Elämäni ensimmäinen erä

Yleistä keskustelua oluen panemisesta. Ei tarvitse liittyä mihinkään tekniikkaan varsinaisesti.

Valvojat: suorama, Elmo

pohjoses
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 43
Liittynyt: Ti Huhti 11, 2017 18:41 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahti
18 tai yli: Olen

Elämäni ensimmäinen erä

ViestiKirjoittaja pohjoses » La Huhti 22, 2017 23:12 pm

Ollaan kaverin kanssa ekaa kertaa valmistamassa olutta ja on ollu kyllä yhtä säätöä koko työ. Kaikkea en ees tiedä haluanko kertoa. =) Kaveri on vähän taiteilijaluonne ja itelläki kävi pari virhettä. Suurin ongelma on ollu se, ettei olla saatu hiivaa käymään. Tehään tällä reseptillä IPAa eka erä: http://www.reittausblogi.info/2014/02/r ... n-ipa.html

Erä koko on 4,3l. Meillä oli ongelmaa siinä kun ei ollut tarpeeks isoja kattiloita niin keitettiin puolet tuosta satsista yhtenä päivänä ja puolet toisena. Sokerin pisti kaveri eli toisin sanoen se ei punninnu sitä ollenkaan. =) =) Kolmantena päivänä heitettiin vasta hiivat käymispönttöön kun oli jäähtynyt ja vasta sitten pistettiin vesilukko. Hiivaa pistettiin 3,8g. Kaveri sano, että jossain siinä Danstrar bry-97 hiivan takana luki herätyslämpönä joku +30c. Outoa sinänsä kun luin alempia lämpötiloja muualta. Noh, toivottavasti ei hiiva kuollut. Pönttö on viinimelkosta ostettu 30l (vaikuttaako iso pönttö pienen erän valmistumiseen?). Kun oltiin saatu olut 'käymään' (en tiiä onko se nyt juurikaan käynyt) niin sitten kaverin kaveri oli kurkannu pönttöön sisään ja se oli jääny jotenki auki ja kahen päivän päästä sitten kaveri tajus pistää sen kiinni. Sanoin, että käyttää samana päivänä tilaisuus hyväksi ja maistaa lusikallinen olutta. Kuulemma pieni alkoholin maku oli (oisko 4pv käyny), mutta ei juuri mitään. Ei vaahtoa. Makeaa litkua kuulemma. Yleisesti olut oli hyvän makuista, mutta puutteita löytyy.

Voisitteko vähän kommentoida ylläolevaa tekstiä? Myöskin haluisin tietää, että mikä siinä saattais olla, että hiiva ei käy?

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 429
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Elämäni ensimmäinen erä

ViestiKirjoittaja cob » Su Huhti 23, 2017 8:39 am

Ei millään pahalla, mutta eikö eka erä kannattaisi tehdä ainakin sinnepäin ohjeita noudattaen? Eihän tuosta oikein tiedä onko hiiva käynyt vai ei, ja jos vierre on ollut kolme päivää jäähtymässä niin sekaan on saattanut uida hiivan lisäksi jos mitä muuta.

MuTulla sanoisin että jos alkoholi maistuu 4pv jälkeen ja pöntön reunoilla näkyy yhtään hiivan käymis"rupaa" niin jotain on tapahtunut. Jos ei ole ominaispainomittaria niin kansi kiinni ja pönttö rauhaan ainakin viikoksi vielä,
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

pohjoses
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 43
Liittynyt: Ti Huhti 11, 2017 18:41 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahti
18 tai yli: Olen

Re: Elämäni ensimmäinen erä

ViestiKirjoittaja pohjoses » Su Huhti 23, 2017 12:25 pm

cob kirjoitti:Ei millään pahalla, mutta eikö eka erä kannattaisi tehdä ainakin sinnepäin ohjeita noudattaen? Eihän tuosta oikein tiedä onko hiiva käynyt vai ei, ja jos vierre on ollut kolme päivää jäähtymässä niin sekaan on saattanut uida hiivan lisäksi jos mitä muuta.

MuTulla sanoisin että jos alkoholi maistuu 4pv jälkeen ja pöntön reunoilla näkyy yhtään hiivan käymis"rupaa" niin jotain on tapahtunut. Jos ei ole ominaispainomittaria niin kansi kiinni ja pönttö rauhaan ainakin viikoksi vielä,


Kuka nyt ohjeita haluu käyttää. :roll: No ei vaan. Noi punnitukset pitiki mennä ohjeiden mukaan, mutta ei menny todellakaan kaverilla ja itsellä kävi pikku feili alussa kun punnitsin maltaita oikean määrän ja sitten jälkikäteen huomasin, että mallaspussi ei ois mahtunut ilman, että vettä olis ottanu kolmea desiä pois. Pistin sen pussin sitten sinne kattilaan unohtaen ottaa mallastakin hieman pois siiviläpussista.

Katoin videota, jossa Northern Brewersin King teki APAa avoimella käymisellä ulkona. Käsittääkseni ennen tehtiin olutta niin, että siihen saattoi päästä ympäristön omaa bakteerikantaa ja hiivoja mukaan. Ei kai tuo vesilukon pois ja kannen raolleen jääminen sitten pahimpia mokia ole?

Avatar
Huuhaa
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 68
Liittynyt: Ma Tammi 30, 2017 8:49 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: Elämäni ensimmäinen erä

ViestiKirjoittaja Huuhaa » Su Huhti 23, 2017 14:15 pm

pohjoses kirjoitti: Katoin videota, jossa Northern Brewersin King teki APAa avoimella käymisellä ulkona. Käsittääkseni ennen tehtiin olutta niin, että siihen saattoi päästä ympäristön omaa bakteerikantaa ja hiivoja mukaan. Ei kai tuo vesilukon pois ja kannen raolleen jääminen sitten pahimpia mokia ole?


Ymmärtääkseni avoimet käymisastiat voivat olla ihan ok, mutta se, että vierre on kolme päivää jäähtymässä on ongelmallisempaa. Siinä ajassa ehtii joku toinen kuin asiaan tarkoitettu oluthiiva pääsemään valloilleen.

pohjoses
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 43
Liittynyt: Ti Huhti 11, 2017 18:41 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahti
18 tai yli: Olen

Re: Elämäni ensimmäinen erä

ViestiKirjoittaja pohjoses » Su Huhti 23, 2017 22:56 pm

Huuhaa kirjoitti:
pohjoses kirjoitti: Katoin videota, jossa Northern Brewersin King teki APAa avoimella käymisellä ulkona. Käsittääkseni ennen tehtiin olutta niin, että siihen saattoi päästä ympäristön omaa bakteerikantaa ja hiivoja mukaan. Ei kai tuo vesilukon pois ja kannen raolleen jääminen sitten pahimpia mokia ole?


Ymmärtääkseni avoimet käymisastiat voivat olla ihan ok, mutta se, että vierre on kolme päivää jäähtymässä on ongelmallisempaa. Siinä ajassa ehtii joku toinen kuin asiaan tarkoitettu oluthiiva pääsemään valloilleen.


Voiko se vaikuttaa siihen, että olut ei lähde käymään?

miguels
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 483
Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 12:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusimaa
18 tai yli: Olen

Re: Elämäni ensimmäinen erä

ViestiKirjoittaja miguels » Ma Huhti 24, 2017 8:55 am

Kyllä, bakteerit pääsevät jylläämään ja hiiva ei starttaa käymään. Tuloksena koko satsi viemäriin.

masafi
Kisälli
Kisälli
Viestit: 576
Liittynyt: La Heinä 25, 2015 15:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lappi
18 tai yli: Olen

Re: Elämäni ensimmäinen erä

ViestiKirjoittaja masafi » Ma Huhti 24, 2017 9:18 am

Ei minullakaan elämäni ensimmäinen pussimäskäys olut onnistunut toivotulla tavalla.Oli reittaus ipa.Tein saman heti perään kun olin miettinyt mikä meni vikaan ja se oli jo parempi.Aloitin kyllä heti tekee 25 l satseja.Mutta ei se ole tärkeetä kuinka isoja tekee.Vaan se että mitoittaa astiat ja raaka-aine määrät.Tekee vaikka paperille aikataulun ja käyttää hälyttävää kelloa vaiheiden ajastukseen.Joka kerta oppii ja tämä harrastus vie mukanaan.Aina on reseptit mielessä ja laitteiston parannus.Uutta satsii tulee vaan.Valmis onnistunut olut palkitsee kyllä.
RDWHAHB

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 429
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Elämäni ensimmäinen erä

ViestiKirjoittaja cob » Ma Huhti 24, 2017 16:06 pm

miguels kirjoitti:Kyllä, bakteerit pääsevät jylläämään ja hiiva ei starttaa käymään. Tuloksena koko satsi viemäriin.


...mutta elkää nyt vielä kipatko. Niinkuin sanoin, kansi kii ja viikko ainakin rauhassa ja sitten voi harkita varovaista makutestiä, ja jos se ei maistu kuolemalle, pullotusta.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

pohjoses
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 43
Liittynyt: Ti Huhti 11, 2017 18:41 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahti
18 tai yli: Olen

Re: Elämäni ensimmäinen erä

ViestiKirjoittaja pohjoses » Ti Touko 02, 2017 1:49 am

Joo tuota olis tarkotus tehä nyt seuraavaksi toinen samanlainen erä vähän paremmin. Voisko ton Danstar BRY-97 kuivahiivan korvata jollain toisella helpommalla hiivalla? Ei taidettu viimeksi saada sitä käymään kunnolla. Todennäköisesti ei vain osata joo.

pohjoses
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 43
Liittynyt: Ti Huhti 11, 2017 18:41 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahti
18 tai yli: Olen

Re: Elämäni ensimmäinen erä

ViestiKirjoittaja pohjoses » Ti Touko 02, 2017 13:59 pm

Tänään aukastiin käymisastia. Hapot jäi puuttumaan. Mikä neuvoks?

Avatar
Huuhaa
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 68
Liittynyt: Ma Tammi 30, 2017 8:49 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: Elämäni ensimmäinen erä

ViestiKirjoittaja Huuhaa » Ti Touko 02, 2017 14:10 pm

pohjoses kirjoitti:Tänään aukastiin käymisastia. Hapot jäi puuttumaan. Mikä neuvoks?


Hapot tulee vasta pullotuksen jälkeen, kun jälkisokerit käy pullossa. Eli keitätte (ja annatte jäähtyä) pienen määrän vettä ja siihen oluen litranmäärän ja tyylin mukaisesti 4-7g sokeria olutlitraa kohden. Mielellään erilliseen astiaan. Ja sitten pulloon.

pohjoses
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 43
Liittynyt: Ti Huhti 11, 2017 18:41 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahti
18 tai yli: Olen

Re: Elämäni ensimmäinen erä

ViestiKirjoittaja pohjoses » Ke Touko 10, 2017 10:31 am

Kiitos kommenteista.

Nyt on n. viikko sitten pullotettu tavara. Ollut huoneenlämmössä. Ilmeisesti vielä viikko pitäisi antaa olla ja sitten nostaa jääkaappiin ja antaa olla 2vk? Hiivasakkaa ja humalasakkaa on pullon pohjalla. Humalaa on kun ei suodatettu sitä. Todellinen opettelu erä siis. Uskoisin, että humalasta pullossa ei ole paljoa vaaraa. Ehkä antaa enemmän aromeita?

Nyt tehtiin lopuista maltaista oluet. Kaverikin sai ostettua kärkkäiseltä 40€:llä 15l kattilan niin hommat helpottu huomattavasti. Brewmatessa punnittiin Batch Size 7,8l mukaisesti humaloita, maltaita, sokeria ja vettä. Jotain mokia tässäkin kävi. Sormi käväs tottuneesti jäähtyneessä humalavierteessä. Huoh. Samoin hiivan sekoituksessa 2-3s sekoitus alussa pieneen nestemäärään vaikka ohjeet BRY-97 oli, että hiivat 10x painavampaan määrään 30-35c steriloitua vettä (6,9g hiivaa = 69g vettä), ei sekoitusta (tää luki lihavoiduin ja isoin kirjaimin), annetaan olla 15min, sekoitetaan, annetaan olla 5min, miksataan vierteeseen katsoen kuitenkin, että mitään yli 10c lämpöshokkia ei tule.

http://www.lallemandbrewing.com/wp-cont ... 2817-1.pdf
Korjatkaa, jos ymmärsitte jotain erilailla.

Hiivanesteen pinnalle tuli vaahtoa tällä kertaa. Liene hyvä juttu.

Jaakko
Kisälli
Kisälli
Viestit: 562
Liittynyt: La Tammi 07, 2012 15:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Turku
18 tai yli: Olen

Re: Elämäni ensimmäinen erä

ViestiKirjoittaja Jaakko » Ke Touko 10, 2017 10:55 am

Huuhaa kirjoitti:
pohjoses kirjoitti: Katoin videota, jossa Northern Brewersin King teki APAa avoimella käymisellä ulkona. Käsittääkseni ennen tehtiin olutta niin, että siihen saattoi päästä ympäristön omaa bakteerikantaa ja hiivoja mukaan. Ei kai tuo vesilukon pois ja kannen raolleen jääminen sitten pahimpia mokia ole?


Ymmärtääkseni avoimet käymisastiat voivat olla ihan ok, mutta se, että vierre on kolme päivää jäähtymässä on ongelmallisempaa. Siinä ajassa ehtii joku toinen kuin asiaan tarkoitettu oluthiiva pääsemään valloilleen.


Avoin käyminen on niin kauan OK kun olut oikeasti käy. Sitten kun olutta kypsytetään ja annetaan kirkastua tai vähänkään pidempään säilytetään niin happi on pahinta myrkkyä mitä oluelle voi antaa :/

pohjoses
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 43
Liittynyt: Ti Huhti 11, 2017 18:41 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahti
18 tai yli: Olen

Re: Elämäni ensimmäinen erä

ViestiKirjoittaja pohjoses » Ke Touko 10, 2017 15:52 pm

Kuulemma pönttö on nyt toisessa erässä lähtenyt pulputtelemaan. Ilmeisesti se 2-3s sekoitus ei tehnyt vielä mitään hirveän pahaa sille hiivalle.
Ekassa erässä, jota onneksi tehtiin pieni määrä, olut saattaa olla juomiskelvotonta. Heitän viikon päästä jääkaappiin ja juon kolmen viikon päästä. Katsoo sitten.


Palaa sivulle “Yleinen”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa