Sivu 1/1

Olutta soleramenetelmällä

Lähetetty: Pe Loka 05, 2018 12:06 pm
Kirjoittaja akithegod
Soleramenetelmä on vanha tapa valmistaa erilaisia ikäännytettyjä tuotteita, kuten sherryä ja portviiniä tai balsamicoa. Ideana on kypsyttää tuotetta isossa tynnyrissä, josta esimerkiksi kerran vuodessa pullotetaan osa ja pullotetun osuuden tilalle laitetaan nuorempaa (tai kokonaan uutta) erää. Jos "vaihdettava" osuus pidetään alle puolessa, tynnyrin sisällön keski-ikä kasvaa jatkuvasti. Olutpuolella menetelmää käytetään erityisesti hitaasti kypsyvissä (hapan)oluissa.

Onko kellään foorumilla kokemusta menetelmästä kotipanimomittakaavassa? Olen aikeissa aloittaa oman soleran lähitulevaisuudessa. Määrällisesti 30-50 litraa on omaan käyttööni sopiva riippuen pullotanko vai kegitänkö oluen. Tammitynnyrin tai ison rosteripöntön käyttö ei tule onnistumaan, joten pyhitän soleralle kaksi tai kolme kegiä riippuen koosta.

Aloitan flanders red -henkisellä virityksellä. The Yeast Bayn reseptiarkiston perusteella olen päätynyt seuraavankaltaiseen reseptiin:
OG 1.055-1.060, 5-10 IBU
~35 % Château Pilsen 2rs
~35 % Château Vienna
~20 % Château Wheat Munich Light
~5 % Château Special B
~5 % Château Arôme
Mallastamatonta vehnää lisäruoaksi pöpöille?

Aloitan kahdella kegillisellä vierrettä, joihin pitchaan eri pöpöt. Yeast Bayn Melange tai House Blend toiseen, Wyeastin Roselare Blend tai White Labsin Belgian Sour Mix toiseen. Puolen vuoden kohdalla ensimaisto ja mahdollisesti kolmannen kegin pyhitys.

Re: Olutta soleramenetelmällä

Lähetetty: Pe Loka 05, 2018 15:21 pm
Kirjoittaja Matts
Jenkkifoorumilla (homebrewtalk) oli dudes joka oli juurikin erikoistunut Flanders rediin. Yritin tehdä asiasta pikaista hakua, mutta en löytänyt threadia sukkana. Dudella oli myös asialle omistautunut blogi. Ja muistelisin että homma toimi hienosti ja tyyliin kolmas sykli oli paras (jossain 2v kohilla). Kandee penkasta asiaa enemmän jos on aikaa.

Anyho kun joku vuos sitten tästä melkein innostuin, mutta perus ongelma on etten ite kamalasti pidä sour alesta vaikka happaman ystävä muuten olenkin :D.

Re: Olutta soleramenetelmällä

Lähetetty: La Loka 06, 2018 19:13 pm
Kirjoittaja ölppänä
Ei pitkäaikaista kokemusta, mutta itsellä on 32l lasipullossa vaalea "lambic" tyylinen olut. Kaksi vuotta nyt ollut, noin vuosi sitten otin ekan pullotuksen, kohta tarkoitus ottaa seuraava. Noi 15l otan kerrallaan.

Re: Olutta soleramenetelmällä

Lähetetty: Su Loka 07, 2018 21:50 pm
Kirjoittaja akithegod
Matts kirjoitti:Jenkkifoorumilla (homebrewtalk) oli dudes joka oli juurikin erikoistunut Flanders rediin. Yritin tehdä asiasta pikaista hakua, mutta en löytänyt threadia sukkana. Dudella oli myös asialle omistautunut blogi. Ja muistelisin että homma toimi hienosti ja tyyliin kolmas sykli oli paras (jossain 2v kohilla). Kandee penkasta asiaa enemmän jos on aikaa.

Jostain Homebrewtalkin syövereistä sainkin tähän alun perin kipinän. Olisikohan ollut Mad Fermentationist -blogi, johon sieltä eksyin - paljon hyvää asiaa myös soureista yleisesti, veden säädöstä yms.

Tilasin eilen tarpeet kahteen kegilliseen. 3 kg Château Pale Alea ja Viennaa, 2 kg Château Munich Lightia, 0,5 kg Cháteau Arômea ja Special B:tä. Lisäksi kilo vehnähiutaleita. Humalointiin 25 g Strisslespaltia first worttina, ~6 IBU. Toiseen kegiin Wyeastin Roeselare Blend ja toiseen Yeast Bayn Melange. Alkoholipitoisuus mennee lopulta vähän yli 7 %, joka on kaupallisten versioiden perusteella varsin sopiva vitamiinipitoisuus. Tammea voisin myös lisätä jossakin muodossa pääkäymisen jälkeen...

ölppänä kirjoitti:Ei pitkäaikaista kokemusta, mutta itsellä on 32l lasipullossa vaalea "lambic" tyylinen olut. Kaksi vuotta nyt ollut, noin vuosi sitten otin ekan pullotuksen, kohta tarkoitus ottaa seuraava. Noi 15l otan kerrallaan.

Aloititko jollain kaupallisella pöpöblendillä vai annoitko ihan lambic-henkeen tilaa takapihan bakteereille ja villihiivoille? Mitkä oli fiilikset ekoja pullotuksia maistellessa? Oletko muuttanut lisättävän vierteen reseptiä, ja lisäätkö sen käymispulloon ihan vierteenä vai käytätkö ensin yksinkertaiset sokerit pois perus oluthiivalla toisessa pöntössä?

Re: Olutta soleramenetelmällä

Lähetetty: Ma Loka 08, 2018 9:14 am
Kirjoittaja ölppänä
Tolla Yeast Bayn Melange blendillä aloitin. Käytän joka kerta ensin pääkäymisen jollain sopivasti saatavilla olevalla hiivalla. Reseptiä en ole juuri muuttanut, vähän ominaispainoa nostin toiseen erään. Maltaat oli pilsnermallas, vehnämallas ja vehnähiutale. Eka pullotus on ihan maistuva, vähän yksiuloitteinen ja happamuus kevyttä.

Re: Olutta soleramenetelmällä

Lähetetty: To Loka 11, 2018 22:46 pm
Kirjoittaja Votkaiguaani
Tein joskus reilut 5 v sitten kaikenlaisten muiden kokeilujen ohessa solerakokeiluja. Solerat (kuten myös kaikki lambic-johdannaiset) pilasi lopulta ärhäkkä aceto.

Pari vinkkiä kokeilijoille: pitäkää foederinne riittävän viileässä, ja aina täynnä (EI happea!).

Bretta-threadissa käytiin aikanaan jotain keskustelua samasta aiheesta:
http://kotiolut.com/viewtopic.php?f=39& ... =20#p12284

Re: Olutta soleramenetelmällä

Lähetetty: Ti Loka 23, 2018 12:46 pm
Kirjoittaja akithegod
Kiitos vinkeistä! Kaksi kegiä lähti tulille sunnuntaina oheisella reseptillä. Pitchasin toiseen Melangen startterin herättyä eilen, Roeselaren ja Brussels Brettanomyces Blendin startterit eivät toistaiseksi ole osoittaneet elonmerkkejä. Brettablendi menee Melangen kaveriksi ja Roeselare saa elää yksinään ainakin alkuun.

Vehnähiutaleet lisäsin mäskin päälle vasta nostaessani lämpötilaa ulosmäskäykseen, jotta kaikki niistä irtoava tärkkelys ei konvertoituisi sacchalle sopivaksi.

#70 Flanders Red
Panopäivä: 21.10.2018

BeerSmithin arvaukset (toteutuneet):
1.058 (1.064)/1.013/ 5,94 %
72 % efficiency
3,5 IBU, 30,9 EBC
36 l

Vesi: Ca 77, Mg 4, Na 16, Cl 78, SO4 82, HCO3 57

Mäskäys:
3,0 kg (28,8 %) Château Pale Ale
3,0 kg (28,8 %) Château Vienna
2,0 kg (19,2 %) Château Munich Light
0,5 kg (4,8 %) Château Arôme
0,5 kg (4,8 %) Château Special B
1,4 kg (13,5 %) Nalle Vehnähiutale*

40 min @50 °C (34 l vettä)
60 min @69 °C
10 min @78 °C
Huuhtelu 19,7 litralla ~90 °C vettä, josta 2,5 l vehnähiutaleiden sekaan ulosmäskäyksen aluksi

Keitto, 120 min:
FWH - 25 g (3,5 IBU) Strisslespalt @1,8 % AA

Käyminen:
TYB Melange + Brussels Brettanomyces Blend
Wyeast 3763 Roeselare Blend