Saccharomyces eubayanus

Erilaisten hiivojen käyttäminen ja säilöminen sekä monistaminen.

Valvojat: suorama, Elmo

Mikko
Kisälli
Kisälli
Viestit: 849
Liittynyt: Ma Loka 05, 2009 17:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Ylöjärvi
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Ylöjärvi

Saccharomyces eubayanus

ViestiKirjoittaja Mikko » Ma Maalis 12, 2012 11:37 am

Ketjun "offtopickiin" liittyen uusimmassa Brew Your Own lehdessä oli mielenkiintoinen artikkeli :
The Origins of Lager Yeast (Mar/Apr 2012)
A discovery in Patagonia solves the mystery of the origin of lager yeast, Saccharomyces pastorianus.

Tuota ei taida netistä löytyä, mutta myös esim täällä on kirjoitettu aiheesta:
http://articles.latimes.com/2011/aug/23 ... t-20110823

Mysteerinä siis ilmeisesti ollut se että pastori hiiva on hybridi ceravisian ja jonkin tunnistamattoman lajin välillä jota ei mistään luonnosta ole löytynyt, mutta jee nyt ne on löytäneet Patagoniasta jonkun puun kaarnasta tämän S. pastorianuksen kantamuodon. Vielä on selvittämättä se että onko hiiva päätynyt Patagoniasta euroopan panimoihin esim kauppatavaroiden mukana vai voisiko tuota uutta Saccharomyces eubayanus suvun hiivaa löytyä myös jostain euroopasta.
Haaviston kotipanimo - Kaljaa Kapinallisille
RDWHAHB

Avatar
Votkaiguaani
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1121
Liittynyt: Pe Syys 04, 2009 0:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Pullahiiva

ViestiKirjoittaja Votkaiguaani » Ti Maalis 13, 2012 13:34 pm

Pastorianusin kehittyminen on kyllä ollut uskomaton yhteensattumien summa, kulkeutuminen Eurooppaan ja Saksan viileisiin olutkellareihin. Tänne sitten ilmoituksia kuka saa ensiksi puhtaan eubayanus-kannan käsiinsä ja panee sillä ekan oluen. Nimen perusteella sitä voisi saada eBaysta. :P

suregork
Oppilas
Oppilas
Viestit: 117
Liittynyt: Pe Tammi 07, 2011 20:41 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Pullahiiva

ViestiKirjoittaja suregork » Ti Helmi 26, 2013 14:02 pm

Votkaiguaani kirjoitti:Pastorianusin kehittyminen on kyllä ollut uskomaton yhteensattumien summa, kulkeutuminen Eurooppaan ja Saksan viileisiin olutkellareihin. Tänne sitten ilmoituksia kuka saa ensiksi puhtaan eubayanus-kannan käsiinsä ja panee sillä ekan oluen. Nimen perusteella sitä voisi saada eBaysta. :P


Lauantaina olisi tarkoitus panna pieni kokeiluerä Saccharomyces eubayanus-hiivalla. En löytänyt googlaamalla mitään infoa kyseisen hiivan käytöstä oluessa, joten tämä voi mahdollisesti olla maailman ensimmäinen S. eubayanus-hiivalla käytetty kotiolut :D Mallaspohjana ajattelin käyttää jotain melko yksinkertaista (80% Pale Ale, 10% Munich, 5% Crystal, 5% Vehnä) ja ominaispaino-tavoite on noin 1.050. Humalointi Simcoella (sattuu olemaan pakastimessa) ja IBUja jotain ~30. Saa nähdä miten hiiva käyttäytyy. Meillä on töissä parhaillaan käynnissä koekäymisiä kyseisen hiivan kanssa, ja näyttäisi siltä että hiiva on aika hidas, mutta pystyy kasvamaan hyvin kylmissä lämpötiloissa. Aromiprofiili on myös aika erikoinen (esterinen, fenolinen, ja ehkä vähän ’tallimainen’), joten aioin varmuuden vuoksi käyttää matalaa käymislämpötilaa (12C). Toivottavasti ei jää liian makeaksi.

Avatar
Votkaiguaani
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1121
Liittynyt: Pe Syys 04, 2009 0:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Pullahiiva

ViestiKirjoittaja Votkaiguaani » Ti Helmi 26, 2013 14:23 pm

Tässähän joutuu olemaan kateellinen... :mrgreen:

Ibuja kyllä vähän laskisin, jotteivät katkerot vahingossakaan peittäisi makuja alleen ja saatava informaatio olisi mahdollisimman "puhdasta". Hiivausaste kannattaa varmaan yrittää saada korkeaksi, vähintäänkin lagereiden tasolle.

Irrotan tämän aiheen omaksi topiciksi, pois pullahiivakeskusteluista. :wink:

suregork
Oppilas
Oppilas
Viestit: 117
Liittynyt: Pe Tammi 07, 2011 20:41 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Saccharomyces eubayanus

ViestiKirjoittaja suregork » La Maalis 09, 2013 13:02 pm

Eilen oli vihdoin panopäivä (13L@1.051) ja tänään vesilukossa pulputtaa jo :cheers2:
Pelkäsin vähän ettei minulla olisi riittävästi hiivaa, mutta jotain pöntössä tapahtuu. Saa nähdä mitä tästä tulee :)

suregork
Oppilas
Oppilas
Viestit: 117
Liittynyt: Pe Tammi 07, 2011 20:41 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Saccharomyces eubayanus

ViestiKirjoittaja suregork » La Maalis 23, 2013 0:23 am

Tänään siirsin eubayanus-olut kegiin. Ominaispaino oli 1.016, eli ehkä vähän korkea (67% attenuaatio), mutta toivottavasti ominaispaino tippuu vielä vähän (käymislämpötila oli 12C, kegi saa olla huoneenlämmössä viikon). Maku oli yllättävän hyvä, ehkä vähän hiivainen (huono flokkulaatio), mutta kyllä tästä tulee vielä juotava olut! :)

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Saccharomyces eubayanus

ViestiKirjoittaja suorama » Ke Touko 01, 2013 20:30 pm

:mrgreen: Oho!
Tätä pitääkin seurata tarkkaan.

Uskomatonta että jollakulla foorumilaisella on tuota hiivaa ja mahdollisuus käyttää sitä. :psst:
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Saccharomyces eubayanus

ViestiKirjoittaja suorama » To Touko 30, 2013 14:31 pm

Onkos tämä mennyt johonkin suuntaan?
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

suregork
Oppilas
Oppilas
Viestit: 117
Liittynyt: Pe Tammi 07, 2011 20:41 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Saccharomyces eubayanus

ViestiKirjoittaja suregork » Pe Touko 31, 2013 19:13 pm

Ensimmäinen kokeilu maistuu oikein hyvälle; hyvin lagermainen maku. Minulla on vielä noin 7 litraa kegissä jäljellä, joten jos joku haluaa kokeilla niin voin pullottaa ja postittaa vähän pulloja. Mitään uutta erää en ole ehtinyt tekemään. Jos tieteellisempi puoli kiinnostaa, niin tässä vähän meidän tuloksia: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1 ... 0/abstract

DeGarre
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1115
Liittynyt: Su Kesä 13, 2010 9:35 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Englanti
18 tai yli: Olen

Re: Saccharomyces eubayanus

ViestiKirjoittaja DeGarre » Pe Touko 31, 2013 19:34 pm

Voisin ottaa vastaan ja maksaa tietysti kulut jne JOS voi hiivan vaan suoraan vierteeseen kaataa ilman mitään akrobatioita. Voisi johonkin maalaistyyliseen tuo tallimaisuus sopia. Kauanko pullo kestää jääkaapissa?
Work is the curse of the drinking classes. ---Oscar Wilde

Avatar
Votkaiguaani
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1121
Liittynyt: Pe Syys 04, 2009 0:38 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Saccharomyces eubayanus

ViestiKirjoittaja Votkaiguaani » Pe Touko 31, 2013 21:34 pm

Erittäin kiinnostunut olisin minäkin.

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2810
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Saccharomyces eubayanus

ViestiKirjoittaja suorama » Pe Touko 31, 2013 23:59 pm

Ilman muuta kiinnostaa. Tekemäsi olut ja ehdottomasti myös hiiva.
Oliko loppu attenuaatio millaista luokkaa? Entä teitkö kaiken "lager" tyyliin?
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

suregork
Oppilas
Oppilas
Viestit: 117
Liittynyt: Pe Tammi 07, 2011 20:41 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Espoo
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Saccharomyces eubayanus

ViestiKirjoittaja suregork » Ma Kesä 03, 2013 12:41 pm

Hei, minulla ei valitettavasti ole ylimääräistä hiivaa, joten tarjous koskee vain hiivalla pantu olut. Pulloissa tulee tietysti olemaan pieni määrä hiivaa, josta voitte yrittää kasvatella lisää jos haluatte. En tiedä vielä milloin ehdin pullottaa, mutta olen yhteydessä heti kun pulloja ovat saatavilla. Otan mielellään kotioluita vastaan vaihdossa!


Palaa sivulle “Hiivat”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa