Pullotus hanasta

Valvojat: suorama, Elmo

kutipappa
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 26
Liittynyt: Ma Heinä 20, 2015 11:39 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Pullotus hanasta

ViestiKirjoittaja kutipappa » Ti Marras 21, 2017 15:06 pm

Pullotaako kukaan valmiita oluitaan suoraan hanasta? Kegistä pullotukseen on olemassa beergun, vastapainepullotin ja muitakin värkkejä, mutta ajattelin itse kokeilla erilaista tapaa.

Omistan kompensaattorilla varustetun hanan ja tässä eräänä päivänä kokeilin laskea olutta pulloon suoraan hanasta ja iskin korkin päälle. Olut oli cold crashissa 0 asteessa ja hiilidioksidipaineen alla. Seuraavana päivänä avasin pullon ja kaadoin lasiin. En äkkiseltään havainnut suurta eroa hiilihappotasossa, mutta en kyllä vertaillutkaan sen tarkemmin. Oluen hapot ei vielä muutenkaan olleet tavoitetasolla, joten täytyy testata vielä myöhemmin uudelleen.

Jatkossa voisi kokeilla myös siten, että laittaa letkun pätkän hanaan kiinni, jotta pullo täyttyy pohjalta käsin.

Minkälaisia ajatuksia, kokemuksia ja käytäntöjä muilla aiheesta?

Matts
Kisälli
Kisälli
Viestit: 620
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: Pullotus hanasta

ViestiKirjoittaja Matts » Ti Marras 21, 2017 16:46 pm

Ei kait tuossa muuta kuin että hanassa on aina pöpövaara ja kun pullossa ei enää tapahdu käymistä niin säilyvyys voi olla heikompi jollet vedä sitä ihan vaahdolla täyteen -> korkki.

Mutta varmasti ihan jees konsepti.

Avatar
Naali
Kisälli
Kisälli
Viestit: 784
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Pullotus hanasta

ViestiKirjoittaja Naali » Ti Marras 21, 2017 18:24 pm

Ei tuossa oikeastaan muuta ongelmaa ole kun vaahto pysyy kurissa kuin hapettuminen. Yleensä nuo sivistysmaissa growleriin tms. baarissa/panimolla ostetut oluet suositellaan juuri juomaan viikon sisään viimeistään lähinnä tästä syystä.
http://www.panimonurkka.fi, toistaiseksi uusin yrittäjä kotiolutainesten kaupassa Suomessa

kutipappa
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 26
Liittynyt: Ma Heinä 20, 2015 11:39 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: Pullotus hanasta

ViestiKirjoittaja kutipappa » Ti Marras 21, 2017 23:30 pm

Matts kirjoitti:Ei kait tuossa muuta kuin että hanassa on aina pöpövaara ja kun pullossa ei enää tapahdu käymistä niin säilyvyys voi olla heikompi jollet vedä sitä ihan vaahdolla täyteen -> korkki.


Tuota hanan pöpöasiaa en tullut ajatelleeksi. Ainakaan noissa Perlickin hanoissa ei ymmärtääkseni hirveästi sulun jälkeen pitäisi olla paikkoja oluelle jäädä asumaan. Käytön jälkeen jos huuhtelisi hanan starsanilla ja hanan päähän laittaisi vielä suojan niin luulisi pärjäävän. Varmaan onnistunee myös muilla hanoilla samaan tapaan. Tarkoitatko tuolla vaahdolla täyteen vetämisellä sitä, että mahdollisimman vähän happea jäisi pulloon? Hanasta ja kegistä pullotusta googletellessa vastaan tuli muutaman kerran vastaan "always cap on foam"-lausahdus.

Naali kirjoitti:Ei tuossa oikeastaan muuta ongelmaa ole kun vaahto pysyy kurissa kuin hapettuminen. Yleensä nuo sivistysmaissa growleriin tms. baarissa/panimolla ostetut oluet suositellaan juuri juomaan viikon sisään viimeistään lähinnä tästä syystä.


Testipulloa täyttäessä ei kyllä olut vaahdonnut juuri yhtään. Voisiko tuota hapettumisasiaa ehkäistä jollain konstein? Teillä Panimonurkalla oli ainakin jossain välissä myynnissä hapensyöjäkorkkeja. Onko niiden käyttökokemukset olleet millaisia?

Avatar
Naali
Kisälli
Kisälli
Viestit: 784
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Pullotus hanasta

ViestiKirjoittaja Naali » Ke Marras 22, 2017 0:01 am

kutipappa kirjoitti:
Matts kirjoitti:Ei kait tuossa muuta kuin että hanassa on aina pöpövaara ja kun pullossa ei enää tapahdu käymistä niin säilyvyys voi olla heikompi jollet vedä sitä ihan vaahdolla täyteen -> korkki.


Tuota hanan pöpöasiaa en tullut ajatelleeksi. Ainakaan noissa Perlickin hanoissa ei ymmärtääkseni hirveästi sulun jälkeen pitäisi olla paikkoja oluelle jäädä asumaan. Käytön jälkeen jos huuhtelisi hanan starsanilla ja hanan päähän laittaisi vielä suojan niin luulisi pärjäävän. Varmaan onnistunee myös muilla hanoilla samaan tapaan. Tarkoitatko tuolla vaahdolla täyteen vetämisellä sitä, että mahdollisimman vähän happea jäisi pulloon? Hanasta ja kegistä pullotusta googletellessa vastaan tuli muutaman kerran vastaan "always cap on foam"-lausahdus.

Naali kirjoitti:Ei tuossa oikeastaan muuta ongelmaa ole kun vaahto pysyy kurissa kuin hapettuminen. Yleensä nuo sivistysmaissa growleriin tms. baarissa/panimolla ostetut oluet suositellaan juuri juomaan viikon sisään viimeistään lähinnä tästä syystä.


Testipulloa täyttäessä ei kyllä olut vaahdonnut juuri yhtään. Voisiko tuota hapettumisasiaa ehkäistä jollain konstein? Teillä Panimonurkalla oli ainakin jossain välissä myynnissä hapensyöjäkorkkeja. Onko niiden käyttökokemukset olleet millaisia?


Aika mututasoisia kokemukset vielä parin testikerran jälkeen. Humala-aromit ainakin säilyivät yllättävänkin hyvin toistaiseksi ainoassa humalavetoisessa oluessa missä olivat käytössä. Siinä tosin oli myöskin samalla testissä vakuumipullotuslaite niin hapettuminen oli vedetty jo sillä todella minimaaliseksi. Keinokarbonoidun oluen pullotuksessa nuo kyllä ovat suosittuja kaupallisten panimoiden keskuudessa.
http://www.panimonurkka.fi, toistaiseksi uusin yrittäjä kotiolutainesten kaupassa Suomessa


Palaa sivulle “Tynnyrit ja hanat”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa