Tuntematon humala

Kuinka humalien kasvatus Suomessa onnistuu.

Valvojat: suorama, Elmo

Avatar
VonKluge
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 218
Liittynyt: Ma Heinä 26, 2010 20:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Espoo

Tuntematon humala

ViestiKirjoittaja VonKluge » To Heinä 29, 2010 22:14 pm

Osaako joku sanoa mistä humalia voisi tunnistaa? Vanhempien puutarhassa kasvaa joku humala kasvi joka on ilmeisesti kymmenen vuotta sitten saatu joltain tuttavalta, maassa se on kasvanut pian 5 vuotta ja ilmeisesti ihan hyvän kokoinen(ilmeisesti talvehtii erittäin hyvin). Ilmeisesti kyseessä on joku ihan perus humala lajike jota suomessa kasvatetaan. Vanhempani kuvasivat sen runkoa "liimaisaksi" ja se tuntuu kasvavan hyvin suoraa puuseinääkin vasten(jos tästä nyt on apua vai liekö joku humalan perusominaisuus). Osaako joku sanoa mikä se voisi olla?
Ilmeisesti ne "kävyt" alkavat jo hieman kellertää joten pyysin vanhempia keräämään ne talteen, onko tällä paljoa vaikutusta?
Kieltämättä mukava bonari tulevaisuuden valmistuksiin jos nuo on vain käytettäviä. =)

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2811
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Tuntematon humala

ViestiKirjoittaja suorama » Pe Heinä 30, 2010 11:59 am

Eipä näistä tiedä ketä ne on ja kertoakaan ne ei osaa =)

Kun kävyt kuivattu, pakattu ja pakastettu, tee pieniä satseja jotka
1. katkeroit,
2. flavoroit ja
3. aromisoit tuolla humalalla.

Siis kolme eri keitosta. Näistä koe eristä ei sinällään kuulukaan tulla erinomaista olutta mutta humalan ominaisuudet pitäisi olla tunnistettavissa.

Usein suomalaissa "alkuperäisissä" viljelyhumalissa ei ole kovinkaan runsas alfahappo pitoisuus.

Jos itse lähtisin kokeilemaan (kuten odotettavissa onkin =) ), tekisin satsit seuraavalla tavalla.
Alku valmistelut
Keittäisin vierteen
1,75 kg pilsnermaltaasta josta 8 litraa valmista vierrettä hiivausta vailla (70% hyöty) OG olisi siis 1.047.
Eli kiehuttamatonta vierrettä olisi n. 9 litraa

1. Katkero koekeitos.
- ~3 litraa vierrettä
- 5g humalia.
Kiehutusta 60 min.
Hiivaus Nottinghamilla ~1/2 pussia ja käyminen ~16 asteessa.
Jos humalassa 5% AA niin katkeroa about 21 IBUa

2. - Samat raaka-ainet kuin edellisessä

Kiehutus 20 min, jossa pitäisi olla flavorin huippu.
Siltikin katkoroakin ehtisi tulla n.13 IBUa

3. Samat raaka-aineet kuin edellä.

Kiehutusta max. 7min jossa aromit pitäisi olla huipussaan
(IBUja kertisi vieläkin sellaiset 6 IBUa).

Kun oluet olisivat valmiina, voisi maistella ja haistella miltä kyseinen humala vaikuttaa. Onko siinä mukava katkero vai onko se aivan liian karkea. Entä maku, löytyykö sitrusta, mäntyä jne. Miten sitten tuoksu, onko ruohoinen havuinen jne. Vai voiko humalaa käyttää ollenkaan.
Seuraavaksi sitten voisi testailla joko niin, että tekee koe satsin humaloiden kaikki vaiheet tällä humalalla tai sitten humaloi tällä humalalla parhaimmalta vaikuttavan osa-alueen ja jollain toisella muut.

Ei muuta kuin kokeilemaan!
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Kiljumies
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1052
Liittynyt: Ke Heinä 01, 2009 22:54 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Tuntematon humala

ViestiKirjoittaja Kiljumies » La Heinä 31, 2010 7:41 am

Hmm... Uuden kämpän pihassa kasvaa myös humala. Käpyjä ei näy muutakuin edellisvuoden kuivaneita. Pitäisikö käpyjen olla jo valmiita tähän aikaan vai riippuuko lajikkeesta? Voi olla että ei tee käpyjä kun on ollut aika kuivaa/kuumaa eikä varmaan oo saanut vettä...

Ninkasi
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 61
Liittynyt: Pe Touko 28, 2010 17:59 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Savo
18 tai yli: Olen

Re: Tuntematon humala

ViestiKirjoittaja Ninkasi » Ma Elo 02, 2010 18:14 pm

Mulla on pihalla kahta humalaa. Kummankaan lajikkeesta ei ole mitään tietoa. Toinen istutettu 30-luvulla ja toinen 80-luvulla. 30-lukulainen varmaan jotain wanhaa "maatiaishumalakantaa". 30-lukulainen on jo alkanut tekemään runsaasti käpyjä. 80-lukulainen ei oikeastaan ole vielä käpyjä tehnyt; vähän kukkimista aloitellut. Ehdottomasti kerään talteen, pakastan ja käytän mitä noista sitten tuleekin.

Kiljumies
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1052
Liittynyt: Ke Heinä 01, 2009 22:54 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Tuntematon humala

ViestiKirjoittaja Kiljumies » Ma Elo 02, 2010 20:30 pm

No toivottavasti tuo sitten on vaan vähän myöhäisempi lajike...
Näytti olevan sadonkorjuuaikoja eri lajikkeille tuolla:
http://olutopas.info/wiki/index.php?tit ... alajikkeet

Avatar
Kaljaasi
Kisälli
Kisälli
Viestit: 654
Liittynyt: La Huhti 17, 2010 11:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: SnadiStadi
Viesti:

Re: Tuntematon humala

ViestiKirjoittaja Kaljaasi » Ke Elo 25, 2010 23:40 pm

Pikasesti silmäillen olutviki listaa luulen niiden olevan lähinnä saksassa, englannissa, jenkeissä, tsekeissä jne kasvatettavia yleisimpiä lajikkeita. Olisko suomalaiset jotain toisia, näin luulisin ainakin vanhempien kohdalta.
Jos sais Terran reissullansa

Avatar
Kaljaasi
Kisälli
Kisälli
Viestit: 654
Liittynyt: La Huhti 17, 2010 11:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: SnadiStadi
Viesti:

Re: Tuntematon humala

ViestiKirjoittaja Kaljaasi » Ke Elo 25, 2010 23:52 pm

Tässä kuva Lisää kun googlaat: humulus lupulus ja images,
Liitteet
humala .jpg
Jos sais Terran reissullansa

Avatar
VonKluge
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 218
Liittynyt: Ma Heinä 26, 2010 20:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Espoo

Re: Tuntematon humala

ViestiKirjoittaja VonKluge » La Loka 02, 2010 13:51 pm

No niin eilen pullotin lagerin jossa oli käytetty kyseistä humalaa niin katkerona(60min) kuin flavorina(17min) ja lopputulos on LAPPARIA! Satsin koko oli hieman alle 10litraa ja käytin muistaakseni 10-15g per annos. Maku on siis todella kevyt, ei suurempia hedelmällisiä makuja tai katkeroa. Odotetaan vielä että hapot tulee ja vähän kypsyy, mutta aika kevyttä tuo humala tuntuu olevan. Toisaalta ihan hyvin toimii tuossa, teen seuraavaksi uuden satsin hieman suuremmalla määrällä, ehkä sieltä alkaa irtoamaan enemmän makua ja katkeroa.

Avatar
VonKluge
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 218
Liittynyt: Ma Heinä 26, 2010 20:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Espoo

Re: Tuntematon humala

ViestiKirjoittaja VonKluge » La Loka 09, 2010 20:24 pm

Tänään maistoin ekan pullon, maku muuttunut enemmän Fosters maiseksi mutta hieman kevyempi. Maku erittäin heikko, korkeintaan aromi tai kuivahumalointiin ja silloinkin tuplana normaaliin verrattuna.


Palaa sivulle “Humalien kasvattaminen”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa