Humalatarhan perustus

Kuinka humalien kasvatus Suomessa onnistuu.

Valvojat: suorama, Elmo

masafi
Kisälli
Kisälli
Viestit: 576
Liittynyt: La Heinä 25, 2015 15:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lappi
18 tai yli: Olen

Re: Humalatarhan perustus

ViestiKirjoittaja masafi » Pe Syys 23, 2016 17:07 pm

Viime syksynä istutetut tetnanger,cascade,magnum sekä polaris n. pariin metriin yltää.Hellertau tradition tänä keväänä istutettu meni kolmeen metriin.Nyt syksyllä laitoin suomi humalan kasvaa.Siitä nyt ei vielä näkyvissä mitään.
RDWHAHB

randombypasser
Jäsen
Jäsen
Viestit: 1
Liittynyt: Su Huhti 23, 2017 17:52 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: Humalatarhan perustus

ViestiKirjoittaja randombypasser » Su Huhti 23, 2017 18:07 pm

Humala-hakuja (?) tehdessäni päädyin tännekin ja tuli tämän viestiketjun osalta mieleen pari juttua joihin voisin kommentoida hiukan.

Ensimmäinen koskee tuota valoisa/pimeä -suhdetta.
Luultavasti nk. tehoisa lämpösumma on määräävin tekijä kasvun kannalta, mutta valolla voi olla paljon merkitystä käpyjen kypsymisen kanssa. Yleisesti ottaen pohjoisissa oloissa kasvukauden alun ja lopun määrää pääosin tehoisa lämpösumma, valon määrällä ei tässä asiassa ole tyypillisessä tilanteessa mitään merkitystä. Sen sijaan sadon kypsymisen kanssa valolla voi olla paljonkin merkitystä, tomaatit ovat tästä hyvä esimerkki jääden vihreiksi/keltaisiksi jos kasvatusjakso venyy myöhään ja valon määrä alkaa vähenemään nopeaa tahtia kuten meilläpäin on syksyisin tapana. Valoa meillä periaatteessa riittää maalis/huhti -taitteesta aina lokakuun lopulle, jos keski- ja etelä-Eurooppaan verrataan, mutta lämmön suhteen tilanne ei sitten menekään enää päittäin.

Toinen kommentti tulee sitten niille muutamille joilla jo oli tai on äskettäin saatuna joitain vanhemman kannan humalia hallussaan. LUKE (ent. MTT) kerää kaikkea mahdollista vanhaa hyötykasvikantaa Suomesta ja olisivat varmasti kiinnostuneita humalan juurakoista joiden lajista ei ole muuta tietoa kuin että "ollut naapurin mummun pihassa kasvamassa ainakin 40 vuotta". Laittakaa siis, resurssienne puitteissa, hyvä kiertämään ja ottakaa LUKE:en yhteyttä jos omaatte "perintö" humalia. Meidän mökiltä löytynyt kuvitteellinen antiikkihumala ei ollut lopulta sellaista nähnytkään, mutta raparperi oli jotain vanhaa kantaa josta olivat iloisia, vaikka ko. kanta heillä oli jo.


Palaa sivulle “Humalien kasvattaminen”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija