Oljet, apilat ja muut luonnontuotteet

Sokerin ja muiden, kuten kipsin ja suolojen käytöstä

Valvojat: suorama, Elmo

Avatar
BrewZealot
Kisälli
Kisälli
Viestit: 707
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 17:22 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Oljet, apilat ja muut luonnontuotteet

ViestiKirjoittaja BrewZealot » To Kesä 16, 2016 21:16 pm

Mitä luonnosta saatavaa voi ja kannattaa käyttää oluenteossa?
Juhannus lähestyy ja olisi mukava tehdä jotain maanläheistä silloin.

Saako vehnäolueen oljenmakua lisäämällä mäskiin olkia? Miten koivunmahla sopisi yhtälöön?
Katajaa on käytetty mm. Porterissa hyvin tuloksin ja sahdissa tietysti myös.

Mitä muuta luonnosta saisi hyötykäyttöön? Nokkoset, kuusenkerkät, apilat, voikukan terälehdet, marjat...

Kertokaa kokemuksistanne erilaisten luonnontuotteiden hyödyntämisestä oluenteossa! Mitä olette laittaneet ja miten on toiminut?

Avatar
timox
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 46
Liittynyt: La Loka 17, 2015 20:49 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Jokioinen
18 tai yli: Olen

Re: Oljet, apilat ja muut luonnontuotteet

ViestiKirjoittaja timox » Pe Kesä 17, 2016 23:21 pm

Mustikoita on tullut käytettyä mutta lopputuloksena oli jonkinsorttinen maltainen mustikkamehu. Ei mikään erikoinen. Mustikan lehdistä ja kukista tuli mukavan raikas hiukan metsäinen maku vaaleaan aleen. Tsekeissä käyttävät nokkosta, joten mikäpä ettei, voisi joskus heikkona hetkenä kokeilla. Koivunmahlakin oli ajatuksena keväällä mutta se on melko mitättömän makuista joten mahtaako tuoda suurtakaan säväystä lopputulokseen. Puolukat ja ruismaltaat toimii kivasti yhdessä, tulee vähän puolukkaruispuuron sävyjä. Mansikat on vielä kokeilematta mutta mitenkäs niistä saisi makua ilman että lopputulos on sotkuisen punaista...? Salvia, vaikkei luonnontuote olekaan, toimii stoutissa, ehkä basilikakin...

Mazku
Oppilas
Oppilas
Viestit: 156
Liittynyt: La Helmi 04, 2012 12:09 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Oljet, apilat ja muut luonnontuotteet

ViestiKirjoittaja Mazku » Ke Kesä 22, 2016 14:40 pm

Itse maistoin Brewdogin Summer Sour Beer tastingissa Rekolan Panimon "Kaksi Kotia Vailla humalaa" -olutta, jossa ei ole käytetty ollenkaa humalaa vaan maustettu suomalaisilla villiyrteillä ja pakurilla. Olut on tosiaan hapan vaikkei sen valmistamiseen ole käytetty perinteisiä hapanoluen valmistusmenetelmiä, vaan happamuus tulee yrteistä.

Olin näköjään ottanut kuvan etiketistä, jossa listataan ainesosat:
http://i.imgur.com/8maCjW2.jpg

Avatar
BrewZealot
Kisälli
Kisälli
Viestit: 707
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 17:22 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Oljet, apilat ja muut luonnontuotteet

ViestiKirjoittaja BrewZealot » Ke Kesä 22, 2016 17:33 pm

Kappas. Tuo Rekolan olut vaikuttaa mielenkiintoiselta, vallankin koska olen happamien ystävä. Täytyisi varmaan tehdä joku tuontyylinen keitos, vaikka pienenä testieränä.

Onko mitään arvauksia miten yrttejä on käytetty ja minkä verran? Mäskiin, keittoon, "kuivahumalointiin"?

PetteriSeppänen
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1211
Liittynyt: Ke Tammi 30, 2013 21:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Suomi
18 tai yli: Olen

Re: Oljet, apilat ja muut luonnontuotteet

ViestiKirjoittaja PetteriSeppänen » Ke Kesä 22, 2016 19:35 pm

BrewZealot kirjoitti:Kappas. Tuo Rekolan olut vaikuttaa mielenkiintoiselta, vallankin koska olen happamien ystävä. Täytyisi varmaan tehdä joku tuontyylinen keitos, vaikka pienenä testieränä.

Onko mitään arvauksia miten yrttejä on käytetty ja minkä verran? Mäskiin, keittoon, "kuivahumalointiin"?


Etiketissä näytti olevan yrtit, vain määrät puuttuu. Itse lähtisin esim 20g per yrtti per 20l.

kanerjus
Oppilas
Oppilas
Viestit: 193
Liittynyt: La Loka 04, 2014 0:12 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: orimattila
18 tai yli: Olen

Re: Oljet, apilat ja muut luonnontuotteet

ViestiKirjoittaja kanerjus » Ke Kesä 22, 2016 20:18 pm

eilen pullotin bretta ipan joka muhi porkkanaraasteen kanssa pari viikkoa. ei tullut makua eikä edes väriä

Avatar
BrewZealot
Kisälli
Kisälli
Viestit: 707
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 17:22 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Oljet, apilat ja muut luonnontuotteet

ViestiKirjoittaja BrewZealot » Ke Kesä 22, 2016 21:54 pm

PetteriSeppänen kirjoitti:
BrewZealot kirjoitti:Kappas. Tuo Rekolan olut vaikuttaa mielenkiintoiselta, vallankin koska olen happamien ystävä. Täytyisi varmaan tehdä joku tuontyylinen keitos, vaikka pienenä testieränä.

Onko mitään arvauksia miten yrttejä on käytetty ja minkä verran? Mäskiin, keittoon, "kuivahumalointiin"?


Etiketissä näytti olevan yrtit, vain määrät puuttuu. Itse lähtisin esim 20g per yrtti per 20l.

Määrät ja se missä vaiheessa ja miten käsiteltyinä laitetaan. Ehkä noita voisi koittaa lisätä vähän eri vaiheisiin ja katsoa mitä syntyy. =)

PetteriSeppänen
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1211
Liittynyt: Ke Tammi 30, 2013 21:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Suomi
18 tai yli: Olen

Re: Oljet, apilat ja muut luonnontuotteet

ViestiKirjoittaja PetteriSeppänen » Ke Kesä 22, 2016 22:14 pm

Totta tosiaan käyttötapa puuttuu. Ehkä turvallisinta keittää 5-15min?

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2989
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Oljet, apilat ja muut luonnontuotteet

ViestiKirjoittaja äyni » To Kesä 23, 2016 7:10 am

Pujo on sitten jossainmäärin myrkyllinen, hieman kannattaa olla varovainen sen kanssa.
Määräthän on tuoteselosteessa paljousjärjestyksessä. Eli noista mausteista pakuria on eniten, ja ainoana enemmän kuin hiivaa.

Mazku
Oppilas
Oppilas
Viestit: 156
Liittynyt: La Helmi 04, 2012 12:09 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Oljet, apilat ja muut luonnontuotteet

ViestiKirjoittaja Mazku » To Kesä 23, 2016 11:28 am

Noista käyttötavoista ja -määristä voisi lähteä kysymään Rekolan kavereilta?


Palaa sivulle “Sokerit ja muut "lisä"aineet”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija