Imperial Stouttia

Foorumilaisten omia reseptejä.

Valvojat: suorama, Elmo

Olutsieppo
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 288
Liittynyt: La Elo 20, 2011 15:13 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Porvoo
18 tai yli: Olen

Re: Imperial Stouttia

ViestiKirjoittaja Olutsieppo » Ma Syys 24, 2012 16:03 pm

Tuosta ei taida Stouttia saada. Tee englantilais-tyylisen Strong Alen, riippuen tietysti mitä humalaa ja hiivaa varastostasi löytyy.

Avatar
Ssami
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 206
Liittynyt: To Helmi 10, 2011 20:28 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Oulu

Re: Imperial Stouttia

ViestiKirjoittaja Ssami » Ma Syys 24, 2012 16:45 pm

Selvä, kokeillaanpa sellaista sitten. Humalia on EKG, chinook ja cascade, hiivoista nyt s-04 on ainut potentiaalinen vaihtoehto. Cascaden voi luonnollisesti unohtaa laskuista, mutta olisikohan chinookilla mitään mieltä hoitaa katkerohumalointia? Maut ja tuoksut sitten EKG:sta.

Reseptiä tässä sitten mietin, kun en ihan hirveästi löytänyt tollaselle valmiita ohjeita. Jossakin oli joskus lista, mikä milläkin maltaalla on se "sokerimäärä". Esim. sahtimaltaalla tais olla kerroin 312, jolloin saadaan laskettua OG. Sinnepäin kun laskeskelin, niin 70% hyötysuhteella vois saada 15 litran satsille 1.074 og:n jollain tyyliin:

4,3kg sahti
0,5kg dark
0,3kg crystal

Prosentit kenties siellä 7,5-8 maastossa? Apua tässä kyllä vähän tarvii, ensimmäistä kertaa kun erilaisten maltaiden kanssa alan sähläämään. Mallasmyllyäkään ei vielä ole, kuinka lie tuskasta kaulimella tuo maltaiden rouhiminen.

Olutsieppo
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 288
Liittynyt: La Elo 20, 2011 15:13 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Porvoo
18 tai yli: Olen

Re: Imperial Stouttia

ViestiKirjoittaja Olutsieppo » Ma Syys 24, 2012 17:30 pm

Ssami kirjoitti:Selvä, kokeillaanpa sellaista sitten. Humalia on EKG, chinook ja cascade, hiivoista nyt s-04 on ainut potentiaalinen vaihtoehto. Cascaden voi luonnollisesti unohtaa laskuista, mutta olisikohan chinookilla mitään mieltä hoitaa katkerohumalointia? Maut ja tuoksut sitten EKG:sta.


Eiköhän Chinookki sovellu katkeroksi jos haluat vähän säästellä tuota EKG:tä. Ibut johonkin 40 paikkeille. Itse en ole pahemmin kuivahiivoja käyttänyt mutta ymmärtääkseni S-04 antaa hedelmällisemmän aromin joka sopisi Old Aleen. Oman Old Ale/Strong Ale virityksen jota eilen pullotin mäskäsin 68 asteessa (OG 1.076 - FG 1.020) ja siitä tuli juuri sopivan makea pikkasen prosentteja tukemaan. Monia tämän tyylin oluita vaivaa mielestäni se, että alkoholi puskee liiaksi läpi maussa sen sijaan että vain antaisi mukavaa lämpöä ruokatorveen.

Ssami kirjoitti:Reseptiä tässä sitten mietin, kun en ihan hirveästi löytänyt tollaselle valmiita ohjeita. Jossakin oli joskus lista, mikä milläkin maltaalla on se "sokerimäärä". Esim. sahtimaltaalla tais olla kerroin 312, jolloin saadaan laskettua OG. Sinnepäin kun laskeskelin, niin 70% hyötysuhteella vois saada 15 litran satsille 1.074 og:n jollain tyyliin

4,3kg sahti
0,5kg dark
0,3kg crystal


Oliko sulla käytössä mitään ohjelmaa reseptin suunitteluun? Itse olen jumittunut käyttämään Brew Matea, joka on ilmainen ja sopivan helppokäyttöinen tällaiselle hölmölle niin kuin meikäläinen.


Ssami kirjoitti:Prosentit kenties siellä 7,5-8 maastossa? Apua tässä kyllä vähän tarvii, ensimmäistä kertaa kun erilaisten maltaiden kanssa alan sähläämään. Mallasmyllyäkään ei vielä ole, kuinka lie tuskasta kaulimella tuo maltaiden rouhiminen.


Tuota kaulin hommaa tuli joskus kokeiltua ennen kuin hankin myllyn. Paremman tuloksen sai mielestäni laittamalla pienen määrän mallasta kerralla pakastepussiin ja sitten vaan hakkaat lihanuijalla kuin heikkopäinen. Pirun aikaa vievää sekin.

Avatar
Ssami
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 206
Liittynyt: To Helmi 10, 2011 20:28 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Oulu

Re: Imperial Stouttia

ViestiKirjoittaja Ssami » Ma Syys 24, 2012 21:11 pm

Kiitoksia, tuo ohjelma tosiaan on mukavan yksinkertanen! Beersmithistä en ainakaan oikein tykänny, mutta tuolla luonnistuu hyvin. Päätin heti alkuunsa luovuttaa tuon maltaitten murskailun ilman myllyä, joten laitoin mustamallaspussin tilaukseen. Kaverin kanssa ollu jo pitkään tuo mallasmyllyn tekeminen vaiheessa, runko valmiina, mutta telat puuttuu. Noh, eiköhän siihen nyt tule vauhtia, kun kaveri kovasti stouttia toivoi ja sanoin, että ilman myllyä en mihinkään rupia. Dark ale tulee toki käytettyä, varmaan samantien stoutin jälkeen kun olutta innostuu tekemään. Talveen kun vahvempi ja tummempi sopii paremmin kuin vaalea.

Avatar
Joppo
Kisälli
Kisälli
Viestit: 881
Liittynyt: To Maalis 11, 2010 18:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Riihimäki
18 tai yli: Olen

Re: Imperial Stouttia

ViestiKirjoittaja Joppo » To Marras 01, 2012 15:16 pm

Eräkoko 6 litraa
Amt Name Type # %/IBU
0,10 kg Special B Malt (354,6 EBC) Grain 2 4,4 %
0,03 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 5 1,3 %
0,07 kg Chocolate Malt (886,5 EBC) Grain 3 3,1 %
0,05 kg Roasted Barley (1500,0 EBC) Grain 4 2,2 %
1,70 kg Pilsner (4,5 EBC) Grain 1 75,6 %
0,30 kg Brown Sugar, Dark (98,5 EBC) Sugar 6 13,3 %
20,00 g Magnum [14,50 %] - Boil 60,0 min Hop 7 70,6 IBUs
10,00 g Goldings, East Kent [5,80 %] - Boil 10,0 min Hop 8 5,1 IBUs
10,00 g Goldings, East Kent [5,80 %] - Boil 1,0 min Hop 9 0,6 IBUs

Est Original Gravity: 1,073 SG
Bitterness: 76,3 IBUs
Est Color: 76,5 EBC

Miltäs tämmönen vaikuttaa? Sokerin määrä on vaan tuollainen heitto. Lopullinen määrä riippuu siitä, miten hyvä tehokkuus tulee. Keittoaika ainakin 90min.
Ilman sokeria en taida saada riittävää OG:tä.
Tavoitteena hieman kuivempi IS.

Avatar
Joppo
Kisälli
Kisälli
Viestit: 881
Liittynyt: To Maalis 11, 2010 18:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Riihimäki
18 tai yli: Olen

Re: Imperial Stouttia

ViestiKirjoittaja Joppo » To Marras 01, 2012 16:46 pm

Joppo kirjoitti:
Eräkoko 6 litraa
Amt Name Type # %/IBU
0,10 kg Special B Malt (354,6 EBC) Grain 2 4,4 %
0,03 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 5 1,3 %
0,07 kg Chocolate Malt (886,5 EBC) Grain 3 3,1 %
0,05 kg Roasted Barley (1500,0 EBC) Grain 4 2,2 %
1,70 kg Pilsner (4,5 EBC) Grain 1 75,6 %
0,30 kg Brown Sugar, Dark (98,5 EBC) Sugar 6 13,3 %
20,00 g Magnum [14,50 %] - Boil 60,0 min Hop 7 70,6 IBUs
10,00 g Goldings, East Kent [5,80 %] - Boil 10,0 min Hop 8 5,1 IBUs
10,00 g Goldings, East Kent [5,80 %] - Boil 1,0 min Hop 9 0,6 IBUs

Est Original Gravity: 1,073 SG
Bitterness: 76,3 IBUs
Est Color: 76,5 EBC

Miltäs tämmönen vaikuttaa? Sokerin määrä on vaan tuollainen heitto. Lopullinen määrä riippuu siitä, miten hyvä tehokkuus tulee. Keittoaika ainakin 90min.
Ilman sokeria en taida saada riittävää OG:tä.
Tavoitteena hieman kuivempi IS.

Tämä on nyt lukittu, kun maltaat on rouhittu.


Palaa sivulle “Reseptit”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 32 vierailijaa