Sivu 1/1

Käymättömät makeutusaineet

Lähetetty: To Touko 10, 2018 19:56 pm
Kirjoittaja JaniH
Elikkäs tuli tuossa sellainen ajatus mieleen että millä makeuttaa esimerkiksi simaa, siideriä ja vaikkapa oluttakin kun mistään ei tahdo löytyä tietoa että käyttääkö hiiva mitäkin makeutusainetta. Kaupoissa on paljon steviapohjaisia makeutusaineita mutta käsittääkseni stevia kumminkin on itsessään sokeria pohjimmiltaan. Näistä löytyy harmillisen vähän tietoa ainakin suomen kielellä.

Re: Käymättömät makeutusaineet

Lähetetty: To Touko 10, 2018 20:52 pm
Kirjoittaja burp
Englanninkielellä löytyy tietoa paremmin. https://en.wikipedia.org/wiki/Stevia sanoo "not fermentable".
Myöskään laktoosia ei normaalit hiivat syö: https://en.wikipedia.org/wiki/Lactose

Re: Käymättömät makeutusaineet

Lähetetty: To Touko 10, 2018 21:37 pm
Kirjoittaja mursu
Myös käyvällä sokerilla (usein hunajalla/mehulla) voi makeuttaa simoja/siidereitä fermentaation jälkeen jos hiiva poistetaan riittävän tarkasti (suodatus) ja sen jakaantuminen estetään kaliumsorbaatilla. Tällöin kuitenkin mahdollisen karbonaation aikaansaaminen ei enää onnistu fermentaation avulla vaan se pitää tehdä hiilidioksidilla kegissä.

Varmempi mutta hankalampi ja riskaabelimpi konsti on pysäyttää pullokäyminen kesken pastöroimalla koko pullot (=tappamalla hiiva) siinä vaiheessa kun makeutta on jäljellä mutta karbonaatio on halutulla tasolla. Tuossa on kuitenkin oltava varovainen ja huolellinen tai pullot voivat hajota.

Siman kohdalla on myös mahdollista käyttää hiivaa joka ei pärjää niin korkeassa alkoholissa kuin mikä simaan muodostuu jolloin hiiva menee inaktiiviseksi ja käyminen pysähtyy vaiheessa jossa makeutta on vielä jäljellä (pullahiiva tai mietojen ale-oluiden hiiva vahvassa simassa). Tässäkin tapauksessa tietysti karbonointi ei onnistu enää pullossa vaan sitä haluttaessa tarvitaan kegi.

Laktoosi on tosiaan käymätön ja sitä käytetään etenkin milk stouteissa. Olutta voi makeuttaa ennenkaikkea valitsemalla hiivan joka jättää maltotrioosin käyttämättä (esim. jotkut britti ale-hiivat).