Sivu 1/1

Nestehiivat ja pullokarbonointi

Lähetetty: Ke Touko 09, 2018 23:03 pm
Kirjoittaja dr.hopo
Olisi kysymys nestehiivojen vaikutuksesta pullokarbonointiin.

Takana on jonkin verran kokemusta pullokarbonoinnista kuivahiivojen (US-05, S-04) kanssa. Noin 7g/l on aina toiminut OK ja jokseenkin samankaltaisin tuloksin - odotettu sopiva hiilihappoisuus.

Viime aikoina olen siirtynyt nestehiivojen käyttöön, nyt kokemusta kolmesta hiivasta (WLP023, WLP004, WLP051). Kaikilla kerroilla olut on ollut selvästi vähemmän vaahtoavaa kuin kuivahiivojen kanssa. Lisäksi pullokarbonointi tuntuu kestävän viikon sijaan 2 tai 3 viikkoa WLP023 ja WLP004 olivat stouteissa ja karbonointisokerin määrä oli luokkaa 6 ja 6.5 g/l eli hieman matalampi kuin "defaultarvo". Oletin havaittavasti matalamman hiilihappopitoisuuden johtuvan hiukan pienemmästä karbonointisokerin määrästä ja mahdollisesti kaurahiutaleiden ja paahdetun ohran vaikutuksesta. Nyt kuitenkin WLP051 kanssa tehty pale ale vaikuttaa myös selvästi pehmeämmältä ja vähähiilihappoisemmalta kuin ikiaikaisella defaultarvolla. Lisäksi sokeria lipsahti noin 7.5 g/l lievien teknisten ongelmien johdosta (suodattimen tukkeutuminen). Odotin melko runsasta hiilihappoisuutta, mutta pale ale on hyvin pehmeää suutuntumaltaan. Ei flatiä, mutta jotain sinne päin.

Onko muilla vastaavia havaintoja tai jopa selitystä ilmiölle? Ei tässä mitään hätää, resepti säädetään kohdalleen hiivan mukaan, mutta kiinnostaisi tietää mistä moinen johtuu.

Re: Nestehiivat ja pullokarbonointi

Lähetetty: To Touko 10, 2018 7:40 am
Kirjoittaja mursu
Enpä ole kuivahiivaa kokeillut, mutta 3vkon aikataulu kuulostaa aika tavalliselta. Voisiko olla että ero on vain aikataulussa ja lopulta karbonaatio kuitenkin nousisi samalle tasolle? Kuivahiivoissa on tietääkseni enemmän soluja ja siten pullotusvaiheessa on kenties enemmän hiivaa joka vaikuttaa nopeuteen.

Re: Nestehiivat ja pullokarbonointi

Lähetetty: To Touko 10, 2018 8:33 am
Kirjoittaja cob
US-05 ei IMO ole mikään hirmu flokkuloitumaan, eli sitä saattaa mennä pulloihinkin asti enemmän? (Ei kokemusta tai vertailukohtaa luettelemiisi nestehiivoihin, tosin).

Re: Nestehiivat ja pullokarbonointi

Lähetetty: Ma Touko 14, 2018 20:24 pm
Kirjoittaja dr.hopo
Sen verran pitää ottaa sanoja takaisin, että vaahdon määrä on WLP051:llä samaa luokkaa kuin US-05:llä muistelen olleen. Pullokäymiseen meni vaan WLP051:llä aikaa lähemmäs 3vko vs. US-05 1 vko. WLP051 ei sekään kovin flokkuloituvaa ole, joten kenties hiivan määrä ei selitä pidempää aikaa. WLP051:llä olut on suutuntumaltaan hyvin erilaista, paljon pehmeämpää. Kunhan ehtii, niin kiinnostaa nähdä mitä Denny's favilla tulee.

Re: Nestehiivat ja pullokarbonointi

Lähetetty: Su Kesä 03, 2018 13:52 pm
Kirjoittaja dr.hopo
Ja sitten takaisin loputkin sanat: 5 vko jälkeen WLP051 vs. US-05 suutuntumakaan ei erityisesti poikkea toisistaan. En pysty vertaamaan rinnakkain, mutta absoluuttisen tarkkaa (not) muistikuvaani vasten en huomaa eroa. Mistä voisi päätyä johtopäätökseen, että saattaisin jopa priorisoida US-05:n WLP051 edelle helppokäyttöisyytensä takia.
WLP051 vs. US-05 on kuitenkin lähinnä akateeminen kysymys, nyt on nimittäin mäskäyspäivä ja Denny's fav starteri odottaa. Odotus on kova!

Re: Nestehiivat ja pullokarbonointi

Lähetetty: Ma Kesä 04, 2018 19:54 pm
Kirjoittaja mursu
Loppupeleissä elävä hiivasolu on vain elävä hiivasolu eikä sillä pitäisi jakaantumisten jälkeen olla juuri merkitystä onko se ollut aiemmin kuivattuna. Ennemminkin jos eroja esiintyy, ne ovat kantojen välisiä eroja, eroja solujen lukumäärissä tai hiivan käsittelyssä (startterit ja käymisolosuhteet). Kotioloissa aika harva myöskään tekee kahta tai useampaa panoa täysin samalla tavalla jotta tulokset olisivat vertailtavissa. Makuanalyysistä oma kokemus ainakin on sellainen että pieniä eroja on aika mahdoton huomata ellei ne oluet ole rinnakkain maistelussa ja samassa lämpötilassa. Silloinkin eri ihmiset aistivat eroja eri tavoin. White labsin mukaan 051 on esterisempi ja hieman flokkuloituvampi kuin 001 jonka vastineesta tuo us05 taitaa olla kuivattu. Mutta estereihin vaikuttavat juuri lämpötilat, hiivauksen määrä (elävä hiiva), ilmaus, paine ym. sekä hiivan määrään oluessa flokkuloitumisen ohella se paljonko hiivaa on sinne laitettu, paljonko ollut ilmaa(jakautumista), kuinka kauan olut on tekeytynyt ja miten nopea fermentaatio on ollut jne. Monimutkaisia asioita vertailla joten pienet erot ja joskus suuremmatkaan eivät käy ilmi ilman vertailukelpoisia oloja ja toistoja ja tarkkaa analysointia (rinta rinnan).

Re: Nestehiivat ja pullokarbonointi

Lähetetty: Ma Kesä 04, 2018 22:25 pm
Kirjoittaja dr.hopo
Erittäin samaa mieltä. Vielä US-05 vs. WLP051 sen verran, että sain lämpötilakontrollin riittävälle tasolle vasta 5+ valmistuskertaa siten, ja sitä ennen US-05 kävi lämpötila-alueen ylärajalla tai jopa vähän yli. Kenties siksi viileämmässä käynyt WLP051 ei vaikuttanut esterisemmältä kuin US-05 (mitä nimenomaan toivoin).
Oikeastaan pyrin edellä sanomaan, että US-05 on erittäin kelpo hiiva eikä nestehiiva välttämättä ole sen kummempi (varsinkaan WLP001, jota tosin en ole kokeillut). Denny's fav 50:ltä odotan tosin jotain "bonusta" ja toivon siitä uutta oletushiivaa pale alelle.