Käymisen pysäyttäminen

Yleistä keskustelua oluen panemisesta. Ei tarvitse liittyä mihinkään tekniikkaan varsinaisesti.

Valvojat: suorama, Elmo

reivanen
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 44
Liittynyt: La Touko 20, 2017 13:04 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: pk-seutu
18 tai yli: Olen

Käymisen pysäyttäminen

ViestiKirjoittaja reivanen » Ma Touko 14, 2018 11:54 am

En tiedä harrastetaanko pysäyttämistä oluen panossa, ei ole ainakaan tullut vastaan, mutta viinin teossa tämä on ilmeisen yleistä. Karahvin kotiviinipakkauksessa lukee näin:

>Ehdottomasti parhaan lopputulokisen saat, jos osaat "pysäyttää" viinisi oikeaan aikaan.

Mitä viimeksi katsoin tuota pakkausselostetta niin "käymisen pysäyttäjä" oli Sodium metabisulfite. Eli se ei pysäytä mitään käymistä, vaan estää hiivan lisääntymisen.

Vaikka käyminen saataisiinkin pysäytettyä niin onko siinä järkeä? Loppukäymisen aikana maku paranee huomattavasti kun väliaikaiset energiamuodot poltetaan lopulliseen muotoonsa.

mursu
Oppilas
Oppilas
Viestit: 178
Liittynyt: Ma Loka 30, 2017 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hki
18 tai yli: Olen

Re: Käymisen pysäyttäminen

ViestiKirjoittaja mursu » Ma Touko 14, 2018 14:13 pm

Sorbaatti estää juuri tuon jakautumisen ja bisulfiitti joidenkin tietojen mukaan voi tappaakin tavanomaisina annoksina osan soluista mutta kumpikaan ei yksistään ole varma tapa pysäyttää aktiivista fermentaatiota pysyvästi. Monet viininvalmistuksessa käytetyt hiivat on myös tarkoituksella jalostettu kestämään bisulfiittia jotta sitä voitaisiin käyttää stabilointiaineena bakteeri- ja villihiivakontaminaatioita vastaan. Oluthiivat eivät ehkä ole niin resistenttejä. Nuo ovat säilöntäaineita ja lähinnä niillä voi varmistaa että mahdolliset yksittäiset hiiva- tai muut solut eivät jää jakautumaan ja aiheuta merkittävää käymistä tai juoman pilaantumista sen jälkeen jos hiiva on ensin poistettu kunnollisella suodattimella. Varsinkin bisulfiitilla on myös jonkin asteisia terveydellisiä haittavaikutuksia.

Olueen en kyllä laittaisi kumpaakaan juurikin siksi että säilöntämielessä niitä ei tarvita ja yleensä juuri halutaan käymisen menevän loppuun ja vielä noiden mainitsemiesi sivutuotteiden poistuvan sen jälkeen, missä aktiivisesta hiivasta on hyötyä. Makeuttakaan ei yleensä haluta olueen kuin rajallinen määrä ja sen saa maltaan käymättömistä sokereista ja lyhyistä hiilihydraateista kun valitsee maltaat, hiivakannan ja mäskäysolot sopivasti. Käytännössä kaikki käyminen on kuitenkin pysäytettävissä jos fermentaatio jäähdytetään, hiivasta päästään eroon riittävän tarkasti (suodattamalla tai kenties pastöroimalla). Mutta se ei ole usein kotioloissa kovin helppoa.


Palaa sivulle “Yleinen”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa