Sekalainen Stout

Foorumilaisten omia reseptejä.

Valvojat: suorama, Elmo

dr.hopo
Jäsen
Jäsen
Viestit: 2
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Sekalainen Stout

ViestiKirjoittaja dr.hopo » Ti Joulu 05, 2017 22:07 pm

Tavoitteena on Stout, joka ei täysin osu oikein mihinkään kategoriaan. Periaatteessa lähinnä Dry Stout, koska aikomus olisi käyttää erikoismaltaana (lähes) yksinomaan paahdettua ohraa, ei paahdettuja maltaita. Kuitenkin väkisinkin olisin tyrkkäämässä sekaa kaurahiutaleita, eli askel Oatmealin suuntaan. Ja paradoksaalisesta makeutta ja runkoa ajattelin hakea tilkalla vaaleaa karamellimallasta (koska sitä sattuu olemaan) ja mäskäämällä ~70 asteessa. Hiivaksi ajattelin S-04, joka sekin etäännyttää tuotosta Dry Stoutista.

Katkerohumaloinnin ajattelin tehdä Simcoella, jos siitä jotain aromia jäisi, se voisi jotenkin sopia tähän kokonaisuuteen. Ovi on auki hyvin pienelle määrälle aromihumalaa (joko Amarillo tai Centennial), mutta voi jäädä laittamatta.

Käyminen noin 4 vko, sitten 1 vko cold crash. Ajattelin kypsyttää pullossa pitkään, valmista tulisi jouluksi 2018.

Reseptihahmotelma on tuossa alla, tiiviimmin ilmaistuna alkoholia 5-6% IBU 40 ja EBC 80. Tavoite on ennenkaikkea pehmeä mutta raikas, pehmeän paahteinen mutta hivenen makea Stout. Karbonointi ja säilytys pulloissa.

Kun en ole Stoutia ennen mäskäämällä valmistanut, kysyisin että tuleekohan tästä halutunlaista? Pitäisikö hiiva kuitenkin vaihtaa esim. US-05:een? Tai mäskätä hieman alemmassa lämpötilassa? Voisiko paahdetun ohran määrää lisätä? Ja suurin kysymysmerkki: aiheuttaako kaurahiutaleiden rasva ongelmia pitkän kypsytyksen kanssa? Käymisastiana on Melkon 30l saavi, ja olut joutuu ilman kanssa tekemisiin cold crashin (otan vesilukon irti ja tukin reiän) ja viimeistään pullotuksen aikana.

Jotta miten on, uhka vai mahdollisuus?

---
Original Gravity (OG): 1.054
Final Gravity (FG): 1.014
Alcohol (ABV): 5.30 % + 0.3% karbonoinnista
Colour (EBC): 81.4
Bitterness (IBU): 40.0

75% Finland - Pale Ale Malt
10% Flaked Oats
10% United Kingdom - Roasted Barley
5% Finland - Cara Pale

1.5 g/L Simcoe (12.7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)

Mashing at 53°C/70°C for 15/90 Minutes. Boil for 60 Minutes

Fermented at 17-20°C with Safale - English Ale Yeast S-04

Niko
Jäsen
Jäsen
Viestit: 4
Liittynyt: Ke Loka 11, 2017 13:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: Sekalainen Stout

ViestiKirjoittaja Niko » To Joulu 07, 2017 13:17 pm

Meillä on nyt sekundäärissä "tuplagines", jossa maltaat on muistaakseni:

64 % Maris Otter
11,6 % Crystal 80
10,5 % Roasted Barley
9,3 % Flaked Barley (ei ollut kaupassa enempää)
4,7 % Chocolate Malt

Viimeisimmän välimittauksen yhteydessä hitusen maistelin ja vaikutti todella lupaavalta. Suklaamallas meni kylmäuutettuna keiton loppuvaiheessa. Paahteisuutta ei vaikuta olevan ainakaan liikaa, ehkä omaan makuun voisi olla enemmänkin. Tuomittakoon tuo tarkemmin pullotuksen jälkeen.

Guinness-klooniresepteissä näkyy olevan yleensä 9-13 % paahdettua ohraa, siitä saanee ainakin osviittaa tulevasta. Mun silmään tuo 5 % cara palea ja fg 1.014 ei näytä kovin makealta, mutta ehkä menee tuohon "hivenen makea dry stout"-kategoriaan.

Kauran kypsyttelystä tai S-04:stä stoutissa ei ole kokemuksia, meillä oli tuossa WLP004 Irish stout.

dr.hopo
Jäsen
Jäsen
Viestit: 2
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Sekalainen Stout

ViestiKirjoittaja dr.hopo » To Joulu 07, 2017 20:17 pm

Kiitos kommenteista ja vinkeistä. Simppelistä Guinness-kloonista itse asiassa lähdin liikkeelle ja lisäsin hieman kuvainraastantaa ja pyhäinhäväistystä. Reseptihahmotelmassa FG on todennäköisesti väärin, ohjelmassa (BrewersFriend) vain hiivan attenuation vaikuttaa FG:n arvoon. Kuvittelisin ~70 asteessa mäskätessä jäävän korkeammaksi. Huomaankin, että OG:tä pitää jonkin verran nostaa.

Pullotan vkl Pale Alen, ja katson sitten mikä tuota Stoutia varten pitää tilata. Nostanen hiukan sekä paahdetun ohran että kalpean karamellin määrää, ja ehkä keiton loppuun hitunen Simcoeta. Sen "kuiva" katkeruus voisi olla kiva paahteisessa Stoutissa, jos pientä määrä ylipäätänsä maistaa. Hiivan vaihtoa tutkailen, kuivahiivaa kuitenkin.

Erilaisista hiutaleista oli mielenkiintoinen juttu tuolla:
https://www.homebrewtalk.com/forum/thre ... at.201483/


Palaa sivulle “Reseptit”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 7 vierailijaa