Oluen maustaminen?

Yleistä keskustelua oluen panemisesta. Ei tarvitse liittyä mihinkään tekniikkaan varsinaisesti.

Valvojat: suorama, Elmo

Mörri
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 35
Liittynyt: Ke Elo 29, 2018 10:07 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Haapavesi
18 tai yli: Olen

Oluen maustaminen?

ViestiKirjoittaja Mörri » Ke Elo 29, 2018 11:04 am

Juolahti mieleen 10-vuoden tauon jälkeen taas kokeilla tehdä olutta. Hommasin vermeet ja kuhan viikonloppu koittaa nii testiin lähtee mexican cerveza bullet brewilta.
Mutta heräsikin ajatus jos sitä maustaisi vaikka samalla kun pullottaa. Voisiko oluen maustaa elintarvike maulla joita käytetään esim. Vesien maustamiseen, leivontaan, sähkökessujen nesteiden maustamiseen? Tekisi mieli kokeilla laittaa esim sitruuna tai limen makua tuohon olueen. Antaisi oluen ensin käydä, jonka jälkeen sekoittaisi makuainetta joukkoon ja pullottaisi.

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 486
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Oluen maustaminen?

ViestiKirjoittaja cob » Ke Elo 29, 2018 14:18 pm

Varmaan onnistuu noinkin. Itse olen tehnyt greippi-IPAaa jossa aromi saatiin votkassa liotetulla kuoriraasteella joka lisättiin keitossa ja toinen satsi kuivahumaloinnin tapaan. Samaa reseptiä käyttäneet kertoivat että greippiaromia sai paremmin mukaan kaupasta ostetulla uutteella, joten en näe miksi tuo pullotuksen yhteydessä maustaminen ei toimisi, samaan tapaanhan olutta voi humaloida uutteella vaikka suoraan tuoppiin. Pullotuksen yhteydessähän voi ottaa vaikka desin näytteen ja hakea siihen sopivan määrän makua ennenkuin sokkona maustaa koko satsin.

Sitä en osaa sanoa "pyöristyykö" maku jotenkin paremmin jos maustamisen tekee aikaisemmin prosessissa, mutta sitruksesta kun on kyse niin en jotenkin usko.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

Mörri
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 35
Liittynyt: Ke Elo 29, 2018 10:07 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Haapavesi
18 tai yli: Olen

Re: Oluen maustaminen?

ViestiKirjoittaja Mörri » Ke Elo 29, 2018 15:29 pm

Löysin tämmöisen ohjeen veden maustamiseen noilla tiivisteillä.
Veden maustaminen:
Veden maustaminen on äärimmäisen helppoa, lisäät vain muutaman tipan suoraan vesilasiin tai -pulloon. Hiilihapotettuun veteen tiiviste kannattaa lisätä vasta hapotuksen jälkeen.

0.25 desin vesilasi: 3-6 tippaa
0.5 litran tuoppi: 10-15 tippaa (0.5 – 0.75 ml)
1.5 litran pullo: 20-35 tippaa (1.0 – 2.0 ml)

Niin ajattelin laittaa 20ml eli kaksi 10ml pulloa limen makuista makutiivistettä 23L satsiin kokeeksi ja katsotaan mitä siitä tulee. En tiedä vielä laitanko heti alussa vai vasta ennen pullotusta.

Avatar
Pohjahiiva
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 43
Liittynyt: Pe Kesä 19, 2015 19:39 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: HKI
18 tai yli: Olen

Re: Oluen maustaminen?

ViestiKirjoittaja Pohjahiiva » To Elo 30, 2018 18:21 pm

Kokeiltiin kaverin kanssa elintarvikemakuaineita - nestemäisiä. Laitettiin paria eri makua olueeseen ennen pullotusta ja ihan hyvin toimii. Määrien suhteen kannattaa olla varvainen (muttei pelokas). Eri makuaineet on eri vahvuisia ja ainut tapa tietää on testata. Muistaakseni lisättiin ja maisteltiin vuorotellen kunne maku oli kohdillaan ja sitten pullotettiin.

Noissa makuaineissa on lähinnä ongelmana a) hinta ja b) maku. Jos löydät sopivan niin siitä vaan mutta jotain tyyliin limeä saa kyllä halvemmalla ja paremmin kuin heittää keiton loppuun raastettua limen kuorta. Myös humalista saa vahvoja greipin aromeja (citra tms.) jotka ajaa saman asian.

Jokainen makunsa mukaan... :cheers1:

SimaSami
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 26
Liittynyt: Ti Syys 11, 2018 10:57 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Nokia
18 tai yli: Olen

Re: Oluen maustaminen?

ViestiKirjoittaja SimaSami » Ma Tammi 28, 2019 13:32 pm

Ois tarkotus keitellä 15-20l satsi useella kattilalla 2-3. Pitääkö mun humaloida jokaisen kattilan vierre vai voinko humalaida vaan isoimmassa 10l kattilassa olevan vierteen? Sekasinhan ne menee kun käymisastiaan kaikki kaataa.


Palaa sivulle “Yleinen”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa