Mandarina Weizen

Foorumilaisten omia reseptejä.

Valvojat: suorama, Elmo

akithegod
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 27
Liittynyt: To Heinä 25, 2013 15:51 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Mandarina Weizen

ViestiKirjoittaja akithegod » To Elo 07, 2014 11:26 am

Kuun neljäs eli opiskelijan palkkapäivä koitti, ja totesin että on aika tehdä ensimmäinen vehnäolut. Samalla tuli tehtyä ensimmäinen oma mallaspohja ja useampivaiheinen mäskäysohjelma, aiemmat mäskäykseni olin tehnyt vakiolämpötilassa 10l kattilalla pelkällä sahtimaltaalla. Nyt mäskäsin ja keitin vierteen samassa astiassa, eli Bilteman 25l kattilassa eristettynä muutamalla pyyhkeellä. Tyylinä hefeweizen, humalana itselleni tuntematon ja kiinnostava Mandarina Bavaria.


Mandarina Weizen

Grain Bill:
2 kg Viking Pilsner (44,44%)
2 kg Viking Wheat (44,44%)
0,5 kg Viking Vienna (11,11%)

Hop Bill:
10 g Mandarina Bavaria 7,8% @20 min (0,5 g/L, 4,8 IBU - 7,76 IBU No Chill)
20 g Mandarina Bavaria 7,8% @5 min (1,0 g/L, 3,97 IBU - 9,51 IBU No Chill)
20 g Mandarina Bavaria 7,8% @0 d (1,0 g/L, 0 IBU, Dry Hop 5 days)

Mäskäys:
1. sisäänmäskäys @35C, 10 min (18l vettä)
2. ferulahappotauko @42C, 15 min
3. proteiinitauko @50C, 10 min
4. sokeroitumistauko@62-71C, 60 min - lämmöt karkasivat käsistä mäskäyksen alkuvaiheilla, heitin 3l kylmää vettä lämpötilan laskemiseksi jonka jälkeen lämmöt seilasivat 62-65C välillä
5. ulosmäskäys @78C, 10 min

Sekoittelin mäskiä 10 minuutin välein koko mäskäyksen ajan, samalla tarkistin lämpötilan.

Huuhtelu 10,5 litralla 80-95C vettä - yritin pitää huuhdellessa mäskin lämpötilaa noin 75 asteessa, mäski viileni vierrettä kierrätettäessä melko paljon.

Keittoon 22l vierrettä, SG 1.052 -> mäskäystehokkuus 81%? 90 min keiton jälkeen vierrettä oli jäljellä 17l, annoin jäähtyä, laimensin 1.052 vahvuiseksi ja heitin startterin perään. Pöntössä hieman alle 21l.

Koska ostin raaka-aineet kahteen satsiin ja ensimmäinen mäskäys ei sujunut ihan ongelmitta, oli seuraavana päivänä uuden mäskäyksen aika. Pidensin sisäänmäskäystä ja proteiinitaukoa viidellä minuutilla (lähinnä koska pyykkäsin samalla) ja hoidin lämmitykset rauhallisemmin, jolloin sain pidettyä lämpötilan 63-64C välillä sokeroitumistauon ajan. Huuhtelu 10,5l litralla 80-90C vettä, mäskäystehokkuus 82%. Mäskäystehokkuudesta päätellen prosessi on aika hyvin hanskassa. Taas 90 min keitto, tällä kertaa jälkimmäinen humalalisäys 7 min kohdalla ja 15 min hop stand + whirlpool. Jäähdytin, laimensin 1.052 vahvuiseksi ja heitin startterin perään, pönttöön vähän yli 21l.

Molemmissa hiivana Danstar Munich, EBC 7 ja IBUja 15-25, eli tyylin ylärajoilla/vähän yli mennään katkeron suhteen. Olen aiemmissa oluissani huomannut että katkeroiminen myöhemmillä lisäyksillä tuottaa hieman "pehmeämmän" katkeron kuin aikaisilla lisäyksillä, siksi ensimmäinen humalalisäys vasta 20 min kohdalla.

Etenkin jälkimmäiselle pöntölliselle on aika kovat odotukset, mäskäys onnistui sen verran mukavasti. Tarkoitus olisi karbonoida 3,0-3,2 vols paikkeille, saa nähdä mitä käy.

Avatar
Votkaiguaani
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1121
Liittynyt: Pe Syys 04, 2009 0:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Mandarina Weizen

ViestiKirjoittaja Votkaiguaani » Pe Elo 08, 2014 13:08 pm

akithegod kirjoitti:Etenkin jälkimmäiselle pöntölliselle on aika kovat odotukset, mäskäys onnistui sen verran mukavasti.

Oletkohan jo hakua käyttänyt ja selvitellyt mitä mieltä ko. hiivasta täällä yleisesti ollaan? :?

akithegod
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 27
Liittynyt: To Heinä 25, 2013 15:51 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Mandarina Weizen

ViestiKirjoittaja akithegod » Ma Elo 11, 2014 22:28 pm

Eipä tuolle muita kuivia vaihtoehtoja olisi ollut kuin WB-06, molemmat vaikuttavat jakavan mielipiteitä ainakin rapakon toisella puolella. Toki jälkikäteen ajateltuna olisin aivan hyvin voinut käyttää WB-06:sta toiseen pöntölliseen, mutta nyt on ainakin tekosyy panna vehnää toistekin ;). Nestehiivoihin ja lukemattomiin vaihtoehtoihin perehtyminen ei liiemmin kiinnostanut hetken mielijohteesta kasattua reseptiä varten.

Molemmat erät kävivät alle vuorokaudessa loppuun, eka 1.014 asti ja toinen 1.012 asti. Pulputtelevat edelleen harvakseltaan, mutta ominaispainot eivät ole ainakaan 0.001 enempää muuttuneet. Pieni ero FG:ssä oli odotettavissakin ekan erän mäskäyslämpöjen karkaamisen vuoksi. Kuivahumalat heitin pönttöihin tänään ja käymisastian kannen auetessa huoneeseen levisi kyllä varsin vehnämäinen tuoksu, tiedä sitten mausta. Lauantaina olisi tarkoitus pullotella ja ensi viikolla pääsisi maistamaan ekat pullot. Odotukset edelleen varsin korkealla.

akithegod
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 27
Liittynyt: To Heinä 25, 2013 15:51 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Mandarina Weizen

ViestiKirjoittaja akithegod » Ti Joulu 02, 2014 10:45 am

Nyt kun viimeinenkin pullo on (yli kuukausi sitten) juotu voisin hieman kertoa kokemuksia.

Kuivahumalaa olisi saanut olla enemmän. Cascademaista sitrusta ja kevyttä mandariinia oli aistittavissa sekä maussa että tuoksussa tuoreena, 2-3vk pullotuksesta. Mandariini alkoi kadota mausta kolmen viikon jälkeen, ja yli 5vk ikäisenä maussa oli oikeastaan vain appelsiinin kuorta. Pienen laskuvirheen johdosta IBUja oli todellisuudessa hieman yli 30 mikä oli vähän liikaa näin kevyelle rungolle.

Mallaspohja oli varsin hyvä. Hieman enemmän runkoa olisi saanut olla, kenties muutama prosentti Crystalia. Karbonointi oli jotenkin kivennäisvesimäinen, ehkä johtuen karbonointiin käyttämästäni taloussokerista.

Hiivasta en osaa sanoa hirveästi. Teki sen mitä lupasi, eli käytti sokerit alkoholiksi. Tuotti makuun ja tuoksuun oikein mukavaa banaania sekä hieman mausteisuutta, ehkä mustapippuria. Käymislämpötila oli noin 24 celciusta. Käyttäisin uudestaan.

Kokonaisuudessaan ihan toimiva resepti, tulen varmasti tekemään toistekin pienillä muutoksilla. Kuivahumaloinnin lisäksi voisi kokeilla vaikka neilikkaa ja sitrushedelmien kuoria. Tiettyjen tyylien tavoittelemisen jätän jatkossa muille. Hyvää hefeä saa Alkosta, mutta pienten twistien kanssa leikkiminen onnistuu parhaiten kotona kattilan ääressä.

marlehtin
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 35
Liittynyt: La Touko 02, 2015 19:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Mandarina Weizen

ViestiKirjoittaja marlehtin » Ma Heinä 06, 2015 8:36 am

Nyt kun kesä on, eikä minulla ole käymiskammiota niin vehnän sitten pykäsin 24-26 asteisessa asunnossani. Koska kaapista löytyi pussinpohja munichia, jonka halusin käyttää pois joten lopullinen mallaspohja oli seuraava

Pale Ale (37.7%)
Wheat Malt (47.2%)
Munich Malt (8%)
Vienna (7.1%)

Humalointi aika tarkkaan akin aikataululla, joskin kuivahumaloin vain 2 päivää. Hiivana Mangrove Jack's Bavarian Wheat.

Loistava kesäolut ja jaoin aika paljon satsista työkavereille, joilta kaikilta tuli kehuja. Kiitos akille reseptistä. 2 viikkoa mäskistä kielen päälle, joten kerkee tekemään kesärientoihin nopeallakin aikataululla. Mandarina on todellakin aika mieto humala, joten sitä saa lisätä aika reilusti, jos haluaa mandariinin aromeita olueseensa.

petedad
Oppilas
Oppilas
Viestit: 140
Liittynyt: Ti Huhti 14, 2015 0:33 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kaustinen
18 tai yli: Olen

Re: Mandarina Weizen

ViestiKirjoittaja petedad » Ke Loka 19, 2016 14:11 pm

Vaikkakin kesä ja vehnäkausi on ohi ajettelin tehdä vielä yhden vehnän. 3kg pilsua,2,5kg vehnää ja caraa 400g. Ja mandarina bavaria humalaksi. Mutta määrät nyt on vähän hakusalla. 100g käytössä, mutta uskallanko käyttää kaikki ja mikä olisi hyvä jaottelu? 60min lisäys ja sitten? 20 ja 0 ja flameout? Hiivaksi tämä hyväksi havaittu Mangrove jacks Bavarian Wheat, teki viimeksi lähes tuorehiivan veroiset banaanit +25c:ssä.

petedad
Oppilas
Oppilas
Viestit: 140
Liittynyt: Ti Huhti 14, 2015 0:33 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kaustinen
18 tai yli: Olen

Re: Mandarina Weizen

ViestiKirjoittaja petedad » Ti Marras 08, 2016 11:35 am

Mandarina Weizen on nyt pullossa ja koemaistettukin jo useamman pullon voimalla. Jotain tästäkin puuttuu. Banaania ei tullut nyt yhtään, vaikka kaikki paitsi humalat samoja kuin kesäisessä ah niin aromaattisessa Hefessä. Eli eka 20g mandarina bavariaa meni vasta keiton 20min kohdalla ja 40g 5min ja vielä varmuuden varalta 40g kuivahumalointi 3vrk. Hiivana mangrove jacks Bavarian Wheat M20 ja +25c käymislämpötila. Hyvää tämäkin on mutta se banaani kuuluu omaan makumaailmaan ja nyt se puuttuu, ja se pitäisi oppia ymmärtämään? Voiko humala tehdä tälläistä? Brewes goldin käpyä käytin kesäisessä versiossani ja siihen tuli kunnon baanaani.

Avatar
BrewZealot
Kisälli
Kisälli
Viestit: 707
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 17:22 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Mandarina Weizen

ViestiKirjoittaja BrewZealot » Ti Marras 08, 2016 17:34 pm

Pahus kun en muista mikä ketju se oli... Joskus aikaa sitten banaanin metsästyksestä oli keskustelua. Olisko ollut Äyni, joka sitä arvuutteli. Linkkaan jos löydän...


Palaa sivulle “Reseptit”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa