Malmgårdin Huvila Arctic Circle Ale maistui suussani hyvältä. Sen valmistuksessa "käytetään tuoretta katajaa". Mutta miten? Tietäisikö joku?
Googlaillessani katajan käyttöä oluenpanossa on nimittäin tullut esiin monenlaisia vaihtoehtoja. On katajanmarjaa, -neulasia, -oksia. Tuottavatko kaikki saman maun? MIkähän niistä olisi kätevin pienimuotoisessa kotipanimotoiminnassa?
"Käytetään tuoretta katajaa"?
- Naali
- Kisälli
- Viestit: 838
- Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Helsinki
- 18 tai yli: Olen
- Paikkakunta: Helsinki
Re: "Käytetään tuoretta katajaa"?
Eikös sahtia aika usein suodateta tuoreiden katajanoksien läpi jollain tapaa. Tuo tulee "tuoreesta katajasta" ensimmäisenä ainakin mieleen katajanmarjojen lisäksi.
http://www.panimonurkka.fi, kotiolutainesten kauppaa Helsingin suunnalla.
-
- Janon sammuttaja
- Viestit: 67
- Liittynyt: Ti Syys 22, 2015 12:20 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Turku
- 18 tai yli: Olen
Re: "Käytetään tuoretta katajaa"?
Itse ajattelin koittaa joulusahdissa/oluessa jonka meinaan käyttää loppuun kegitystä varten, käyttää katajanmarjoja suoraan vierteeseen lisättynä. Toinen olisi uuttaa marjoista oma pikku vierre tyyliin mutteripannulla ja lisätä valmiiseen vierteeseen. Kokeiluja...
-
- Foorumilainen
- Viestit: 10
- Liittynyt: Ma Elo 31, 2015 22:18 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Pääkaupunkiseutu
- 18 tai yli: Olen
Re: "Käytetään tuoretta katajaa"?
Alkuperäiseen kysymykseen en osaa vastata, mutta..
Sahdin valmistuksessa (minun alueen perinteet) mäski keitetään kevyesti ennen vierteen laskemista (ja sitä vierrettä ei keitetä kuten olutta valmistaessa, vaan se hiivataan suoraan suodatuksen jälkeen). Tuoreet katajan oksat laitetaan sinne suodatuspatjaan, marjoineen neulasineen päivineen.
Olut on eri asia kuin sahti; olutmäskiä ei keitetä. Olutta tehdessä, jos katajaa käytetään jo mäskäyksessä, siitä irti saadut kemiat joutuvat kiehumaan tunnin verran.
Tietääkö joku minkälainen aine kataja on kuumennuksen ja ajan suhteen? Kestääkö tunnin keittämisen ilman epätoivottuja vaikutuksia? Vai pitäisikö käyttää kuten aromihumalia?
Sahtihommissa puisia astioita on "sanitoitu" keitetyllä katajavedellä, varmaan tästäkin tulee makuvaikutuksia..
Sahdin valmistuksessa (minun alueen perinteet) mäski keitetään kevyesti ennen vierteen laskemista (ja sitä vierrettä ei keitetä kuten olutta valmistaessa, vaan se hiivataan suoraan suodatuksen jälkeen). Tuoreet katajan oksat laitetaan sinne suodatuspatjaan, marjoineen neulasineen päivineen.
Olut on eri asia kuin sahti; olutmäskiä ei keitetä. Olutta tehdessä, jos katajaa käytetään jo mäskäyksessä, siitä irti saadut kemiat joutuvat kiehumaan tunnin verran.
Tietääkö joku minkälainen aine kataja on kuumennuksen ja ajan suhteen? Kestääkö tunnin keittämisen ilman epätoivottuja vaikutuksia? Vai pitäisikö käyttää kuten aromihumalia?
Sahtihommissa puisia astioita on "sanitoitu" keitetyllä katajavedellä, varmaan tästäkin tulee makuvaikutuksia..
- BrewZealot
- Kisälli
- Viestit: 705
- Liittynyt: To Kesä 12, 2014 17:22 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Turku
- 18 tai yli: Olen
Re: "Käytetään tuoretta katajaa"?
Meillä oli juhannuksena tehdyssä tummassa "Saunamajurissa" katajaa. Laitettiin katajaa mäskin sekaan sekä oksina, neulasina että marjoina. Lisäksi laitettiin keiton loppuvaiheessa marjoja humalalisäyksien tapaan. En tiedä mitä ne siihen tekivät kun oli muutenkin voimakas soppa, mutta pirun hyvää tuli eikä mitään ikäviä sivumakuja ole havaittu.
-
- Aloittelija
- Viestit: 40
- Liittynyt: Su Helmi 28, 2016 10:27 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Pohjois-Savo
- 18 tai yli: Olen
Re: "Käytetään tuoretta katajaa"?
Vanhassa palowijna oppaassa katajanmarjat liotetaan ennen survomista/murskausta.
§ . 2 . Katajan marjat pehmitetään ensisti kahtena päiwänä , wesi poiskaataan sitten ja tallelle pannaan , edespäin surwotaan marjat yhdellä puu-nuijalla josakusa puuastiasa , ja koska ne owat tulleet puuron kaltaisexi , päälle ammunnetaan lämmindä wettä ja sekoitettaan nijnkuin mäskäys jywistä , wihdoin , jähdyttäisä päälle lyödän katajanmarjan-wesi , joka tallelle pandijn , ja astia eli amme peitetään , jonga jälken koska oikia aika tulee , tämän mäskäyxen kanssa menetetään samalla tawalla , kuin sengin kanssa , josta 2:sen Kappaleen 2:sa §:sa kirjoitettu on .
§ . 2 . Katajan marjat pehmitetään ensisti kahtena päiwänä , wesi poiskaataan sitten ja tallelle pannaan , edespäin surwotaan marjat yhdellä puu-nuijalla josakusa puuastiasa , ja koska ne owat tulleet puuron kaltaisexi , päälle ammunnetaan lämmindä wettä ja sekoitettaan nijnkuin mäskäys jywistä , wihdoin , jähdyttäisä päälle lyödän katajanmarjan-wesi , joka tallelle pandijn , ja astia eli amme peitetään , jonga jälken koska oikia aika tulee , tämän mäskäyxen kanssa menetetään samalla tawalla , kuin sengin kanssa , josta 2:sen Kappaleen 2:sa §:sa kirjoitettu on .
Palaa sivulle “Sokerit ja muut "lisä"aineet”
Paikallaolijat
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa