Hedelmäoluet

Foorumilaisten omia reseptejä.

Valvojat: suorama, Elmo

kalukalle
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 19
Liittynyt: To Kesä 02, 2011 23:16 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Hedelmäoluet

ViestiKirjoittaja kalukalle » To Heinä 04, 2013 21:00 pm

Panin pari päivää sitten belgityylisen vehnäoluen (og 1,050, ibut ~25, sitruunankuorta ja korianterinsiementä), jota ajattelin käyttää hedelmäoluiden testausalustana. Suunnittelen jakavani oluen pääkäymisen jälkeen kolmeen pienempään sekundaariin, johon lisään kuhunkin yhtä hedelmää/marjaa. Todennäköisesti kokeilen kirsikkaa, vadelmaa ja mustikkaa.

Miten olette hedelmäoluet yleensä tehneet? Valtaosa englanninkielisten palstojen keskusteluista tuntui ehdottavan juuri sekudaariin laittamista. Kontaminaation välttämiseksi taitaisi olla turvallisinta pastoroida hedelmät/marjat ennen lisäämistä olueeseen. Jotkut suosittelivat hedelmien/marjojen murskaamista ja/tai jäädyttämistä makujen siirtymisen parantamiseksi. Kuinkahan pitkään pitäisi sekundoida ja missä lämpötilassa, jotta maut tulisivat talteen, mutta hedelmät/marjat eivät pilaantuisi pönttöön.

kalukalle
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 19
Liittynyt: To Kesä 02, 2011 23:16 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Hedelmäoluet

ViestiKirjoittaja kalukalle » Pe Elo 02, 2013 8:45 am

Hedelmäoluet on nyt pullossa ja ajattelin jakaa kokemukseni, jottei muiden tarvitse tehdä samoja virheitä.

Pastoroin vadelmia ja kirsikoita 70 asteisessa vedessä 30min. Kumpiakin oli noin 1kg/10 l olutta kohden. Murskasin kirsikat tehdäkseni niistä ja pastorointivedestä mehua kun taas vadelmat menivät kakkosastiaan likoomaan. Sekundoin n. 12 asteessa 2 viikkoa, jonka jälkeen pullotin 10 grammalla panimosokeria litraa kohden. Vadelmaolut, jossa marjat olivat mukana likoomassa oli erittäin vadelmainen kun taas kirsikkaversio, johon lisäsin vain mehua ei maistunut juurikaan yhtään kirsikoilta. Parempi siis jatkossa laittaa marjat/hedelmät pönttöön mukaan.

Vadelmat toivat melkoisesti hapokkuutta jo entisestään hieman happamaan olueeseen. Ensi kerralla mäskään perusoluen todella lämpimässä saadakseni makeutta kompensoimaan happamuutta. Katsotaan vielä kuinka vadelmaisuus kehittyy/säilyy pitkäaikaissäilytyksessä (~5 asteessa).


Palaa sivulle “Reseptit”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa