (ABV): 9.11 %
Colour (SRM): 67.6 (EBC): 133.1
Bitterness (IBU): 70.3 (Tinseth - No Chill Adjusted)
Brewhouse Efficiency (%): 65
Boil Time (Minutes): 60

Grain Bill
----------------
6.000 kg Finland - viking malt sahti (72.29%)
0.500 kg Finland - Cara Plus 200 (6.02%)
0.500 kg Finland - Chocolate Malt (6.02%)
0.500 kg Taloussiirappi (6.02%)
0.500 kg United Kingdom - Roasted Barley (6.02%)
0.200 kg Flaked Oats (2.41%)
0.100 kg Finland - Black Malt (1.2%)

Hop Bill
----------------
60.0 g Magnum Pellet (11.9% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (3.2 g/L)

Misc Bill
----------------

Single step Infusion at 69°C for 75 Minutes. ulosmäskäys 78 'c 5min
Fermented at 20°C with Safbrew - General/Belgian Yeast S-33


--

Resepti on nyt kuukauden pähkäilyn jålkeen tämmöinen. Tuleekohan tuosta liian paahteinen?

Beetami
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 9
Liittynyt: To Huhti 28, 2016 21:00 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tuusula
18 tai yli: Olen

Re: IS

ViestiKirjoittaja Beetami » Su Elo 28, 2016 18:00 pm

Jos paahteisuus mietityttää, niin vähennä vähän paahdetun ohran määrää. En näkisi sitä kuitenkaan välttämättä tarpeellisena. Mä pullotin tänään oman stouttini. Pääkäymisastiassa pidin 9 päivää. Ei olut ominaispaino tippunut kakkoskäymisessä yhtään ja se oli edelleen pullotusvaiheessa 1030. Ilmeisesti erikoismaltaat jättää sokerimäärät noin korkeaksi?

Teppo saalasmaa
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 212
Liittynyt: Ke Touko 04, 2016 9:46 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuikkapanta
18 tai yli: Olen

Re: IS

ViestiKirjoittaja Teppo saalasmaa » Su Elo 28, 2016 18:08 pm

tuo on kyllä aika korkea fg. Paljos laitoit jälkikäymiseen sokeria?

Beetami
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 9
Liittynyt: To Huhti 28, 2016 21:00 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tuusula
18 tai yli: Olen

Re: IS

ViestiKirjoittaja Beetami » Ma Elo 29, 2016 17:47 pm

4g/l.

Teppo saalasmaa
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 212
Liittynyt: Ke Touko 04, 2016 9:46 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuikkapanta
18 tai yli: Olen

Re: IS

ViestiKirjoittaja Teppo saalasmaa » Ma Elo 29, 2016 18:10 pm

Kannattaa tarkkailla tilannetta

Avatar
BrewZealot
Kisälli
Kisälli
Viestit: 707
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 17:22 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: IS

ViestiKirjoittaja BrewZealot » Ke Elo 31, 2016 7:23 am

Todellakin kannattaa. Toki voi olla että fg on jämähtänyt lopullisesti tuolle tasolle, mutta esim. viimeisin oma tumma jäi 1.022 ja se pullotettiin siksi ilman sokeria. Ihan hyvä, sillä alkoi ajan kanssa käymään pulloissa ja kolme pulloa räjähti ja avattaessa kuohuu puolet sisällöstä ulos (niistä ehjäksi jääneistä! :winktoo: ). Päästelin paineita lopuista pulloista varovasti. Nyt osa on lähes flattia ja osasta tulee reilusti vaahtoa.

Teppo saalasmaa
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 212
Liittynyt: Ke Touko 04, 2016 9:46 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuikkapanta
18 tai yli: Olen

Re: IS

ViestiKirjoittaja Teppo saalasmaa » Ke Elo 31, 2016 9:38 am

Oliko s-33 hiiva?

Avatar
BrewZealot
Kisälli
Kisälli
Viestit: 707
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 17:22 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: IS

ViestiKirjoittaja BrewZealot » Pe Syys 02, 2016 7:09 am

Teppo saalasmaa kirjoitti:Oliko s-33 hiiva?

Minulla vai Beetamilla?

Minulla oli MJ Burton Union.

miksu
Oppilas
Oppilas
Viestit: 141
Liittynyt: Pe Syys 04, 2015 11:15 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Järvenpää
18 tai yli: Olen

Re: IS

ViestiKirjoittaja miksu » La Syys 03, 2016 13:27 pm

Korkkasin eilen testipullon viikkoa aikaisemmin pullottamaani porteria jossa hiivana tuo MJ Burton Union. Pulloon oli tullut viikon aikana aika reippaan tuntuinen karbonointi, olut ei hyökännyt pullosta ulos mutta vaahtosi kaadettaessa aika kovasti. Onkohan vaara että kaasunmuodostus jatkuu vielä, ymmärtäisin edellä olevasta että tuo hiiva saattaa jatkaa käymistä pullossa vielä jonkun hetken? Vierteen ominaispaino oli pullottaessa korkeahko, (mittarini virhe huomioiden) 1020, mutta pysyi samana viimeisimmän viikon ajan vaikka välissä sekoitin varovasti. Karbonoinniksi laitoin vaaleaa DME:tä 8g/l.

EDIT: Eihän tuo portteri ollut ollut eiliseen mennessä kuin viisi päivää pullossa, taitaa olla paineiden päästämistä ja uudelleenkorkittamista tiedossa.

Beetami
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 9
Liittynyt: To Huhti 28, 2016 21:00 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tuusula
18 tai yli: Olen

Re: IS

ViestiKirjoittaja Beetami » Su Syys 11, 2016 17:59 pm

Mulla oli London ale hiiva. Olut ollut pulloissa nyt kaksi viikkoa. Banaanikärpäsille piti tehdä ansa, niin samalla korkkasin yhden pullon auki. Pieni sihahdus aukaistessa ja vaahtoa hyvin niukalti. Ei siis pelkoa pullojen räjähtämisestä.

Aikamoisia eroja noissa hiivoissa. Oon ottanut talteen Saisonhiivan, american alen ja London alen. Saisoneista täytyy aika usein olla päästämässä paineita, mutta London ale ja American ale keräävät pullossa paljon vähemmän paineita. Varmaan vierteelläkin merkitystä, mutta esim Saisonia käytin viimeksi toukokuussa ja luulis, että sieltä olis sokeri jo syöty, eikä painetta noin paljoa kertyis.

miksu
Oppilas
Oppilas
Viestit: 141
Liittynyt: Pe Syys 04, 2015 11:15 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Järvenpää
18 tai yli: Olen

Re: IS

ViestiKirjoittaja miksu » Ma Syys 12, 2016 8:39 am

Jäi kommentoimatta aikaisemmin tänne mutta loppujen lopuksi ensimmäisen porter-pullon yllättävän reipas karbonointi johtui todennäköisemmin siitä että karbonointi-dme ei ollut sekoittunut ihan kunnolla. Se ensimmäiseksi avaamani pullo oli viimeiseksi pullottamani eli pullotusastian ihan pohjalta. Kolmessa muussa pullossa jotka olen testannut tuon jälkeen, on ollut ihan asiallisen hillitty karbonointi.

Beetami
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 9
Liittynyt: To Huhti 28, 2016 21:00 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tuusula
18 tai yli: Olen

Re: IS

ViestiKirjoittaja Beetami » Pe Syys 30, 2016 23:09 pm

Ei ollut pullosokeria yhtään liikaa. Pieni suhahdus pullosta ja siinä kaikki. Muutama päivä lisäkypsytystä huoneenlämmössä liene paikallaan.


Palaa sivulle “Reseptit”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa