Kesäolutta vuosimallia 2013

Foorumilaisten omia reseptejä.

Valvojat: suorama, Elmo

mazagane
Oppilas
Oppilas
Viestit: 186
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 12:29 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Kesäolutta vuosimallia 2013

ViestiKirjoittaja mazagane » Su Huhti 28, 2013 13:53 pm

Eli viime vuoden onnistuneesta inkäväärioluesta rohkaistuen uusi kokeilua reseptiä kuitenkin muuttaen. Haussa nyt witbierimäinen kokeilu, jossa käytetään vehnä- ja ohraolutuutetta ja hiivaus ale-hiivalla.

määrä: 15 litraa[*]

mallas: 1,7 kg coopers vehnäolut, 1 kg finlandia vaalea.
hiiva: sawbrew t58
humalat: magnum 30g 60 min, cascade ja brewers gold 5 g/5g 30 min, 5g/5g 20 min, 5g/5g 10 min, 5g/5g 5 min.

muut aineet: pomeranssinkuorijauhe 2 rkl, tuore luomuinkivääri 200g paloina, korianterin siemenet jauhettuna 12g

1.Humalien keitto 60 min, 15 min. kohdalla lisätty finlandia-uute soppaan.
2.mausteet lisätty 30 min. kohdalla.
3.Coopers pönttöön, vierri sihdin läpi astiaan, kylmää vettä 15 l. saakka.
4.Hiivaus + 21 astetta. Viitteellinen OG noin 1,055.
5. Pääkäyminen 1 vko + 14 astetta. Tämän jälkeen sekundääriin ja huoneenlämpöön.

Onko kokemuksia vehnäuutteen käyttämisestä ale-hiivalla? Entä pomeranssijauheen käyttö? Minkälaisia määriä ja minkä'laista makua tuottanut. Itse olen erittäin kiinnostunut mausteiden/yrttien käytöstä oluenpanossa. Etenkin kesällä pihamaalta löytyvien yrtti/ruokakasvien käyttö kiinnostaisia ja esimerkiksi koivuoluen teko.
Viimeksi muokannut mazagane, Su Huhti 28, 2013 20:52 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Make
Oppilas
Oppilas
Viestit: 166
Liittynyt: Ti Touko 13, 2008 17:56 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusikaupunki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Uusikaupunki

Re: Kesäolutta vuosimallia 2013

ViestiKirjoittaja Make » Su Huhti 28, 2013 20:20 pm

mazagane kirjoitti:humalat: magnum 60g 60 min, cascade ja brewers gold 5 g/5g 30 min, 5g/5g 20 min, 5g/5g 10 min, 5g/5g 5 min.


Tuo magnumin määrä,onko virheellinen vai kuuluisiko olla 6g ? 60g magnumia 15litraan tekee aika kovat katkerot.
Good people drink good beer. -Hunter S. Thompson

Avatar
Joppo
Kisälli
Kisälli
Viestit: 881
Liittynyt: To Maalis 11, 2010 18:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Riihimäki
18 tai yli: Olen

Re: Kesäolutta vuosimallia 2013

ViestiKirjoittaja Joppo » Su Huhti 28, 2013 20:30 pm

Make kirjoitti:
mazagane kirjoitti:humalat: magnum 60g 60 min, cascade ja brewers gold 5 g/5g 30 min, 5g/5g 20 min, 5g/5g 10 min, 5g/5g 5 min.


Tuo magnumin määrä,onko virheellinen vai kuuluisiko olla 6g ? 60g magnumia 15litraan tekee aika kovat katkerot.

No eihän tuolla määrällä tule kuin joku 200 laskennallista IBUa :lol: Linnunmaitoa =)

PetteriSeppänen
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1211
Liittynyt: Ke Tammi 30, 2013 21:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Suomi
18 tai yli: Olen

Re: Kesäolutta vuosimallia 2013

ViestiKirjoittaja PetteriSeppänen » Su Huhti 28, 2013 20:54 pm

Tuoreesta kokemuksesta voin kertoa, että 20litraan 60grammaa cascadea 60min antaa jo melko tujakasti katkeroa.... :)

mazagane
Oppilas
Oppilas
Viestit: 186
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 12:29 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Kesäolutta vuosimallia 2013

ViestiKirjoittaja mazagane » Su Huhti 28, 2013 20:54 pm

Sen siitä saa kun nopeesti kirjoittaa. Eli 30 g magnumia on oikea määrä. Virhe korjattu myös yo. tekstiin. :roll:

Avatar
Joppo
Kisälli
Kisälli
Viestit: 881
Liittynyt: To Maalis 11, 2010 18:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Riihimäki
18 tai yli: Olen

Re: Kesäolutta vuosimallia 2013

ViestiKirjoittaja Joppo » Su Huhti 28, 2013 21:11 pm

mazagane kirjoitti:Sen siitä saa kun nopeesti kirjoittaa. Eli 30 g magnumia on oikea määrä. Virhe korjattu myös yo. tekstiin. :roll:

On se sata laskennallista IBUakin aika hurja määrä noin kevyessä oluessa. Noista uutteistahan katkeroita tulee jo tuohon määrään laskettuna varmaan jotain 40.

Make
Oppilas
Oppilas
Viestit: 166
Liittynyt: Ti Touko 13, 2008 17:56 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusikaupunki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Uusikaupunki

Re: Kesäolutta vuosimallia 2013

ViestiKirjoittaja Make » Su Huhti 28, 2013 22:07 pm

Magnum on tosiaan aika hurjaa tavaraa, kannattaa pienentää tuostakin reilusti.
Good people drink good beer. -Hunter S. Thompson

mazagane
Oppilas
Oppilas
Viestit: 186
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 12:29 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Kesäolutta vuosimallia 2013

ViestiKirjoittaja mazagane » Ma Huhti 29, 2013 16:03 pm

20 g on tuntunut ainakin itsestä ihan maltilliselta 15 litrassa. Silloin tosin oli humaloimattomia uutteita. Nyt finlandian humalointi on tosi kevyttä...ja uskoisin että myös vehnäoluenkin. :) ja saa se vähän puraistakin.

Mazku
Oppilas
Oppilas
Viestit: 156
Liittynyt: La Helmi 04, 2012 12:09 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Kesäolutta vuosimallia 2013

ViestiKirjoittaja Mazku » Ma Huhti 29, 2013 18:13 pm

Itse tuli tehtyä Coopersin Wheatista ja Finlandiasta Weizenbock-olut tuossa syksyllä ilman lisähumalointia ja omasta mielestäni siinä jo oli liikaa katkeroa vehnäolueeksi. Kyseessä oli ~20l satsi.

mazagane
Oppilas
Oppilas
Viestit: 186
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 12:29 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Kesäolutta vuosimallia 2013

ViestiKirjoittaja mazagane » Ma Huhti 29, 2013 23:05 pm

Itse en tavoittelekaan perinteistä vehnistä. Tämä on witbierimäinen kokeilu, jossa runsaasti humalaa ja muita mausteita. Kauempana reinheitsgebotista ei vois paljoa olla. ;)

Avatar
Johnny Rio
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 301
Liittynyt: To Maalis 26, 2009 15:59 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hamina
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Hamina
Viesti:

Re: Kesäolutta vuosimallia 2013

ViestiKirjoittaja Johnny Rio » Ti Huhti 30, 2013 6:48 am

Itse keitin, ja itseasiassa pullottelinkin jo hieman kesävehnää. Pale-Ale, Vehnä, münich ja kaurahiutaleita. Amarillo, Simcoe, Citra komboa ja appelsiininkuorta. Hiivana uudehkoa Danstarin West Coast Alea (ihan kokeilu mielessä). 5,9%/30ebu.

mazagane
Oppilas
Oppilas
Viestit: 186
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 12:29 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Kesäolutta vuosimallia 2013

ViestiKirjoittaja mazagane » Ma Touko 13, 2013 15:48 pm

Olutkäynyt nyt yli 2vko, javielä pulputtaa.otin viikon käymisen jälkeen pöntön huoneenlämpöön. Näköjään 14 asteessa käy todella hitaasti. Maistoin vierrettä, hieman vehnäbockmainen maku, tosin vielä hyvin hiljainen. Katkeroa on todella reilusti. Todennäköisesti tasoittunee jonkin verran. On se Magnum aika stydiä kamaa. :)

mazagane
Oppilas
Oppilas
Viestit: 186
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 12:29 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Kesäolutta vuosimallia 2013

ViestiKirjoittaja mazagane » Ti Touko 14, 2013 12:25 pm

Nyt maistettu vierrettä toisen kerran. Maku pehmentynyt, vierre porkkanamehun väristä, katkeruus tasoittunut hyvin. Itse asiassa sitä on juurikin sopivasti :) Miellyttävä vehnän aromi tuoksuu, myös kevyesti maistuu. hyvään suuntaan siis ollaan menossa!

mazagane
Oppilas
Oppilas
Viestit: 186
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 12:29 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Kesäolutta vuosimallia 2013

ViestiKirjoittaja mazagane » Su Touko 19, 2013 14:31 pm

Olut pullotettu pe 17.5. Tuoksu hieman makeahko ja banaanimainen. Muistutti hieman Prykmestaren 2012 venhnäbockia. Maistelut jätetään noin viikon päähän, kun ensimmäinen kaveri korkataan. ;)

DeGarre
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1115
Liittynyt: Su Kesä 13, 2010 9:35 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Englanti
18 tai yli: Olen

Re: Kesäolutta vuosimallia 2013

ViestiKirjoittaja DeGarre » Su Touko 19, 2013 16:35 pm

mazagane kirjoitti:... Maku pehmentynyt, vierre porkkanamehun väristä, katkeruus tasoittunut hyvin...


Repesin, portterit lensi näppikselle! Eksyinkö jollekin terveysmehulinkofoorumille? Olutta täällä koitetaan vääntää, ei mitään porkkanaraastemehuja...
Work is the curse of the drinking classes. ---Oscar Wilde

Avatar
Votkaiguaani
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1122
Liittynyt: Pe Syys 04, 2009 0:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Kesäolutta vuosimallia 2013

ViestiKirjoittaja Votkaiguaani » Su Touko 19, 2013 18:17 pm

DeGarre kirjoitti:Eksyinkö jollekin terveysmehulinkofoorumille?

Melkein. Olut on terveellistä.

mazagane
Oppilas
Oppilas
Viestit: 186
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 12:29 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Kesäolutta vuosimallia 2013

ViestiKirjoittaja mazagane » Ma Touko 20, 2013 10:27 am

DeGarre kirjoitti:
mazagane kirjoitti:... Maku pehmentynyt, vierre porkkanamehun väristä, katkeruus tasoittunut hyvin...


Repesin, portterit lensi näppikselle! Eksyinkö jollekin terveysmehulinkofoorumille? Olutta täällä koitetaan vääntää, ei mitään porkkanaraastemehuja...


Heh...Väri muistutti tässä vaiheessa käymistä niin erehdyttävästi porkkanamehua, että oli ihan pakko laittaa se kuvaukseksi. =)

mazagane
Oppilas
Oppilas
Viestit: 186
Liittynyt: La Huhti 03, 2010 12:29 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Kesäolutta vuosimallia 2013

ViestiKirjoittaja mazagane » La Touko 25, 2013 13:08 pm

Eka plo korkattu. Tuoksu hedelmäinen, makeahko ja vehnäbockmainen, cascaden sitrusmaisuus väijyy nurkan takana, samoin korianteri. Maku pehmeä, Mallasrunko makean maltainen, hiilihapotus kevyehkö, mutta sopii vehnikseen. Inkiväärin häivähdys tuntuu. Jälkimaussa sopivaa katkeruutta ja lievää inkiväärin pippurisuutta, magnum ei mene ollenkaan yli, vaikka 30 g tuli tuikattua. Pomeranssia en erota ollenkaan. Kesäolueksi ehkä vähän turhankin makea ja kompleksinen. Muuten uskon, että tästä kehittyy vallan erinomaista juotavaa. Talven kynnyksellä voisi koettaa uudestaan, ehkä hieman kandisokerilla kevennettynä ja alkoholimaisempana jotta makeus tasottuisi.


Palaa sivulle “Reseptit”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa