Hunajan käyttö

Sokerin ja muiden, kuten kipsin ja suolojen käytöstä

Valvojat: suorama, Elmo

Voimakerroin
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 12
Liittynyt: Ti Huhti 01, 2014 16:04 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Hunajasta..

ViestiKirjoittaja Voimakerroin » To Touko 15, 2014 3:23 am

Hep.

a) Kuinka paljon hunajasta oletetaan käyvän? Jääkö hunajasta jotain sokereita vierteeseen, joka ei käy? Kuinka paljon ja millä hiivalla? (Simaahan tässä ollaan tekemässä, tai siiden mausteeksi sovelletaan..)

b) Allekirjoittaneelle on jäänyt jotain traumoja aikoinaan, kun hunajalla maustettua kiljua ei saanut käymään ei sitten millään. Velimies tarjosi tähän teorian, notta juokseva hunaja saadaan juoksevaksi jollakin säilöntäaineella, joka estää kiteytymisen. Olisiko parempi päykkää "jöötiä" hunajaa? Hajatelmia?

- F

Kalle
Oppilas
Oppilas
Viestit: 188
Liittynyt: To Helmi 05, 2009 11:45 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Hunajasta..

ViestiKirjoittaja Kalle » To Touko 15, 2014 9:04 am

Tein juuri ~10% siman ja FG oli 0.998 vaikka hiivana oli wlp sweet mead http://www.whitelabs.com/yeast/wlp720-s ... wine-yeast kyllä se vaikuttaisi aika loppuun asti käyvän.

Hunaja laskee pHta tehokkaasti ja itse huomasin, että käyminen pysähtyi 1.050 tienoille, pienen googlettelun jälkeen päädyin lisäämään liitua ja sain pH:n nostettua yli 3.8 jolloin käyminen taas lähti käyntiin. Liitua tarvitsi 20 litraan 13 grammaa. OG oli 1.070

PetteriSeppänen
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1194
Liittynyt: Ke Tammi 30, 2013 21:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Suomi
18 tai yli: Olen

Re: Hunajasta..

ViestiKirjoittaja PetteriSeppänen » To Touko 15, 2014 17:03 pm

Välittömästi Fobballe viestiä laittomista keitoksista :mrgreen:

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2981
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Hunajasta..

ViestiKirjoittaja äyni » To Touko 15, 2014 19:12 pm

PetteriSeppänen kirjoitti:Välittömästi Fobballe viestiä laittomista keitoksista :mrgreen:


Mitenniin laittomista?

Jos viittaat siihen, että ei käytetä hedelmiä / muita kasvinosia, niin sanoohan asetus, että:
Valmistettaessa ‹alkoholijuomia› 3 momentissa tarkoitettuun käyttöön saadaan käymisen edistämiseksi käyttää sokerivalmisteita tai hunajaa sekä valmistuksen kannalta tarpeellisia kemikaaleja, ei kuitenkaan erillisiä aromiaineita tai -valmisteita.


Kyllähän nyt sima vaatii hunajaa ja/tai sokeria käymisen edistämiseksi. Jää käyminen kovin heikoksi jos niistä sitruunanviipaleista pitäisi kaikki käytettävä sokeri saada. Eikä tuossa muutenkaan ole mitään kiellettyä.
Toki jos kovin tiukasti asetusta tulkitsisi, niin voisi ajatella, että suurin osa sokereista pitäisi tulla kasveista, mutta missään ei varsinaisesti niin sanota.

Mikä on mielenkiintoista, niin asetus kieltää aromiaineiden ja -valmisteiden käytön. Ei siis saa maustaa alkoholijuomia kenotekoisilla mausteilla.

Avatar
Votkaiguaani
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1119
Liittynyt: Pe Syys 04, 2009 0:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Hunajasta..

ViestiKirjoittaja Votkaiguaani » Pe Touko 16, 2014 9:17 am

äyni kirjoitti:Mikä on mielenkiintoista, niin asetus kieltää aromiaineiden ja -valmisteiden käytön. Ei siis saa maustaa alkoholijuomia kenotekoisilla mausteilla.

Mitäköhän tällä asetuksella on tarkoitus estää? Salmiakkikiljun tekemistä?

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2981
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Hunajasta..

ViestiKirjoittaja äyni » Pe Touko 16, 2014 9:33 am

Votkaiguaani kirjoitti:
äyni kirjoitti:Mikä on mielenkiintoista, niin asetus kieltää aromiaineiden ja -valmisteiden käytön. Ei siis saa maustaa alkoholijuomia kenotekoisilla mausteilla.

Mitäköhän tällä asetuksella on tarkoitus estää? Salmiakkikiljun tekemistä?


Ei voi tehdä esanssisiideriä.
Lainsäätäjä on ilmeisesti huolissaan mietojen alkoholijuomien laadusta.

Punnikaani
Jäsen
Jäsen
Viestit: 2
Liittynyt: Ti Elo 18, 2015 17:08 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tuusula
18 tai yli: Olen

Hunajan käyttö

ViestiKirjoittaja Punnikaani » To Elo 20, 2015 23:05 pm

Tervehdys!
Tarhaan mehiläisiä ja ajattelin kokeilla hunajaa seuraavassa oluterässäni. Onko kellään kokemusta hunajan käytöstä? -Missä vaiheessa pönttöön?vai olisiko järkevämpää lisätä esim pullotusvaiheessa jälkikäymissokerina?

Lähinnä tässä mietiskelen että mikä olisi paras keino saada hunajasta makua ja aromia olueen.

kaikki vinkit ja neuvot otan mielelläni vastaan!

puutarhatonttu
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 35
Liittynyt: La Syys 14, 2013 19:24 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Pälkäne
18 tai yli: Olen

Re: Hunajan käyttö

ViestiKirjoittaja puutarhatonttu » Pe Elo 21, 2015 15:50 pm

Yhdessä reseptissä hunaja lisätään vierteeseen keiton lopussa, "flame out". Tätä jouluolutta olisi tarkoitus laittaa lähipäivinä.

marlehtin
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 35
Liittynyt: La Touko 02, 2015 19:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Hunajan käyttö

ViestiKirjoittaja marlehtin » Pe Elo 21, 2015 16:32 pm

Jälkikäymissokerina hunaja toimii kyllä sokerina, mutta makua ei minulla ole jäänyt yhtään 3-6g/L lisäyksenä. Ja muistaakseni joku hunajantuottaja artikkelissaan sanoi, että hunajaa ei pitäisi lämmittää tai aromit katoavat hyvinkin nopeasti. Täysin mututuntumalta sanoisin siis, että pönttöön heti jäähdyttämisen jälkeen tai pääkäymisen loputtua liuotettuna kylmään veteen. Täysin siis mutua, joten jos joku tietää paremmin, niin itseänikin kiinnostaa.

EDIT: Google on ystävä http://beersmith.com/blog/2009/09/05/br ... ith-honey/

...add it directly to the beer while it is fermenting. Ideally it should be added at high kraeusen (when fermentation is at its maximum activity)...

Tuossa puhutaan pastöroimisesta, mutta hunaja on antibakteerista jo itsessään, joten en usko kontaminaatioriskiä olevan. Itse olen käyttänyt sitä kylmään veteen liotettuna hiilihapotukseen ilman mitään ongelmia muutamassakin erässä. On kyllä hidasta käymään, joten vaihdoin panimosokeriin.

Punnikaani
Jäsen
Jäsen
Viestit: 2
Liittynyt: Ti Elo 18, 2015 17:08 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tuusula
18 tai yli: Olen

Re: Hunajan käyttö

ViestiKirjoittaja Punnikaani » Ma Elo 31, 2015 21:03 pm

kiitos teille vastauksista, kokeilemisen arvoista asiaa! myös jouluolutreseptin otin talteen.

tällainenkin keskustelu löytyi: viewtopic.php?f=5&t=349

Mutta vielä omakohtainen kokemus puuttuu, joten täytyypä panna tuumasta toimeen.

Avatar
Votkaiguaani
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1119
Liittynyt: Pe Syys 04, 2009 0:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Hunajan käyttö

ViestiKirjoittaja Votkaiguaani » Ti Syys 08, 2015 22:14 pm

Yhdistelin hunaja-aiheiset ketjut eri alueilta tänne.


Palaa sivulle “Sokerit ja muut "lisä"aineet”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa