hiivat
-
- Foorumilainen
- Viestit: 6
- Liittynyt: La Tammi 09, 2010 14:35 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: ranua
- 18 tai yli: Olen
hiivat
Mitä mieltä väki on täällä nestehiivoista ja kuivahiivoista? Nestehiiva on laadukkaampaa ja siinä on vaihtoehtoja paljon, mutta se on ongelmallisempaa säilymisen kannalta ja sen tilaaminen on näin talvella ainakin hankalaa, kun ei tiedä pääseekö se jäätymään. Laadukkaat kuivahiivat esim. safale on minusta ihan toimiva, edullinen ja siinä on pitkä säilymisaika. Minä käytän monesti kuivahiivaa, jos ei ihan viimeisen päälle halua tehdä. Siinä joitain minun mielipiteitä.
- suorama
- Panimomestari
- Viestit: 2811
- Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Kangasala
- 18 tai yli: Olen
- Paikkakunta: Kangasala
- Viesti:
Re: hiivat
Joo, kyllä itsekin pääsääntöisesti kuivahiivoja käytän. Jos olen jotakin oikein erityistä halunnut olen koittanut herätellä hiivan jostakin hyvän oluen pullosta.
-
- Oppilas
- Viestit: 157
- Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Porvoo
- 18 tai yli: Olen
Re: hiivat
Onko kukaan koittanut käyttää satsia kajdella eri hiivalla..siis samaan pönttöön kaksi eri hiivaa?
Rupeaa ottamaan aivoon kun noihin vehniksiin ei vaan tunnu kuivahiivoilla saavan banaania.
Ajatuksena olikin kiskaista sekaan pala pullahiivaa josko niitä banaanisia makuja tulisi
Rupeaa ottamaan aivoon kun noihin vehniksiin ei vaan tunnu kuivahiivoilla saavan banaania.
Ajatuksena olikin kiskaista sekaan pala pullahiivaa josko niitä banaanisia makuja tulisi

-
- Kisälli
- Viestit: 701
- Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Oulu
- 18 tai yli: Olen
Re: hiivat
Periaatteessa onnistuu, mutta jos käyntialueet ei mätsää, niin voi tulla ripulia samaan malliin kuin allekirjoittaneella muutama vuos takaperin (koetin paikata lagerhiivaa ale-hiivalla).
Mitä hiivaa olet käyttänyt? Ja onko lämmöt olleet tarpeeksi korkealla? Meinaan että esterituotanto on aika suoraan suhteessa lämpötilaan. Pullahiivakaan ei tuota banaanisuutta jos sitä käyttää lagerlämmöissä (missä se myös toimii). Esmes noilla Wyeastin saksalaisilla vehniksillä lämmöt on hyvä olla 25C huitteissa vähintään. Ite olen käyttänyt sekä pullahiiva että wyestin versiot pannuhuoneen +27C ja molemmat olivat melkoisia banaanipommeja.
Mitä hiivaa olet käyttänyt? Ja onko lämmöt olleet tarpeeksi korkealla? Meinaan että esterituotanto on aika suoraan suhteessa lämpötilaan. Pullahiivakaan ei tuota banaanisuutta jos sitä käyttää lagerlämmöissä (missä se myös toimii). Esmes noilla Wyeastin saksalaisilla vehniksillä lämmöt on hyvä olla 25C huitteissa vähintään. Ite olen käyttänyt sekä pullahiiva että wyestin versiot pannuhuoneen +27C ja molemmat olivat melkoisia banaanipommeja.
-
- Oppilas
- Viestit: 157
- Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Porvoo
- 18 tai yli: Olen
Re: hiivat
Oon käyttänyt Buldogin bawariania ja Safbrew wb-06
Käymislämmöt olleet n.23-24° pitää vielä koittaa ens kerralla vaan lämpöisemmässä josko niitä banskuja ilmestyis,kiitoksia
Käymislämmöt olleet n.23-24° pitää vielä koittaa ens kerralla vaan lämpöisemmässä josko niitä banskuja ilmestyis,kiitoksia

-
- Kisälli
- Viestit: 701
- Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Oulu
- 18 tai yli: Olen
Re: hiivat
ByB kirjoitti:Oon käyttänyt Buldogin bawariania ja Safbrew wb-06
Käymislämmöt olleet n.23-24° pitää vielä koittaa ens kerralla vaan lämpöisemmässä josko niitä banskuja ilmestyis,kiitoksia
Kandee kokeilla noita wyeastin nestemäisiä vehnishiivoja. Ne on vähän tyyriimpiä, mutta voi helposti pestä ja uusiokäyttää. Ja todella herkullisen banaanisia.
-
- Kisälli
- Viestit: 701
- Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Oulu
- 18 tai yli: Olen
Re: hiivat
ByB kirjoitti:Oon käyttänyt Buldogin bawariania ja Safbrew wb-06
Käymislämmöt olleet n.23-24° pitää vielä koittaa ens kerralla vaan lämpöisemmässä josko niitä banskuja ilmestyis,kiitoksia
viewtopic.php?f=17&t=1628&start=140#p29819
Tuossa linkki parin vuoden takaseen banskupommiin.

Vasen oli mallikappale, eli Fransiskanerin weizen ja oikea meitin.
-
- Oppilas
- Viestit: 178
- Liittynyt: Ma Loka 30, 2017 22:37 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Hki
- 18 tai yli: Olen
Re: hiivat
Kyllähän tuo on jo lämmintä, joten suosittelen ennemmin kokeilemaan nousevaa lämpöä 17->24 ja hiivan vaihtamista wyeast 3068aan tai 3638 tai näitä vastaaviin white labseihin. Käymisen lopussa ja sen jälkeen kannattaa kokeilla pitää viikko pari tuossa lämpimässä koska esteriprofiili muuttuu yhä. Liian korkea lämpö voi olla myös haitaksi koska muut muodostuvat yhdisteet (korkeammat alkoholit ja muut esterit) voivat estää banaanin maun aistimista. Vehnää tulisi olla suurin osa maltaasta banaanin maksimoimiseksi.
-
- Oppilas
- Viestit: 157
- Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Porvoo
- 18 tai yli: Olen
Re: hiivat
Pidettäiskö käymispöntössä vai muuttuisko maku vielä pullossakin jos pitäisi muutaman viikon lämpimässä?
-
- Oppilas
- Viestit: 178
- Liittynyt: Ma Loka 30, 2017 22:37 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Hki
- 18 tai yli: Olen
Re: hiivat
Varmasti pullossakin, joskin käymispöntössä oleva runsaampi hiiva saattaa tehdä sen tehokkaammin (luulen että hiivan entsyymeillä on tässä tekemistä). Toki olen kuullut sellaistakin että joltain banaani katosi muutamassa viikossa lämpimässä, mutta tuollainen käsitys että se voimistuisi 20+ lämmössä käymisen jälkeen näissä vehnäoluissa näyttäisi olevan yleisemmin tiedossa. Oikea hiivakanta on kuitenkin varmaan se avainjuttu, noilla useimmilla tarkoitukseen markkinoiduilla kuivahiivoilla näyttää tulevan aika epätavallisia vehnäoluita. Ohramaltaasta taas tulee niitä fenolisia/neilikkaisia makuja (niiden esiastetta ferulahappoa jota oikea hiiva jalostaa edelleen) jonka vuoksi se vehnän suuri osuus (65-75% yms) päästää teoriassa banaanin paremmin esiin. Edelleen tuossa jutussa on koottuna näitä eri tekijöitä hyvin.
Paikallaolijat
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa