Stoutviritys

Foorumilaisten omia reseptejä.

Valvojat: suorama, Elmo

Ellis
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 9
Liittynyt: Ti Marras 03, 2015 16:08 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Stoutviritys

ViestiKirjoittaja Ellis » Ma Maalis 28, 2016 20:31 pm

Moikka,

Eli lähden väsäämään jonkun näköistä stoutviritystä pussimäskäämällä, tarkoituksena saada suht simppeli stout, vähän samettimaisuutta suuntuntumaan ja ei ihan täysin kuivaksi vedetty setti. Millä hiivalla kannattaisi lähteä liikkeelle? Ainakin tuo us05 taitaa vetästä aika kuivaksi ja olen pallotellut s33 ja m03 välillä. Tämä on kolmas panoni, joten otetaan mielellään vastaan neuvoja ja kommentteja reseptistä eli korjatkaa ihmeessä jos ollaan menossa metsään ja pahasti.

Batch Size (L): 16.0
Total Grain (kg): 3.700
Total Hops (g): 45.00
Original Gravity (OG): 1.053 (°P): 13.1
Final Gravity (FG): 1.011 (°P): 2.8
Alcohol by Volume (ABV): 5.55 %
Colour (SRM): 36.2 (EBC): 71.3
Bitterness (IBU): 33.1 (Average - No Chill Adjusted)
Brewhouse Efficiency (%): 75
Boil Time (Minutes): 60
----------------
2.800 kg Pale Ale Malt (75.68%)
0.300 kg Flaked Oats (8.11%)
0.200 kg Chocolate Malt (5.41%)
0.200 kg Crystal Malt 100 (5.41%)
0.200 kg Roasted Barley (5.41%)
----------------
25.0 g Styrian Golding Pellet (4.4% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.6 g/L)
15.0 g Styrian Golding Pellet (4.4% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (0.9 g/L)
5.0 g Columbus Pellet (14.2% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (0.3 g/L)
----------------
Single step Infusion at 68°C for 60 Minutes.
Fermented at 22°C with Safale US-05


Yksi asia mikä kanssa kiinnostaa, on tuo "no chill" nappulan vaikutus brewmatessa... harppaa aika nopeasti IBUt ylöspäin kun sen täppää, mutta sen mukaan mentyäni aikaisempien olueiden kanssa jotka parvekkeella jäähdyttelin yön yli, on humalointi jäänyt ehkä vähä pliisuksi.

Avatar
BrewZealot
Kisälli
Kisälli
Viestit: 680
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 17:22 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Stoutviritys

ViestiKirjoittaja BrewZealot » Ke Maalis 30, 2016 7:18 am

En tiedä millä kaavalla no chillin vaikutus softassa lasketaan, mutta se on luultavasti lähinnä suuntaa antava. Se voi hyvinkin perustua siihen, millä nopeudella vierre jäähtyy Australiassa huoneenlämmössä. :)
Suomessa parvekkeella jäähtyy nopeammin, jolloin IBUt jäävät pienemmiksi.

Vaikutusta on myös humalien iällä ja säilytyksellä, sekä satovuodella. Humalien alfahapot vähenevät aikaa myöden.

No chillissä täytyisi luultavasti myös miettiä humalan aromin ja flavourin häviämistä. Katkeruus lisääntyy vierteen ollessa pidempään kuumaa, mutta samalla siitä myös haihtuu humalan aromia antavia öljyjä pois.

Ellis
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 9
Liittynyt: Ti Marras 03, 2015 16:08 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Stoutviritys

ViestiKirjoittaja Ellis » Ke Maalis 30, 2016 12:28 pm

Kiitos vastauksesta. No, täytyy varmaan kuitenkin täpätä se ruksi siihen vielä ja lähteä vaan kokeilemaan vähän isommilla grammoilla flavour/aromihumalaa, sillä oletuksella että se antaisi tuota katkeruutta vähän yläkanttiin ohjelmassa niiden osalta :cheers1:

Ellis
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 9
Liittynyt: Ti Marras 03, 2015 16:08 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Stoutviritys

ViestiKirjoittaja Ellis » Ti Huhti 12, 2016 13:22 pm

Eli vähän muutettuna pääty n. 1,5 viikkoa sitten pönttöön. Käyminen alkoi nopeasti ja kesti pari-kolme päivää jonka jälkeen pulputus alkoi hiipumaan ja ~5pvän jälkeen satunnaisia pulpahduksia enään päivän aikana. Äsken ominaispainoa mittailin ja näytti 1.030(OG oli ~1.051) eli kesken on jäänyt käymiset. _Saattaa_ olla että mäskäyksen lämpötila oli hetkittäin muutamia asteita korkeampi kuin tuo 68, mutta tuskin se ihan noin paljon vaikuttaa yksinään asiaan että ominaispaino jäisi noin ylös? Ravistelin pönttöä nyt ja katotaan lähteekö uusiksi.

Jos ei käyminen starttaa uusiksi, miten edetä? Lisäänkö hiivaa hieman lisää? Mitään ilmauksia ei varmaan tässä vaiheessa kuitenkaan kannata enää tehdä?

Batch Size (L): 16.0
Total Grain (kg): 3.700
Total Hops (g): 50.00
Original Gravity (OG): 1.054 (°P): 13.3
Final Gravity (FG): 1.014 (°P): 3.6
Alcohol by Volume (ABV): 5.31 %
Colour (SRM): 35.4 (EBC): 69.6
Bitterness (IBU): 30.7 (Average - No Chill Adjusted)
Brewhouse Efficiency (%): 75
Boil Time (Minutes): 60
----------------
2.800 kg Pale Ale Malt (75.68%)
0.300 kg Flaked Oats (8.11%)
0.200 kg Carafa II malt (5.41%)
0.200 kg Chocolate Malt (5.41%)
0.200 kg Crystal Malt 100 (5.41%)
----------------
25.0 g Styrian Golding Pellet (4.4% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.6 g/L)
15.0 g Styrian Golding Pellet (4.4% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (0.9 g/L)
10.0 g Styrian Golding Pellet (4.4% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (0.6 g/L)

Mäskäys ~68c 60min
ja hiiva Mangrove Jack's M03 UK dark ale, käymislämpötila 20-21c


Palaa sivulle “Reseptit”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Bing [Bot] ja 8 vierailijaa