Joko olisi aika korjata sato?

Kuinka humalien kasvatus Suomessa onnistuu.

Valvojat: suorama, Elmo

Avatar
VPM
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 24
Liittynyt: Pe Tammi 13, 2017 10:54 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Torppi
18 tai yli: Olen

Re: Joko olisi aika korjata sato?

ViestiKirjoittaja VPM » Pe Elo 11, 2017 19:16 pm

IMG_20170811_191447.jpg
Oisko kellään heittää alfahappoveikkausta suomihumalalle? Tein makutestin tämän ja Willametten kanssa. Olihan se reilusti miedompi aromiltaan ja ehkä mäntyisempi tjs, mutta katkeroa oli aika lailla saman verran. En vaan ole koskaan maistanut muita käpyjä, niin en osaa arvioida miten paljon esim. tuplasti korkeampi alfahappo maistuisi.

burp
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 57
Liittynyt: Ti Elo 04, 2015 23:04 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: Joko olisi aika korjata sato?

ViestiKirjoittaja burp » Pe Elo 11, 2017 20:29 pm

Veikkaisin että vaihtelee mm. kasvupaikan mukaan paljonkin. Googletin "growing hops measure bitterness" ja vastaus tuntuu olevan, että täytyy vain kokeilla.

https://www.homebrewersassociation.org/ ... pic=4172.0
http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=170862

Avatar
VPM
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 24
Liittynyt: Pe Tammi 13, 2017 10:54 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Torppi
18 tai yli: Olen

Re: Joko olisi aika korjata sato?

ViestiKirjoittaja VPM » Ti Elo 15, 2017 13:07 pm

Sahti kirjasta: "Suomalaiset maatiaishumalat ovat yleensä katkeropitoisuudeltaan ja aromeiltaan mietoja. Niiden tuoksu ja maku on usein yrttinen ja muistuttaa eniten saksalaisia ja itäeurooppalaisia humalia".

Tämä on tosiaan Ruotsin vallan aikaista humalaa. Täräytän koko 120g satsin n. 20 litraan, eiköhän siitä makua irtoo.

aarle
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 77
Liittynyt: Pe Marras 20, 2015 23:35 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vantaa
18 tai yli: Olen

Re: Joko olisi aika korjata sato?

ViestiKirjoittaja aarle » To Elo 16, 2018 21:26 pm

Sain Vaasasta viimme syksynä humalan juuria ja istutin mökille. Lajikkeesta ei tietoa mutta ainakin 30 v vanha. Hyvin rupesi keväällä kasvamaan ja on tuottanut aika paljon käpyjä. Nyt pitäisi arpoa koska korjataan sato. Vielä ei yhtään näy ruskeaa väriä. Hain hedelmäkuivurin Motonetin tarjouksesta. Kuivurin lämpötilasäätö lähtee 35 asteesta. Nopeasti mitattuna oli 31 astetta joka on hyvä humalille. Yhdellä sivulla väitetään että pitäisi jättää 10 % jäännöskostetta. Ensin otetaan koe-erä punnitaan ja kuivataan täysin kuivaksi ja punnitaan uudestaan. Sitten lasketaan paljonko pitäisi painaa 10 % kosteudella ja loput kuivataan sen mukaan. Onkohan se noin tarkkaa.
IMG_1760.JPG
IMG_1761.JPG

aarle
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 77
Liittynyt: Pe Marras 20, 2015 23:35 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vantaa
18 tai yli: Olen

Re: Joko olisi aika korjata sato?

ViestiKirjoittaja aarle » Ma Elo 27, 2018 21:35 pm

Nyt on kävyt poimittu ja kuivattu. Yhdestä salosta tuli 4 litraa. Pitää kokeilla seuraavaksi valmistuvan oluen kanssa.
20180824_110644[1].jpg


Palaa sivulle “Humalien kasvattaminen”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija