Wyeast 9097 - Brettanomyces ja pullotus

Erilaisten hiivojen käyttäminen ja säilöminen sekä monistaminen.

Valvojat: suorama, Elmo

Juho_L
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 53
Liittynyt: Ke Huhti 02, 2014 22:12 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Wyeast 9097 - Brettanomyces ja pullotus

ViestiKirjoittaja Juho_L » Su Huhti 03, 2016 9:56 am

Tuossa tuli kauhaistua old ale käymään otsikon mukaisella Wyeastin Old Ale -blendillä, missä on messissä brettaa. Eilen pistin käymään ja tuolla se alehiivan voimalla iloisesti pulputtaa. Nyt pitäisi vain miettiä tuo käymisen aikataulutus ja pullotusskenaariot. Tarkoituksena siis tehdä jouluolutta ensi jouluksi. Ei ole koskaan tullut käytettyä brettaa mihinkään, niin kokeneempien visioita kaivattaisiin.

Äkkisiltään keksisin kaksi vaihtoehtoa pullotus- & kypsytyshommaan:
1. Bulkkikypsyttäminen sekundäärissä about syyskuulle asti. Olueen karbonointisokerit, shamppanjahiiva (onko tarpeen?) ja pulloihin.
2. Kuukausi tai pari sekundäärissä. Karbonointisokerit päälle ja pulloihin ja antaa brettan tehdä hiilihapot kuukausien saatossa.

Ykkösvaihtoehto varmaan varmin vaihtoehto, mutta kakkosvaihtoehto helpottaisi kypsyttämistä, kun pullot voi kauhaista kaapin perälle ja käymispullo vapautuisi taas käyttöön. Onko tuossa aikaisessa pullottamisessa pullopommin riski? Onko tuossa karbonoinnissa muutenkin huomioitava jotain erityistä?

Avatar
Votkaiguaani
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1121
Liittynyt: Pe Syys 04, 2009 0:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Wyeast 9097 - Brettanomyces ja pullotus

ViestiKirjoittaja Votkaiguaani » Ti Huhti 05, 2016 11:07 am

Kakkonen. Pari-kolme kuukautta ja pullotus maltillisella sokerilisällä, kunhan SG vain on riittävän alhainen. Blendissä on mukana myös saccharomycesia, joten kyllä ne hapot sieltä aika pikaisesti tulevat. Tuollainen oluthan ei paljon hiilihappoa edes kaipaa.

Sekundäärinä kannattaa käyttää puutynnyriä. :winktoo:

Juho_L
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 53
Liittynyt: Ke Huhti 02, 2014 22:12 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: Wyeast 9097 - Brettanomyces ja pullotus

ViestiKirjoittaja Juho_L » Ti Huhti 05, 2016 14:17 pm

Iuuh. Pelko tosiaan on, että saccharomyces tekee ne hapot ja sitten bretta jatkaa vielä hamaan tuntemattomaan ja ylikarbonoi. Pullotussokeria ei sitten varmaan tarvita kuin vain nimellisesti, joitakin kymmeniä grammoja? OG tuossa liemessä oli 1.065, niin mihin asti sen ominaispainon kannattaa antaa pudota ennen kuin sen uskaltaa pullottaa?

Voihan tämä olla turhan foobista menoa. Sen kun vain hapottaa sekundäärin jälkeen vaikka max 1.5 volssiin ja menee sillä. Jos bretta tekee vähän ekstraa, niin kukaan ei kuole.

Avatar
Votkaiguaani
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1121
Liittynyt: Pe Syys 04, 2009 0:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Wyeast 9097 - Brettanomyces ja pullotus

ViestiKirjoittaja Votkaiguaani » Ke Huhti 06, 2016 9:32 am

Juho_L kirjoitti:Iuuh. Pelko tosiaan on, että saccharomyces tekee ne hapot ja sitten bretta jatkaa vielä hamaan tuntemattomaan ja ylikarbonoi.

Jatkaahan se, mutta luulisin kolmen kuukauden sekundoinnin riittävän käymisen viemiseen sen verran pitkälle, ettei vaikutus ole kovin radikaali. Yli 1.010 vierrettä ei kannata primata ollenkaan. Veikkaisin tuon käyvän kolmessa kuukaudessa jonnekin 1.008 hujakoille. 1,5 vols saattaa kuitenkin olla liikaa. 1,3 vols ehkä.

Hyvää tuosta tulee, mutta aikaa vie. :cheers1:

Juho_L
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 53
Liittynyt: Ke Huhti 02, 2014 22:12 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen

Re: Wyeast 9097 - Brettanomyces ja pullotus

ViestiKirjoittaja Juho_L » Pe Huhti 15, 2016 17:42 pm

Votkaiguaani kirjoitti:
Juho_L kirjoitti:Iuuh. Pelko tosiaan on, että saccharomyces tekee ne hapot ja sitten bretta jatkaa vielä hamaan tuntemattomaan ja ylikarbonoi.

Jatkaahan se, mutta luulisin kolmen kuukauden sekundoinnin riittävän käymisen viemiseen sen verran pitkälle, ettei vaikutus ole kovin radikaali. Yli 1.010 vierrettä ei kannata primata ollenkaan. Veikkaisin tuon käyvän kolmessa kuukaudessa jonnekin 1.008 hujakoille. 1,5 vols saattaa kuitenkin olla liikaa. 1,3 vols ehkä.

Hyvää tuosta tulee, mutta aikaa vie. :cheers1:


Jees! Kiitos vinkeistä! Mennään näillä eväillä. Ensi viikolla lappoan tuon sekundääriin, niin pitänee ottaa samalla väliaikatieto tuosta ominaispainosta ja ryhtyä seuraamaan sitä tarkemmin.


Palaa sivulle “Hiivat”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa