Kuivahumaloitu feikki-lager

Foorumilaisten omia reseptejä.

Valvojat: suorama, Elmo

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 379
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Kuivahumaloitu feikki-lager

ViestiKirjoittaja cob » To Touko 24, 2018 11:41 am

Tekaisin äsken aika mukaillun pilsnermaltaaseen pohjaavan Elvis Juice -oluen josta tuli varsin lagermaista. Siitäpä ajatus lähti, eli kesäksi olisi mukava tehdä joku 5-6% kuivahumaloitu pseudolager, helposti juotava rapsakka kesäolut jossa kuitenkin pilsumainen mallas ja humala maistuisi. Lagerointiin ei ole mahdollisuuksia, mutta aktiivisella rättijäähdytyksellä saan pidettyä käymislämmöt vähän alle ambientin.

Elvisjuicessa maltaat olivat 83% pilsner / 17% carapils ja hiivana US05, ja humalointiskedule meni IPAmaisesti 30 min, 0 min ja kuivahumalointi.

Pari kyssäriä:

- Viennan tai Munichin lisääminen mallaspohjaan jos halutaan vähän maltaisuutta, vai tuleeko pilsusta jo tarpeeksi? Kannattaako carapils tms jättää tuomaan suutuntumaa ja vaahtoa?
- millä muilla jutuilla kuin neutraalilla (US05) hiivalla ja ~18C käymislämmöillä saa oluesta mahdollisimman lagerimaista?
- aromi/kuivahumalaksi ajattelin Mandarina Bavariaa kun sitä on kaapissa, kannattaisiko tuolle hakea joku muu lajike kaveriksi?
- Humalan määristä ajattelin tavoite-IBUiksi ~50, Magnumilla tms. katkerot. Koska ei tehdä IPAa niin 30 min lisäyksen voisi jättää pois, 0 min lisäyksen puolittaa (~2g/litra) mutta kuivahumaloinnin määrän pitää perus-ipaa vastaavana (olisko 5g/litra)...vaikuttaako järkevältä?
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

ByB
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 99
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Porvoo
18 tai yli: Olen

Re: Kuivahumaloitu feikki-lager

ViestiKirjoittaja ByB » To Touko 24, 2018 12:35 pm

Muihin kysymyksiin en osaa vastata,mutta yksi hiiva vaihtoehto olisi Mangrove Jacksin California lager,sen optimi käymislämpötila oli muistaakseni 18-20°

EeroK
Oppilas
Oppilas
Viestit: 132
Liittynyt: To Huhti 30, 2015 17:49 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Tampere

Re: Kuivahumaloitu feikki-lager

ViestiKirjoittaja EeroK » To Touko 24, 2018 18:14 pm

Lagermaiseen kesäjuomaan 50 IBU kuulostaa aika tymäkältä....esimerkkinä american blonde ale- kesäjuoma, about 20 IBU.

Avatar
Naali
Kisälli
Kisälli
Viestit: 845
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kuivahumaloitu feikki-lager

ViestiKirjoittaja Naali » La Touko 26, 2018 0:41 am

Jos jonkin verran mallaspohjaa niin 50 IBU ei ole ollenkaan paha jos katkeroista tykkää. Monikin sitä luokkaa ollut pilsenri on osoittautunut varsin rapsakaksi. Carapilsillä kuitenkin saa vähän täyteläisyyttä mukaan tasapainottamaan. Ja nuo humaloinnit hieman hämäävät, miten 30 min keitolla pois jättämällä ilman muita kuin 0 min lisäyksiä saa ylipäätään 50 ibua vai jäikö joku vaihe laittamatta (oletan). Jos Oulussa on kovin pehmeä vesi niin ehkä kovettaisin vähän katkeron tunkkaisuuden estämiseksi.
http://www.panimonurkka.fi, kotiolutainesten kauppaa Helsingin suunnalla.

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 379
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Kuivahumaloitu feikki-lager

ViestiKirjoittaja cob » La Touko 26, 2018 16:53 pm

Huonosti sanottu.Siis katkerot otetaan jollain Magnumin kaltaisella perushumalalla 60 minuutin keitolla tavoitteena toi 50IBU, tai ehkäpä sittenkin vähän maltillisempi. Aromilisäys 0 min kohdalla maltillisen kokoisena jostain soveltuvasta humalasta (vaikka tuo Mandarina) jotta ei jyrätä maltaan makua kokonaan pois. Kuivahumalointi samalla lajikkeella aikanaan.

Hiivana saattaisi toimia tuo Mangrove Jackin M54.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/


Palaa sivulle “Reseptit”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Kehmu ja 2 vierailijaa