Maito/laktoosi

Sokerin ja muiden, kuten kipsin ja suolojen käytöstä

Valvojat: suorama, Elmo

Ratto
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 384
Liittynyt: Pe Heinä 06, 2012 20:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Maito/laktoosi

ViestiKirjoittaja Ratto » La Syys 01, 2012 12:38 pm

Tuli tuossa Tanskan reissulla maistettua ensimmäistä kertaa milk stouttia (BeerHere Ammestout), ja olihan pehmeä makuelämys! Löysin foorumilta vain yhden reseptin aiheesta pettun tekemänä (http://kotiolut.com/viewtopic.php?f=5&t=1173&p=9362&hilit=milk+stout#p9362). Onko muilla kokemusta laktoosin käytöstä panemisessa? Onko maitosokeri käymiskelpoinen vai jääkö se vain makeuttamaan lopputuotetta? Tämä kiinnostaa näin laktoosi-intolerantikkona... Voisiko laktoosin korvata lisäämällä maitoa vierteen keiton aikana? Tästä voisi tulla myös muita hauskoja makuja olueen. Rasvaisen maidon käytöstäkään ei liene ongelmaa, sillä kaurakin sisältää aika reilusti rasvaa.

Ajatuksia/kokemuksia?

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Maito/laktoosi

ViestiKirjoittaja suorama » Ma Syys 03, 2012 22:13 pm

Laktoosia olen kokeillut muutamia kertoja muinoin uute oluen aikana.
Ei sanottavaa vaikutusta.
Laktoosi on käymiskelvoton olut hiivalle. Mutta ei oikeastaan ollenkaan makea.
Maitoa en suosittelisi laittamaan vierteeseen. Vierre mm. suht hapanta (kuaguloituisiko / happanisi / juoksettuisiko?) ja säilyvyys ogelmat voisi tulla kyseeseen.
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Ratto
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 384
Liittynyt: Pe Heinä 06, 2012 20:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: Maito/laktoosi

ViestiKirjoittaja Ratto » Ti Syys 04, 2012 14:12 pm

Mahtaako juoksettumisesta olla haittaa, jos maitoa keitetään vaikka sen tunnin. Luulisi maidon proteiineille käyvän samoin kuin viljankin, eli flokkaantuvan keittoastian pohjalle. Muiden maidon ainesten vaikutuksista on kyllä vaikea sanoa.

Lyhyellä googlauksellakaan ei juuri mitään kovin älykkäitä esimerkkejä maidon käyttämisestä löytynyt, milk stoutista kylläkin.

Brew your own -julkaisun artikkeli milk stouteista kertoo maidon lisäyksen stoutteihin olleen tavallista 1800-luvulla. Artikkeli ei tosin sano onko maito lisätty valmiiseen stouttiin vai jo aiemmin. Juoksettuminen antaisi ymmärtää jälkimmäistä.
http://byo.com/stories/beer-styles/article/indices/11-beer-styles/1160-milk-stout-it-does-a-body-good

Japanissa, tuossa lonkerohirviöiden maassa, joku on jo kokeillut käyttää noin 30% maitoa vierteen (?) määrästä. Tämä vain siksi, että maitoa oli tuotettu liikaa ja sitä oli jouduttu kaatamaan pois. Tavara on tietysti nimeltään Bilk.
http://www.bloggingstocks.com/2007/02/14/milk-beer-two-great-tastes-that-taste-great-together/

Lisäksi Ranskassa joku on käyttänyt kefir-bakteerikannalla "vierrettä", jossa on 75% maitoa ja 25% mallasta.
http://outhouserag.typepad.com/outhouserag/2005/09/brewing_beer_fr.html

mallas-matti
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 57
Liittynyt: Ma Syys 12, 2011 9:10 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Joensuu
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Re: Maito/laktoosi

ViestiKirjoittaja mallas-matti » Ti Syys 04, 2012 16:14 pm

Maidon lisääminen kuulostaa pervolta - tosin eihän sitä kokeilematta tiedä :)

Jotkut laktoosi intoleranssin omaavat käyttänyt kuulemma makeutusaineitakkin. Makuhan on sitten täysin erillainen kuin laktoosia lisäämällä...

Mistä muuten laktoosia saa ostettua? Saako edes suomesta helpolla...
Epäonnistumisien kautta kaljalle:
http://www.mallas-matti.fi/

Ratto
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 384
Liittynyt: Pe Heinä 06, 2012 20:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: Maito/laktoosi

ViestiKirjoittaja Ratto » Ti Syys 04, 2012 16:38 pm

Ilmeisesti apteekista pitäisi saada ja the internetsistä.

http://kotiolut.com/viewtopic.php?f=5&t=838

kalukalle
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 19
Liittynyt: To Kesä 02, 2011 23:16 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Maito/laktoosi

ViestiKirjoittaja kalukalle » Ti Syys 04, 2012 20:22 pm

Apteekeissa laktoosia on usein varattuna ex tempore- lääkkeenvalmistukseen ja sitä saa pyytämällä ostaa pieniäkin määriä, jos ei halua tilata koko purkkia. Apteekista löytyy myös joitain muita panohommissa tarvittavia asioita kuten iodophor-tyyppistä desinfiointiaineitta (betadine), maitohappoa ja viinaa puhdistukseen/desinfiointiin (desinfektol P).


Palaa sivulle “Sokerit ja muut "lisä"aineet”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija