Wheat IPA IBU > 40 reseptejä?

Foorumilaisten omia reseptejä.

Valvojat: suorama, Elmo

Avatar
seppinen
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 95
Liittynyt: To Helmi 11, 2016 14:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Wheat IPA IBU > 40 reseptejä?

ViestiKirjoittaja seppinen » Pe Maalis 18, 2016 18:52 pm

Selailin aiempien viestien reseptejä, mutta silmään ei osunut mitenkään erityisen hyvältä vaikuttaa katkeraa vehnä IPAa. Ajattelin käyttää vehnä, ja pale ale maltaita + kahta humalaa. Brewcatissa humalat on aika kortilla, mutta olisiko jollain antaa vinkkiä humaliin, tai valmista reseptiä?

Matts
Kisälli
Kisälli
Viestit: 677
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: Wheat IPA IBU > 40 reseptejä?

ViestiKirjoittaja Matts » Pe Maalis 18, 2016 20:12 pm

Osa konseptin harvinaisuutta on, että ainakin omien kokeilujen perusteella vehnämaltaan maku ilman käymisestereitäkin sopii aika huonosti katkeroiden kanssa yhteen.

Mazku
Oppilas
Oppilas
Viestit: 156
Liittynyt: La Helmi 04, 2012 12:09 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Wheat IPA IBU > 40 reseptejä?

ViestiKirjoittaja Mazku » Pe Maalis 18, 2016 21:17 pm

Schneider-Weissen Hopfenweisse ei suoranaisesti ole IPA, mutta 40 IBU:n vehnäolut ja aivan erinomainen olut. Tuolle jos löytyy kloonia/reseptiä niin suosittelen koittamaan.

http://www.schneider-weisse.de/index.ph ... ten.hopfen

harrikangas
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 28
Liittynyt: Ke Marras 18, 2009 11:22 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Haapajärvi
18 tai yli: Olen

Re: Wheat IPA IBU > 40 reseptejä?

ViestiKirjoittaja harrikangas » Ti Maalis 22, 2016 10:40 am

Viime elokuussa tuli tekastua omasta mielestäni hyvä ja simppeli vehnä IPA.

Vehnää 55% ja pale alea 45%. (Viking Malt.)

Columbus 1.9 g/l 60min
Citra 2.5 g/l 5 min

Hiivana Saftbrew WB-06

IBUT 86. Og 1054 fg 1013. Kävi muistaakseni viikon ja sen jälkeen pullotussokerin päälle lappoaminen ja pulloon. Ekat pullot muistaakseni maistoin 3 päivää pullotuksesta ja hyvää oli.

Toki jos katkeroa haluaa vähemmän, niin columbusta pienentää ja lisää vaikka enemmän aromipuolelle humalaa. Ens kesänä ainakin tämän pohjalta teen vehniksen, mutta panostan tuohon aromipuoleen enemmän.

Avatar
seppinen
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 95
Liittynyt: To Helmi 11, 2016 14:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Wheat IPA IBU > 40 reseptejä?

ViestiKirjoittaja seppinen » Ke Maalis 23, 2016 22:39 pm

Perjantaina olisi tarkoitus panna oma vehnä IPA. Joutusin aika paljon soveltamaan paniikissa kun monet humalat oli loppu. Päädyin alla olevaan reseptiin. Korjatkaa äkkiä jos on katastrofin ainekset ilmassa. Humalia ei enää saa vaihdettu toisiin, mutta määriä kyllä.

22l batch

Vehnä/pale ale -maltaat 50/50 suhteella

Warrior 1,1 g/l 60 min
Ahtanum 0,8g/l 10min
Casacade 1,2g/l 5min
Ahatanum 0,8g/l kuivahumalointi
Cascade 2,3g/l kuivahumalointi.

Hiivana WB-06.

IBU 55. Halusin tavoitella Pyynikin white IPA arvoa.

Avatar
seppinen
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 95
Liittynyt: To Helmi 11, 2016 14:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Wheat IPA IBU > 40 reseptejä?

ViestiKirjoittaja seppinen » Pe Maalis 25, 2016 18:54 pm

No nyt on vehnät pantu, ja odotellaan vierteen jäähtymistä. Kauankohan minun pitäisi antaa sen käydä, ja miten saan ajoitettua kuivahumalloinnin?

Avatar
Naali
Kisälli
Kisälli
Viestit: 846
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Wheat IPA IBU > 40 reseptejä?

ViestiKirjoittaja Naali » Pe Maalis 25, 2016 19:19 pm

Käy sen aikaa kun käy, yleensä parista päivästä vähän yli viikkoon. vesilukon pulputuksesta saa jotain osviittaa jos pönttö ei falskaa kannesta ja ominaispainon mittaamalla pääsee varmuuteen. Kun ominaispaino on pysynyt samana pari päivää ainakin niin kuivahumalat sekaan ja pullotus neljän päivän päästä jos pellettejä ja viikon päästä jos käpyjä. Tämä siis jos vehnäolutmaisuutta haetaan, mikä ilmeisesti oli tarkoitus kun vehnäoluthiivakin. Jos vähemmän hiivaisuutta hakusessa niin anna olla pöntössä viikko-pari käymisen loputtua ja sitten kuivahumalointi.
http://www.panimonurkka.fi, kotiolutainesten kauppaa Helsingin suunnalla.

kanerjus
Oppilas
Oppilas
Viestit: 193
Liittynyt: La Loka 04, 2014 0:12 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: orimattila
18 tai yli: Olen

Re: Wheat IPA IBU > 40 reseptejä?

ViestiKirjoittaja kanerjus » Pe Maalis 25, 2016 22:12 pm

miksi 10min ja 5min humalalisäykset? pystytkö erottamaan nuo toisistaan lopputuotteesta? sitä vaan et jos haluaa humalisäyksiltä eri asioita voisi toimia vähän isompi aika ero esim 20-10min ja 1-0min lisäykset.

PetteriSeppänen
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1199
Liittynyt: Ke Tammi 30, 2013 21:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Suomi
18 tai yli: Olen

Re: Wheat IPA IBU > 40 reseptejä?

ViestiKirjoittaja PetteriSeppänen » Pe Maalis 25, 2016 22:48 pm

Jos kuivahumalointi ei ole liian suuri vaiva, kannattaa aromilisäykset siirtää kuivahumalointiin. Saa sillä tapaa paremmin aromit irti joskin riskinä ruohoisuuden lisääntyminen.

Avatar
seppinen
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 95
Liittynyt: To Helmi 11, 2016 14:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Wheat IPA IBU > 40 reseptejä?

ViestiKirjoittaja seppinen » La Maalis 26, 2016 1:36 am

Naali kirjoitti:Käy sen aikaa kun käy, yleensä parista päivästä vähän yli viikkoon. vesilukon pulputuksesta saa jotain osviittaa jos pönttö ei falskaa kannesta ja ominaispainon mittaamalla pääsee varmuuteen. Kun ominaispaino on pysynyt samana pari päivää ainakin niin kuivahumalat sekaan ja pullotus neljän päivän päästä jos pellettejä ja viikon päästä jos käpyjä. Tämä siis jos vehnäolutmaisuutta haetaan, mikä ilmeisesti oli tarkoitus kun vehnäoluthiivakin. Jos vähemmän hiivaisuutta hakusessa niin anna olla pöntössä viikko-pari käymisen loputtua ja sitten kuivahumalointi.


En mielellään mittailisi ominaispainoa päivittäin. Mitä mieltä olet jos annan käydä rauhassa tasan kolme viikkoa ja kuivahumalointi 5 päivää ennen? Miettisin myös sitäkin vaihtoehtoa että jättäisi kuivahumaloinnin kylmästi väliin, mutta mutta....

Avatar
seppinen
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 95
Liittynyt: To Helmi 11, 2016 14:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Wheat IPA IBU > 40 reseptejä?

ViestiKirjoittaja seppinen » La Maalis 26, 2016 1:38 am

kanerjus kirjoitti:miksi 10min ja 5min humalalisäykset? pystytkö erottamaan nuo toisistaan lopputuotteesta? sitä vaan et jos haluaa humalisäyksiltä eri asioita voisi toimia vähän isompi aika ero esim 20-10min ja 1-0min lisäykset.


Kokeilumielessä otin nuo ajat:)

Avatar
Naali
Kisälli
Kisälli
Viestit: 846
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Wheat IPA IBU > 40 reseptejä?

ViestiKirjoittaja Naali » La Maalis 26, 2016 9:48 am

seppinen kirjoitti:
Naali kirjoitti:Käy sen aikaa kun käy, yleensä parista päivästä vähän yli viikkoon. vesilukon pulputuksesta saa jotain osviittaa jos pönttö ei falskaa kannesta ja ominaispainon mittaamalla pääsee varmuuteen. Kun ominaispaino on pysynyt samana pari päivää ainakin niin kuivahumalat sekaan ja pullotus neljän päivän päästä jos pellettejä ja viikon päästä jos käpyjä. Tämä siis jos vehnäolutmaisuutta haetaan, mikä ilmeisesti oli tarkoitus kun vehnäoluthiivakin. Jos vähemmän hiivaisuutta hakusessa niin anna olla pöntössä viikko-pari käymisen loputtua ja sitten kuivahumalointi.


En mielellään mittailisi ominaispainoa päivittäin. Mitä mieltä olet jos annan käydä rauhassa tasan kolme viikkoa ja kuivahumalointi 5 päivää ennen? Miettisin myös sitäkin vaihtoehtoa että jättäisi kuivahumaloinnin kylmästi väliin, mutta mutta....


Itse tehnyt aika usein noinkin. Vehnäoluilla parikin viikkoa yhteensä. Joskin mitannut kuivahumalointia ennen ominaispainon mitannut kyllä.
http://www.panimonurkka.fi, kotiolutainesten kauppaa Helsingin suunnalla.

Mazku
Oppilas
Oppilas
Viestit: 156
Liittynyt: La Helmi 04, 2012 12:09 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Wheat IPA IBU > 40 reseptejä?

ViestiKirjoittaja Mazku » La Maalis 26, 2016 10:03 am

Ajattelin laittaa oman humalaisen vehnäoluen tänään käymään. Muusana toimii tuo Schneider-Weissen Hopfenweissen ja hiivana hyväksi todettu Mangrove Jack's M20 tuomaan Hefeweizenista tuttuja makuja. Hetken arvuuttelin humalavalintoja ja mietin olisiko pitänyt tuoda Centennialia mukaan tai jonkun tilalle. Hopfenweissenissa on käytetty Saphiria, mutta ainoa saksalainen humala jota kaapista löytyy on Perle ja en tiedä sen käytöstä aromihumalana.

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 7,01 l
Batch Size (fermenter): 5,00 l
Estimated OG: 1,072 SG
Estimated Color: 14,1 EBC
Estimated IBU: 36,1 IBUs

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
0,85 kg Wheat Malt, Fin (3,9 EBC) Grain 1 50,0 %
0,55 kg Pale Malt (2 Row) Fin (5,9 EBC) Grain 2 32,4 %
0,20 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 3 11,8 %
0,10 kg Caramel/Crystal Malt - 10L (19,7 EBC) Grain 4 5,9 %
8,00 g Perle [8,00 %] - Boil 60,0 min Hop 5 30,2 IBUs
4,50 g Amarillo [9,20 %] - Boil 5,0 min Hop 6 3,5 IBUs
4,50 g Cascade [5,50 %] - Boil 5,0 min Hop 7 2,3 IBUs
4,50 g Amarillo [9,20 %] - Boil 0,0 min Hop 8 0,0 IBUs
4,50 g Cascade [5,50 %] - Boil 0,0 min Hop 9 0,0 IBUs
0,3 pkg Bavarian Wheat Yeast (Mangrove Jack's M20 Yeast)
8,00 g Amarillo [9,20 %] - Dry Hop 4,0 Days Hop 11 0,0 IBUs
8,00 g Cascade [5,50 %] - Dry Hop 4,0 Days Hop 12 0,0 IBUs

Avatar
seppinen
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 95
Liittynyt: To Helmi 11, 2016 14:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Wheat IPA IBU > 40 reseptejä?

ViestiKirjoittaja seppinen » Ma Maalis 28, 2016 18:53 pm

Pe - la yönä kuivahiivasin huoneenlämpöisen vierteen, ja vesilukko alkoi pulputtaa jo lauantai aamuna. Pulputus jatkui sunnuntai iltaan saakka, ja enää ei ole kuulunut mitään. Onko tämä normaalia? Maltaina oli siis 50/50 PA ja wheat, hiivana WB06. Mitä toimenpiteitä asian tarkistamiseksi?

KPA
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 36
Liittynyt: Ke Tammi 07, 2015 19:41 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Varsinais-Suomi
18 tai yli: Olen

Re: Wheat IPA IBU > 40 reseptejä?

ViestiKirjoittaja KPA » Ma Maalis 28, 2016 21:13 pm

No panic, sano Remu. Voi olla jo käynytkin, mutta ainakin ens viikonloppuun kannattaa antaa olla pöntössä.

Beetami
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 9
Liittynyt: To Huhti 28, 2016 21:00 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tuusula
18 tai yli: Olen

Re: Wheat IPA IBU > 40 reseptejä?

ViestiKirjoittaja Beetami » To Huhti 28, 2016 21:04 pm

Tuliko white ipasta mitään kehuttavaa? Tarkoitus olisi itsekin keitellä jotain white ipamaista, mutta kallistun reseptissä whitebierin suuntaan, jos ipamainen katkeruus toimii vehnämaltaan kanssa kehnosti?

Avatar
seppinen
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 95
Liittynyt: To Helmi 11, 2016 14:21 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Wheat IPA IBU > 40 reseptejä?

ViestiKirjoittaja seppinen » Ti Touko 10, 2016 23:37 pm

Beetami kirjoitti:Tuliko white ipasta mitään kehuttavaa? Tarkoitus olisi itsekin keitellä jotain white ipamaista, mutta kallistun reseptissä whitebierin suuntaan, jos ipamainen katkeruus toimii vehnämaltaan kanssa kehnosti?


Oli kyllä mielestäni erittäin onnistunut! Tuo n. 50 IBU sopi ehnään oikein hyvin, voisin korottaa tätä jopa 70:een. Myös runsaalla kuivahumaloinnilla 2,3g/l Cascadella tuntui olevan riittoisa hedelmällinen jälkimaku olueen

Beetami
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 9
Liittynyt: To Huhti 28, 2016 21:00 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tuusula
18 tai yli: Olen

Re: Wheat IPA IBU > 40 reseptejä?

ViestiKirjoittaja Beetami » La Touko 14, 2016 10:36 am

ok hyvä tietää. American wheat parhaillaan tekeillä. Aattelin jättää ibut tuonne 20-30 välille, jotta vehnä edes jollain lailla erottuisi lopputuloksessa :)

marlehtin
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 35
Liittynyt: La Touko 02, 2015 19:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Wheat IPA IBU > 40 reseptejä?

ViestiKirjoittaja marlehtin » La Kesä 11, 2016 22:44 pm

Oma Vehnä (India) Pale ale lähtee huomenna tulille. En aio käyttää vehnäoluthiivaa, vaan WLP001 on valintani. Sitä tulee käytettyä melko usein muutenkin ipoihin ja paleihin. Mielenkiinnosta ulkomaanfoorumeilla pyörineitä reseptejä mukaillen tein aussihumaloilla pale alen, jossa on ~puolet vehnää. Muuten kuten normi IPA/PA.

STATS:
Original Gravity: 1.050
Final Gravity: 1.012
ABV (standard): 4.95%
IBU (rager): 35.8
SRM (ebcmorey): 12.49

FERMENTABLES:
2 kg - Finland - Pale Ale Malt (46.5%)
2.1 kg - Finland - Wheat Malt (48.8%)
0.2 kg - Finland - Crystal Malt 100 (4.7%)

HOPS:
10 g - Summer, Type: Pellet, AA: 7.6, Use: Boil for 60 min, IBU: 14.64
10 g - Summer, Type: Pellet, AA: 7.6, Use: Boil for 10 min, IBU: 3.18
25 g - Topaz, Type: Pellet, AA: 15.6, Use: Boil for 5 min, IBU: 12.19
50 g - Summer, Type: Pellet, AA: 7.6, Use: Boil for 1 min, IBU: 2.38
35 g - Topaz, Type: Pellet, AA: 15.6, Use: Boil for 1 min, IBU: 3.41
30 g - Summer, Type: Pellet, AA: 7.6, Use: Dry Hop for 3 days
40 g - Topaz, Type: Pellet, AA: 15.6, Use: Dry Hop for 3 days

OTHER INGREDIENTS:
3 g - SuperMoss, Time: 10 min, Type: Fining, Use: Boil

YEAST:
White Labs - California Ale Yeast WLP001

Nordic Chancer
Jäsen
Jäsen
Viestit: 1
Liittynyt: Ma Kesä 20, 2016 10:28 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kotka
18 tai yli: Olen

Re: Wheat IPA IBU > 40 reseptejä?

ViestiKirjoittaja Nordic Chancer » Ma Kesä 20, 2016 15:30 pm

Ekan "harjoittelu"-panon jälkeen teki mieli vehnäistä, katkeraa ja greipin makuista olutta. Pohjana reseptille oli Hooegarden-klooni, jota sitten tuunattiin suht isolla greippimällillä ja kohtuullisella humaloinnilla. Omasta ja parin muun maistajan mielestä olut onnistui oikein hyvin. Maku on erittäin greippinen ja hieman vehnäinen. Tätä tullaan panemaan uudestaankin. Toki hieman viritetyllä reseptillä.


Nordic Chancer - More Grapefruit, Sir? (Grapefruit WIT IPA)

Original Gravity (OG): 1.058 (°P): 14.3
Final Gravity (FG): 1.010 (°P): 2.6
Alcohol (ABV): 6.23 %
Colour (SRM): 5.4 (EBC): 10.6
Bitterness (IBU): 60.1 (Average)

50.33% Viking Sahtimallas
45.53% Wheat Malt
4.14% Flaked Oats

1 g/L Sorachi (11.8% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
0.7 g/L Mosaic (12.8% Alpha) @ 15 Minutes (Boil)
0.7 g/L Sorachi (11.8% Alpha) @ 15 Minutes (Boil)
0.7 g/L Mosaic (12.8% Alpha) @ 5 Minutes (Boil)
1 g/L Sorachi (11.8% Alpha) @ 5 Minutes (Boil)
0.8 g/L Mosaic (12.8% Alpha) @ 0 Days (Dry Hop)
1.3 g/L Sorachi (11.8% Alpha) @ 0 Days (Dry Hop)

0.5 g/L Gypsum (Calcium Sulfate) @ 0 Minutes (Mash)
1.0 g/L Coriander Seed @ 0 Minutes (Boil)
1.9 g/L Grapefruit peel @ 0 Minutes (Boil)
28.6 g/L Grapefuit @ 0 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 66°C for 75 Minutes. Boil for 60 Minutes

Fermented at 21°C with Safbrew WB-06


Recipe Generated with BrewMate


Palaa sivulle “Reseptit”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 14 vierailijaa