Ehdottakaapa humalia (American Red Ale / Amber)

Foorumilaisten omia reseptejä.

Valvojat: suorama, Elmo

kissaluolabrewery
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 52
Liittynyt: Su Huhti 03, 2016 23:26 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuopio
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kuopio

Ehdottakaapa humalia (American Red Ale / Amber)

ViestiKirjoittaja kissaluolabrewery » Ma Huhti 04, 2016 0:05 am

Moikka! Foorumi on tullut lueskeltua tässä vähitellen lähestulkoo jo läpi, ja nyt sain aikaiseksi rekisteröityäkin. Tämä on siis ensimmäinen viestini täällä, laatuolusia on kyllä tullut harrasteltua jo parikymppisestä eli noin 16 vuoden ajan ja oman oluen tekeminen on kiinnostanut lähes yhtä pitkään. Joskus vuosituhannen vaihteessa Otaniemessä sikäläiset kotiolut-pioneerit yrittivät houkutella joukkoonsa mutta aika ei silloin antanut myöten... Varmaan siitäkin joukosta joka maistatteli humalia TKK:n ständillä ja valmista tuotetta OUBS:n kaapelitv-studiossa on osa päätynyt ihan kaupallisesti julkaistuja tuotteita tekemään, ja ties vaikka täälläkin olisi joku joka tunnistaa itsensä kuvauksesta :)

Elikäs nyt olisi tarkoitus kokeilla ensimmäistä kertaa itse mäskäämistä koska se itse tekeminen on juttu mikä itseäni kiinnostaa, uutteet ovat ikään kuin puolinaista tekemistä ja spray-mallaskin saisi jäädä korkeintaan täytemateriaaliksi. Seuraava projekti olisi tyyliltään siis tällainen epämääräisemmin liukuva "epävaalea APA", American Red Ale, Amber ja millä kaikilla nimillä tuota nyt kutsutaankaan. Eli maltaiksi pääasiassa ihan perus pale ale, semmoiset 15% crystal (50?) ja ripaus black antamaan väriä. Näihinkin saa ehdottaa hienosäätöä tai ihan korjaamista, tavoitteena on kuitenkin tehdä mieto n. 4% olut johon saisi hieman runkoonkin makua eli mäskäyslämpötilakin kannattanee pitää siellä normia pikkuriikkisen ylempänä pitkäketjuisempien eli käymättä jäävien sokerien mukaan saamiseksi.

Humalat ovat kuitenkin avoinna: Jenkkiähän sen totta kai pitää olla mutta tuo saatavuus kotimaisista postimyyntiä harjoittavista liikkeistä ei ole tällä hetkellä kauhean laajaa. Kaikki pitäisi vielä saada tilattua yhdestä liikkeestä ja ainesten lisäksi pienehkö puteli Star Sania pitäis saada myös mukaan pakettiin. Pakastimesta löytyy puolikas pussi eli 50g Cascadea minkä voisi käyttää osana (ei pakko), ja jääkaapista pussi Safale US-05 mikä nyt muutenkin olisi tulossa hiivaksi, mutta mitäs muuta tuohon kannattaisi sotkea? Katkerohumalaksi ja Cascaden kaveriksi maku- ja aromihumalointiin siis. Alustavasti katselin noista Brewcatin valikoimista Equinoxia, Ahtanumia näkyisi olevan myös vähäsen jäljellä, Columbusta on paljonkin varastossa mutta tätä käytin nyt pullossa kypsymässä olevassa uute/spraymallas-oluessa (no olisihan siinä etunsakin käyttää samaa paria) Cascaden parina... Jos jollakulla sattuu olemaan täällä Kuopion suunnalla jotain kivaa tietty oikein säilytettynä ylimääräisenä niin kauppoja voi toki hieroa niinkin. Kaikki mielipiteet ja ehdotukset ovat tervetulleita, loppuupahan nopeammin tämä jahkailu ja saadaan homma taas käyntiin.

Mustola
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 357
Liittynyt: To Elo 08, 2013 20:20 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Suomesta
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Viinikka ja Merijärvi

Re: Ehdottakaapa humalia (American Red Ale / Amber)

ViestiKirjoittaja Mustola » Su Huhti 10, 2016 20:20 pm

Jos katkerohumalaksi tuikkaa Columbuksen ja aromi/flavori puolen hoitaa cascade, amarillo, ahtanum linjalla, silloin pitäis tulla tolkkua olusta.

kissaluolabrewery
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 52
Liittynyt: Su Huhti 03, 2016 23:26 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuopio
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kuopio

Re: Ehdottakaapa humalia (American Red Ale / Amber)

ViestiKirjoittaja kissaluolabrewery » Ma Huhti 11, 2016 18:53 pm

Hienosäädin tuota mallaspohjaa jonkin verran. Suunnitelman tämän hetkinen tilanne on 90% Viking Pale Ale, 9% Viking Crystal 50 ja väriä antamaan 1,35% Roasted Barley steepattuna (10min?). Eräkoko sen verran että OG 1,042 jolloin väri EBC 22, mäskäystehokkuus tietysti menee aika hatusta vetämällä arvioitavaksi mutta jos saa 70% asti nousemaan niin kokonaismallasmäärällä 4,4 kg tulisi 22 litraa (miinus pohjaliejut yms häviöt). Jos tehokkuus nousee tuonkin yli niin sitten pitänee tehdä hieman korkeampiprosenttista kuin alkuperäinen suunnitelma oli.

Nyt juuri vähitellen juomakelpoiseksi kypsyneellä kokeilu-ipalla oli humalina Columbus ja Cascade. Myös Columbus oli tuossa mukana aromihumalointiin asti mutta jatkuvasti pienenevällä osuudella, ja tuo tuntuu toimivan melko kivasti kuten oli suunniteltukin. Ajattelin lähteä sen pohjalta liikkeelle mutta tässä selvästi miedompana. BrewersFriend (Windows-versio) näyttää IBU 35 mutta hitaan puoleinen jäähdytys tuottanee vähän lisää katkeroita, mutta kai nuo laskennalliset olisivat muuten hieman alakanttiin. Ajattelin olla rohkea ja maustaa 15min keiton ja poweroff-vaiheen humalaeriä pienellä osuudella Sorachi Acea (15min 25% ja poweroff 25-33%) pitkän ulkomaankielisten foorumien lueskelun ja pähkäilyn päätteeksi.

Kunhan primäärikäyminen on kunnolla ohi niin voisi laittaa vielä pariksi viikoksi sekundääriin 20 litran "kanisteriin", vai kannattaako noin mietoa olutta seisotella enää primäärin jälkeen? Hiivana US-05 ja arvio vahvuudeksi ennen pullokäymistä 3,85% jos tuo FG 1,013 pitää paikkansa. Vielä ehtii varoittamaan jos jotain näyttäisi olevan menossa pieleen, suunniteltu panopäivä sijoittuu ensi viikonlopulle, mutta fanaattisin Sorachi Ace -viha kannattaa ehkä jättää pois ;)

kissaluolabrewery
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 52
Liittynyt: Su Huhti 03, 2016 23:26 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuopio
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kuopio

Re: Ehdottakaapa humalia (American Red Ale / Amber)

ViestiKirjoittaja kissaluolabrewery » La Huhti 16, 2016 18:13 pm

Nyt on liemet laitettu pönttöön. Mäskäytehokkuudeksi tuli peräti 76% mikä on kai todella hyvin ensikertalaiselta.

Erän kooksi päätyi siis 22 litraa (vedellä jatkamalla haluttuun eräkokoon) jolla OG 1,046. Maltaita käytin Pale Ale 4 kg, Crystal 50 0,4 kg ja 60g käristettyä mallastamatonta ohraa steepattuna. Mäskäylämpötila pysyi kai siellä 67-68 asteen paikkeilla enimmän osan ajasta, toivottavasti ei heitellyt liikaa.

Humalia käytin 60 min keitolla 12g Columbus, 15 min keitolla 10g Cascade 5g Columbus 5g Sorachi Ace, ja keiton lopuksi 10g Cascade 7g Sorachi Ace. Käymispönttöön laskiessa OG-mittausta varten otettu näyte maistui varsin lupaavalta, ja hiivaksi meni US05. Ilmoittelen sitten kun tuo valmistuu toivottavasti happanematta, Star Sanin kanssa tuli kyllä suihkittua reilusti ja kaikki mahdolliset kontaminaatiouhat kartoitettua, mutta lopullinen maku on kuitenkin arvoitus vaikka vahvat toiveet siitä onkin :D. Onpa nyt tehty ensimmäinen oma olut ihan alkuaineista lähtien.

kissaluolabrewery
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 52
Liittynyt: Su Huhti 03, 2016 23:26 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuopio
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kuopio

Re: Ehdottakaapa humalia (American Red Ale / Amber)

ViestiKirjoittaja kissaluolabrewery » Pe Huhti 22, 2016 18:21 pm

Kuusi vuorokautta käymään laittamisesta. Rajua käymistä alkoi ilmetä pönttöön laittamista seuraavan päivän aikana ja sitä kesti kaksi vuorokautta, nyt muutaman päivän ollut täysin hiljaista. Otin äsken näytteen ominaispainon mittausta varten ja havaitsin että tuo onkin käynyt jo melko kuivaksi: Ominaispaino oli vain 1,010 vaikka oli tarkoitus saada se jäämään lopullisestikin hieman ylemmäs. Ei kuitenkaan ollut mäskäyksen "tehollinen lämpötila" ilmeisesti tarpeeksi korkealla, ja 9% kristallimallasta ei myöskään riittänyt saamaan tuota lopputulosta aikaan Safale US-05:n kanssa.

Mutta oikein hyvältä tuo maistui jo nyt vaikka suunniteltua kuivemmaksi menikin! Ei havaittavissa määrin hiivan tuottamia ylimääräisiä estereitä, ja humaloinnin balanssi tuntuisi olevan aika kivasti kohdillaan. Pääkäymisen ajan pidin ympäristön lämpötilan 19 asteen paikkeilla ja nyt kun liemi ei enää lämmitä itseään, niin ympäristön lämpötilana taas normaali huonelämpötila 21 astetta. Sorachi Ace ei myöskään hyppinyt silmille mutta tuossa nyt olikin flavori- ja aromihumalointi varovaista, helpompi lisätä niitä vähitellen myöhemmissä versioissa jos (kun) tätä reseptiä jatkokehittää ja toisaalta ajatuksena oli että mikäli olut olisi mennyt täysin mönkään niin ei olisi mennyt isoja rahoja hukkaan humalissa.

EeroK
Oppilas
Oppilas
Viestit: 105
Liittynyt: To Huhti 30, 2015 17:49 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Tampere

Re: Ehdottakaapa humalia (American Red Ale / Amber)

ViestiKirjoittaja EeroK » La Joulu 03, 2016 10:48 am

Star sania tai vastaavaa kannattaa tehdä johonkin pönttöön muutama litra, jossa voi sitten
uittaa osia. Näpitkin puhdistuu siinä samalla.

kissaluolabrewery
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 52
Liittynyt: Su Huhti 03, 2016 23:26 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuopio
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kuopio

Re: Ehdottakaapa humalia (American Red Ale / Amber)

ViestiKirjoittaja kissaluolabrewery » Ma Joulu 05, 2016 0:07 am

Tästä tuli parin kehitysversion kautta versio versiolta varovasti humalia lisäämällä ja muuten hienosäätämällä nyt muutaman päivän pullossa olleen joulu-ipan pohja. Välissä on toki tehty useita muitakin, nyt oli jo noin kymmenes täysmäskäys. Onneksi on paljon kavereita, joille voi juottaa aiempia kun pitää taas saada tilaa uusille olusille :) Nyt mentiin seuraavanlaisella reseptillä, maltaat Viking Malt jos ei toisin mainita:

Pale Ale -mallas 84,24%
Vehnämallas 7,61%
Crystal 50 5,43%
Crystal 150 1,45%
Roasted Barley, Thomas Fawcett 1,27% - mäskäyksen lopulla lisättynä

Vierteen kierrätys manuaalisesti Beerfest-pöntössä mäskäten tavoitteena 67°C n. 75 min, laskennallinen tehokkuus 76% ja OG 1,056

Humalina samat mitä aiemmissakin versioissa, eli katkeroihin Columbus (60min lisäys 30 IBU), myöhemmissä lisäyksissä Cascade suurimpina määrinä ja Columbus sekä Sorachi Ace hieman pienemmillä ropsauksilla. Laskennalliset katkerot yhteensä hieman alle 60 IBU. Nyt myös kuivahumalointi ensimmäistä kertaa kokeiltuna viimeiseksi viideksi vuorokaudeksi ennen pullotusta, jota varten olut lapottiin pois hiivapatjan päältä jotta pelletit eivät hautaudu heti sedimentin alle ja aromit jää liukenematta. Hiivana oli edelleen US-05 ja FG jäi 1,014 eli 5,8% tästä tulee pullotussokereiden käyminen + liuotusnesteen lisäys huomioiden.

Pullotusta edeltävän ominaispainomittauksen näytteet maisteltuna tulee ihan pirun hyvää. Runkoa sopivassa balanssissa suhteellisen moniulotteisen humalointiprofiilin kanssa, ja värikin sattuu mukavan jouluiseksi.

Ja tuolla Star Sanilla on tullut läträttyä antaumuksella heti ketjun avaamisen taustalla olleesta ensimmäisestä täysmäskäyksestä lähtien. Näppärää ainetta kerrassaan.


Palaa sivulle “Reseptit”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa