Sivu 1/1

Hapettuneen oluen tuunaus?

Lähetetty: To Loka 12, 2017 10:53 am
Kirjoittaja Darep
Kävipä niin että lageri pääsi lageroituessa hapettumaan erittäin pahasti. Pieni erä (7 litraa) pienellä headspacella ja näköjään siitä tuli tämmöstä:

Kuva

^ 55% pilsner, 45% pale ale. Oli aiemmin kirkkaankeltaista, raikasta ja hyvää, mutta muuttui jääkaapissa lageroituessaan tuommoiseksi tummaksi ja hemmetin makeaksi. Toinen kerta kun näin käynyt, aiemmin kävi sama pienellä erällä amber alea jonka cold crashasin. Täytyy tuunata prosessia tuon osalta :D

Mutta mitähän tuolle keksis? Kaverilta tuli ehotus että maitohappoa sekaan ja sour lager? Onko muita mahdollisuuksia tasapainottaa pahasti hapettunut olut? Harmi heittää alkoholijuomaa pois jos sitä voisi jotenkin tuunata paremmaksi ;)

Re: Hapettuneen oluen tuunaus?

Lähetetty: To Loka 19, 2017 12:13 pm
Kirjoittaja Darep
Sain jenkkifoorumilla paljon ehotuksia (https://www.reddit.com/r/Homebrewing/co ... ized_beer/) mutta päätin mennä ihan vaan kuivahumaloinnilla. Heitin pönttöön yhteensä 10g/l Citraa, Chinook ja Hallertaueria ja hyvin peittää! Olut myös jostain syystä vähän vaalentunut :) Kai tää on ny sit semmonen India Pale Lager eli runsaasti kuivahumaloitu laakeri.

Re: Hapettuneen oluen tuunaus?

Lähetetty: La Marras 04, 2017 11:49 am
Kirjoittaja Darep
Nyt on kans happoja ja voin kertoa, että kuivahumalointi toimii hyvin hapettuneen oluen pelastamiseen :) Suutuntuma on kyllä vähän outo, mutta voi johtua runsaasta kuivahumalan määrästä. Maku on lievästi katkero ja pelkkää humalaa, bodyä ei juurikaan. Ja väri tosiaan vaaleni kans oudosti.

Kuva ennen ja jälkeen:

22656208_10155646043358070_1227632746_n.jpg

Re: Hapettuneen oluen tuunaus?

Lähetetty: Ma Marras 20, 2017 12:10 pm
Kirjoittaja upwaypass to heaven
Miten pääsi hapettumaan? Oliko kuinka pitkään lageroitumassa ja kenties muovipöntössä? Omalla kohdalla pullotus juuri alkamassa ja pidin lageroitumassa 18 päivää, partsille rakennetussa "lageroitumisluolassa"(pahvista paperi rutuista rakennetulla ja kankailla päällystetyssä tilassa) . Ajattelin että kun on 20 litraa nestettä ja 10 litraa hiilidioksidia(tilaa) muovipötössä, niin ei varmaan pääse kovin pahasti imemään oluen pintaan asti ilmaa vesilukon kautta. Fg ei myöskään ollut ihan tavoitteessa, kun laitoin pesään. Säät ainakin suosivat kokeilua, oli tasaisesti noin 4 astetta.

Miten muuten karbonit, jos kerran olut ei poistunut pöntöstä ollenkaan?

Re: Hapettuneen oluen tuunaus?

Lähetetty: Ma Marras 20, 2017 16:30 pm
Kirjoittaja upwaypass to heaven
Hyvin onnistui. Maistoin pullotuksen yhteydessä ja oli crispein lager mitä olen tehnyt. Hyvin maltillisilla katkeroilla ja bohemian pilsnermaltaalla sekä s189 hiivalla. Aiemmin olen lageroinut kaverin luona ja tämä oli ensimmäinen kokemus parveke lageroinnista.

Re: Hapettuneen oluen tuunaus?

Lähetetty: Ke Marras 22, 2017 15:09 pm
Kirjoittaja Darep
Käymisen lopuksi laitoin 22°C:stä suoraan 5°C-jääkaappiin cold crash/lageroitumaan. Ennen jääkaappiin menoa oli ihan priimaa, 5 päivää myöhemmin viemärikamaa. Oli tosiaan 7 litraa tommosessa Biownin 10 litran muoviämpärissä ihan perus vesilukolla.