Hiivat ja niiden startterit???

Erilaisten hiivojen käyttäminen ja säilöminen sekä monistaminen.

Valvojat: suorama, Elmo

Avatar
kuminilkat
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 31
Liittynyt: Ke Huhti 17, 2013 5:02 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vantaa
18 tai yli: Olen

Re: Hiivat ja niiden startterit???

ViestiKirjoittaja kuminilkat » Pe Elo 16, 2013 16:35 pm

Kiitos paljon nopeista vastauksista. Kyllä valitettavasti täyden hinnan maksoin tästä. Muttapa: jätin hiivan yöksi lämpimään ja nyt se on turvonnut täyteen mittaansa, joten jotain eloisaa siellä ainakin on :) Startteria alan kyhäämään kohtapuolin ja lisäilen sitten hiivan starttereineen hieman myöhemmin. Mitä muuten meinaa dekantoitunut hiiva? Kuolleet solut pois?

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2988
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Hiivat ja niiden startterit???

ViestiKirjoittaja äyni » Pe Elo 16, 2013 16:52 pm

Dekantointi tarkoittaa, että annetaan hiivan laskeutua ja kaadetaan neste hiivan päältä pois. Kuolleita soluja ei pysty erottelemaan.

Avatar
kuminilkat
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 31
Liittynyt: Ke Huhti 17, 2013 5:02 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vantaa
18 tai yli: Olen

Re: Hiivat ja niiden startterit???

ViestiKirjoittaja kuminilkat » La Elo 17, 2013 2:16 am

Ensimmäinen osittaismäskäys vaikutti ainakin alkuun oikein onnistuneelta, mäskiin ei ainakaan jäänyt mitään makeutta eli sokerit luulis siirtyneen kivasti vierteeseen. Tehtiin siis 10l kattilassa keittelemällä. Oli muuten hemmetin hankalaa tarkkaa puuhaa saada pidettyä keitto sopivassa lämmössä tunnin ajan, levyllä siis. Hiivastartteri näyttää aika hyvältä, kuplaa on ilmestynyt ja osa hiivasta ainakin valunut pullon pohjalle, vajaan litran startteri siis. Ajattelin huomenna laittaa tuon sitten vierteeseen. Yksi omituinen juttu tapahtui, ominaispainomittari näytti aivan järjettömiä lukemia, vain n. 1.040. Beersmithillä arvio olisi sinne 1,070 tienoille, maltaita sentään 21 litran oluseen 5 litraa (3kg uutetta, 1kg karamellimaltaita, 1kg spraymallasta) kun tarkoituksena oli saavuttaa enemmän alkoholia ja paksumpi runko. En noihin mittareihin ole aiemminkaan erityisesti luottanut kun kerran FG tippui selkeesti alle nollaan olematta mitään viinankaltaistakaan. Parempi mittari ostettiin aikoinaan joka näytti järkevämpiä lukuja mutta särkyi pesussa. Silti kummastuttaa noin suuri ero. Mittasin ominaispainon kahteen kertaan, ensin hieman lämpimästä ja sitten jäähtyneestä vierteestä, suht samat luvut.

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2988
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Hiivat ja niiden startterit???

ViestiKirjoittaja äyni » La Elo 17, 2013 9:01 am

Minkähänmoinen mittari sulla on?
Ja mikä tärkeintä, mitä se mittari näyttää kun pistät sen 20°C veteen?

Avatar
Joppo
Kisälli
Kisälli
Viestit: 881
Liittynyt: To Maalis 11, 2010 18:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Riihimäki
18 tai yli: Olen

Re: Hiivat ja niiden startterit???

ViestiKirjoittaja Joppo » La Elo 17, 2013 9:43 am

Karamellimaltaita ei tarvitse mäskätä.

Avatar
kuminilkat
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 31
Liittynyt: Ke Huhti 17, 2013 5:02 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vantaa
18 tai yli: Olen

Re: Hiivat ja niiden startterit???

ViestiKirjoittaja kuminilkat » La Elo 17, 2013 21:19 pm

äyni kirjoitti:Minkähänmoinen mittari sulla on?
Ja mikä tärkeintä, mitä se mittari näyttää kun pistät sen 20°C veteen?


Mulla on kaks mittaria, lasinen ja muovinen. Muovista en enää käytä, se näytti just niitä alle nollan lukuja. Lasisessa on kauheen tiheä asteikko ja hankala lukea. Kokeilin vedellä, kyllä se lähelle nollaa näytti. Probleemi on ehkä että uitan sitä sen omassa säilytysputkessa, joka on vissiin liian kapea eikä se pääse kellumaan kunnolla tai osuu reunoihin ja mittaustulokset on joka kerta erilaisia (en oikeen omista mitään muutakaan sopivaa astiaa, ainakaan jossa menis liikaa tavaraa hukkaan). Siltikin, noin suuri heitto kuulostaa oudolta. Ehkä sokerit on enemmän pohjalla kun kylmä vesi kaadettiin päälle, tosin laskin aika kovalla paineella että sekottuis paremmin. Tänään laitoin sekaan hiivastartterin ja nostelin kannulla vierrettä ja sekoittelin kymmeniä kertoja. En jaksanu mitata uudelleen painoja. Toivotaan parasta.

Joppo: hmm, no mitä niille karamellimaltaille kuuluu sitten tehdä? Ehkä tuo oli enemmänkin harjoitusta tuleville osittais- ja mahdollisesti täysmäskäyksille.

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2988
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Hiivat ja niiden startterit???

ViestiKirjoittaja äyni » La Elo 17, 2013 22:06 pm

se muovinen on täys susi, ja se putkilo on tosiaan vähän kaponen tohon hommaan.
Oikeastaan mitään keinoa arvioida mittauksen paikkaansapitävyyttä ei ole ilman tarkistusmittausta.

Paha on myöskään spekuloida mahdollisilla virheillä, kun ei tiedä mikä meni pieleen.


Karamellimaltaita ei tarvinne kuin liottaa, mutta ei siitä mäskäyksestä varsinaisesti haittaa ole.

Avatar
kuminilkat
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 31
Liittynyt: Ke Huhti 17, 2013 5:02 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vantaa
18 tai yli: Olen

Re: Hiivat ja niiden startterit???

ViestiKirjoittaja kuminilkat » Su Elo 18, 2013 1:14 am

Joo. Muovisen päästin jo eläkkeelle kun se näytti niin kummallisia lukuja, ainoo hyöty vaan että kestää kovempaakin käsittelyä, nuo lasiset särkyy turhan helposti. Hiivastartteri näytti lähteneen käyntiin oikein mukavasti, pidin sitä aika lämpimässä ja hiivat oli laskeutuneet pullon pohjalle. Kaadoin koko startterin sisään ja hieman viileällä vedellä loput pohjalta niin tuli sopivasti se haluttu 21 litraa pönttöön. Mitään ei näyttänyt tapahtuvan moneen tuntiin joten hieman ravistelin pönttöä ja nyt on käyminen alkanut. Elikkä epäilisin että sokerit oli tosiaan jäänyt pohjaan jotenka siitä alhainen ominaispaino.

Mutta niin, mitenkä siis liottaa karamellimaltaat, ihan vaikka viileässä vedessä vai keittäen esim. humaloiden kanssa? Kai ne sentään kuuluu rouhia? Maistoin tota vierrettä ja karamellimaltaan maku tunki selkeesti läpi vaikka sitä olikin vain viideosa maltaista.

Avatar
Joppo
Kisälli
Kisälli
Viestit: 881
Liittynyt: To Maalis 11, 2010 18:43 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Riihimäki
18 tai yli: Olen

Re: Hiivat ja niiden startterit???

ViestiKirjoittaja Joppo » Su Elo 18, 2013 3:01 am

kuminilkat kirjoitti:Mutta niin, mitenkä siis liottaa karamellimaltaat, ihan vaikka viileässä vedessä vai keittäen esim. humaloiden kanssa? Kai ne sentään kuuluu rouhia? Maistoin tota vierrettä ja karamellimaltaan maku tunki selkeesti läpi vaikka sitä olikin vain viideosa maltaista.

Karamelli- ja paahtomaltaat steepataan, eli uitetaan 65-70°C vedessä vaikka noin 20min. Mäskäys- tai humalapussi helpottaa touhua.
Erikoismaltaiden osuus on yleensä 1-10 prosenttia maltaiden kokonaismäärästä, joten puhutaan kymmenistä ja sadoista grammoista, ei kiloista. Kilolla karamellimallasta voi lopputulos olla aika makea johtuen käymiskelvottomien sokerien suuresta määrästä. Niin, ja kaikki maltaat pitää rouhia.

Avatar
kuminilkat
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 31
Liittynyt: Ke Huhti 17, 2013 5:02 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vantaa
18 tai yli: Olen

Re: Hiivat ja niiden startterit???

ViestiKirjoittaja kuminilkat » Su Elo 18, 2013 3:49 am

Joppo kirjoitti:
kuminilkat kirjoitti:Mutta niin, mitenkä siis liottaa karamellimaltaat, ihan vaikka viileässä vedessä vai keittäen esim. humaloiden kanssa? Kai ne sentään kuuluu rouhia? Maistoin tota vierrettä ja karamellimaltaan maku tunki selkeesti läpi vaikka sitä olikin vain viideosa maltaista.

Karamelli- ja paahtomaltaat steepataan, eli uitetaan 65-70°C vedessä vaikka noin 20min. Mäskäys- tai humalapussi helpottaa touhua.
Erikoismaltaiden osuus on yleensä 1-10 prosenttia maltaiden kokonaismäärästä, joten puhutaan kymmenistä ja sadoista grammoista, ei kiloista. Kilolla karamellimallasta voi lopputulos olla aika makea johtuen käymiskelvottomien sokerien suuresta määrästä. Niin, ja kaikki maltaat pitää rouhia.


No hemmetti, kuulostaa että hieman metsään ollaan menty. No ei onneksi enempää kuin 20% tuota karamellimallasta. Steeppaamista harkittiin alun perin mutta alue oli ehkä liian vieras meille että steeppauksen ja mäskäämisen eroa oli hankalampi hahmottaa. No taas kokemuksen viisaampana sitten. Sinänsä pieni makeus ja maltaisuus ei haittaisi tälle oluelle, koska toivoin noista kuusenkerkistä kitkeryyttä (vaikka onhan nekin myös makeahkoja), joka tosin ei nyt toistaseksi onnistunut. Pitänee myös kuivahumaloida vaikka alun perin ei ollut tarkoitus, jospa sillä sais edes hitusen pistävyyttä tasapainottamikseksi. Katkeroakin tuli mielestäni liian vähän, vaikka Magnumilla koitettiin hapottaa (16% alfa) 60 min keitolla, 30 grammaa, tällä kertaa kiehui kuitenkin kunnolla, n. 98C, enempää ei noussut lämmöt. Tietty ois voinu kannen laittaa kattilaan josko ois noussut korkeammallekin mutta pelkäsin että kuohuu yli. Joka tapauksessa kiehui kuplien. Keitossa oli siis nuo mäskätyt karamellimaltaat ja 1kg spraymallasta.

edit: niin siis ei karamellimaltaat vaan niistä saatu vierre.


Palaa sivulle “Hiivat”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa